Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Πολυπολτισμικότητα: Ένα εργαλείο της άρχουσας τάξης για την επιβολή του «διαίρει και βασίλευε»

«Η ΕΕ θα πρέπει να κάνει το καλύτερο δυνατό για να υπονομεύσει την ομοιογένεια των κρατών μελών της» - Peter Sutherland, ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη μετανάστευση και μη εκτελεστικός πρόεδρος της Goldman Sachs International.

Δεν υπάρχει έθνος που να γεννιέται πολυπολιτισμικό. Η πολυπολιτισμικότητα είναι μια αφύσικη, καθώς και νοσηρή κατάσταση που μπορεί να αναπτυχθεί σε πολιτείες που βρίσκονται σε εθνική παρακμή. Ένα πολυπολιτισμικό κράτος μεταφέρει μέσα του τους σπόρους της εθνικής καταστροφής.
Όλα τα πολυπολιτισμικά κράτη βρίσκονται σε μια κατάσταση πολιτικής, ηθικής, οικονομικής και κοινωνικής παρακμής. Απληστία και διαφθορά χαρακτηρίζουν την κυβέρνησή τους η οποία αρέσκεται να επιδίδεται σε καταπιεστικά μέτρα εις βάρος των πολιτών. Μηχανισμοί προπαγάνδας υπέρ του «ιδεώδους» της πολυπολιτισμικότητας και της «διαφορετικότητας» στήνονται παντού, ενώ τα ψέματα και η εξαπάτηση διοχετεύονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τους πολιτικούς, και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Γιατί αυτοί είναι οι ινστρούχτορες των πολυπολιτισμικών κοινωνιών.

Οι θεωρίες συνωμοσίας και το βιβλίο Ιστορίας της Στ' Δημοτικού

Η σχολή των Αρνητών της Γενοκτονίας συγκαλύπτει τη βία ενός άγριου μιλιταριστικού εθνικισμού εις βάρος άμαχων πληθυσμών


Του ΒΛΑΣΗ ΑΓΤΖΙΔΗ*

Η μοίρα των χριστιανικών πληθυσμών πρέπει να αποσιωπηθεί, γιατί ακριβώς αποκαλύπτει τη φύση του τουρκικού εθνικισμού
Πορεία εκτοπισμένων από τη γη τους Ελλήνων του Πόντου

Ενα από τα ερωτήματα που κατά καιρούς απασχολούν τους ιστορικούς των ιδεών είναι εάν έχει επηρεάσει την ελληνική κοινωνία ο Διαφωτισμός. Και αν «ναι», σε ποιο βαθμό το πολιτισμικό πλαίσιο του ορθού λόγου, που αυτός διαμόρφωσε, κατάφερε να διαπλάσει τα κριτήρια με τα οποία προσεγγίζονται τα ιστορικά και κοινωνικά φαινόμενα. Και αυτά τα ερωτήματα δεν αφορούν μόνο τη νεοελληνική κοινωνία, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες, όπου ο αντιδιαφωτισμός υπήρξε το κυρίαρχο ρεύμα, όπως η γερμανική ή η ρωσική (της ουκρανικής συμπεριλαμβανομένης, όπως και των λοιπών πρώην σοβιετικών).

Η πρόσφατη έρευνα για τα καθ' ημάς, που έγινε από δύο ελληνικά πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας) και της Οξφόρδης και παρουσιάστηκε στο Βερολίνο, δείχνει πως η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε μια συντηρητικοποίηση των νοοτροπιών, καθώς και -σε μεγάλο βαθμό- στην αποδοχή θεωριών συνωμοσίας από την ελληνική κοινωνία.

Δημήτριος Νατσιός, Τα Θρησκευτικά στο δημοτικό σχολείο και η υπονόμευσή τους από το γλωσσικό μάθημα


Τα Θρησκευτικά στο δημοτικό σχολείο και η υπονόμευσή τους από το γλωσσικό μάθημα
Γράφει ο Δημήτριος Νατσιός, Δάσκαλος
Θα μιλήσω από καρδίας, ως μάχιμος δάσκαλος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που διακονεί την παιδεία μας, την εκπαίδευση με την κιμωλία στο χέρι, εδώ και 23 χρόνια.
Άλλωστε, οι προλαλήσαντες, άγιοι Επίσκοποι, Γέροντες αγιορείτες, έγκριτοι καθηγητές και εισηγητές, κονιορτοποίησαν την δήθεν καινότητα των προγραμμάτων και κατέδειξαν την κενότητα των επιχειρημάτων τους. Όπως έλεγε και ο ποιητής: «Ουδέν καινόν, όλα κενά».

Καταρχάς θα κάνω μια μνημόσυνη αναφορά σε ένα από τα παλικάρια του Γένους. Στις 13 Μαρτίου 1957, σαν σήμερα, απαγχονίζεται στη Λευκωσία της Κύπρου από τους Άγγλους κατακτητές ο ήρωας μαθητής, 18 μόλις χρονών, Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Και αυτός, όπως και όλοι οι μελλοθάνατοι αετοί της ΕΟΚΑ, όλοι τους νέα παιδιά, πριν οδηγηθούν στην αγχόνη έψαλλαν το «τῇ Ὑπερμάχῳ», τον Εθνικό μας Ύμνο ή το «Ὅτε κατῆλθες πρός τόν θάνατον».

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων τίμησε τους εθνικούς ευεργέτες Μάνθο και Γεώργιο Ριζάρη


monodendri-6

ROMFEA.GR | Απόφοιτοι της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής συγκεντρώθηκαν και φέτος στο Μονοδένδρι Ιωαννίνων για να τιμήσουν τους ιδρυτές της Ριζαρείου Σχολής και μεγάλους εθνικούς ευεργέτες Μάνθο και Γεώργιο Ριζάρη.
Στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Μονοδενδρίου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, συμπαραστατούμενου από ριζαρίτες ιερείς από όλη την Ελλάδα.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στους εορταζομένους αγίους και στο μήνυμα που στέλνουν στους εκκοσμικευμένους ανθρώπους της εποχής μας.
Στη συνέχεια έστρεψε το λόγο στους αδερφούς Ριζάρη και στη συμβολή τους στην εθνική παλιγγενεσία και στην ανάπτυξη της παιδείας.
Τέλος ευχήθηκε και σήμερα και άλλοι Έλληνες να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους για την υπέρβαση της σημερινής κρίσεως , η οποία κατά το Σεβασμιώτατο είναι κρίση ηθική, κρίση που προήλθε από την απομάκρυνση του ανθρώπου από το Θεό και τις ηθικές αξίες.
Ακολούθησε το ιερό μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των αειμνήστων ευεργετών. (Δείτε φωτογραφίες)

Συνάντηση του ΔΣ της ΠΕΘ με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο



Δελτίο Τύπου
Συνάντηση του ΔΣ της ΠΕΘ
με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας
κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο
Την Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014, ο κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, Πρόεδρος του νέου ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, ο κ. Παναγιώτης Τσαγκάρης, Γενικός Γραμματέας και ο κ. Σταύρος Μποζοβίτης, Μέλος της Επιτροπής Παιδείας της ΠΕΘ, συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό  Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο, στο Γραφείο του Υφυπουργού στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Ο κ. Υφυπουργός συνεχάρη το νέο ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων για την ανάληψη των καθηκόντων του και το ΔΣ ευχήθηκε αντίστοιχα στον κ. Υφυπουργό μία επιτυχή, γόνιμη και δημιουργική θητεία στο Υπουργείο του.
Η αντιπροσωπεία της ΠΕΘ εξέφρασε στον κ. Υφυπουργό, την αγωνία  της ΠΕΘ, αλλά  και των Ιεραρχών, του κλήρου, των επαγγελματικών Ενώσεων και του λαού της πατρίδας μας, για τα αποτελέσματα από την απόφαση διεύρυνσης της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την ημέρα της Κυριακής.
Επίσης, προβάλλοντας τεκμηριωμένη θεολογική επιχειρηματολογία, ζήτησε την ακύρωση της απόφασης για τη λειτουργία των καταστημάτων την ημέρα της Κυριακής, διότι υπονομεύει καίρια τον ήδη σοβαρά κλονισμένο θεσμό της οικογένειας και έρχεται σε αντίθεση με την 17 αιώνων παράδοση της αργίας της Κυριακής στον τόπο μας.

ΘΑ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2016 «Κόσμημα» ο Νέος Ναός του Αγίου Νικολάου στο σημείο Μηδέν (ΒΙΝΤΕΟ)


Κείμενο Λότσιος Ιωάννης Φωτογραφίες Αρχείο

Ο ναός του Αγίου Νικολάου στο Νέα Υόρκη, ήταν ο μόνος ναός που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο κέντρο Εμπορίου.Έπειτα από πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων και καθυστερήσεων ο νέος αυτός ναός θα γίνει πραγματικότητα.

Την εκκλησία του Αγίου Νικολάου που θα κοσμεί το κέντρο της Αμερικανικής μεγαλούπολης, θα επισκέπτονται κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες και όχι μόνο.

Αυτό που ξεχωρίζει, είναι τα καθαρά βυζαντινά στοιχεία που έχει χρησιμοποιήσει στο σχεδιασμό του ο αρχιτέκτονας που κατορθώνει να αποτυπώσει, σε σμίκρινση , τον τρούλο της Αγίας Σοφίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα N.Y. Times ο νέος Ναός θα στοιχίσει 20 εκατομμύρια δολάρια, (περίπου 15.000.000 ευρώ) και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016.

Παρακμή: η αφασία των θεσμικά ακομμάτιστων


Του Χρήστου Γιανναρά
Το είπανε: «Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς» –το περιβόητο ΕΣΠΑ– γιατί; Η απουσία λογικού ειρμού στον κομματοκρατούμενο δημόσιο βίο γεννάει όλο και ευτελέστερη εκφραστική, πραγματική αγλωσσία. Τι σημαίνει «πλαίσιο αναφοράς», τι πλαισιώνει αυτό το «πλαίσιο» και σε τι αναφέρεται η «αναφορά»; Γιατί είναι «εθνικό» το πλαίσιο – αφορά μήπως στο πανελλήνιο, προσφέρεται να στηρίξει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες οποιουδήποτε πολίτη; Και κατά τι «στρατηγικό», αφού δεν απηχεί κανέναν επιτελικό σχεδιασμό – όποιος προλάβει βολεύεται, και φυσικά προλαβαίνει ο εγγύτερος στην κομματική πλαισίωση του Πλαισίου Αναφοράς.

Πάντως, το γλωσσικά εξαμβλωματικό ΕΣΠΑ θα καλύψει και την εξαετία 2014 - 2020 κάνοντας ακόμα πιο δυσερμήνευτη την απορία: Πώς είναι δυνατό τα Ταμεία της Ε.Ε. να συνεχίζουν να επιδοτούν στη χώρα μας ένα πολιτικό σύστημα κραυγαλέα και προκλητικά ανήθικο, ανίκανο, ανυπόληπτο; Αραγε αφήνει αδιάφορους τους Ευρωπαίους εταίρους μας η ελλαδική πολιτική πραγματικότητα ή μήπως και κάπου τους βολεύει; Αποκλείεται να αγνοούν το πώς διαχειρίστηκαν οι πολιτικοί μας τα ιλιγγιώδη ποσά («πακέτα» και προγράμματα οικονομικής βοήθειας) που μας προσφέρθηκαν, για να μετάσχουμε κι εμείς στη σύγκλιση των οικονομιών των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Δικαιοσύνη του Θεού και του ανθρώπου




Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Η Κυβέρνηση για να ισορροπήσει μεταξύ των αναγκών ή των απαιτήσεων από τη μία και της χωρίς αναταράξεις πορείας της Οικονομίας προς την έξοδο από τις μνημονιακές συνθήκες από την άλλη, αντιμετωπίζει πρόσθετες δυσκολίες. Πρόκειται για τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων, να δικαιώσουν τις προσφυγές των δικαστικών και των ενστόλων. Η υλοποίηση των αποφάσεων αυτών επιβαρύνει το Δημόσιο με περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ και το ερώτημα είναι πού θα εξευρεθούν, αφού χρήματα δεν υπάρχουν. Οι χαμηλού εισοδήματος βετεράνοι της εργασίας βλέπουν ότι αυτοί πάλι, για πολλοστή φορά, θα «πληρώσουν το μάρμαρο» για τους δικαστικούς και τους ένστολους και οι πρόσφατες περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις προκαλούν την εύλογη πικρία τους.
Η οικονομική κρίση είναι σε εξέλιξη και το χρέος δυσβάσταχτο, οι δικαστικοί όμως έκριναν ότι οι μισθοί τους δεν πρέπει να θιγούν και στην ευνοϊκή απόφαση περιέλαβαν και τους ένστολους. Έτσι δεν είναι οι μόνοι ευνοημένοι. Η αίσθηση του πολίτη ότι η Πολιτεία είναι δίκαιη αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης. Σ’ αυτό το κλίμα δεν συμβάλλει η απόφαση των δικαστικών, οι οποίοι οπωσδήποτε γνωρίζουν ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι συγκεκριμένη και όποιος δεν συμβάλλει, κατά το μέτρο των εισοδημάτων του, στο ξεπέρασμα της κρίσης, είναι ο «έξυπνος», που ζει σε βάρος των άλλων. Είναι ο «λουφαδόρος», όπως λέγεται στον Στρατό ο φαντάρος που αποφεύγει τη «φασίνα», αφήνοντας την στους υπόλοιπους, στους έντιμους, που δεν θέλουν να αδικούν τους συστρατιώτες τους.

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Το αλβανικό δημογραφικό έγκλημα κατά της Ελλάδος

Δικαίως διαμαρτύρονται οι Βορειοηπειρώτες καθώς και ο μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας για τις λαθροχειρίες των Αλβανών εναντίον του Ελληνισμού. Με πρόσχημα τη νέα διοικητική ανακατάταξη της γείτονος χώρας και τη θέσπιση νέων δήμων (κάτι σαν τον δικό μας «Καλλικράτη») η κυβέρνηση των σοσιαλιστών του Εντι Ράμα προετοιμάζει δημογραφικό έγκλημα κατά της ελληνικής εθνικής κοινότητας.

Συγκεκριμένα, τον ιστορικό Δήμο της αδούλωτης Χειμάρρας, στον οποίο κατοικούν κατά πλειοψηφία Ελληνες, θέλουν να τον ενώσουν με τον αλβανικό δήμο Βρανίστι, ώστε να μην ξαναεκλεγεί δήμαρχος ελληνικής καταγωγής. Τον υπό ίδρυση Δήμο Κονίσπολης σχεδιάζουν να τον ονομάσουν Δήμο Τσαμουριάς ώστε να θυμίζει τη διεκδίκηση των Αλβανών επί της ελληνικής Θεσπρωτίας, όπου έδρασαν ως συνεργάτες των κατακτητών οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες (1941-1944). Και στην περιοχή της Κορυτσάς προγραμματίζουν να εντάξουν σε αμιγώς αλβανικούς δήμους περιοχές με ελληνοβλαχικό πληθυσμό. Είναι η τιμωρία των βλαχόφωνων Ελλήνων για την επιμονή τους να δηλώνουν Ελληνες σε κάθε απογραφή του αλβανικού κράτους.

Το χρονοδιάγραμμα για την Τράπεζα Θεμάτων Λυκείου


Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα α για την Τράπεζα θεμάτων για τους μαθητές του Λυκείου, που ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Α. Δερμεντζόπουλος:
Α. Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα όλα τα θέματα της Α΄ Λυκείου. Αυτά θα είναι τα παλιά, ηλεγμένα και βελτιωμένα, για να γίνει το ξεκαθάρισμα, καθώς και τα καινούργια. Επίσης, θέματα που θα καλύπτουν την ύλη του πρώτου τετραμήνου της Β΄ Τάξης του Λυκείου.
Β. Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2014 θα έχουν καταρτισθεί και θα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα το σύνολο των θεμάτων της Τράπεζας για τη Β΄ Λυκείου,
Γ. Από τον Ιανουάριο 2015 και εξής θα καταρτίζονται τα θέματα της τράπεζας για την Γ΄ Τάξη Λυκείου, .
Δ. Η Τράπεζα της Γ΄ Λυκείου θα περιλαμβάνει δύο κατηγορίες θεμάτων. Θέματα για την ενδοσχολική εξέταση των μαθητών και θέματα που θα κληρωθούν κατά 50% στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2016. Στόχος είναι να έχουν δημοσιευθεί τα θέματα για τη Γ΄ Λυκείου, αμέσως μετά το πέρας των Πανελληνίων Εξετάσεων του 2015.

Συνάντηση του ΔΣ της ΠΕΘ με τον Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο



Δελτίο Τύπου
Συνάντηση του ΔΣ της ΠΕΘ
με τον Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων 
κ. Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο
Την Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014, ο κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, Πρόεδρος του νέου ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Θωμάς Ιωαννίδης, Αντιπρόεδρος, ο κ. Παναγιώτης Τσαγκάρης, Γενικός Γραμματέας, ο κ. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Ειδικός Γραμματέας, ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Πειραιώς, Δ΄ Αθηνών και Κυκλάδων κ. Ευάγγελος Πονηρός, Κοσμήτορας και ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ,  κ. Ηρακλής Ρεράκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της ΠΕΘ, συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό  Παιδείας και Θρησκευμάτων  κ. Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο, στο Γραφείο του στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο κ. Υφυπουργός συνεχάρη το νέο ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων για την ανάληψη των καθηκόντων του και το ΔΣ ευχήθηκε αντίστοιχα στον κ. Υφυπουργό μία επιτυχή, γόνιμη και δημιουργική θητεία στο Υπουργείο του.
Στη συνέχεια, το ΔΣ της ΠΕΘ εξέθεσε στον κ. Υφυπουργό, όλες τις εκκρεμότητες γύρω από το μάθημα των Θρησκευτικών και όλα τα θέματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Θεολόγων καθηγητών, καταθέτοντάς του πλήρες και τεκμηριωμένο Υπόμνημα με τις θέσεις, τα αιτήματα και τις προτάσεις της ΠΕΘ προς το Υπουργείο Παιδείας.
Ο κ. Υφυπουργός άκουσε με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις όλων των μελών της αντιπροσωπείας της ΠΕΘ. Κατόπιν ακολούθησε μακρά και διεξοδική συζήτηση επί όλων των θεμάτων που τέθηκαν και από την οποία προέκυψε η επιθυμία για συνεχή και ουσιαστική επικοινωνία και των δύο πλευρών, με σκοπό την επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων που απασχολούν τον κλάδο των Θεολόγων καθηγητών και το μάθημα των Θρησκευτικών.

Ο π. Γεώργιος Καψάνης ως Θεολόγος. Η Θεολογική του Μαρτυρία στη σύγχρονη εκκλησιαστική Ζωή


ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΛΟΥΚΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΤΟΥ

Ο π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΨΑΝΗΣ ΩΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ.
Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΖΩΗ

Εἰσήγησις στή κληρικολαϊκή σύναξι τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κυθήρων (13/7/2014)

Θά χρειασθοῦν πολλά χρόνια γιά νά ἀποτιμηθῇ ἐπαρκῶς τό ἔργο τοῦ μακαριστοῦ Γέροντος, π. Γεωργίου Καψάνη. Χρονικό διάστημα σαρἀντα ἡμε­ρῶν ἀπό τήν κοίμη­σί του προσφέρεται μόνο ὡς εὐκαιρία εὐλαβικῆς ἀναφορᾶς στόν ἄνθρωπο πού ἐσφράγισε τήν ἐποχή μας μέ τήν προσωπικότητα, τό πολύπλευρο ἔργο καί συγκεκριμένα τήν θεολογική του μαρτυρία στήν σύγχρονη ἐκκλησιαστική ζωή.

Στόν Γέροντα Γεώργιο ἀποδώθη­καν τελευταῖα ἐξαιρετικῶς τιμητικοί χα­ρα­κτηρισμοί. Λίγους μῆνες πρίν ἀπό τήν κοίμησί του, μέ ἀφορμή τήν πα­ραί­τησί του ἀπό τήν ἡγουμενία γιά λόγους ὑγείας, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης τόν ἐχαρακτήρισε «πιστόν καί σώφρονα τηρητήν τῆς παραδόσεως... καί τοῦ ἀγωνιστικοῦ φρο­νή­μα­τος τοῦ Ἁγίου Ὄρους», διακρινόμενον «διά τήν ἰδιαι­τέ­ραν εὐαισθησίαν του περί τήν ἀλήθειαν τῆς Ὀρθοδόξου ἡμῶν πίστεως».

Η μεθοδολογία τού ελέγχου και της διόρθωσης ή συμπλήρωσης, ΠΡΙΝ πάρουμε θέση Η εθνική μας ψυχασθένεια Του π. Ιωάννη Ρωμανίδη

"Το να απαντάει κάποιος πριν ακούσει, είναι σ' αυτόν αφροσύνη και όνειδος" (Παροιμίες 18: 13).


Τώρα μιλάω εδώ ως ένας Αμερικάνος, πώς να το πούμε. Εγώ έχω μεγαλώσει στην Αμερική. Εμείς έχουμε μια μεθοδολογία ερεύνης που στην Ελλάδα δεν την καταλαβαίνουν όχι μόνον οι θεολόγοι αλλά ούτε οι φιλόλογοι. Βλέπω και οι φιλόλογοι και αυτοί είναι όλοι συνθηματολόγοι εδώ στην Ελλάδα. Αυτοί που καταλαβαίνουν είναι οι άνθρωποι των θετικών επιστημών.
(...)
Εγώ τουλάχιστον είμαι από την Αμερική και οι Αμερικανοί είναι πραγματιστές και όχι ιδεολόγοι. Ο Αμερικανός στο κάθε τι που κάνει προσπαθεί να βρη μια σωστή περιγραφική ανάλυση, να περιγράψη κάτι σωστά και μετά, βάσει αυτής της σωστής περιγραφικής αναλύσεως, να εφαρμόση μια μεθοδολογία για να φέρη κάποιο αποτέλεσμα. Και αυτό το αποτέλεσμα για τον Αμερικανό είναι η αλήθεια... (αν δεν έχη επιτυχία) δεν είναι αληθές, είναι κάτι το ψεύτικο και πρέπει να ξαναρχίσουμε από την αρχή για να βρούμε πώς θα πετύχουμε τον σκοπό. Αυτό γίνεται σ' όλους τους κλάδους. Δεν είναι κανένας κλάδος που να μην είναι κριτήριο της αλήθειας η επιτυχία.
(...)

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Συνάντηση του ΔΣ της ΠΕΘ με τον Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Κουκοδήμο



Δελτίο Τύπου
Συνάντηση του ΔΣ της ΠΕΘ
με τον Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων 
κ. Κωνσταντίνο Κουκοδήμο
Την Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014, ο κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, Πρόεδρος του νέου ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Θωμάς Ιωαννίδης, Αντιπρόεδρος, ο κ. Παναγιώτης Τσαγκάρης, Γενικός Γραμματέας, ο κ. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Ειδικός Γραμματέας, ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Πειραιώς, Δ΄ Αθηνών και Κυκλάδων, κ. Ευάγγελος Πονηρός, Κοσμήτορας, ο κ. Αντώνιος Τοκατλίδης, Μέλος και ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ,  κ. Ηρακλής Ρεράκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της ΠΕΘ, συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό  Παιδείας και Θρησκευμάτων  κ. Κωνσταντίνο Κουκοδήμο, στο Γραφείο του στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο κ. Υφυπουργός συνεχάρη το νέο ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων για την ανάληψη των καθηκόντων του και το ΔΣ ευχήθηκε αντίστοιχα στον κ. Υφυπουργό επιτυχή, γόνιμη και δημιουργική θητεία στο Υπουργείο του.
Στη συνέχεια, το ΔΣ της ΠΕΘ εξέθεσε στον κ. Υφυπουργό, όλες τις εκκρεμότητες γύρω από το μάθημα των Θρησκευτικών και όλα τα θέματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Θεολόγων καθηγητών, καταθέτοντάς του πλήρες και τεκμηριωμένο Υπόμνημα με  τις θέσεις, τα αιτήματα και τις προτάσεις της ΠΕΘ προς το Υπουργείο Παιδείας.

ΟΤΑΝ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΤΑΞΗ



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μέχρι την πτώση του ανατολικού μπλοκ τα πράγματα ήταν σχετικά ξεκάθαρα. Είχαμε από την μια την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ, της «ναυαρχίδας» του διεθνούς καπιταλισμού και από την άλλη υποτίθεται την πλευρά της εργατικής τάξης, του προλεταριάτου που μάχονταν για τα δίκαια του ανθρώπου και τα εργατικές διεκδικήσεις.

Από τα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα με την σταδιακή κατάρρευση του κομουνισμού, ακούσαμε για πρώτη φορά τον όρο, Νέα Τάξη Πραγμάτων, Νέα Εποχή, όροι που απαγγέλλονταν με την προοπτική της επιτέλους υλοποίησης της ευημερίας της ανθρωπότητας, της κατοχύρωσης των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», των «δημοκρατικών διαδικασιών», της «ανάπτυξης» και της «προόδου». Δηλαδή το αμερικανικό μοντέλο σε όλο του το μεγαλείο. Όλα αυτά είχαν γοητέψει τον ανίδεο κόσμο στις πρώην κομουνιστικές χώρες. Εκείνο που κυριάρχησε τις πρώτες μέρες της κατάρρευσης ήταν ότι τα δυτικά σουπερ μάρκετ γέμισαν από ανθρώπους που σαν τους Ινδιάνους της εποχής της ανακάλυψης της Αμερικής, γνώριζαν επιτέλους τα αγαθά του καπιταλισμού. Το τείχος του Βερολίνου δεν έπεσε εξ’ αίτιας ιδεολογικών αιτιών, αλλά εξ’ αιτίας των καταναλωτικών αγαθών της δυτικής Ευρώπης. Τι κρίμα που οι άνθρωποι αυτοί, οι νέοι καταναλωτές, γρήγορα κατάλαβαν πως τα αγαθά αυτά έφερναν παράλληλα και την φτώχια, την ανεργία, την ιδιωτικοποίηση της υγείας και της παιδείας με αποτέλεσμα να πάψουν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά τα κοινωνικά αγαθά και τελικά την κυριαρχία μιας άγριας μασονοκίνητης μαφίας που δεν λογαριάζει τίποτα για την εξυπηρέτηση των εγκληματικών της συμφερόντων. Η εποχή του ξένιαστου διπολισμού έχει πεθάνει οριστικά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί η συγγραφή των βιβλίων της Α και Β Λυκείου έπρεπε να γίνει μέσα σε 90 ημέρες!

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ήταν υποχρεωμένο να επισπεύσει τη σχετική προκήρυξη συγγραφής διδακτικών εγχειριδίων- η οποία εκδόθηκε στις 17 Αριλίου- με  αποτέλεσμα   ο χρόνος συγγραφής να συντμηθεί, επειδή τα συγκεκριμένα εγχειρίδια θα έπρεπε να παραδοθούν στους μαθητές με την έναρξη του σχολικού έτους 2014-15.
Την  παραπάνω δικαιολογία διατύπωσε   εγγράφως στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, απαντώντας στην αναφορά του Δ.Σ της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου που κατεθεσε η Βουλευτής  Μ. Ρεπόυση, σύμφωνα με την οποία η η τρίμηνη διαδικασία που προβλέπεται από την προκήρυξη του ΙΕΠ μέχρι και τη συγγραφή των   βιβλίων είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Πρόκειται για τη   συγγραφής των Αναλυτικών Προγραμμάτων  για τα μαθήματα της Πολιτικής Παιδείας Α΄ και Β΄Λυκείου, Εφαρμογές Πληροφορικής Α΄ Λυκείου, Πληροφορικής Β΄Λυκείου και Αρχές Κοινωνικές Επιστήμης Β΄Λυκείου . Σημειώνεται ότι σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης η ανωτέρω διαδικασία  διαρκεί 18 μήνες και προκύπτει μετά από διαβούλευση και σοβαρή μελέτη.
  Ο κ. Λοβέρδος τονίζει στην απάντησή του ότι:

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Μ.Κ.Ο. και Παγκοσμιοποίηση


Του Γιάννη Παπαμιχαήλ από το Άρδην τ. 96

Θα μου επιτρέψετε να αρχίσω από μία προσωπική εμπειρία. Όταν, γύρω στα 1992, ήμουν ακόμα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ανακάλυψα τυχαία την ύπαρξη ενός προγράμματος της ΟΥΝΕΣΚΟ ονόματι UNITWIN, που είχε ως στόχο τη σύζευξη μεταξύ ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων του Νότου, με στόχο τη μεταφορά ερευνητικών προβληματισμών και τεχνογνωσίας από τον Βορρά προς τον Νότο. Έκανα λοιπόν μία πρόταση (τη μόνη τότε από την Ελλάδα) που εγκρίθηκε, με ελάχιστη όμως χρηματοδότηση από την ίδια την ΟΥΝΕΣΚΟ και με παρότρυνση να βρεθούν δημόσιοι ή ιδιωτικοί σπόνσορες της έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ του Πανεπιστημίου Πατρών, στο αντικείμενο της μάθησης και της διδασκαλίας φυσικών εννοιών στην πρώτη σχολική εκπαίδευση. Παράλληλα με κάλεσαν στο Παρίσι και, σε χοντρές γραμμές, μου είπαν τα εξής: α) Το βαλκανικό-αραβικό δίκτυο που είχα προτείνει και είχε εγκριθεί, έπρεπε να επεκταθεί σε άλλες αραβικές χώρες, αλλά και στην Τουρκία –και ιδίως να συμπεριλάβει τη Σενεγάλη και τη Μαυριτανία, β) Το κύριο αντικείμενο της έδρας έπρεπε να στραφεί σε θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οικολογική συνείδηση, η διαπολιτισμικότητα ή η εκπαίδευση για την ειρήνη, γ) Έπρεπε να βρει πόρους χρηματοδότησης για υποτροφίες και ανταλλαγές φοιτητών (με την υποστήριξη μιας ΜΚΟ για όλα αυτά τα θέματα) η οποία θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το ελληνικό ΥΠΕΞ ή το υπουργείο Πολιτισμού. Ως προς το πρώτο, συμμορφώθηκα (Χωρίς την Τουρκία). Όχι ως προς τα δύο άλλα. Αποτέλεσμα: Μετά από δύο χρόνια προσπάθειας, το εγχείρημα και το δίκτυο έπεσε στο κενό της χρηματοδότησης και της πολιτικής βούλησης να συνεχίσει. Άκουσα και έμαθα όμως, από πολλούς Βαλκάνιους και Άραβες συναδέλφους μου, ότι οι ΜΚΟ αποτελούν το εργαλείο(!) που λύνει τα χέρια για όλες τις σοβαρές δουλειές και τις καλές χρηματοδοτήσεις, χωρίς ιδιαίτερα πιεστικούς ελέγχους…

Ἡ προστασία τῶν ἁγίων Ἀγγέλων καί ἡ ψυχική ἰατρεία τοῦ Ἁγίου Παντελεήμονος. (+ Αρχιμ. Γεωργίου Καψάνη)

Ἡ προστασία τῶν ἁγίων Ἀγγέλων καί ἡ ψυχική ἰατρεία
τοῦ Ἁγίου Παντελεήμονος.
(Ὁμιλία τοῦ ἀειμνήστου  Ἁγιορείτου Ἡγουμένου π.Γεωργίου Καψάνη)
 
Δικαίως ἡ Ἁγία μας Ἐκκλησία τιμᾶ κάθε Δευτέρα, ἀλλά καί στίς 8 Νοεμβρίου κάθε ἔτος τή μνήμη τῶν Ἁγίων Ἀρχαγγέλων Μιχαήλ καί Γαβριήλ καί πασῶν τῶν ἐπουρανίων δυνάμεων διά πολλούς λόγους. Πρῶτον, διότι ἔκαμαν καί κάμουν τελείαν ὑπακοήν εἰς τό Ἅγιον Θέλημα τοῦ Κυρίου. Δεύτερον, διότι περιεχόμενο τῆς ζωῆς τους, τῆς ὑπάρξεώς τους εἶναι ἡ ἀέναος δοξολογία τοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ. Τρίτον, διότι ὑπηρετοῦν τήν σωτηρίαν ἡμῶν τῶν ἀνθρώπων. Δεῖγμα κι αὐτό τῆς φιλανθρωπίας τοῦ Θεοῦ, ὅτι ὄχι μόνον ἔκανε τόσα δῶρα στό ἀνθρώπινο γένος, ἀλλά καί τοῦτο οἰκονόμησε νά ὑπάρχουν λειτουργικά πνεύματα εἰς διακονίαν ἀποστελλόμενα χάριν τῶν σωζομένων.

Γιά ὅλους αὐτούς τούς λόγους τιμοῦμε τούς Ἁγίους Ἀγγέλους καί Ἀρχαγγέλους, τά λειτουργικά πνεύματα καί νιώθουμε ὅτι μέσα στήν Ἁγία Ἐκκλησία εἴμαστε ἕνα. «Κοινή πανήγυρις» λέγει ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος, ἀνθρώπων καί ἀγγέλων, μία χοροστασία, μία λειτουργία. Εἶναι παρόντες στίς συνάξεις τῆς Ἐκκλησίας ἤ καί ἀόρατοι, ἀλλά εἶναι παρόντες, προΐστανται τῶν πιστευόντων. Μᾶς βοηθοῦν μέ τίς πρεσβεῖες καί προστασίες τους καί εἶναι πάντοτε κοντά μας καί μάλιστα ὁ φύλακας Ἄγγελος τῆς ψυχῆς μας.

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Ὁ «νέος ἄνθρωπος» τοῦ «τρίτου ἀκαθορίστου φύλου»

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ὅτι ὑπῆρχαν δύο φῦλα, τό ἄρρεν καί τό θῆλυ, δηλαδή ὁ ἄνδρας καί ἡ γυναίκα, ὑπῆρχαν καί μερικοί ἐπαμφοτερίζοντες γιά διαφόρους λόγους, κυρίως λόγῳ τῶν παθῶν. Ὅμως τελευταῖα μᾶς προέκυψε καί ἕνας ἄλλος ἄνθρωπος τοῦ «τρίτου φύλου», ὅπως ὀνομάσθηκε ἀπό τά δικαστήρια, ὕστερα ἀπό πολυετῆ ἀγώνα πού ἔκανε κάποιος ὡς ἄνθρωπος «ἀκαθορίστου φύλου» ἤ «τρίτου φύλου».
Πρόκειται γιά κάποιον πού ὀνομάζεται Νόρι Μέι Γουέλμπι, πού γεννήθηκε στήν Σκωτία ὡς ἄνδρας, ἀργότερα μετακόμισε στήν Αὐστραλία ὅπου ὑποβλήθηκε σέ ἐγχείρηση ἀλλαγῆς φύλου σέ γυναίκα, καί ἐπειδή διεπίστωσε ὅτι δέν αἰσθανόταν ἄνετα ὡς ἄτομο θηλυκοῦ γένους, ἀποφάσισε νά διακόψη τήν θεραπεία μέ ὀρμόνες καί νά ὑποβληθῆ σέ ἐγχείριση γιά νά μή ἀνήκη σέ «προκαθορισμένο» φῦλο. Στήν συνέχεια, ξεκίνησε ἕναν πολυχρόνιο ἀγώνα γιά νά ἀναγνωρισθῆ νομικά ὡς ἕνας ἄνθρωπος «ἀκαθορίστου» φύλου.
Τήν Τετάρτη 2 Ἀπριλίου 2014 «τό Ἀνώτατο Δικαστήριο τῆς Αὐστραλίας ἀποφάνθηκε ὅτι ἡ Πολιτεία τῆς Νέας Νότιας Οὐαλίας ὀφείλει νά ἀναγνωρίση τήν ὕπαρξη αὐτοῦ τοῦ τρίτου "ἀκαθόριστου" φύλου στό ὁποῖο ἀνήκει ὁ Νόρι Μέι Γουέλμπι» (Τά Νέα, 4-4-2014). Ἔτσι, δημιουργήθηκε ἕνας ἄνθρωπος «ἀκαθορίστου φύλου» (non - specific sex), πού δέν εἶναι οὔτε ἄνδρας οὔτε γυναίκα.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Ομοφυλοφιλία και Ορθόδοξη Οικογένεια


Κείμενο Dogma Newsdesk
Σαφείς θέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τον γάμο και την οικογένεια διατυπώθηκαν στο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου στην 42η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, της οποίας κύριο θέμα μελέτης υπήρξε «Η Ορθόδοξη Οικογένεια: κατοικητήριο του Χριστού και μαρτυρία του Ευαγγελίου».

Συμμετέχοντας στην έντονη σύγχρονη συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης συζύγων του ιδίου φύλου και τα προβαλλόμενα δικαιώματα υιοθεσίας παιδιών, στο μήνυμα του ο κ. Βαρθολομαίος ρητώς απορρίπτει μία παρόμοια επιλογή, η οποία κρίνεται «ὡς ἀσυμβίβαστος πρός τάς ἐντολάς τοῦ Θεοῦ καί ἀντίθετος πρός τό πνεῦμα τοῦ Εὐαγγελίου. Ὡς διάκονοι τῆς Ἐκκλησίας καί τοῦ σωστικοῦ ἔργου αὐτῆς (διά τοῦτο) ὀφείλομεν νά ἔχωμεν πάντοτε καθαράν καί σαφῆ τήν στάσιν ἡμῶν ἐπί τοῦ εὐκαίρως ἀκαίρως ἐπανερχομένου θέματος τούτου, διότι μόνον «ἔνθα ἀνήρ καί γυνή καί παιδία καί ὁμόνοια καί φιλία καί τῆς ἀρετῆς συνδεδεμένοι δεσμοῖς, ἐκεῖ μέσος ὁ Χριστός», ἀποφαίνεται ὁ αὐτός Ἱερός Πατήρ (Ἰ. Χρυσοστόμου, Εἰς τήν Γένεσιν, Ὁμιλία ΣΤ’, P.G. 54, 616).

Ωστόσο η ομοφυλοφιλία, που αποτελεί αιτία συγκρούσεων και διασπάσεων στους κόλπους των χριστιανικών εκκλησιών, ειδικότερα για το θέμα του γάμου και της χειροτονίας των ομοφυλοφίλων, εντάσσεται στις ανθρώπινες ασθένειες και αδυναμίες που η στοργή της Μητέρας Εκκλησίας θεραπεύει, εφόσον υπάρχει μετάνοια, όπως σημειώνει ο Πατριάρχης: «Ἡ Μήτηρ

Ένα επικίνδυνο φαινόμενο αποχριστιανισμού της ορθόδοξης παραδοσιακής κοινωνίας

Τώρα τελευταία στον τόπο μας τείνουν να κυριαρχήσουν κάποιες παράξενες «γιορτές» αφιερωμένες σε περίεργες «θεότητες» όπως «γιορτή του κρασιού», «γιορτή της σαρδέλας», «γιορτή του καρπουζιού», «γιορτή του τσίπουρου» κ. ο. κ. Με τις αφιερώσεις αυτές η σύγχρονη κοινωνία μας απομακρύνεται από τις παραδοσιακές γιορτές της ορθοδοξίας που γαλούχησαν γενεές γενεών με το γνήσιο θρησκευτικό και ελληνορθόδοξο ήθος που νοημάτιζε τη ζωή του ορθόδοξου λαού μας.
Οι τοπικές πανηγύρεις, ιδιαίτερα της υπαίθρου, συγκέντρωναν πλήθος πιστών από κάθε γεωγραφικό σημείο της πατρίδας μας , για να βρεθούν στο πανηγύρι του χωριού τους και να τιμήσουν τον τοπικό Άγιο. Το πνεύμα των γιορτών άλλαζε τις διαθέσεις των ανθρώπων. Οι χωρικοί άνοιγαν τα σπίτια τους στους επισκέπτες, οι γυναίκες καθάριζα και άσπριζαν τις αυλές τους, καθάριζαν με επιμέλεια τον Ιερό Ναό, οι νοικοκυρές ετοίμαζαν νόστιμα παραδοσιακά φαγητά και γλυκίσματα, έκοβαν άνθη για να στολίσουν από την παραμονή το σπίτι τους και την Εκκλησία ή το ξωκλήσι του χωριού και φίλευαν τους ξένους και τους συντοπίτες ό, τι καλό παράγει ο τόπος τους. Στη συνέχεια παρακολουθούσαν τον πανηγυρικό Εσπερινό και συμμετείχαν στην ιερά λιτάνευση της Εικόνας και το πρωί όλοι πήγαιναν στην Θ. Λειτουργία για λειτουργηθούν και να κοινωνήσουν των αχράντων μυστηρίων. Και μετά το πέρας της λειτουργικής σύναξης άρχισε το παραδοσιακό γλέντι με χορούς και ξεφαντώματα.

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Ερευνα για την παραπομπή των μαθητών της Α΄Λυκείου και τη λειτουργία της τράπεζας θεμάτων. Τα πρώτα συμπεράσματα

Η χρήση της τράπεζας θεμάτων δεν είχε καμιά στατιστικά σημαντική «επιρροή» στις γραπτές επιδόσεις των μαθητών, τόσο στην Άλγεβρα όσο και στη Γεωμετρία.
•    Ο μεγάλος αριθμός των παραπεμπόμενων μαθητών οφείλεται αποκλειστικά στους όρους και τις προϋποθέσεις προαγωγής τους.
•    Με τις πρόσφατες ρυθμίσεις δεν βελτιώθηκε σημαντικά η προαγωγή των μαθητών .
•    Το 75% των παραπεμπόμενων μαθητών παραπέμπεται σε έναν τουλάχιστον από τους κλάδους των Μαθηματικών. Αυτό προκύπτει από δειγματοληπτική έρευνα που έγινε σε 10 ΓΕ.Λ. και Λ.Τ. του Νομού Δωδεκανήσου (δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για να επαληθεύσουμε/απορρίψουμε  το συμπέρασμα αυτό πανελλαδικά). Το γεγονός αυτό θα πρέπει να προβληματίσει την εκπαιδευτική και μαθηματική κοινότητα για αρκετά θέματα, πολλά εκ των οποίων έχουν τις «ρίζες» τους στον τρόπο διδασκαλίας, στην εξεταστέα ύλη , στις γνώσεις που αποκτούν (ή θα έπρεπε να αποκτούν οι μαθητές στο Γυμνάσιο) ,στα ΑΠΣ καθώς και στο είδος και την ποιότητα των θεμάτων των εξετάσεων. 

Απολογισμός μιας τεσσαρακονταετίας…



Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Σαράντα χρόνια πέρασαν από την χαρμόσυνη ημέρα της μεταπολίτευσης. Στις 24 Ιουλίου 1974, εν μέσω της Κυπριακής τραγωδίας και της εξελισσόμενης προδοσίας σε βάρος του εκεί Ελληνισμού, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επανήλθε στην Ελλάδα και ανέλαβε την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα στην Δημοκρατία και στην ομαλότητα. Το πέτυχε μέσα από χιλίων ειδών κινδύνους και υπονομεύσεις.
Σαράντα χρόνια Δημοκρατίας, για τα οποία χρειάζεται ένας απολογισμός. Δεν είναι μόνο η κριτική των χρόνων που πέρασαν, είναι κυρίως η βάση για τα χρόνια που έρχονται. Στην αρχή τα θετικά των σαράντα ετών Δημοκρατίας. Πρώτον αυτή η ίδια με όλα τα θετικά της, σε σχέση με κάθε είδους άλλο πολίτευμα. Δεύτερον με την μεταπολίτευση λύθηκαν δύο χρονίζοντα και σοβαρά ζητήματα που δίχαζαν τον τόπο και προκαλούσαν συνεχείς εντάσεις. Το ένα ήταν η αναγνώριση ως νομίμου Κόμματος του ΚΚΕ και το άλλο ήταν το πολιτειακό. Η αναγνώριση του ΚΚΕ εκτόνωσε την πολιτική ατμόσφαιρα και επέτρεψε την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ιδεολογιών. Η κατάργηση του κληρονομικού ανωτάτου άρχοντος έδωσε μιαν αυτοπεποίθηση στο λαό ότι μετά το 1821 για πρώτη φορά χειραφετείται. Οι βασιλείς της Ελλάδος δεν θέλησαν ή δεν μπόρεσαν να αφομοιωθούν στον Ελληνισμό. Το πολύ παρέμειναν φιλέλληνες, με απαρχαιωμένες πάντως αντιλήψεις. Απόδειξη, ότι ουδείς παντρεύτηκε Ελληνίδα, πλην του Αλεξάνδρου και ο έκπτωτος βασιλιάς Κωνσταντίνος, τέταρτη γενιά του Οίκου των Γλύξμπουργκ, και τα παιδιά του δεν παντρεύτηκαν ελληνίδες ή έλληνες.

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Μακρυγιάννης: Μην αφήσετε, Άγιοί μου...


Μακρυγιάννης:  Μην αφήσετε, Άγιοί μου...

Στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης
"Μην αφήσετε, Άγιοί μου αυτά τα γκιντί πουλημένα κριγιάτα της τυραγνίας να μασκαρέψουν και να αφανίσουν τους Έλληνες.".
 
Tότε, εκεί που καθόμουν εις το περιβόλι μου και έτρωγα ψωμί, πονώντας από τις πληγές, όπου έλαβα εις τον αγώνα και περισσότερο πονώντας δια τις μέσα πληγές όπου δέχομαι δια τα σημερινά δεινά της Πατρίδος, ήλθαν δύο επιτήδειοι, άνθρωποι των γραμμάτων, μισομαθείς και άθρησκοι, και μου ξηγώνται έτσι: «Πουλάς Ελλάδα, Μακρυγιάννη».
Εγώ, στην άθλιαν κατάστασίν μου, τους λέγω: «Αδελφοί, με αδικείτε. Ελλάδα δεν πουλάω, νοικοκυραίγοι μου. Τέτοιον αγαθόν πολυτίμητον δεν έχω εις την πραμάτειαν μου. Μα και να τό 'χα, δεν τό 'δινα κανενός. Κι’ αν πουλιέται Ελλάδα, δεν αγοράζεται σήμερις, διότι κάνατε τον κόσμον εσείς λογιώτατοι, να μην θέλει να αγοράσει κάτι τέτοιο».
Έφυγαν αυτοί. Κι’ έκατσα σε μίαν πέτραν μόνος και έκλαιγα. Μισός άνθρωπος καταστάθηκα από το ντουφέκι του Τούρκου, τσακίστηκα εις τις περιστάσεις του αγώνα και κυνηγιέμαι και σήμερον. Κυνηγιώνται και άλλοι αγωνιστές πολύ καλύτεροί μου, διότι εγώ είμαι ο τελευταίος και ο χειρότερος. Και οι πιο καλύτεροι όλων αφανίστηκαν.
Αυτοί που θυσίασαν αρετή και πατριωτισμόν, για να ειπωθεί ελεύτερη η Ελλάδα κι’ εχάθηκαν φαμελιές ολωσδιόλου, είπαν να ζητήσουν ένα αποδειχτικόν που να λέγει ότι έτρεξαν κι’ αυτοί εις την υπηρεσίαν της Πατρίδος και Τούρκο δεν άφηκαν αντουφέκιγο.

«Επιστολή του Ιωάννου Μακρυγιάννη προς τους Νέους» «… Η Επανάσταση δεν έγινε μονάχα το ’21…»


«Επιστολή του Ιωάννου Μακρυγιάννη προς τους Νέους»
«… Η Επανάσταση δεν έγινε μονάχα το ’21…»
Αγαπητά μου Παιδιά,
Μαζί με πολλούς άλλους άξιους και γενναίγους Έλληνες πολεμήσαμε και λευτερώσαμε τούτο τον τόπο που πατάτε εσείς, και να στοχάζεστε πως τον λευτερώσαμε για σας που γεννηθήκατε σε πατρίδα ελεύθερη, γιατί εμείς λίγο την απολάψαμε, ότι, μόλις εδιώξαμε τους Τούρκους, αρχίσαμε να τρώμε ο ένας τον άλλον κι έτσι μας βρήκαν διαιρεμένους οι Μπαυαροί και μας τζαλαπάτησαν.
Μα ο Θεός, το έλεός του μεγάλο, δεν συνερίστη τα κρίματά μας και στέριωσε το έθνος, όπου καταφανίστηκε τόσους χρόνους στη σκλαβιά και ήρθε ο καιρός πάλι να δικαιωθεί. Ότι το δίκιο μας μάς το ‘δινε ο Θεός και το χαλούσαμε εμείς. Κι απ’ το λίγο που δεν προκάναμε να χαλάσουμε εστερεώθη το έθνος αυτό, που εγέννησε κι εσάς.

Εσείς τώρα μάθατε και γράμματα, ότι σκολάσατε από τις αγγαρείες και τους κιντύνους και κατατρεγμούς οπού ‘χαμεν εμείς – εγώ εμεγάλωσα αγράμματος, με άσπρα τα μαλλιά, όψιμος έπιασα κοντύλι στο χέρι μου. Και τα γράμματα που μάθατε σας δίδαξαν πως είστε Έλληνες και Χριστιανοί της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας. Αν ήθελ’ εμείς, για να γλυτώσουμε από την τυραγνία και τα βάσανα, να γίνουμε Τούρκοι, όπως έγιναν καμπόσοι τότε, θα σας είχαν γεννημένους χανούμισσες κι όχι Ρωμαίϊσσες Χριστιανές και με τούτο θα ήστενε κι εσείς Τούρκοι. Και θα παίρνατε πάνω σας και τα κρίματα του μολεμένου αυτού Έθνους, που εσώριασε τόσα αδικοχαμένων και ατιμασμένων κουφάρια απάνω στη γη.

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Πώς φεύγει η ανασφάλεια, η απελπισία, η κατάθλιψη.


Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη

Όλα τα κακά αισθήματα, η ανασφάλεια, η απελπισία, η απογοήτευση, που πάνε να κυριεύσουν την ψυχή, φεύγουν με...
την ταπείνωση.

Αυτός που δεν έχει ταπείνωση, ο εγωιστής, δεν θέλει να του κόψεις το θέλημα, να τον θίξεις, να του κάνεις υποδείξεις. Στενοχωρείται, νευριάζει, επαναστατεί, αντιδρά, τον κυριεύει η κατάθλιψη...

Η κατάσταση αυτή θεραπεύεται με τη χάρη. Πρέπει η ψυχή να στραφεί στην αγάπη του Θεού. Η θεραπεία θα γίνει με το ν’ αγαπήσει τον Θεό με λαχτάρα.
Πολλοί άγιοί μας μετέτρεψαν την κατάθλιψη σε χαρά με την αγάπη προς τον Χριστό. Παίρνανε δηλαδή την ψυχική δύναμη, που ήθελε να τη συντρίψει ο διάβολος, και τη δίνανε στον Θεό και τη μεταβάλλανε σε χαρά και αγαλλίαση.

Η προσευχή, η λατρεία του Θεού μεταβάλλει σιγά σιγά την κατάθλιψη και τη γυρίζει σε χαρά, διότι επιδρά η χάρις του Θεού. Εδώ χρειάζεται να έχεις τη δύναμη, ώστε ν’ αποσπάσεις τη χάρη του Θεού, που θα σε βοηθάει να ενωθείς μαζί του. Χρειάζεται τέχνη.

Πώς ανασταίνεται μια πεθαμένη κοινωνία

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ

Με ποιο κριτήριο θα διακρίνουμε το «καινούργιο» στην πολιτική, αν τυχόν και οψέποτε εμφανιστεί; Πώς θα ξεχωρίσουμε τη διαφορετική οπτική, τον προγραμματικό ρεαλισμό, τον αυθεντικό ηγέτη;

Κριτήριο στέρεο και δοκιμασμένο είναι η αλλαγή «γηπέδου», αλλαγή των όρων του «παιχνιδιού» – η συνεπής άρνηση του καινούργιου να παίξει στο «γήπεδο» του παλιού και με τους όρους του παλιού. Λίγο πιο συγκεκριμένα, αλλά πάντοτε ενδεικτικά: Το κριτήριο είναι ότι το καινούργιο αρνείται να συμβιβαστεί με «βελτιώσεις» του παλιού, με την επιδιόρθωση της καταστροφής και της παρακμής, με το να κουράρει το από γεννησιμιού του διεστραμμένο.

Οταν ρεκλαμάρουμε σαν «καινούργιο» στην πολιτική την επαναδιαπραγμάτευση των «Μνημονίων» και του χρέους, είναι περισσότερο από φανερό ότι απλώς «διαχειριζόμαστε» τη συντελεσμένη καταστροφή, μένουμε παγιδευμένοι στη διαχειριστική εκδοχή της πολιτικής που χρόνια τώρα επιτείνει μοιραία την παρακμιακή μας διάλυση και την παραλυτική ανημπόρια. Το καινούργιο θα είναι, τόσο ως επαγγελία όσο και ως ρεαλιστικός προγραμματισμός, να ξαναπιστέψει ο Ελληνας ότι κάπου μπορεί να τα καταφέρει. Οτι η ζωή δεν τελειώνει στην οικονομική συμφορά, δεν θα αφήσει να του κλέψουν τη ζωή του υποχρεώνοντάς τον να την ταυτίζει με το εισόδημα.

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Ψηφιακός Παπαδιαμάντης για όλους. Το σύνολο του έργου του Σκιαθίτη είναι προσβάσιμο στον ιστότοπο της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών



«Σεβαστέ μοι πάτερ, την παρελθούσαν Πέμπτην έγραψα υμίν διά του ταχυδρομείου ότι έλαβον την από του 2 του παρόντος μηνός επιστολήν σας. Εξέφραζον δε συνάμα προς υμάς την επιθυμίαν μου του να μείνω εν Αθήναις κατά το θέρος. Επειδή όμως δεν εύρον κανένα πόρον ίνα διατηρηθώ, και επειδή νομίζω ότι και σεις δεν εγκρίνετε το να μείνω ενταύθα, μετέγνων και θέλω να έλθω εις Σκίαθον. Ήθελον μάλιστα έλθει διά του μεθαυριανού ατμοπλοίου, αν είχον χρήματα, τοσούτω μάλλον καθόσον και η υγίειά μου δεν είναι ακμαία. Προ ενός μηνός, από της 10 Απριλίου, πάσχω εκ του λαιμού, το δε προχθές Σάββατον, οκτώ Μαΐου, προσεβλήθην υπό πυρετού. Δεν είναι όμως τίποτε, και μη ανησυχήσητε. Άμα φθάσω εις την πατρίδα, θέλω αναλάβει, θεία χάριτι,
Χρήματα μοι χρειάζονται τουλάχιστον τεσσαράκοντα δραχμαί.
Σας ασπάζομαι την δεξιάν και την της μητρός μου
Ο υιός σας
Αλέξ. Παπαδαμαντίου».

Αυτά γράφει ο 25χρονος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851-1911) από την Αθήνα στον πατέρα του στη Σκιάθο στις 10 Μαΐου του 1876. Σύντομα όμως φαίνεται πως αλλάζει γνώμη και αποφασίζει να περάσει το καλοκαίρι του στην πρωτεύουσα, να βρει κάποια δουλειά «να οικονομηθεί», ιδιαίτερα μαθήματα, «προγυμνάσεις», και να προετοιμαστεί για τις εξετάσεις του για το δίπλωμα του ελληνοδιδασκάλου. Ακολούθησαν αρκετά χρόνια οικονομικής στενότητας και απογοητεύσεων, ενώ παράλληλα μάθαινε αγγλικά και γαλλικά, ώσπου προσλήφθηκε ως μεταφραστής το 1882 στην Εφημερίδα του Δημητρίου Κορομηλά και αργότερα, το 1899 στην εφημερίδα Το Άστυ του Δημητρίου Κακλαμάνου και από το 1892 στην Ακρόπολιν του Βλάση Γαβριηλίδη.

«Ο Ανταρτόπαπας»



Ιωάννης Κ. Τσέγκος, Ο Ανταρτόπαπας-Διηγήματα, Οι Εκδόσεις των Φίλων

Του Σπύρου Κουτρούλη από τη Ρήξη φ. 106
 Τα διηγήματα του Γ. Τσέγκου, που τα περισσότερα έχουν δημοσιευθεί στο εκλεκτό περιοδικό «Νέα Ευθύνη», γραμμένα σε πρώτο πρόσωπο, έχουν έναν έντονο αυτοβιογραφικό χαρακτήρα αλλά και την ικανότητα να μας κάνουν οικείες τις καταστάσεις και τα γεγονότα που ο ίδιος έζησε. Η μέθεξη, συνεπώς, και όχι η απλή εξοικείωση με γεγονότα που έχουν συμβεί σε άλλο πρόσωπο και σε άλλο χρόνο είναι ένα μεγάλο προσόν που διαθέτει ο λόγος του συγγραφέα.
Άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει τον αξιακό κώδικα που απηχούν τα διηγήματα είναι η συγκατάβαση, η επιείκεια, η αγάπη προς τους συγκεκριμένους ανθρώπους που ζουν μέσα σε καταστάσεις τις οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατο να ελέγξουν ή να αντιμετωπίσουν. Φυσικά, αν δεν υπήρχε μια πολύ καλή δραστική γραφή αλλά και η άρτια γνώση της γλώσσας μας τίποτε από αυτά δεν θα μπορούσε να συμβεί. Οι άνθρωποι μπορεί να κινούνται από κάποιες ιδεολογίες ή αξίες, να έρχονται σε σύγκρουση ή να συμφιλιώνονται, αλλά δεν παύουν να έχουν κάποια κοινά στοιχεία που προκαλούν το ενδιαφέρον και την συμπάθεια μας. Μέσα σε μια τέτοια οπτική είναι εντελώς ξένη κάθε μανιχαϊστική λογική, που χωρίζει τους ανθρώπους με αυστηρό και κάθετο τρόπο ανάμεσα σε αυτούς που ανήκουν στο απόλυτο κακό και στους άλλους που ανήκουν στο απόλυτο καλό, δηλαδή ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι.
Το ομώνυμο διήγημα «ο Ανταρτόπαπας», που χαρίζει και τον τίτλο στο βιβλίο, αναφέρεται σε μια θρυλική μορφή της Εθνικής Αντίστασης, τον παπά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, Δημήτριο Χολέβα. Στην συζήτηση που σκηνοθετείται μαζί του,

Γέροντα, άνθρωποι που αρχίζουν να έχουν την καλή ανησυχία, τι βιβλία να διαβάσουν για να βοηθηθούν;


-Να διαβάσουν πρώτα το Ευαγγέλιο, για να μάθουν τι θα πη ο Χριστός. Να συγκλονισθούν λίγο, και ύστερα να διαβάσουν την Παλαιά Διαθήκη. Ξέρεις τι κόπος είναι, όταν δεν έχουν διαβάσει τίποτε και σου ζητούν βοήθεια; Σαν να πηγαίνει ένα παιδί του Δημοτικού Σχολείου σε καθηγητή Πανεπιστημίου και να του λέει: «Βοήθησέ με». Τι να του πη ο καθηγητής; «Ένα κι ένα ίσον δύο»; Άλλοι πάλι δεν έχουν την καλή ανησυχία. Έρχονται και λένε: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα, μια χαρά είμαι, πάτερ, απλώς πέρασα να σε δω». Ποτέ ο άνθρωπος δεν μπορεί να πη ότι δεν έχει τίποτε. Κάτι θα έχει. Ο αγώνας για πνευματική ζωή δεν τελειώνει ποτέ. Ή μερικοί μου λένε: «Να μας πεις πνευματικά». Σαν να πάνε στον μπακάλη και του λένε: «Δώσε μας ψώνια». Τα χάνει και ο μπακάλης. Δεν έχουν κάτι το συγκεκριμένο να ζητήσουν και να πουν «μου χρειάζεται τόση ζάχαρη, τόσο ρύζι κ.λπ.», αλλά λένε «δώσε μας ψώνια». Ή σαν να πάνε στον φαρμακοποιό και του λένε «δώσε μας φάρμακα!», χωρίς να του πούνε προηγουμένως από τι πάσχουν ή αν πήγαν στον γιατρό και τι τους είπε ο γιατρός. Άντε τώρα να βρεις άκρη! Βλέπεις, εκείνος που έχει πνευματική ανησυχία, βρίσκει τι του λείπει, το ζητάει και ωφελείται.

Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου

Η Ελλάς, το Ισλάμ και η διεθνής αναταραχή

Κωνσταντίνος Χολέβας
-Πολιτικός Επιστήμων

Η ευρύτερη γειτονιά μας βρίσκεται σε γενικευμένη αναταραχή και το φανατικό Ισλάμ εμφανίζεται απειλητικό. Στην Τουρκία και στην Αίγυπτο Ισλαμιστές καταστρέφουν ναούς διαφόρων Χριστιανικών κοινοτήτων. Στη Συρία οι Ισλαμιστές με υποκίνηση από την Τουρκία κι άλλες χώρες φονεύουν Ελληνορθοδόξους (Ρουμ Ορτοντόξ) , ενώ αγνοείται επί ενάμισυ χρόνο η τύχη των δύο απαχθέντων Επισκόπων. Στο Ιράκ οι Ισλαμιστές διαφορετικών τάσεων αλληλοσπαράσσονται με τελικό θύμα τους εναπομείναντες Χριστιανούς. Η Τουρκία επανειλημμένως και επισήμως αυτοχαρακτηρίζεται προστάτης όλων των Μουσουλμάνων της Βαλκανικής. Και ο νεοεμφανισθείς Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ και του Λεβάντε (Μέσης Ανατολής) δημοσιεύει χάρτες του υπό ίδρυσιν Χαλιφάτου, στο οποίο περιλαμβάνεται και ... η Ελλάς.

Ως Χριστιανός Ορθόδοξος και ως πολίτης της δημοκρατικής Ελλάδος σέβομαι κάθε άνθρωπο ασχέτως φυλής, θρησκείας ή καταγωγής.. Δέχομαι επίσης ότι δεν είναι φανατικοί Ισλαμιστές όλοι οι Μουσουλμάνοι και ότι η μειονότητα στη Θράκη δικαιούται να απολαμβάνει τη θρησκευτική της ελευθερία. Όμως τα θέματα εθνικής ασφαλείας και δημοσίας τάξεως δεν πρέπει να υποβαθμίζονται ή να αγνοούνται στο όνομα της αποτυχημένης πολυπολιτισμικότητας. Η Ελλάς έχει δικαίωμα να αναθεωρήσει ορισμένες πτυχές των σχέσεών της με το Ισλάμ. Συγκεκριμένα προτείνω:

Παπικό φιάσκο στο Παλαιστινιακό




Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Ο Ιησουίτης Πάπας Φραγκίσκος αξιοποίησε την πρόταση του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου να συναντηθούν στα Ιεροσόλυμα, με την ευκαιρία των πενήντα ετών από τη συνάντηση των προκατόχων τους Παύλου Στ΄ και Αθηναγόρα Α΄, και επιχείρησε να επεκτείνει τις προπαγανδιστικές πρωτοβουλίες του στο Παλαιστινιακό. Με επίκουρο τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συναντήθηκε με τους πολιτικούς ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραήλ, με τους χριστιανούς, μουσουλμάνους και εβραίους θρησκευτικούς ηγέτες, με Εβραίους θύματα του Ολοκαυτώματος και με παλαιστίνιους θύματα της ισραηλινής βίας. Μεθόδευσε επίσης λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή του στην Παλαιστίνη να συναντηθούν μαζί του στο Βατικανό ο Πρόεδρος του Ισραήλ και ο ομόλογός του της Παλαιστινιακής Αρχής, με τον κ. Βαρθολομαίο παρόντα, σε τυπικό – δευτερεύοντα ρόλο. Οι ηγέτες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης μπρος και μαζί με τον Πάπα δώσανε τα χέρια, φωτογραφήθηκαν στα διεθνή πρακτορεία, αντάλλαξαν ασπασμούς και υποσχέσεις για ειρήνη και μετά, μετά επέστρεψαν στις έδρες τους για να…. συνεχίσουν τον πόλεμο, που προκαλεί εκατόμβες αθώων θυμάτων!...
Αυτή τη φορά η προπαγανδιστική εκστρατεία και η προσπάθεια του Πάπα Φραγκίσκου να προβάλει «το νέο πρόσωπο» της παποσύνης, κατέληξε σε φιάσκο και πνίγηκαν στο αίμα των αθώων θυμάτων της Γάζας. Δυστυχώς στο πρόσωπο του κ. Βαρθολομαίου, που συμμετέσχε στην παπική φιέστα, θίγεται και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΕΙΡΗΝΗ ΗΜΙΝ... ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΦΑΝΑΡΙ. Ιστορική από κάθε άποψη η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Ιωαννίνων



Κείμενο Λουδάρος Ανδρέας Φωτογραφίες ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΕΡΔΗΣ
Υπακοή «στήν Σεπτή ἱεραρχία τῆς Ἁγιωτάτης Αὐτοκεφάλου Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος» και «πνευματική ὑπακοή καί ἀπαρασάλευτη ἐν Χριστῷ Ἀγάπη» προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο υποσχέθηκε ο νέος μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος που τονισε πως αυτό που επιθυμεί να είναι στη νέα του διακονία, είναι «νά εἶμαι ὁ πρώτος ἐργάτης καί διάκονος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ἰωαννίνων».

Την ίδια στιγμή τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού πατριάρχη, μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, έδιωξαν με τον πλέον σαφή τρόπο τα όποια σύνεφα στις σχέσεις των δυο Εκκλησιών.

ΥΨΗΛΗ Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

Αδελφό εκλεκτό και ηγαπημένο, χαρακτήρισε τον νέο μητροπολίτη Ιωαννίνων ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου. Η επιλογή του προσώπου του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρου, ως εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη, είχε ιδιαίτερη σημασία.

Επιβατήριος λόγος νέου μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου

Θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στα αγοθοεργά καταστήματα,προς το συμφέρον του λαού


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Με αισθήματα χαράς υποδέχθηκε το απόγευμα της Κυριακής η πρωτεύουσα της Ηπείρου, τον νέο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.Μάξιμο Ο νέος Μητροπολίτης έφτασε στα Γιάννενα, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, και πλειάδα Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος.Από τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή ενθρόνισης, ο νέος μητροπολίτης στον επιβατήριο λόγο του,ανέφερε πως θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στα αγοθοεργά καταστήματα,προς το συμφέρον του λαού.Αναλυτικά,ο επιβατήριος λόγος του Μητροπολίτη έχει ως εξής:

Πέντε χιλιάδες Γιαννιώτες υποδέχτηκαν τον νέο Μητροπολίτη



Μία γεμάτη πλατεία με πάνω από πέντε χιλιάδες Γιαννιώτες, μικρούς και μεγάλους υποδέχτηκε σήμερα, στις 7 το απόγευμα τον νέο Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο Παπαγιάννη.

Η τελετή ενθρόνισης ξεκίνησε με ομιλία του Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου, ακολούθησε ομιλία του μητροπολίτη κ.Μάξιμου ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος παρέδωσε στο νέο μητροπολίτη εγκόλπιο με τον δικέφαλο αετό που παραδοσιακά φέρει ο Μητροπολίτης των Ιωαννίνων.
Ο Δήμαρχος χάρισε εκ μέρους της πόλης στον κ. Μάξιμο έναν σταυρό, μοναδικό έργο τέχνης της γιαννιώτικης αργυροχρυσοχοΐας.
Παρέστησαν ο Υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, οι βουλευτές Α. Ασημακαπούλου, Μ. Κασσής, δήμαρχοι από όλη την Ήπειρο κ.α.

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών εκατοντάδες πολίτες φώναξαν "άξιος" για τον νέο μητροπολίτη.
Στη συνέχεια, σχηματίσθηκε πομπή που κατευθύνθηκε προς την Μητρόπολη Ιωαννίνων όπου και ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της τελετής ενθρόνισης.


Ο Φ. Φίλιος

Παραθέτουμε σημεία της ομιλίας του Δημάρχου Φ. Φίλιου

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Ποτε θα κανει ξαστερια σε Κυπριακη εκδοχη



Απο την εκπομπη..Η ωρα της αληθειας...με τον Φρεντυ Γερμανο και την Μιρκα Παπακωνσταντινου...με καλεσμενο τον Γιωργο Νταλαρα...Οπως εξηγει ο Φρεντυ Γερμανος...τα κοριτσια τραγουδησαν οταν τελειωσε η εκπομπη, η οποια γυριστηκε το 1976...δυο χρονια μετα την Τουρκικη εισβολη....

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ
(ΑΚΟΥΑΡΕΛΕΣ  -  Β. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ)




ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ – ΣΥΓΚΡΑΣΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ


Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

«ΑΝ ΑΡΝΗΘΟΥΝ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΟ ΞΙΦΟΣ» ΙΡΑΚ: Ζητούν απο Χριστιανούς να αλλαξοπιστήσουν για να μη τους σκοτώσουν


Κείμενο Dogma Newsdesk Φωτογραφίες Αρχείο

Απειλές κατα της ζωής τους δέχονται τις τελευταίες μέρες οι Χριστιανοί του Ιράκ απο τζιχαντιστές αντάρτες της οργάνωσης “Ισλαμικό Κράτος”.

Συγκεκριμένα, οι τζιχαντιστές προειδοποίησαν τους Χριστιανούς της πόλης Μοσχούλη, οτι άν δεν αλλαξοπιστίσουν ή δεν πληρώσουν θρησκευτικό φόρο στους πνευματικούς ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας, θα τους αφαιρέσουν τη ζωή.

Πρόκειται για παράδοση σύμφωνα με την οποία όσοι δεν έχουν ασπαστεί το Ισλάμ θα πρέπει να εισφέρουν έναν ειδικό φόρο γνωστό ως «Jizya», προκειμένου να απολαμβάνουν προστασίας.

«Έχουν τρεις επιλογές: Ισλάμ, το συμβόλαιο Dhima και την πληρωμή της Jizya. Αν τις απορρίψουν και τις τρείς θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ξίφος», τονίζεται στην ανακοίνωση του Ισλαμικού Κράτους.

Κάτοικος της Μοσχούλης δήλωσε σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο οτι ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, έδωσε προθεσμία έως το Σάββατο σε όποιους δεν επιθυμούν να τηρήσουν τους όρους αυτούς, να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Αληθινά και κάλπικα νοήματα για την κοινωνία και τον άνθρωπο


 
Μια πρόσφορη πρακτική για να «ξεμπερδεύουν» οι λογίς χριστιανομάχοι εύκολα με την Εκκλησία, είναι να την «τσουβαλιάζουν» με τα άλλα, διάφορα, πτωτικά σχήματα του κόσμου και της κοινωνίας.

Να μην κάνουν διάκριση αυτής της ίδιας της φύσεως και της αποστολής της Εκκλησίας από τα πρόσωπα - φορείς της, οι οποίοι συχνά (κανένας δεν το αρνείται) την εκθέτουν (άκοντες – εκόντες).

Αφορμή για την ανακοίνωσή μας αυτή μας έδωσε άρθρο του κ. Γ. Οικονόμου στην καθημερινή εφημερίδα των Αθηνών «Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» (Φύλλο 9-7-2014), με τίτλο: «Νοήματα με κέντρο την κοινωνία και τον άνθρωπο».

Ο συντάκτης πήρε αφορμή για να γράψει το άρθρο του από το γεγονός ότι: «Ένα από τα μεγάλα προβλήματα του νεοελληνικού πολιτικού, κοινωνικού και πολιτιστικού βίου είναι η έλλειψη κοινωνιοκεντρικών και ανθρωποκεντρικών νοημάτων».

Διότι «τα νοήματα που κυριαρχούν επί πολλές δεκαετίες είναι εθνικιστικά, θρησκευτικά, κομματικά, ατομικιστικά, προσωπικά, λαιφ στάιλ, καταναλωτικά, ποδοσφαιρικά και τηλεοπτικά.

Η ισοπεδωτική κυριαρχία αυτών των νοημάτων («κοινωνικών φανταστικών σημάτων» κατά τον Καστοριάδη) επέβαλε έναν τρόπο ζωής πλήρως αποπολιτικοποιημένο, αλλά σφόδρα κομματικοποιημένο, υποταγμένο στις κομματικές ιδεολογίες, στην οικονομική ολιγαρχία, στα Μ.Μ.Ε και στην Εκκλησία, με αποτέλεσμα την απουσία πολιτικής κοινωνίας και τη σημερινή γενικευμένη χρεοκοπία».

Στη συνέχεια επιχειρεί να αναλύσει τι εστί κοινωνιοκεντρικά και ανθρωποκεντρικά νοήματα.

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Το αναλυτικό πρόγραμμα της ενθρόνισης του νέου μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μαξίμου


Η αντίστροφη μέτρηση για την άφιξη του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου άρχισε. Τα τελευταία 24ωρα οι προετοιμασίες στη Μητρόπολη είναι πυρετώδεις, καθώς η ενθρόνιση έχει προγραμματιστεί για την άλλη Κυριακή 20 Ιουλίου, ώρα 7 το απόγευμα. Για την οργάνωση της τελετής, έχουν γίνει ήδη οι πρώτες συσκέψεις, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των τοπικών αρχών, οι οποίες θα επαναληφθούν και την ερχόμενη εβδομάδα. Το τελετουργικό είναι το εξής:
-Στις έξι και μισή το απόγευμα, στα όρια των Νομών Γρεβενών, Τρικάλων και Ιωαννίνων θα γίνει η υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου και του Μητροπολίτη Μάξιμου από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη.
-Στις επτά το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων θα γίνει η υποδοχή του νέου μητροπολίτη από τον δήμαρχο της πόλης Φίλιππα Φίλιο, τις τοπικές αρχές, τον ιερό κλήρο και τους κατοίκους της πόλης.
-Στις οκτώ παρά τέταρτο το βράδυ, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου θα γίνει η τελετή της ενθρόνισης.
-Στις 10 το βράδυ θα ακολουθήσει επίσημο δείπνο στο ξενοδοχείο Grand Serai
-Την Δευτέρα 21 Ιουλιου στις επτά και μισή το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ναό θα τελεστεί Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο.

