Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Ήρωες που ένωσαν Ήπειρο και Κρήτη

(Σχόλιο  ιστολογίου Πατερικός: Τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν μέγιστες πράξεις αντίστασης, ιδιαίτερα στην εποχή μας, όπου κυριαρχεί ο πόλεμος της μνήμης και ο πόλεμος του φόβου στην καθημερινότητά μας σε πολλά επίπεδα. Δημοσιεύουμε και άλλες φωτογραφίες από την εκδήλωση)
Χρειάστηκε να περάσουν 102 χρόνια από το θάνατό τους, για να γραφτούν τα ονόματά τους σε μία μαρμάρινη επιγραφή στο κέντρο του Βοτονοσίου.
Ο λόγος για τους τρεις ήρωες κρητικούς που πολέμησαν εθελοντικά, όπως χιλιάδες άλλοι από την Κρήτη στα Ηπειρωτικά βουνά για την απελευθέρωση της Ηπείρου και των Ιωαννίνων, αλλά και για τον Μετσοβίτη οδηγό τους, που είχε αναλάβει την ευθύνη να τους οδηγήσει στο Βοτονόσι.
Με κοινή πρωτοβουλία των Δήμων Μετσόβου και Σφακίων και σε μία λιτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Βοτονόσι, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης επιγραφής, σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία συγγενών και των τεσσάρων νεκρών ηρώων. Ο Ευθύμιος Μπαϊλάκης, ο Γεώργιος Πετράκης, ο Νικόλαος Βερυβάκης από την Κρήτη και ο Στέργιος Τέσσας από το Μέτσοβο άφησαν την τελευταία τους πνοή στη μάχη που έγινε στα «Τρία χάνια» στο Βοτονόσι, μία μάχη που αποτέλεσε τον προάγγελο της απελευθέρωσης του Μετσόβου αρχικά και στη συνέχεια της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων. Μετά από τη μάχη αυτή ακολούθησε η μάχη στον Προφήτη Ηλία στο Μέτσοβο και στη συνέχεια η μάχη του Δρίσκου.

Για ένα όνειρο ζωής έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης, που ήταν από τους πρωτεργάτες της ιδέας για την φιλοτέχνηση του μνημείου και την αναγραφή των ονομάτων των νεκρών στο Βοτονόσι. Με ξεχωριστή συγκίνηση ο ανιψιός του Ευθύμιου Μπαϊλάκη, σε ηλικία 90 ετών ταξίδεψε από την Κρήτη για να καταθέσει ένα στεφάνι στη μνήμη του θείου του, από τον οποίο πήρε το όνομα 12 χρόνια μετά το θάνατό του στο Βοτονόσι. «Ήταν σαν να ήρθα και είδα το θείο μου για πρώτη φορά στη ζωή μου», τόνισε έχοντας δάκρυα στα μάτια του.
Ο Δήμαρχος Μετσόβου Κ. Τζαφέας έκανε λόγο για την αποκατάσταση ενός ιστορικού και πατριωτικού χρέους της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο απέναντι στους ήρωες εκείνους που έφτασαν από την Κρήτη για την απελευθέρωση της Ηπείρου, αλλά και στους ντόπιους που προσπάθησαν και αυτοί για την απελευθέρωση της πατρίδας.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Παπαϊωάννου, που αναφέρθηκε στο χρονικό της μάχης ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο σχολικός σύμβουλος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Σιούλης, η πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ηπείρου Ελ. Μαραγκουδάκη και ο προκάτοχός της Σήφης Χαλκιαδάκης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

http://www.ele.gr/?p=4071













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου