Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Λοβέρδος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στην Τράπεζα Θεμάτων



Ανοιχτό το ενδεχόμενο διορθωτικών μέτρων όσον αφορά την Τράπεζα Θεμάτων, μετά τη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων της Α' Λυκείου από τα σχολεία της Επικράτειας, άφησε μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, διευκρίνισε όμως ότι ο θεσμός δεν θα καταργηθεί. 

«Δεν πρόκειται να καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων (...) Σε κριμένες κατηγόριες μαθημάτων ήταν εύστοχες οι ερωτήσεις στα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης υπήρξε πρόβλημα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρει η πολιτεία πίσω τον θεσμό, η Τράπεζα θεμάτων είναι θεσμός κοινωνικά ευαίσθητος» επισήμανε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι «θα δούμε τα διορθωτικά μέτρα που θα πάρουμε με βάση τις εισηγήσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Αν η συγκέντρωση των αποτελεσμάτων μας δείξει οριζόντια αποτυχία στην α’ λυκείου είναι επιβεβλημένο να παρέμβουμε υπέρ της ορθής εφαρμογής του μέτρου». 

Μετεγγραφές στα ΑΕΙ 

Όσον αφορά το θέμα τη διεύρυνση των δικαιούχων για μετεγγραφές στα ΑΕΙ, και την αδυναμία των ιδρυμάτων να τις καλύψουν, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε με νόημα ότι η αδυναμία οφείλεται και λόγω έλλειψης διοικητικών υπαλλήλων.»

Η ταυτότητα του Αγίου στις μέρες μας…


erimitis_8452

Ο σκοπός της Εκκλησίας ως σώματος Χριστού, είναι η θέωση του ανθρώπου.
Οι έννοιες Άγιος και Αγιότητα στην εποχή μας διέρχονται κρίση: η αποκρούονται, η χλευάζονται, η παραποιούνται. Και μάλιστα όχι μόνο σε κοινωνικές ομάδες, που έχουν προσωρινά η μόνιμα διακόψει κάθε σχέση και σύνδεσμο με το εκκλησιαστικό σώμα, αλλά και μεταξύ των λεγομένων χριστιανών και μάλιστα των «Ορθοδόξων». Ιδανικό στον κόσμο μας είναι οι οικονομικές αξίες, η ευζωία, η υλική ευημερία. Ποιός, ακόμη και χριστιανός, έχει βάλει σκοπό της ζωής του να γίνει άγιος; Ποιός, ενδιαφερόμενος και μοχθών για την σταδιοδρομία του παιδιού του, δίνει προτεραιότητα στην αγιότητά του; Και όμως σε προηγούμενους καιρούς αυτός ήταν ο κύριος σκοπός του ορθοδόξου πιστού. «Χριστός και ψυχή σας χρειάζονται», δηλαδή η σωτηρία, έλεγε ο Πατροκοσμάς αναδιατυπώνοντας τον λόγο του Αποστόλου Παύλου, που ήταν το ιεραποστολικό πρότυπό του: «Πάντα ηγούμαι (τα θεωρώ) σκύβαλα (σκουπίδια), ίνα Χριστόν κερδήσω» (Φιλ. 3, 8).
Σήμερα, σχεδόν κατά κανόνα, η «αγιότητα» είναι ένα «λησμονημένο όραμα» και υποτιμημένη αξία. Και όμως! Ο σκοπός της Εκκλησίας ως σώματος Χριστού και εν Χριστώ κοινωνίας, είναι η θέωση του ανθρώπου, δηλαδή η αναγέννησή του μέσα στην άκτιστη θεϊκή Χάρη, ο αγιασμός του. «Άγιοι έσεσθε, ότι εγώ άγιος ειμι» (Λευιτ. 20, 26), που είναι αντίστοιχο με τον λόγο της Καινής Διαθήκης: «Έσεσθε ουν υμείς τέλειοι, ως ο Πατήρ υμών ο ουράνιος τέλειος εστιν» (Ματθ. 5, 48). Γι’ αυτό υπάρχει στον κόσμο η Εκκλησία και καλεί κάθε άνθρωπο να ενταχθεί ολόκληρος («ολοτελής», Α’ Θεσ. 5, 23) στην κοινωνία της, για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τον σκοπό της υπάρξεώς του μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο. Διότι ο Θεός σ’ αυτό «προορίζει»

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Τό αὐτεξούσιον τοῦ ἀνθρώπου


Ὁ ἅγιος Νεκτάριος σχετικά μέ τό αὐτεξούσιο τοῦ ἀνθρώπου μᾶς λέγει ὅτι «Ἡ προτίμηση τοῦ καλοῦ ἤ τοῦ κακοῦ εἶναι χαρακτηριστικό τοῦ αὐτεξουσίου. Ἡ θέληση καί ἡ πράξη τοῦ ἀγαθοῦ, εἶναι χαρακτηριστικό τῆς ἠθικῆς ἐλευθερίας. Τό αὐτεξούσιο εἶναι ἠθικό χαρακτηριστικό κάθε ἀνθρώπου, κι ἡ ἠθική ἐλευθερία χαρακτηριστικό μόνο τῶν ἐναρέτων. Τό αὐτεξούσιο κάνει τόν ἄνθρωπο δυνάμει ἠθικό, ἐνῶ ἡ ἠθική ἐλευθερία ἐνεργείᾳ ἠθικό. Τό αὐτεξούσιο παραπλανώμενο ἀπό τίς ὁρμές, ἐπιθυμίες ἤ λανθασμένες σκέψεις, κατεβάζει τόν ἄνθρωπο στήν τάξη τῶν ἀλόγων ζώων. Ἡ δέ ἠθική ἐλευθερία τόν ἀνεβάζει ὡς τίς τάξεις τῶν οὐρανίων ἀΰλων πνευμάτων. Τό αὐτεξούσιο ὠθεῖ τόν ἄνθρωπο καί στήν φωτιά καί στόν θάνατο, ἀλλά ἡ ἠθική ἐλευθερία, πού προτιμάει πάντα τό καλό, τόν ὁδηγεῖ στό ὕδωρ τό ζῶν καί στήν αἰώνια ζωή. Ὁ ἄνθρωπος εἶναι αὐτεξούσιος νά προτιμήσει τήν εὐλογία ἤ τήν κατάρα, ἀλλά ὅποιος μέν προτίμησε τήν εὐλογία φάνηκε ἠθικά ἐλεύθερος, ὅποιος δέ τήν κατάρα, αὐτός ἔγινε ἠθικά δοῦλος»1.
Ὁ Κάλλιστος Ἀγγελικούδης, νηπτικός Πατέρας τοῦ 14ου αἰώνα, γράφει σχετικά μέ τό αὐτεξούσιο «Κατ᾽ οἰκονομία θειότερη δέν παραπέμφθηκε ὁ πονηρός ἀμέσως στήν γέεννα πού τοῦ κληρώθηκε, ἀλλ᾽ ἀφέθηκε πρός ἔλεγχο καί δοκιμασία τοῦ ἀνθρώπου καί τοῦ αὐτεξουσίου του, ὥστε καί χωρίς νά τό θέλει νά κάνει μέ τήν ὑπομονή πιό ἀξίους καί πιό δικαίους τούς ἁγίους καί νά γίνει γι᾽ αὐτούς αἴτιος μεγαλύτερης δόξας, γιά τόν ἑαυτό του πάλι μέ τήν δική του ἐθελοκακία καί τίς δολιότητες κατά τῶν ἁγίων νά καταστήσει δικαιότερη τήν κόλαση… Ἡ θεία χάρις παρουσιάζεται νά εἶναι προτρεπτική,

Αγίου Nεκταρίου: Το κύριο έργο του ανθρώπου

              Αγίου Nεκταρίου: Το κύριο έργο του ανθρώπου
 
Tο κύριο έργο του ανθρώπου είναι η προσευχή. O άνθρωπος πλάστηκε για να υμνεί το Θεό. Aυτό είναι το έργο που του αρμόζει. Aυτό μόνο εξηγεί την πνευματική του υπόσταση. Aυτό μόνο δικαιώνει την εξέχουσα θέση του μέσα στη δημιουργία. O άνθρωπος πλάστηκε για να λατρεύει το Θεό και να μετέχει στη θεία Tου αγαθότητα και μακαριότητα.
Ως εικόνα του Θεού που είναι, λαχταράει για το Θεό και τρέχει με πόθο να ανυψωθεί προς Aυτόν. Mε την προσευχή και την υμνωδία ευφραίνεται. Tο πνεύμα του αγάλλεται και η καρδιά του σκιρτάει. Όσο περισσότερο προσεύχεται, τόσο η ψυχή του απογυμνώνεται από τις κοσμικές επιθυμίες και γεμίζει από τα ουράνια αγαθά. Kαι όσο αποχωρίζεται τα γήινα και τις ηδονές το βίου, τόσο περισσότερο απολαμβάνει την ουράνια ευφροσύνη. H δοκιμή και η πείρα μας επιβεβαιώνουν την αλήθεια αυτή.

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Οι καλόγεροι πολεμούσαν οι νενέκοι «γονάτιζαν»


Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας
Στις 24 Ιουνίου 1827 έλαβε χώρα μία από τις τελευταίες μάχες της Ελληνικής Επαναστάσεως. Η μάχη των μοναχών του Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων κατά του Ιμπραήμ και των Τουρκοαιγυπτίων του. Ο Ιμπραήμ, υιοθετημένος γιος του Μεχμέτ Αλή, αντιβασιλέως της Αιγύπτου, είχε πάρει εντολή από τον σουλτάνο να εκκαθαρίσει την Πελοπόννησο από κάθε εστία ελληνικής αντίστασης. Αρχικά είχε επιτυχίες λόγω της διχόνοιας των επαναστατών και λόγω της προδοτικής στάσης μερικών τουρκοπροσκυνημένων, όπως ο διαβόητος Νενέκος.

Οταν ο Ιμπραήμ με 15.000 στρατιώτες βρέθηκε στην περιοχή των Καλαβρύτων, αισθάνθηκε ντροπή που η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου με τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας, έργο του ευαγγελιστή Λουκά, έμενε απόρθητη. Οι μοναχοί αξιοποιούσαν το βραχώδες του εδάφους και είχαν μεταβάλει τη μονή της μετανοίας τους σε καστρομονάστηρο. Τους ενίσχυσαν μερικές εκατοντάδες ανδρών υπό τον Ν. Πετιμεζά και ο υπασπιστής του Κολοκοτρώνη, ο γνωστός λόγιος Φωτάκος Χρυσανθόπουλος, ο οποίος έγραψε στα Απομνημονεύματά του ότι «οι Τούρκοι αισθάνθηκαν καλογερικό πόλεμο». Στο πλευρό του Ιμπραήμ πολέμησε ο Νενέκος επικεφαλής λίγων προδοτών Ελλήνων.

Η Εκκλησία μας εορτάζει τον προστάτη της

Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος
-Με θρησκευτική λαμπρότητα θα εορτάσει και εφέτος η Εκκλησία της Ελλάδος την Ιερή Μνήμη του Μεγάλου Αποστόλου των Εθνών Παύλου, Ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το Σάββατο, 28 Ιουνίου 2014, και ώρα 19.00, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, με την συμμετοχή Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και άλλων Μητροπολιτών.

Επίσης, την ίδια ημέρα και ώρα, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών των Αθηνών, θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Συνοδικού Μητροπολίτου Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου. Στον Εσπερινό θα ομιλήσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Συμεωνίδης, Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής επί των Οικονομικών.

Μανουήλ Β’ Παλαιολόγος: Δείξε μου τι καινούριο έφερε στον κόσμο ο Μωάμεθ και θα συναντήσεις μόνο σατανικές και απάνθρωπες ιδέες..


...όπως η επιταγή του να εξαπλωθεί η πίστη που δίδαξε διά πυρός και σιδήρου.

Αυτοκράτορας του Βυζαντίου (1391-1425), από τους πιο αξιόλογους της δυναστείας των Παλαιολόγων. Όλα τα χρόνια της εξουσίας του προσπάθησε να αντιμετωπίσει την Οθωμανική απειλή, αλλά ήταν φανερό ότι η άλλοτε κραταιά αυτοκρατορία που είχε συρρικνωθεί σημαντικά και έπνεε τα λοίσθια δεν είχε τις δυνάμεις να αντισταθεί και να αντιστρέψει την κατάσταση. Συνέβαλε και ο ίδιος στην εξέλιξη αυτή, καθώς δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες που του παρουσιάσθηκαν.

Ο Μανουήλ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Ιουνίου 1350 και ήταν γιος του αυτοκράτορα Ιωάννη Ε' Παλαιολόγου και της Ελένης Κατακουζηνής. Έλαβε αξιόλογη μόρφωση και από νεαρή ηλικίας αναμίχθηκε στα κοινά, σε μια περίοδο που η Αυτοκρατορία μαστιζόταν από ενδοοικογενειακές δυναστικές έριδες. Επιπλέον, ρόλο στις υποθέσεις του Βυζαντίου είχαν και οι ξένοι (Γενουάτες, Ενετοί και Οθωμανοί), που έπαιρναν το μέρος της μίας ή της άλλης μερίδας για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

30 χρόνια Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων σε Μέτσοβο και Μηλιά


Πρόγραμμα 30ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων
Μέτσοβο 27,28, και στη Μηλιά Μετσόβου 29 Ιουνίου 2014
Παρασκευή 27 Ιουνίου
ΜΕΤΣΟΒΟ
20:30 Εκδήλωση: Βλαχόφωνος Ελληνισμός και Εθνική Παλιγγενεσία. Δρώμενα του Συλλόγου Βλάχων Ν.Σερρών ο "Γεωργάκης Ολύμπιος"
ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΜΕΤΣΟΒΟ
18:00 Παρουσίαση σε ομάδες των χορευτικών συγκροτημάτων της Ομοσπονδίας μας, με βάση την κοινή καταγωγής τους.
ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΜΗΛΙΑ ΜΕΤΣΟΒΟΥ
10:15 Ο «Μεγάλος Χορός», «Κόρλου Μάρι» με την συμμετοχή όλων των Συλλόγων που συμμετέχουν στο Αντάμωμα.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σάββατο 28 Ιουνίου 2014
Α. Ημερίδα: 30 χρόνια Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων
Αίθουσα συνεδρίου ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ
Ώρα έναρξης: 11.30 πμ
Μέρος πρώτο: Αναδρομή στο παρελθόν της ΠΟΠΣΒ
Θέμα: "1984-2014: 30 Χρόνια Αντάμωμα - 30 χρόνια ζωής και δράσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων"
Εισηγητές οι τ. πρόεδροι ΠΟΠΣΒ: Κιλιπίρης Φώτιος, καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Αδάμ Κωνσταντίνος, εκπαιδευτικός Διευθυντής Γυμνασίου Μαυροχωρίου Καστοριάς
Μέρος δεύτερο: Από τη «Χώρα Μετσόβου»
Τρίτος Μιχαήλ, καθηγητής εκκλησιαστικής ιστορίας, κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ. « Μετσοβίτες Διδάσκαλοι του Γένους »
Σιούλης Τριαντάφυλλος Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας Σχολικός Σύμβουλος ΔΕ, « Η ξυλογλυπτική τέχνη στο Μέτσοβο και οι Μετσοβίτες ταλιαδόροι »
Λαΐτσος Στέργιος, ιστορικός/ερευνητής, Πανεπιστήμιο Βιέννης «Το όνομα του Μετσόβου»
Β. Εκδήλωση για παιδιά με θέμα: «Ζωγραφίζοντας το Αντάμωμα των Βλάχων»
Παιδικό Εργαστήρι Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ
Ώρα 14.00-16.00 μμ.

Η Ιερά Σύνοδος προειδοποιεί για την "Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση''

imgresΓια μία ακόμη χρονιά, σε συνέχεια προηγούμενων προσηλυτιστικών δραστηριοτήτων της, η νεοπροτεσταντική οργάνωση «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση» προγραμματίζει μία ευρείας κλίμακας προσηλυτιστική δραστηριότητα, με την ονομασία «Ιησούς του Ναυή 7», το χρονικό διάστημα μεταξύ 9 και 17 Ιουλίου 2014, στους νομούς Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.
Η εν λόγω κίνηση, με πρόσχημα τη διανομή της Καινής Διαθήκης διανέμει ποικίλο υλικό προτεσταντικού χαρακτήρα ασυμβίβαστο με την Ορθόδοξη πίστη.
Η «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση» αν και ιδρύθηκε το τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα θεωρεί την Ορθόδοξη πίστη ως «πνευματικά δεσμά αιώνων», όπως η ίδια έχει δηλώσει στο παρελθόν.
Υπενθυμίζουμε για μία ακόμη φορά ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ως μέλη του ενός και μοναδικού Σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας, δεν έχουν ανάγκη τις διάφορες νεοφανείς αιρετικές κινήσεις, ούτε τους διάφορους αυτοχειροτονημένους «κηρυκές» τους από το εσωτερικό η το εξωτερικό.

ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ Σ' ΕΝΑΝ ΑΘΕΟ!


Σημειωτέον ότι ο μεγάλος αυτός Ελληνορθόδοξος Αγωνιστής ΗΤΑΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ κι έμαθε λίγα γράμματα μετά τα 30 του!!! Διαβάστε την απάντησή του σε κάποιον «σπουδαγμένο άθεο» για να καταλάβετε ποιος είχε τελικά τη ΓΝΩΣΗ:
"Του αϊ-Γιαννιού του Θεολόγου το βράδυ ήταν κάτι λογιότατοι εις το σπίτι μου, μισομαθείς και άθρησκοι. Πιάνει ο ένας και λέγει:
Πώς ο Θεός θα διόριζε την Θεοτόκο να γεννήσει τον Χριστόν και να μείνει παρθένο, πώς γένεται αυτό; Του λέγω:

Εις το σκολειόν όπου πάτε, θεολογίαν σπουδάζετε και φιλοσοφία ή το ένα; Λέγει:
Φιλοσοφίαν μόνον. Τον άφησα, δεν του ματάκρινα τίποτας, και πέσαμεν σ' άλλες ομιλίες, δια ν' αστοχήσει αυτό.
Μετά από καιρόν του λέγω: Εσύ, φίλε, είσαι κουτσός· διατί κάνεις αδρασκελιές δια δύο ποδάρια, εις καιρόν οπού έχεις ένα ποδάρι μόνον;
Όχι, λέγει, δύο έχω, και καλά! Του λέγω, ένα μόνον έχεις, και εκείνο τσακισμένο. Όχι, λέγει, δύο! Σώπα, του λέγω, ψεύτη!
Σηκώνεται απάνω, λέγει: Ορίστε οπού χω δύο και περπατώ.
Βρέ αδελφέ, του λέγω, δεν σε ρώτησα εγώ, εκεί όπου σπουδάζεις τί μαθαίνεις, θεολογικά και φιλοσοφικά, και μου είπες μόνος σου ότι μαθαίνεις φιλοσοφικά μόνον; και διατί σπουδάζεις το ένα και κάνεις κρίση δια τα δύο.... και είσαι μισόθρησκος και θιαμαίνεσαι πώς η Θεοτόκο γέννησε τον Χριστόν κι έμεινε παρθένο;

"Παγκόσμια Κυβέρνηση " (τι άλλο...) το θέμα του συνέδριου των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην Αθήνα

Το τριήμερο 27-29 Ιουνίου γίνεται διεθνές συνέδριο των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην Αθήνα με θέμα : 

"ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 
- Γιατί την χρειαζόμαστε, είναι εφικτή, ποιος έχει τα προσόντα για να κυβερνήσει;"

Χωρισμένοι σε μικρές ομάδες (ξεχωρίζουν από την ιδιαίτερη ενδυματολογική επιλογή τους) οργώνουν την Αθήνα και τα προάστεια για να προπαγανδίσουν την "συνέλευσή" τους βοηθούμενοι και από ξένους "ιεραποστόλους". 

(το φυλλάδιο που παρουσιάζω παρακάτω το πήρα από έναν ...Ούγγρο)



Εμφανής η διάθεση ειρωνίας...

Βέβαια στις οδηγίες  της συνέλευσης μαθαίνουμε ότι θα υπάρχουν "κουτιά συνεισφορών" για τους "γενναιόδωρους που θα υποστηρίξουν τα συμφέροντα της Βασιλείας."..


http://kolotoubes.blogspot.gr/2014/06/blog-post_25.html

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΟΥΝΙΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ «ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΛΛΗΝΟ-ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ;»


Ουνίτες καραδοκούν «συμπαραστεκόμενοι»
Του Β. Χαραλάμπους
____________

Γιατί Ορθόδοξη καλούν την ουνιτική εκκλησία στην Ουκρανία; Να θεωρήσομε ότι ο χαρακτηρισμός Ορθόδοξη έχει προστεθεί για να καταδείξει το διαχωρισμό από τις κακοδοξίες του Βατικανού; Φυσικά όχι. Γιατί αυτοαποκλήθηκαν ορθόδοξοι, οι ουνίτες; «Γκραικολατίνους» τους αποκάλεσε ο Άγιος Μάρκος ο Εφέσο και ο Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ΄ τους ονόμασε «λύκους εν σχήματι προβάτων», στην εγκύκλιο του 1989/ 24 Μαρτίου1907. Όντως τούτο υπενθυμίζει τον Κυριακό λόγο «Προσέχετε από των ψευδοπροφητών, οίτινες έρχονται προς υμάς εν ενδύμασι προβάτων, έσωθεν δε εισί λύκοι άρπαγες» Ματθ. Ζ΄, 15.

Οι ουνίτες λυμαίνονται τη Δυτική Ουκρανία και κυρίως την πόλη Λβιβ. Ως γνωστό η Ουνία παρεισέφρησε στην Ουκρανία μέσω των Ιησουιτών. Να αναφέρομε ότι η Ουνία την απαρχή είχε στη Σύνοδο του Λατερανού το έτος 1215 και στη Βούλα του Πάπα Ιννοκεντίου του Δ΄. Η Ουνία δημιουργήθηκε από τους Ιησουίτες (Ποσεβίν και Σάργκα), στην Πολωνία, με σκοπό τον εκλατινισμό των Ορθοδόξων της Πολωνίας και της Νοτιοδυτικής Ρωσσίας. Προς τούτο βοηθήθηκαν και από το βασιλιά της Πολωνίας Σιγισμούνδο τον Γ΄. Επίσημα δηλαδή οι Ουνίτες, είχαν εμφανιστεί στη σύνοδο της Βρέστης και αυτοαποκλήθηκαν Ουνιτική Ορθόδοξη εκκλησία. Ο Πάπας Κλήμης ο Η΄ «επέτρεψε» να διατηρήσουν τα «ανατολικά έθιμα», (όπως η παπικοί κατά απαράδεκτο τρόπο κάλεσαν την ορθοδόξη πίστη ).

Ο παπικός δόλος πάντοτε ενεδρεύει είτε επιδεικνύοντας την αγριότητα, όπως τούτο συνέβη μετά τη σύνοδο της Βρέστης με τους διωγμούς των Ορθοδόξων, είτε με «χαμόγελα» δολίου διπλωματικής αβρότητας. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ο διωγμός των Ορθοδόξων που δεν υπέκειψαν στην παπική δολιότητα, μετά τη σύνοδο της Βρέστης. Τότε υπήρξε ο κίνδυνος να στραφούν οι Ορθόδοξοι προς στις προτεστάντικες κοινότητες, όπως τούτο συνέβη δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Πατριάρχης Μελέτιος Πηγάς, έστειλε στην Πολωνία τον Κύριλλο Λούκαρη. Για τον ίδιο λόγο επισκέφθηκε τη Μόσχα κατά την περίοδο αυτή, ο Πατριάρχης Ιερεμίας ο Β΄.

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Η Τράπεζα θεμάτων θα ολοκληρωθεί και για τη Β’ λυκείου μέχρι το Σεπτέμβριο

Ο Υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος για αναπληρωτές και Τράπεζα Θεμάτων (σε σημερινή συνέντευξη Τύπου)
Δεύτερη περίοδος είναι από τις 11 Σεπτεμβρίου -και θα παρακαλέσω η 11η Σεπτεμβρίου να μην έχει καμία σχέση με την 11η Σεπτεμβρίου τη γνωστή- μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2014. Εδώ, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι –και αν θέλετε, όχι οφείλουμε είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε- είναι να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε συνεχώς αυτό που θα επιδιώκουμε μέχρι τότε. Που είναι τι; Είναι η ομαλή λειτουργία των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας.

Θα προκύψουν κενά, τα οποία αφορούν ανάγκη αναπληρώσεων κι όλα αυτά, τα οποία θα τα παρακολουθούμε πολύ έντονα και αυτό αποτελεί μετά την απόλυτη προτεραιότητα που θέσαμε στην πρώτη φάση, την πρώτη μας προτεραιότητα στη δεύτερη περίοδο.
Ένα άλλο θέμα που έχει ανοίξει πάρα πολύ και απασχολεί την κοινωνία, απασχολεί τα Μέσα Ενημέρωσης είναι η Τράπεζα θεμάτων. Η Τράπεζα θεμάτων από το Σεπτέμβριο και μετά θα ολοκληρωθεί όπως ο νόμος επιτάσσει και για τη Β’ λυκείου θα είμαστε έτοιμοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα είμαστε;

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Ιωαννίνων Μάξιμος: ''Θα είμαι δοσμένος στην Εκκλησία της Ελλάδος'' (ΒΙΝΤΕΟ)

SAM 7153
Του Αιμίλιου Πολυγένη

"Αποδέχομαι την εκλογή και θέτω τον εαυτό μου στην διάθεση της Εκκλησίας", ανέφερε μεταξύ άλλων στο μικρό μήνυμά του ο νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.

Ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης σε άλλο σημείο ανέφερε ότι "δίνω την υπόσχεση ότι θα δώσω ολόκληρο τον εαυτόν μου, για την αγάπη της Εκκλησίας, για την αγάπη του ποιμνίου και την αγάπη των ανθρώπων ιδιαίτερα των αδυνάτων."

Σε άλλο σημείο ο νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο οποίος τον στήριξε στα χρόνια της ιερατικής του διακονίας, καθώς και στο πέλαγος που λέγεται Αρχιεπισκοπή.

"Θέλω όμως να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλη την Ιεραρχία, σε όλους του Αρχιερείς και να ζητήσω την αγάπη τους, την προσευχή τους, την στήριξη τους, διότι αντιλαμβάνομαι ότι το έργο που μου αναθέτει η Εκκλησία είναι πολύ δύσκολο", συμπλήρωσε ο κ. Μάξιμος.

Επίσης εξέφρασε τον σεβασμό και την πνευματική υπακοή προς την Μητέρα Εκκλησία το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τονίζοντας ότι υπηρέτησε 15 χρόνια υπηρέτησε σε Επαρχία του Πατριαρχείου και συγκεκριμένα την Ι.Μ. Γερμανίας."
 
 ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ:

Μικρό μήνυμα Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μαξίμου 



 http://www.romfea.gr/epikairotita/25062-2014-06-25-14-06-48

Νέοι Μητροπολίτες Φωκίδος, Ιωαννίνων, Ελασσώνος και Θεσσαλιώτιδος


Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα 25 Ιουνίου 2014
Δελτίο Τύπου
Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014, σε Έκτακτη Συνεδρία της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεωργίου.
Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών : α) Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκοπίου, β) Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίου, γ) Γρεβενών κ. Σεργίου, δ) Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνος και ε) Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Κωνσταντίνου, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.

Έδωσε το σύνθημα ο Σάντος: Έλληνες, βγείτε στους δρόμους και πανηγυρίστε!

Ακούστε το Έλληνες: Η Εθνική στους «16» του Μουντιάλ!«Δόξα τω Θεώ μετά την γιορτή του Αγίου Ιωάννη θα είμαστε εδώ και του Αγίου Πέτρου» ήταν η πρώτη δήλωση του Φερνάντο Σάντος μετά τη λήξη της αναμέτρησης.

Γιώργος Καραγκούνης : «Πήραμε παλικαρίσια αυτό που αξίζαμε με τη βοήθεια του Θεού»


«Αυτή η νίκη είναι η μεγαλύτερη επιτυχία μετά το 2004. Δείξαμε ότι είμαστε ομάδα και μια οικογένεια. Δείξαμε τι θέλαμε μέσα στο γήπεδο και είχαμε πολλές ευκαιρίες. Χρειάζεται και η τύχη. Όταν αξίζεις κάτι, ο Θεός θα στο δώσει στο τέλος. Περνάμε δίκαια στην επόμενη φάση» δήλωσε ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος.

«Ευελπιστούμε για το επόμενο παιχνίδι. Αφιερώνω τη νίκη στην ομάδα, γιατί ακούσαμε πάρα πολλά» συμπλήρωσε.

Ο Αρχιμ. Μάξιμος Παπαγιάννης νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων


ioanninon-9

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Μάξιμος Παπαγιάννης, είναι από σήμερα ο νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων.

Τα Μέλη της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξέλεξαν τον Αρχιμ. Μάξιμο Μητροπολίτη Ιωαννίνων με ψήφους 46.

Ο Αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος Παπαγιάννης γεννήθηκε στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας το 1968 από γονείς Ελληνες μετανάστες.

Το 1988 μετά την ολοκλήρωση των θεολογικών σπουδών του στην Ελλάδα επέστρεψε στη Γερμανία όπου και υπηρέτησε σε ναό της Στουτγκάρδης.

Συμμετείχε σε ειδικά προγράμματα για τους μετανάστες και έχει συνεργαστεί με δήμους γερμανικών πόλεων, με βουλευτές, με τον ακαδημαϊκό χώρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών και για πλήθος άλλων κοινωνικών δράσεων.

Στις 30 Δεκεμβρίου του 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα και υπηρετεί από τότε ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Το 2009 ανέλαβε προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών, και το 2011 ανέλαβε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ Όλα τα ονόματα για τις εκλογές στις Μητροπόλεις, Φωκίδος, Ιωαννίνων, Ελασσώνος και Θεσσαλιώτιδος

 

Την Τετάρτη το πρωί ο μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος, θα τελέσει την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία που προηγείται των συνεδριάσεων της Ιεραρχίας. Λίγες ώρες μετά, αργά το μεσημέρι στον ίδιο ναό, τέσσερις εψηφισμένοι μητροπολίτες θα απευθύνουν το Μεγάλο τους Μήνυμα.

Σπάνια η Ιεραρχία συγκαλείται για να ψηφίσει τόσους πολλούς μαζεμένους μητροπολίτες. Κάθε μία από τις τέσσερις «νύφες» έχει τη δική της προίκα. Μια μικρή, η Φωκίδα, μια μέτριας δυναμικής η Ελασσώνα, μια μεγάλη αλλά ταυτόχρονα «τοξική», η Θεσσαλιώτιδα και μια ιστορική η Ιωαννίνων. Κοινό χαρακτηριστικό των δύο από τις τέσσερις Μητροπόλεις είναι το γεγονός πως οι πρώην ποιμενάρχες βρίσκονται εν ζωή.

Η ΦΩΚΙΔΑ

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΟΙ ΠΑΠΙΚΟΙ ΕΠΙΧΑΙΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ, ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΟΎΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΜΟΣΧΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 Του   Β. Χαραλάμπους
_____________

Ο Μarco Tosatti σε πρωτοσέλιδο άρθρο του, στην Vatican Insider (21 Ιουνίου 2014), που τιτλοφορείται  «Il Patriarca Kirillpersona non graditain Ucraina», (δηλαδή  ο Πατριάρχης Κύριλλος, είναι persona non grada – ανεπιθύμητο πρόσωπο στην Ουκρανία), προβάλλει τα λόγια τούτα του Υπουργού Πολιτισμού της Ουκρανίας Volodymyr Yushkevych, για  την πιθανολογούμενη επίσκεψη του Πατριάρχου Μόσχας Κυρίλλου στην Ουκρανία. (Ως γνωστό ο λατινογενής αυτός όρος του Διεθνούς Δικαίου, «persona non gradita» persona non grada, που θα πει ανεπιθύμητο πρόσωπο, χρησιμοποιείται στις διπλωματικές σχέσεις).  

Φυσικά το κατεξοχή αίτιο, για την αρνητική στάση Υπουργού Πολιτισμού της Ουκρανίας Volodymyr Yushkevych, όπως αναφέρει ο Μarco Tosatti, είναι η στάση  του Πατριάρχου Μόσχας Κυρίλλου, απέναντι στην Ουνιτική Ουκρανική εκκλησία, την δολίως καλούμενη «ελληνοκαθολική εκκλησία».  (Ως γνωστό το σχετικό Διάταγμα της Β΄ Βατικανής συνόδου, «Orientalium Ecclesiarum», αναφέρεται στις Ουνιτικές εκκλησίες, καλώντας τις  πεισματωδώς Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες).  Ο αρθρογράφος Μarco Tosatti, παρατηρεί επίσης το γεγονός της χρήσης του «υποτιμητικού όρου Ουνίτες» (termine negative Uniati), που χρησιμοποιείται από τους Ορθοδόξους για τους λεγόμενους ελληνο-καθολικούς, που ως γνωστό πλαισίωναν και πλαισιώνουν τη μία από τις αντιμαχόμενες πλευρές στην Ουκρανία. Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση  Υπουργού Πολιτισμού της Ουκρανίας Volodymyr Yushkevych, έγινε κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Γερμανία: Κατασκευάζεται κοινός ναός για Χριστιανούς, Μουσουλμάνους και Εβραίους


 

Το Βερολίνο σχεδιάζει να γράψει... θρησκευτική ιστορία, δημιουργώντας έναν ναό στον οποίοι οι Χριστιανοί, οι Μουσουλμάνοι και οι Εβραίοι θα μπορούν να προσεύχονται μαζί. Πρόκειται για τον «Οίκο του Ενός», όπως θα ονομαστεί και θα αποτελεί μια εκκλησία, μια συναγωγή και ένα τζαμί κάτω από κοινή οροφή.

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Παρουσιάστηκε ο Τόμος των Πρακτικών για το Μάθημα των Θρησκευτικών

Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ο  Π Α Ι Δ Α Γ Ω Γ Ι Κ Η Σ  –  Χ Ρ Ι Σ Τ Ι Α Ν Ι Κ Η Σ  Π Α Ι Δ Α Γ Ω Γ Ι Κ Η Σ
Τ μ ή μ α τ ο ς  Π ο ι μ α ν τ ι κ ή ς  &  Κ ο ι ν ω ν ι κ ή ς  Θ ε ο λ ο γ ί α ς
Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρουσιάστηκε ο Τόμος των Πρακτικών για το Μάθημα των Θρησκευτικών
Στην Αίθουσα Τελετών της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014 ο Τόμος των Πρακτικών του Πανελληνίου Συνεδρίου για το Μάθημα των Θρησκευτικών, που διοργανώθηκε στις 11 και 12 Μαρτίου 2013 από το Εργαστήριο Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εγκύκλιος Μητρ. Μεσογαίας Νικόλαος: Μια φωτισμένη προσέγγιση στις συμπροσευχές Πάππα και Πατριάρχη



“Προς τους ευλαβείς εφημερίους
και τον ευσεβή λαό της καθ’ ημάς ιεράς Μητροπόλεως

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,

Τέλειωσε για φέτος η αναστάσιμη περίοδος, και ζούμε πλέον με την προσδοκία της Πεντηκοστής. Η ψυχή μας παλινδρομεί ανάμεσα στη χαρά της Αναστάσεως του Κυρίου και στην ελπίδα της χάριτος του Αγ. Πνεύματος. «Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν». Εύχομαι σε όλους πλούσια την ευλογία του Παρακλήτου. Ήδη παρήλθε και η εκκρεμότητα των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και όπως πάντα την ένταση των μεταξύ μας διαιρέσεων την διαδέχεται τώρα η πρόκληση της ενότητος και κοινής προσπάθειας, ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε την επίθεση της δυσβάσταχτης πλέον καθημερινότητος. Είναι τόσο δύσκολα τα προβλήματά μας, που ίσως αυτοί που έχασαν στις εκλογές θα πρέπει να νοιώθουν περισσότερο ανακουφισμένοι από όσους κέρδισαν. Εμείς ευχόμαστε καλή δύναμη και επιτυχία στην αποστολή τους.

Είμαι βέβαιος ότι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών με ανανεωμένο τον ενθουσιασμό τους θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν όλοι μαζί για να ανακουφίσουν τον τσακισμένο από την γενικευμένη κρίση λαό μας. Κι εμείς ως Εκκλησία, στο μέτρο που μας αναλογεί και στον βαθμό που θα μας ζητηθεί, θα στηρίξουμε κάθε καλή προσπάθεια με όλες μας τις δυνάμεις. Η συνεργασία όλων μας είναι κυρίως σήμερα και αναγκαία και τεράστια σε δύναμη.

Ματαιοδοξία.Μια επικίνδυνη αρρώστια (Αγ.Νικολάου Βελιμίροβιτς)



Η ματαιοδοξία είναι μια ψυχική ασθένεια. Κυριεύει τούς ανθρώπους που έχασαν ή δεν απέκτησαν ποτέ ΦΟΒΟ ΘΕΟΥ. Το “βιβλίο της Ζωής” η Αγία Γραφή, γράφει: «ΑΡΧΗ ΣΟΦΙΑΣ ΦΟΒΟΣ ΚΥΡΙΟΥ». Ο σοφός επιθυμεί να ομιλεί για τον δημιουργό του. Ο ματαιόδοξος για τον εαυτό του. Ο φίλος σου κολλάει μόνο σ’ εκείνους, που του κάνουν τα κέφια και τον κολακεύουν. Μιλάει μόνο για τον εαυτό του, και θέλει να μιλάνε οι άλλοι μόνο γι’ αυτόν! Μαζεύει τις φωτογραφίες του που μπήκαν στις εφημερίδες! Και ξεχνάει ότι οι εφημερίδες βάζουν και φωτογραφίες εγκληματιών! Και διαβάζει στους άλλους γράμματα που του στέλνουν και τον εκθειάζουν. Και το αποτέλεσμα; Έγινε ανυπόφορος σ’ όλους! Όλοι τον αποφεύγουν. Γιατί θέλει όλοι γύρω του να ασχολούνται μ’ αυτόν.
Είναι αξιολύπητος άνθρωπος! ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ! Γιατί αν χειροτερέψει η ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ του, θα κάμει κακό και στους άλλους αλλάκαι στον εαυτό του! Θύμισέ του στην κατάλληλη ευκαιρία από το βιβλίο των Παροιμιών τα λόγια του σοφού Σολομώντος: «Ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης». Κάνε μαζί του έναν περίπατο στο νεκροταφείο. Και ειπέ του: «Να κάτω από τα πόδια μας είναι σαπισμένα πια τα στόματα μερικών ανθρώπων, που όσο ζούσαν μας εγκωμίαζαν!».
Θυμηθείτε και την εξής ιστορία της Ανατολής:
 Στην άκρη του δρόμου ήταν μία ψηλή φοινικιά. Και από κάτω της είχαν φυτρώσει αγκάθια, πολλά αγκάθια. που έφραζαν τον δρόμο. Περνούσαν από εκεί οι ταξιδιώτες. και τα αγκάθια τους τρυπούσαν και τους έγδερναν. Και αυτοί νευρίαζαν και έβριζαν τα αγκάθια Γιατί δεν βρέθηκε κανείς να τα κόψει, να μη τρυπούν τους ανθρώπους! Το επήραν επάνω τους τα αγκάθια! Και σήκωσαν κεφάλι στον φοίνικα! Και τον έβριζαν με καταφρόνια:
Κρίμα στο ύψος σου! Τι σε ωφελεί, αφού κανείς δεν μιλάει για σένα! Ακούς πόσο κάθε μέρα οι άνθρωποι μιλάνε για μας. Έχομε τιμή. Συ δεν έχεις τίποτε!
Τότε τους απάντησε ο φοίνικας:

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Η Ιερά Σύνοδος με αφορμή τη συνέλευση των "Μαρτύρων του Ιεχωβά"


Τον σκοτεινό ρόλο των «Μαρτύρων του Ιεχωβά» υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά, με εγκύκλιό της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με αφορμή και την ετήσια (τριήμερη) συνέλευσή τους που πραγματοποιείται στην Αθήνα (στο Ολυμπιακό Στάδιο), στο τέλος του μηνός Ιουνίου.

Η εγκύκλιος έχει ως ακολούθως:

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Πραγματοποιείται στην Αθήνα, στο τέλος του τρέχοντος μηνός Ιουνίου, η ετήσια Συνέλευση Περιφερείας των λεγομένων «Μαρτύρων του Ιεχωβά». Δεδομένου ότι στην Πατρίδα μας είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη και σεβαστή η θρησκευτική ελευθερία, την οποία σέβεται πρωτίστως η Εκκλησία της Ελλάδος, με αφορμή την προαναγγελθείσα συνέλευση, στο πλαίσιο της εν Χριστώ ποιμαντικής ευθύνης Της για την προφύλαξη του Ορθοδόξου Πληρώματος από τη δράση των διαφόρων αιρετικών, οι οποίοι στην Αγία Γραφή χαρακτηρίζονται ως «λύκοι βαρείς» (Πραξ. 20, 29), επιθυμεί να σας υπενθυμίσει τα ακόλουθα:

α)Οι διδασκαλίες των λεγομένων «Μαρτύρων του Ιεχωβά» της μετοχικής εταιρείας «Σκοπιά» αποτελούν, κατά τα νεώτερα χρόνια, επανεμφάνιση πλήθους αιρετικών διδασκαλιών, οι οποίες εμφανίσθηκαν ανά τους αιώνες.

β)Η μετοχική εταιρεία «Σκοπιά» των «Μαρτύρων του Ιεχωβά» έχει κατ' επανάληψη δυσφημήσει τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο ως χώρα στην οποία δήθεν δεν γίνεται σεβαστή η θρησκευτική ελευθερία.

Η Παρουσίαση του Τόμου Πρακτικών για το Μάθημα των Θρησκευτικών

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Το σκάνδαλο του μονοτονικού...


Τὸ σκάνδαλο τοῦ μονοτονικοῦ 
Του Σαράντου Καργάκου 

  1. Το μονοτονικό επιβλήθηκε στον ελληνικό Λαό από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ -Υπουργός Παιδείας κ. Ελευθ. Βερυβάκης- με τροπολογία που αιφνίδια προτάθηκε, κοντά στα μεσάνυχτα, όταν η Βουλή των Ελλήνων (συνεδρίαση της 11.1.1982) είχε περατώσει τη συζήτηση και είχε ψηφίσει το ένα και μόνο άρθρο του Νόμου 1228, που αποτελούσε «Κύρωση της από 11.11.1981 πράξης του Προέδρου της Δημοκρατίας περί εγγραφής μαθητών στα Λύκεια της Γενικής και Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως» και με αυτόν ακριβώς τον τίτλο δημοσιεύθηκε στο Α’ Τεύχος του φύλλου 15/11.2.82 της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.
Ένα κεφαλαιώδες, λοιπόν, εθνικό θέμα, το θέμα του τρόπου γραφής των λέξεων μιας πανάρχαιας γλώσσας -τρόπου καθιερωμένου με εφαρμογή πολλών αιώνων- αντιμετωπίστηκε με ασύγνωστη, ανατριχιαστική επιπολαιότητα. Διότι: α) εισάγεται προς συζήτηση με άρθρο «της προσκολλήσεως» σε θέμα νόμου άσχετο, β) εισάγεται μεσάνυχτα, όταν η πλειονότητα των βουλευτών απουσιάζει, γ) εισάγεται αιφνίδια (κι αυτό, θα ιδούμε γιατί), δ) εισάγεται αντισυνταγματικά (προσκολλημένο σε νόμο άσχετο) και ε) εισάγεται χωρίς να ερωτηθεί ούτε ο Λαός -ενώ τότε ακριβώς υποστηριζόταν πως για δύο στρατιωτικές βάσεις έπρεπε να γίνει…. δημοψήφισμα- ούτε η Ακαδημία Αθηνών, ούτε τα Πανεπιστήμια της χώρας και ιδίως οι Φιλοσο­φικές τους Σχολές, ούτε οι Εταιρίες των Συγγραφέων-Λογοτεχνών -παρά την βαρυσήμαντη απόφανση του σοφού καθηγητή και τότε Γεν. Γραμματέα της Ακαδημίας Ι.Ν. Θεοδωρακόπουλου πως «Την γλώσσα την αναπτύσσουν μόνον εκείνοι οι οποίοι έχουν να ειπούν κάτι, δηλαδή οι πνευματικοί άνθρω­ποι, και όχι οι απνευμάτιστοι γλωσσοπλάστες και νομοθέτες… Οι γλωσσι­κοί νομοθέτες δεν έχουν καμιά αρμοδιότητα και ανακόπτουν απλώς την εξέ­λιξη του γλωσσικού μας πολιτισμού».

Ανοιχτή Επιστολή Διευθυντή ΓΕΛ στον Α. Λοβέρδο για την Τράπεζα Θεμάτων

Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Με αφορμή τη σημερινή σας δήλωση για την ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ (Τ.Θ) και θεωρώντας ότι σε ένα δημόσιο κύκλο συζητήσεων μέσα από ένα φιλόξενο εκπαιδευτικό site δε γίνεται υπέρβαση ιεραρχίας, σας απευθύνω αυτή την ανοιχτή επιστολή.
Προκαταβολικά οφείλω να δηλώσω τα ακόλουθα:
1.    Τη μόνη σχέση (με ότι εμπεριέχει η έννοια της λέξης) που έχω με τον προκάτοχό σας είναι ότι είχαμε σε διαφορετικό χρόνο τον ίδιο ΔΑΣΚΑΛΟ στην Έκθεση.
2.    Με αρθρογραφία μου στον τοπικό τύπο είχα πάρει δημόσια θέση υπέρ της θεσμοθέτησης της Τ.Θ πολύ πριν την ανακαλύψουν κάποιοι προκάτοχοί σας, στις αρχές της 10ετίας του 2000.
3.    Δεν έχω προτείνει ούτε ένα θέμα στην Τ.Θ της Χημείας.
Κύριε Υπουργέ
Η Τ.Θ της Α’ Λυκείου (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ), που με υπερβολική και αδικαιολόγητη καθυστέρηση δημοσιοποιήθηκε λίγο πριν από τις προαγωγικές εξετάσεις, δεν ευθύνεται για την «αυστηροποίηση» της προαγωγής κάποιων μαθητών. Γι’ αυτό ευθύνεται η πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας στο σημείο αυτό, που αν δε στοχεύει ευθέως στην εύνοια κάποιων σχολαρχών είναι τουλάχιστον άστοχη και έχει τρομοκρατήσει γονείς και μαθητές.
Η Τ.Θ και η προφορική βαθμολογία μέσα στο Λύκειο θα διαμορφώνουν μετά από το 2016 σε πολύ μικρότερη κλίμακα τον Τελικό Βαθμό Πρόσβασης στα ΑΕΙ, απ’ όσο τον διαμορφώνει η σημερινή προφορική βαθμολογία!!! Καλέστε έναν οποιοδήποτε σύμβουλό σας που αντιδρά στην Τ.Θ και δώστε του δικά σας απλά αριθμητικά παραδείγματα. Θα αντιληφθείτε εμπράκτως την ΑΛΗΘΕΙΑ των λεγομένων μου.

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Οι εκλογές αρχιερέων. Ο Μητροπολίτης Θηβών κ. Ιερώνυμος προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο



Οι εκλογές αρχιερέων
Ο Μητροπολίτης Θηβών κ. Ιερώνυμος προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Οι εκλογές των Αρχιερέων διέπονται από τους Ιερούς Κανόνες και είναι σύμφωνες με τους Νόμους του Κράτους. Προ της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, την 25η τρέχοντος μηνός Ιουνίου 2014, με μοναδικό θέμα την πλήρωση των κενών εδρών των Μητροπόλεων Ιωαννίνων, Φωκίδος, Ελασσώνος και Θεσσαλιώτιδος, ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών σε άρθρο του ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της ΙΣΙ την αλλαγή του συστήματος εκλογής των αρχιερέων, ώστε, όπως γράφει, «να αποκαταστήσουμε την ιερότητα και το κύρος των επισκοπικών εκλογών μας». Εξάλλου την αλλαγή του τρόπου εκλογής των Αρχιερέων είχε ζητήσει, με επιστολή του προς τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Χριστόδουλο ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος, ως Μητροπολίτης Θηβών, την 7η Ιανουαρίου 2000.
Σήμερα φέρνουμε στην επικαιρότητα συνέντευξη του Μητροπολίτου Θηβών κ. Ιερωνύμου, την οποία είχε δώσει στην εφημερίδα «Βραδυνή» και στον δημοσιογράφο κ. Κωστή Δήμτσα, τότε διευθυντή της εν λόγω εφημερίδας και σήμερα Γενικό Διευθυντή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου «Αποστολή». Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 2003, δηλαδή 4 χρόνια, 8 μήνες και 25 ημέρες μετά την ενθρόνιση του μακαριστού Χριστοδούλου. Είπε τότε ο κ. Ιερώνυμος (Σημ. Οι υπογραμμίσεις του γράφοντος):

Η ορθόδοξη χριστιανική αγωγή στην παιδεία μας και η αναγκαιότητά της για ένα καλύτερο μέλλον



Την Παρασκευή 20 Ιουνίου παρουσιάζεται στο κτίριο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ο τόμος με τα Πρακτικά της διημερίδας για το μάθημα των Θρησκευτικών, την οποία διοργάνωσε το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στις 12 και τις 13 Μαρτίου 2013. Ο τόμος είναι αφιερωμένος στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο και θα παρουσιαστεί από τον κοσμήτορα της Νομικής Σχολής ΑΠΘ Νικόλαο Ιντζεσίλογλου. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να παρουσιάσω συνοπτικά ορισμένες παλαιότερες και νεότερες σκέψεις μου για το θέμα.

Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι σήμερα πολύ πιο χρήσιμο και αναγκαίο για τη διαμόρφωση του ήθους και του χαρακτήρα των νέων μας. Παιδεία δεν είναι μόνον η ξερή μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών. Είναι πρωτίστως η διάπλαση χαρακτήρων, η διαμόρφωση ανθρώπων ολοκληρωμένων. Σωστή παιδεία δεν είναι μόνον η καθοδήγηση στην εξεύρεση επαγγέλματος, αλλά και η υποβοήθηση των νέων μας να γίνουν κοινωνικά χρήσιμοι, με αίσθημα φιλανθρωπίας, αλληλεγγύης, πατριωτισμού και με δημοκρατικότητα όχι ασύδοτη, αλλά υπεύθυνη!

Παρουσίαση Τόμου Πρακτικών για το Μάθημα των Θρησκευτικών

Tο Εργαστήριο Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. σας προσκαλεί στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Τόμου των Πρακτικών του διήμερου Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Το Μάθημα των Θρησκευτικών: Προβληματισμοί - επισημάνσεις – προτάσεις» που διοργανώθηκε πέρυσι στις 11 και 12 Μαρτίου 2013. Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014 και ώρα 18.30 το απόγευμα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης (Μητροπολιτικό Μέγαρο, Βογατσικού 7). 
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο τ. Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. Καθηγητής Νικόλαος Ιντζεσίλογλου, ενώ έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν με παρεμβάσεις τους εισηγητές του Συνεδρίου καθώς και πανεπιστημιακοί καθηγητές και ειδικοί επιστήμονες του Α.Π.Θ. 
Την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Σωτήριος Μιχελουδάκης, δικηγόρος και Διδάκτωρ ΑΠΘ και ο Ευάγγελος Πεπές, εκπαιδευτικός θεολόγος και Διδάκτωρ Α.Π.Θ. Ο Τόμος εκδόθηκε με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και αφιερώνεται στον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλόνικης κ.κ. Άνθιμο, ο οποίος θα τιμήσει την εκδήλωση με την παρουσία του.
Δείτε και 

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Επένδυση στην Παιδεία




Επένδυση στην Παιδεία
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι η λύση στην Παιδεία. Τα παιδιά μας πρώτα πρέπει να μάθουν για τις ρίζες τους, να μάθουν να έχουν Πίστη και να αγαπούν την οικογένειά τους και την Πατρίδα τους. Μετά μπορούν άφοβα για την ψυχή τους και τη ζωή τους να πληροφορηθούν για τον κοσμοπολιτισμό και για τη λογική που τους επιβάλλεται από τους ισχυρούς οικονομικά και τεχνολογικά λαούς. Στην εκπαίδευσή μας σήμερα τείνουμε να ανατρέψουμε τη λογική αυτή.
Καθηκόντως παρακολούθησα την εορτή για τη λήξη του σχολικού έτους στην Τρίτη Τάξη του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Αρσακείου Ψυχικού. Θέμα της «Τα παιδικά δικαιώματα» και υποθέματα «Μαθαίνω-Προστατεύομαι-Βοηθώ». Οι «σκέψεις» που είπαν τα παιδιά ήσαν: «Επιβίωση», «Ανάπτυξη», «Προστασία» και «Συμμετοχή». Στο βοήθημα που διδάχθηκαν τα 9χρονα παιδιά σημειώνεται:
«Στο πλαίσιο της Κοινωνικής και Πολιτικής Αρωγής των μαθητών εντάσσεται και η εκπαίδευση για τα ανθρώπινα παιδικά δικαιώματα. Ειδικότερα η διδασκαλία μαθητών ηλικίας 4-11 ετών για το πώς να αναγνωρίζουν, να σέβονται και να προστατεύουν τα δικαιώματά τους στοχεύει στο να τους βοηθήσει να αναπτυχθούν ως το σημείο που να αντιλαμβάνονται την αξία τους, να μπορούν να προσαρμόζουν τη χρήση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών τους στις απλές καθημερινές αντιδράσεις και πρακτικές συμπεριφοράς και να αισθάνονται και να μεταφέρουν τη σπουδαιότητά τους, τόσο μεταξύ των συνομηλίκων τους, όσο και στις επαφές τους με τον κόσμο των ενηλίκων».
Η πρώτη αντίδραση είναι ότι πάει, τρελαθήκαμε… Ότι ισχύει ο λόγος του Σοφοκλή, πως «εκεί που τους γονείς τους κυβερνάνε τα παιδιά τους εκεί οι άνθρωποι έχουν χαμένα τα μυαλά τους». Όμως το θέμα δεν είναι για ανέκδοτα, ούτε σηκώνει αδιαφορία. Η συγγραφέας του βιβλίου χρησιμοποιεί κάποιες λέξεις κλειδιά, που δείχνουν τη λογική της, που είναι η λογική του αλήστου μνήμης Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, όπως φαίνεται και από την αναγραφόμενη βιβλιογραφία. Πρώτον γράφει ότι πρόκειται για τα «σύγχρονα» προγράμματα σπουδών. Το σύγχρονο, κατά τη γνώμη εκείνων που το προωθούν, έχει κάτι το φρέσκο, που ξεφεύγει από τα «τετριμμένα». Αλλά το

Γέροντα, μερικές φορές λέτε ότι ο τάδε άνθρωπος βλέπει με ευρωπαϊκό φακό και όχι με ανατολίτικο πνεύμα. Τι εννοείτε;



- Εννοώ ότι βλέπει με ευρωπαϊκό μάτι, με ευρωπαϊκή λογική, χωρίς πίστη, ανθρώπινα.

- Και ποιο είναι το ανατολίτικο πνεύμα;

- “Ανατολή ανατολών και οι εν σκότει και σκιά…”

- Δηλαδή;

- Όταν λέω ότι ένας έπιασε το ανατολίτικο πνεύμα και άφησε το ευρωπαϊκό πνεύμα, θέλω να πω ότι άφησε την λογική, τον ορθολογισμό, και έπιασε την απλότητα και την ευλάβεια, γιατί αυτό είναι το ορθόδοξο πνεύμα στο οποίο αναπαύεται ο Χριστός, απλότης και ευλάβεια. Σήμερα, συχνά λείπει η απλότητα από τους πνευματικούς ανθρώπους, η αγία απλότητα που ξεκουράζει την ψυχή. Αν δεν αρνηθή κανείς το κοσμικό πνεύμα και δεν κινηθή απλά, να μη σκέφτεται δηλαδή πώς θα τον δουν ή τι θα πουν γι’ αυτόν, τότε δεν συγγενεύει με τον Θεό, με τους Αγίους. Για να συγγενέψη, πρέπει να κινηθή στον πνευματικό χώρο. Όσο κανείς κινείται με απλότητα, ιδίως μέσα σε ένα Κοινόβιο, τόσο στρογγυλεύει, γιατί φεύγουν τα εξογκώματα των παθών. Αλλιώς κοιτάζει να φτιάξη έναν ψεύτικο άνθρωπο. Γι’ αυτό να προσπαθήσουμε να πετάξουμε τον κοσμικό καρνάβαλο, για να αγγελοποιηθούμε.

Γέροντας Παΐσιος Αγιορείτης .

Αφιέρωμα στον Γέροντα Παΐσιο από τον Δήμο Κόνιτσας

Με αφορμή τα είκοσι χρόνια από την κοίμησή του


Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ, διοργανώνουν "Αφιέρωμα στο Γέροντα Παΐσιο - Είκοσι χρόνια από την κοίμησή του"Κόνιτσα, 12, 13, 14 Ιουλίου 2014.Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ώα εξης:
Δευτέρα, 12 Ιουλίου, 7.00 μ.μ. : Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά
Κυριακή, 13 Ιουλίου, Πρωί:
• Στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά Όρθρος και Αρχιερατική Θεία λειτουργία, εν μονοεκκλησία
• Στο Δημαρχείο Κόνιτσας Αφιέρωμα στη ζωή και τις διδαχές του Γέροντος Παϊσίου
11.00-11.20: Εισαγωγή: Αικατερίνη Τσούβαλη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Κόνιτσας
Χαιρετισμοί: Σεβασμιώτατος,Δήμαρχος,Εκπρόσωπος της Οικογένειας του Γέροντος
11.20-11.50: Αρχιμανδρίτης Αρσένιος Κατερέλος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγ. Νικολάου, Δίβρης Φθιώτιδος, “Η προσωπικότης του Γέροντος Παϊσίου”
11.50-12.40: Προβολή ταινίας για το Γέροντα Παΐσιο
12.30-13.00: Βασίλειος Νικόπουλος, πρ. Πρόεδρος Αρείου Πάγου, “Γέρων Παΐσιος Αγιορείτης.Από τα Φάρασα στην Κόνιτσα και από την Κόνιτσα στην
Οικουμένη” Δεξίωση
Κυριακή, 13 Ιουλίου, απόγευμα:
19.00-20.30: Προβολή ταινίας για το Γέροντα Παΐσιο 
Δευτέρα, 14 Ιουλίου, πρωί
• Οδοιπορικό στο Στόμιο, στα ίχνη του Γέροντος. Εκκίνηση από το πέτρινο Γεφύρι 
• Θεία Λειτουργία στη Μονή Στομίου, επίσκεψη στο κελί του, επαφή με τα δημιουργήματά του Σημείωση: Ο δρόμος προς την Ιερά Μονή Στομίου θα είναι κλειστός για κάθε όχημα
Προαιρετικά:Ανάβαση στο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας (τόπος, όπου προσηύχετο ο Γέροντας)
Επίσκεψη στην πατρική οικία του Γέροντος, κατά τη διάρκεια του τριημέρου, από τις 10.30 έως τις 13.00


Ό ναός του μοναχού (Κ. Παλαμά)


Τήν ἔστησες τήν σκήτη σου στό ξερόβραχο ἀπάνου

κι ἔζησες εκεῖ

κάτου ἀπό τόν ὁλόβαθο οὐρανό, μοναχός

μέ τήν προσευχή.

Στήν πέτρα ἀπάνου ἀκούμπαγες.

Περνᾶν τά χρόνια. Φέγγει

μέσα σου ὁ Θεός.

Μέ τό ἱερό σου ἄγγιγμα βαθούλωσε κι ὁ βράχος

κι ἔγινε ναός.

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης: «Αγαπώ πολύ τη γλώσσα μου την Ελληνίδα»



Σε μία περίοδο κρίσεως, επικρίσεως και κατακρίσεως, πτώσεων, καταπτώσεων, επιπτώσεων και εκπτώσεων, ζάλης, παραζάλης, πάλης κι αιθάλης πάσχει η μοναδική λαλιά μας, η εγχώρια πλούσια γλώσσα. Μαζί της μπορείς να πεις και να εκφράσεις τα πιο δύσκολα, τα πιο κούφια, τα πιο υψηλά. Όπως λέει ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, η ελληνική γλώσσα είναι η πιο παλιά και η πιο πλούσια του κόσμου.

Στα ελληνικά μπορείς να εκφράσεις τα πιο λεπτά, τα πιο τέλεια νοήματα της θεολογίας, της φιλοσοφίας, της ποιήσεως. Να αποδώσεις ιδέες, στοχασμούς, σκέψεις, έννοιες, μεγάλες, ευγενικές, ιερές και ωραίες. Η ελληνική γλώσσα εκφράζει περίτεχνα το μεράκι, τον καημό, τον πόθο του τεχνίτη, του καλλιτέχνη, του ήρωα, του αγίου. Συντίθεται η αρχοντιά και η ταπεινότητα, η μεγαλοπρέπεια και η σεμνότητα, η φιλοκαλία. Η χαρμολύπη, η νηφαλιότητα, ο γλυκασμός και η λύτρωση. Δεν είναι εφάμαρτη υπερηφάνεια η αγάπη της γλώσσας μας, της πατρίδος μας, της πονεμένης και προδομένης. Προδόθηκε και η γλώσσα από συνεχείς ξενικούς όρους, που δυστυχώς καθιερώνονται στα παιδιά. Το ύδωρ, ο άρτος, ο ουρανός και η θάλασσα ονομάζονται εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια το ίδιο. Όπως τα έλεγε ο Όμηρος. Η γλώσσα μεταφέρει νόημα, ιστορία, ήθος και χάρη.

Παρουσίαση Τόμου Πρακτικών για τo μάθημα των Θρησκευτικών


 ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ἐν Θεσσαλονίκῃ τῇ 13-6-2014
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΜΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
Ὁ Τόμος ποὺ περιλαμβάνει τὰ Πρακτικὰ τοῦ Διήμερου Πανελληνίου Ἐπιστημονικοῦ Συνεδρίου μὲ θέμα : «Τὸ Μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν: Προβληματισμοί-Ἐπισημάνσεις-Προτάσεις», ποὺ πραγματοποιήθηκε στὶς 11 & 12 Μαρτίου 2013 ἀπὸ τὸ Ἐργαστήριο Παιδαγωγικῆς-Χριστιανικῆς Παιδαγωγικῆς τοῦ Τμήματος Ποιμαντικῆς καὶ Κοινωνικῆς Θεολογίας τοῦ Ἀριστοτελεί-ου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόκειται νὰ παρουσιασθῇ σὲ εἰδικὴ Ἐκδήλωση ποὺ θὰ γίνῃ τὴν Παρασκευὴ 20 Ἰουνίου 2014 στὶς 6.30 τὸ ἀπόγευμα στὴν Αἴθουσα Τελετῶν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ἐπὶ τῆς ὁδοῦ Βογατσικοῦ 7.

Ἡ συμβολὴ τῶν παραγόντων τοῦ Συνεδρίου καὶ ἡ μεγάλη συμμετοχὴ τοῦ κοινοῦ ἀπετύπωσαν στὸν Τόμο αὐτὸ μὲ αὐθεντικὸ τρόπο τὴν ἀποδοχὴ τῆς προσπαθείας αὐτῆς καὶ ἐν συνεχείᾳ κατέστησαν ἀναγκαία τὴν ἔκδοση τῶν σχετικῶν Πρακτικῶν, ὅπου περιέχονται μεταξὺ τῶν ἄλλων καὶ εἴκοσι ἕξι (26) ἐπιστημονικὲς εἰσηγήσεις ποὺ σχετίζονται μὲ τὸ Μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν καὶ πραγματεύονται τὴν φυσιογνωμία καὶ τὸν ῥόλο του στὴν ἑλληνικὴ θρησκευτικὴ Ἐκπαίδευση, ἀλλὰ καὶ σοβαρὲς ἐπιστημονικὲς ἐνστάσεις καὶ προβληματισμοὺς ὡς πρὸς τὸ προτεινόμενο Πρόγραμμα Σπουδῶν στὰ Θρησκευτικὰ Δημοτικοῦ καὶ Γυμνασίου. Ἡ ἀποτύπωση ἄλλωστε τοῦ περιεχομένου τοῦ Συνεδρίου καὶ ἡ διάδοσή του στὸ εὐρὺ κοινό, σὲ μιὰ ἐποχὴ ποὺ τὸ Μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν βάλλεται συστηματικὰ καὶ ἄγεται μὲ συγκεκριμένες μεθόδους σὲ τροχιὰ ἀλλοιώσεως τῆς φυσιογνωμίας του, ἀποκτᾷ ἰδιαίτερη σημασία.

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Στις 11 Σεπτεμβρίου ο αγιασμός στα σχολεία

Στις 11 και όχι στις 8 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει τελικά το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, αφού ο νέος υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος επανεξετάζει συνολικά τις αποφάσεις του προκατόχου του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου. 

Ο νέος υπουργός δεν συμφωνεί με τους πειραματισμούς των τελευταίων μηνών στο θέμα της έναρξης. Κι αυτό διότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη αποσπάσεις και μεταθέσεις καθηγητών ώστε να ξεκινήσει νωρίτερα το σχολικό έτος, ενώ στη χώρα μας οι μαθητές και οι οικογένειές τους δεν έχουν θεσμοθετημένες χειμερινές διακοπές όπως σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Βήμα, ο νέος υπουργός δεν υπογράφει την απόφαση για κατάργηση των δύο αργιών στα σχολεία, του Αγίου Ιωάννη (7 Ιανουαρίου) και των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου).

Παράλληλα, κ. Λοβέρδος επανεξετάζει συνολικά και το περιεχόμενο της Τράπεζας Θεμάτων στην Α' Λυκείου για την οποία υπήρξαν εφέτος πολλά παράπονα.Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89 ο κ. Λοβέρδος ανέφερε: «Λογικότερο είναι να μείνουμε στα περσινά ημερολογιακά όρια. Θα ανοίξουν δηλαδή, τα σχολεία όπως πέρσι και πρόπερσι, διότι θέλουμε να προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες μεταθέσεων, αποσπάσεων, αναπληρώσεων δασκάλων και καθηγητών».

Το θαύμα της προσευχής των θλιμμένων και ταπεινών.



«Ο Κύριος, δεν ευαρεστείται με την προσευχή των υπερηφάνων. Όταν όμως θλίβεται η ψυχή του ταπεινού ανθρώπου, ο
Κύριος πάντα την εισακούει.
Ένας γέρος ασκητής, που ζούσε στις πλαγιέςτου όρους Άθω, είδε ότι οι προσευχές των μοναχών ανέβαιναν στους ουρανούς· και
εγώ δεν εκπλήττομαι γι’ αυτό. Ο ίδιος γέροντας, όταν ήταν μικρός και έβλεπε την στεναχώρια του πατέρα του για την ανομβρία που απειλούσε να καταστρέψει την
συγκομιδή, απομακρύνθηκε στο βάθος του κήπου και προσευχήθηκε:
‘‘Κύριε, Εσύ είσαι Ελεήμων, Εσύ μας δημιούργησες, Εσύ μας τρέφεις και μας ενδύεις όλους. Βλέπεις, Κύριε, πώς στενοχωριέται ο πατέρας μου για την ανομβρία. Ρίξε τώρα βροχή στην γη!’’.
Και τα σύννεφα κάλυψαν τον ουρανό και κατέβηκε η βροχή και πότισε την γη.
Ένας άλλος γέροντας που ζούσε κοντά στην θάλασσα, μου διηγήθηκε το εξής:
‘‘Ήταν μια νύχτα σκοτεινή… Ο αρσανάς, ήταν γεμάτος από ψαρόβαρκες. Ξέσπασε θύελλα και πολύ γρήγορα δυνάμωσε. Οι βάρκες, άρχισαν να χτυπούν η μία την άλλη. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να τις συγκρατήσουν, αλλ’ αυτό ήταν αδύνατον μέσα στην βροχή και την θύελλα. Επικρατούσε μεγάλη σύγχυση. Οι ψαράδες, φώναζαν με όλη τους την δύναμη και ήταν φοβερό να ακούς κραυγές φοβισμένων ανθρώπων! Λυπήθηκα τον λαό του Θεού και άρχισα να προσεύχομαι με δάκρυα:

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Οι συγκλονιστικές τελευταίες στιγμές του Αγιορείτη Μωυσή


Του Βασίλη Σπυρόπουλου-(από το ένθετο της Δημοκρατίας για την ορθοδοξία)

«Κοινώνησε λίγο πριν από την κοίμησή του και είδε τρεις αγίους» λέει ο Καστορίας-Σεραφείμ στη «δημοκρατία»

Στο πένθος βυθίστηκαν η Ορθόδοξη Εκκλησία και η Αγιορείτικη Πολιτεία πριν από λίγες ημέρες κατά το άκουσμα της είδησης της κοίμησης του γέροντα Μωυσή του Αγιορείτη. Ο μακαριστός λόγιος γέροντας φιλοξενούνταν το τελευταίο χρονικό διάστημα, ύστερα και από δική του επιθυμία, στο επισκοπείο της Μητρόπολης Καστορίας, καθώς η κατάσταση της υγείας του ήταν επιβαρημένη.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1952, μόναζε επί 35 χρόνια στο Αγιον Όρος. Ανήσυχο πνεύμα, ασχολήθηκε με την αγιογραφία, τη συγγραφή, την ποίηση και την κριτική. Συνέγραψε περισσότερα από 50 βιβλία και πολλά άρθρα, εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός έχει μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες και έχει βραβευθεί. Ελαβε μέρος σε δεκάδες συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ πραγματοποίησε αναρίθμητες ομιλίες ύστερα από προσκλήσεις μητροπόλεων, πανεπιστημίων και συλλόγων. Για 25 χρόνια ήταν γέροντας της Καλύβης Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου της Ιεράς Σκήτης Αγίου Παντελεήμονος - Κουτλουμουσίου, της οποίας διετέλεσε δικαίος.

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

ΠΑΠΙΣΜΟΣ – ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ –ΡΩΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΡΑΓΚΟΙ: ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ

Πολλοί νομίζουν πως τοfilioque[δηλ η προσθήκη της λέξεως «και εκ του πατρός» για την εκπόρευση του Αγίου Πνεύματος, στο σύμβολο της πίστεως]αποτέλεσε αιτία του σχίσματος ανάμεσα στη «Ρωμαιοκαθολική» και την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία. Η Ιστορία αυτή, είναι ένας μύθος που πρέπει επιτέλους κάποτε να εκλείψει. Στην πραγματικότητα οι Ρωμαίοι Πάπες πολέμησαν τοfilioqueμόλις αυτό προστέθηκεστο Σύμβολο της Πίστεως από τους Φράγκους. Ο Πάπας Λέων Γ’ (796-816), επειδή γνώριζε από πρώτο χέρι τις πιέσεις των Φράγκων σ’ αυτό το ζήτημα, προχώρησε σε μια πράξη που φανερώνει το πλήρες μέγεθος της παπικής αντίδρασης στις φράγκικες αυθαιρεσίες. Φρόντισε ώστε το ορθόδοξο Σύμβολο της Πίστεως (χωρίς το filioque ) να αναγραφεί σε δύο ασημένιες πλάκες (μια στα λατινικά και μια στα ελληνικά) τις οποίες ανήρτησε σε ψηλό σημείο στο ναό του Αγίου Πέτρου για να είναι ευανάγνωστες από όλους τους πιστούς.Οι μεγάλες ΑΣΗΜΕΝΙΕΣ ΠΛΑΚΕΣ που έγραφαν το Ορθόδοξο σύμβολο της πίστης είχαν την επιγραφή: «HAECLEOPOSUIAMOREETCAUTELAORTHODOXAEFIDEI» δηλαδή: «Εγώ, ο Λέων βάζω εδώ (τις πλάκες) για την αγάπη και την προστασία της Ορθόδοξης Πίστης.» Σχετική αναφορά μπορείτε να βρείτε στο: VITALEONIS, LIBERPONTIFICALIS (Ed.Duchene, TII, p.26 -η πηγή είναι από βιβλιογραφία των Παπικών!)
Ο Λέων πίστεψε ότι οι Φράγκοι δε θα τολμούσαν να προσβάλουν το ιερότερο κέντρο της δυτικής Χριστιανοσύνης. Το 809 οι τελευταίοι

Βιβλιοκρισία ή ομολογίας έπαινος, για το βιβλίο «Ορθοδοξία και Ισλάμ» του Αρχιμ. Γεωργίου (Καψάνη)


Του θεολόγου, Βασίλειου Χαραλάμπους
_________
Το βιβλίο «Ορθοδοξία και Ισλάμ» (Κριτική προσέγγισις του ακαδημαϊκού διαλόγου υπό το φως των Αγίων Πατέρων) του Αρχιμ. Γεωργίου Γρηγοριάτου (Καψάνη), της Ιεράς Μονής Γρηγορίου, έγινε μεγάλης χαράς πρόξενος, όταν το πρωτοδιάβασα. 

Μελετώντας κανείς το μικρό αλλά μεγάλο σε σπουδαιότητα, βιβλίο του μακαριστού Αρχιμ. Γεωργίου Γρηγοριάτου «Ορθοδοξία και Ισλάμ» (Κριτική προσέγγισις του ακαδημαϊκού διαλόγου υπό το φως των Αγίων Πατέρων), διαπιστώνει την εξαιρετική παρατήρηση ότι «το κίνητρο των Αγίων για διάλογο με το Ισλάμ είναι η χριστοκεντρική αγάπη προς τους αλλοπίστους.  Ποτέ η αγάπη αυτή δεν ήταν ανθρωποκεντρική».  Επίσης τα κριτήρια του διαλόγου Ορθοδοξίας με το Ισλάμ «θεμελιώνονται στην πίστη των Ορθοδόξων στον Τριαδικό Θεό, στην θεότητα του Ιησού Χριστού και στο μυστήριο της Εκκλησίας ως σώματος του Χριστού». 

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Ο Γόρτυνος για Οικουμενικό Πατριάρχη και Παλαιοημερολογίτες



Νά τό ἔχουμε χαρά καί νά δοξάζουμε τόν Θεό γιατί εἴμαστε Ὀρθόδοξοι χριστιανοί. Τήν Ὀρθόδοξη πίστη μας νά τήν διαφυλάξουμε ἀκριβῶς ὅπως μᾶς τήν παρέδωσαν οἱ ἅγιοι Πατέρες μας, χωρίς νά τήν ἀλλοιώσουμε οὔτε στό παραμικρό.

Ἀκόμη κι ἄν μᾶς διώξουν καί ἄν μᾶς φυλακίσουν καί μᾶς θανατώσουν ἀκόμη, νά ὁμολογοῦμε τήν Ὀρθόδοξη πίστη μας ἔτσι ἀκριβῶς ὅπως αὐτή διατυπώθηκε στίς Ἅγιες καί Οἰκουμενικές Συνόδους ἀπό τούς θεοφόρους Πατέρες.

Δέν πρέπει νά εἴμαστε δειλοί γιά τήν πίστη μας· προπαντός δέ ἐμεῖς οἱ Ἐπίσκοποι πρέπει νά δίδουμε καλή μαρτυρία γι᾽ αὐτήν, διαμαρτυρόμενοι, μέ ταπείνωση ὅμως καί μέ σωστή θεολογία, ὅταν βλέπουμε νά συμβαίνουν παραβάσεις τῶν Ἱερῶν Κανόνων τῆς Ἁγίας μας Ἐκκλησίας.

Καί ἐγώ, ἀδελφοί μου χριστιανοί, ὁ Ἐπίσκοπός σας, μέ τήν Χάρη τοῦ Θεοῦ, δέν θέλω νά εἶμαι δειλός, ἀλλά θέλω νά ἐκφράζω σέ σᾶς καί σέ ὅλη τήν Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ τόν πόνο μου καί τήν διαμαρτυρία μου, ὅταν βλέπω πράγματα πού φαίνονται ὡς ὠμές παραβάσεις τῶν Ἱερῶν Κανόνων καί ὅταν βλέπω νά παραβιάζονται τά ὅρια, τά ὁποῖα ἔθεσαν οἱ Πατέρες μας.

Ο Προηγούμενος της Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους π. Γεώργιος (Καψάνης)



Κείμενο ΙΕΡΟΘΕΟΣ Μητροπολίτης Ναυπάκτου Φωτογραφίες Αρχείο Μ.Ν. κ. Ιεροθεου
 
Την ημέρα της Πεντηκοστής κοιμήθηκε εν Κυρίω ο Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος (Καψάνης). Την ίδια ημέρα εψάλη η ακολουθία σε κεκοιμημένο στο Μετόχι της Ιεράς Μονής στην Σταυρούπολη, και την επομένη ημέρα, του Αγίου Πνεύματος, εψάλη η εξόδιος ακολουθία του στην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου, όπου ασκήθηκε και διηκόνησε περί τα σαράντα (40) χρόνια και αποδείχθηκε μια μεγάλη μορφή της σύγχρονης Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Επειδή μας συνέδεε μια πολυετής αδελφική φιλία, και υπήρχε αλληλοεκτίμηση, θα ήθελα να καταγράψω μερικές σκέψεις μου που κατατίθενται εδώ ως μνημόσυνο στην μεγάλη αυτή προσωπικότητα.

1. Ακαδημαϊκός διδάσκαλος
Η πρώτη γνωριμία μας ήταν στα Συνέδρια του τέλους της δεκαετίας του '60 και αρχές της δεκαετίας του '70, όταν εκείνος, λαϊκός τότε, διέπρεπε στην Θεολογική Σχολή Αθηνών, ως βοηθός επιστημονικός συνεργάτης, διδάκτωρ της θεολογίας. Μέ την ιδιότητά του αυτή συμμετείχε σε διάφορα Συνέδρια, στα οποία κατέθετε τον θεολογικό και ποιμαντικό λόγο του, με την ευχέρεια του λόγου που τον διέκρινε, την αμεσότητα της επικοινωνίας, ιδίως με τους νέους ανθρώπους, το ταπεινό του φρόνημα και ήθος, αλλά και την θεολογική του πληρότητα, το εκκλησιαστικό του φρόνημα, χρησιμοποιώντας όμως και μερικές επαναστατικές ιδέες για την εποχή εκείνη.

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Έκδοση Επιστημονικού Τόμου για το Μάθημα των Θρησκευτικών



ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ – ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ
ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θεσσαλονίκη, 10.06.2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Έκδοση Επιστημονικού Τόμου για το Μάθημα των Θρησκευτικών
Εκδόθηκε ο Τόμος που περιλαμβάνει τα Πρακτικά του διήμερου Πανελληνίου Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Το Μάθημα των Θρησκευτικών: Προβληματισμοί - επισημάνσεις – προτάσεις», που διοργανώθηκε το 2013 (11 και 12 Μαρτίου) από το Εργαστήριο Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη.

Ο Επιστημονικός Τόμος αποτελείται από 454 σελίδες και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χαιρετισμούς  και μηνύματα προσωπικοτήτων προς το Συνέδριο, με κεντρικό το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου.
Στο κύριο μέρος του παρατίθενται είκοσι έξι (26) επιστημονικές εισηγήσεις που σχετίζονται με το Μάθημα  των Θρησκευτικών και πραγματεύονται το καθεστώς του, τη φυσιογνωμία του και το ρόλο του στην ελληνική θρησκευτική εκπαίδευση αλλά και σοβαρές ενστάσεις και προβληματισμούς απέναντι στα προτεινόμενα Προγράμματα Σπουδών στα Θρησκευτικά στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Στο τέλος,παρατίθενται τα πορίσματα και οι προτάσεις του Συνεδρίου.