Ο πνευματικός πατέρας υποδέχθηκε τα παιδιά του


Του Αιμίλιου Πολυγένη

Τους άρρηκτους δεσμούς σεβασμού και αγάπης που συνδέουν τους Μητροπολίτες των Νέων Χωρών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιβεβαίωσαν κατά την επίσκεψή τους στο Φανάρι, την καρδιά της Ορθοδοξίας, οι νέοι Μητροπολίτες Ιωαννίνων Μάξιμος και Ελασσώνος Χαρίτων.

Οι νεοεκλεγέντες αρχιερείς επισκέφθηκαν καθηκόντως τον Παναγιώτατο προκειμένου να πάρουν την ευχή και την ευλογία του λίγο πριν από την έναρξη της νέας διακονίας που τους εμπιστεύτηκε η Εκκλησία.

Μετά τη συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε μετά τη λήξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο κ. Βαρθολομαίος προσκάλεσε τους νεοεκλεγέντες να παρακαθίσουν σε επίσημο γεύμα.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε τόσο στην πνευματική αναφορά που πρέπει να έχουν οι Μητροπολίτες των Νέων Χωρών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και στη διοικητική σχέση τους με την Εκκλησία της Ελλάδος, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξης του 1928.

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΤΗΣ ΜΟΥΖΑΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ


Μιχ. Παντούλας, Φιλόλογος - Ερευνητής 

Στην εφημερίδα «Dita» των Τιράνων δημοσιεύθηκε, προσφάτως, άρθρο του καθηγητή κ. Πελούμπ Τζούφι με τίτλο: «Ο Άγιος Κοσμάς και η αποστολή του στην Αλβανία»1. Στόχος του, όπως ο ίδιος ομολογεί στην αρχή του κειμένου, ήταν “να απογυμνωθεί ο Άγιος Κοσμάς από το μυθολογικό φλοιό που περιβάλλει την προσωπικότητα του”. Η απολυτότητα, που διακρίνει τη συγκεκριμένη διατύπωση, δημιουργεί από την αρχή προβλήματα αντικειμενικότητας στην αναζήτηση της αλήθειας από τον κ. Τζούφι. Υποθέτω πως ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα όλων ότι η στρατευμένη αρθρογραφία είναι έννοια παντελώς ασύμβατη με την επιστημονική έρευνα, που θεραπεύει ο ακαδημαϊκός χώρος. Αλλά αυτό αφορά τον καθηγητή κ. Τζούφι και την επιστημονική αξιοπιστία του, που εκ του αποτελέσματος φαίνεται να μην τον απασχολεί σοβαρά. Προφανώς ο σκοπός του άρθρου ήταν άλλος!!! 

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Κατά πρώτον ο τίτλος του άρθρου είναι διατυπωμένος έτσι, ώστε να υπονοείται διατεταγμένη υπηρεσία του ιερομόναχου Κοσμά στην Αλβανία. Αυτό δεν είναι αληθές. Και τούτο γιατί η μελέτη των σωζόμενων επιστολών και διδαχών του καταδεικνύει ότι δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση όσον αφορά το περιεχόμενο του βασικού μηνύματος του Κοσμά προς τους χειμαζόμενους ορθόδοξους πληθυσμούς των Βαλκανίων, που ήταν η διατήρηση της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης ως ιδεολογικού όπλου επιβίωσης των ραγιάδων απέναντι στον κυρίαρχο μωαμεθανισμό του Τούρκου κατακτητή2. 

Το δεύτερο που διαπιστώνει ο αναγνώστης του άρθρου του κ. Τζούφι είναι τα προφανή ιστορικά λάθη, που εμφυλοχωρούν στο κείμενο του. Για παράδειγμα:

Κύπρος: Φτάνει! Όχι άλλες πληγές.




Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Έχει καταντήσει κοινοτοπία το να αναφέρεται κανείς στο Κυπριακό και να επισημαίνει ότι βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Ο Ελληνισμός της Κύπρου εδώ και 3.500 χρόνια πορεύεται εν μέσω θυελλών και καταιγίδων, υφίσταται βαρβαρικές επιδρομές και αιμοσταγείς αιχμαλωσίες, σε συνδυασμό με δολοφονικές προδοσίες. Από καιρό σε καιρό ο Ελληνισμός της Κύπρου χαρακτηρίζεται «επιθανάτιος», καταδικασμένος σε θάνατο, σε αφανισμό. Σε πείσμα όμως όλων των βασάνων και των δυσχερειών, που περνά και πού τόσο τον κάνουν να υποφέρει, επιζεί και μάχεται για τη συνέχεια του. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι Έλληνες, στην Κύπρο και στην Ελλάδα, δεν πρέπει να πούμε με ένα στόμα: «Φτάνει! Όχι άλλες πληγές στο Σώμα του Ελληνισμού της Μεγαλονήσου!».
Το κοινότοπο περί κρίσιμης καμπής του Κυπριακού ισχύει πάντως και σήμερα, περισσότερο ίσως από κάθε προηγούμενη φορά. Πριν από σαράντα χρόνια ο Αττίλας εισέβαλε στη Μεγαλόνησο και, κατά τη συνήθεια του βασιλιά των Ούννων, με βάρβαρα μέσα εκδίωξε τον Ελληνισμό της Βόρειας Κύπρου από τις πατρογονικές του εστίες. Σήμερα επιδιώκει να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό του, με την εκδίωξη ή υποταγή των Ελλήνων της Μεγαλονήσου. Επιδιώκει δηλαδή να επαναλάβει τη γενοκτονία που υπέστησαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, το 1922.

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Ανάθεμα στους αίτιους του ξεριζωμού


Του Μάξιμου Χαρακόπουλου, για την Romfea.gr

Ο μουχτάρης μάς υποδέχεται εγκάρδια στον καφενέ, σε ένα πλάτωμα που μοιάζει μετην πλατεία του χωριού.
Όλοι είναι σε εγρήγορση. Αστυνομικοί και αρχές του τόπου αναμένουν στην Τζαλέλα την έλευση του Οικουμενικού Πατριάρχη,για να τελέσει την πρώτη λειτουργία, 90 ολόκληρα χρόνια μετά την Ανταλλαγή των πληθυσμών.
Οι πρόσφυγες από αυτό το άλλοτε ρωμαίικο χωριό, το Ευμορφοχώριον, έχουν εγκατασταθεί στο Ομορφοχώρι της Λάρισας.
Ο μουχτάρης μάς προσφέρει τσάι, που συνηθίζουν να πίνουν οι Τούρκοι.
Ο, νεοεκλεγείς, περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, και Καππαδόκης στην καταγωγή, Γιώργος Παυλίδης ζητά καφέ.
Στη Τουρκία μπορεί να διεκδικούν την πατρότητα του ελληνικού καφέ, ωστόσο το καφενείο δεν είχε άλλο τι από τσάι.
Οι τωρινοί κάτοικοι του χωριού είναι απόγονοι μουσουλμάνων προσφύγων από την Καστοριά.
Μάλιστα, όπως μου έλεγαν κάποιοι ηλικιωμένοι, παιδιά ανταλλάξιμων, μέχρι να πάνε σχολείο δεν γνώριζαν τα τούρκικα. Μίλαγαν το σλάβικο ιδίωμα των Σκοπίων.

Τα μεγάλα «κεφάλια» των Μασόνων έρχονται στην Αθήνα

Τα μεγάλα «κεφάλια» των Μασόνων έρχονται στην ΑθήναΜεγάλο διεθνές συνέδριο από τους Ελευθεροτέκτονες (στο τέλος Αυγούστου) σε ξενοδοχείο της Αναβύσσου
του Κώστα Παππά
(από το Σαββατιάτικο ένθετο της Δημοκρατίας για την Ορθοδοξία) (12/7/2014)
Η «αφρόκρεμα» των ελευθεροτεκτόνων θα παραβρεθεί στο Πρώτο θερινό Μασονικό Εργαστήρι –Συνάντηση (first summer Ienternational Masonic Workshop) που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 έως τις 31 Αυγούστου 2014 στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα σε ξενοδοχείο της Αναβύσσου.
 Η επίσημη πρόσκληση για το συνέδριο αναφέρει ότι απευθύνεται προς Ελευθεροτέκτονες όλου του κόσμου ενώ για τη συμμετοχή σε αυτό δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος ,μέλος μασωνικής ή άλλης ακαδημαϊκής στοάς. Ωστόσο ο χρόνος και ο τόπος του συνεδρίου (τη στιγμή που η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτή την πρωτοφανή οικονομική κρίση) κάνουν πολλούς να αναρωτιούνται για τις στοχεύσεις και τους σκοπούς αυτού του συνεδρίου . Κάποιοι άλλοι πιο «καχύποπτοι» μιλάνε για μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητηθούν θέματα γενικότερου γεωπολιτικού και οικονομικού σχεδιασμού σε σχέση με την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή , αφού στη συνάντηση αυτή θα παραβρεθούν προσωπικότητες από όλο τον κόσμο οι οποίες ανήκουν σε σημαντικές θέσεις στην ιεραρχία των Μασώνων .

Ιστορικού Υλισμού μονοκρατορία


ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ
Ονομάστηκε «ευρωσκεπτικισμός» το (κάπως όψιμο) κύμα επιφυλάξεων για τη σκοπιμότητα και αποτελεσματικότητα της «ευρωπαϊκής ενοποίησης» (ή «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»): Δηλαδή για το εγχείρημα της ένωσης όλων των κρατών της Ευρώπης –με την «ένωση» να σημαίνει τη διαμόρφωση (και θεσμοποίηση) κοινής πολιτικής σε όλους τους κεφαλαιώδεις τομείς της οργανωμένης συνύπαρξης.
Λέγεται ότι το όραμα μιας ενωμένης Ευρώπης γεννήθηκε μέσα από την εμπειρία της φρίκης των δύο ενδοευρωπαϊκών, που εξελίχθηκαν σε παγκόσμιους, πολέμων, στον 20ό αιώνα. Και εκπροσωπήθηκε το όραμα από αναστήματα πολιτικών ανδρών διακεκριμένα. Τα κριτήρια – κίνητρα που πρυτάνευσαν είχαν οπωσδήποτε τον ρομαντισμό της ειρηνικής συνύπαρξης, αλλά ήσαν κυρίως χρησιμοθηρικά: Να επιβιώσει η Ευρώπη, όχι για να διασώσει τη γονιμότητα της πολιτισμικής ιδιομορφίας καθενός από τους λαούς της, αλλά πρωτίστως για να διασώσει την ισχύ της στη διεθνή οργάνωση της παραγωγής και στη λειτουργία της οικονομίας. Μόνο με την οικονομική και παραγωγική της δυναμική θα μπορούσε η Ευρώπη να ανταγωνιστεί τις οικονομίες που αναδύονταν στην Απω Ανατολή και την κυριαρχία των ΗΠΑ στη διεθνή αγορά.

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Ο αλβανικός εθνικισμός εναντίον του αγίου Κοσμά

Μπορεί η Εκκλησία της Ελλάδος και οι κατά τόπους ιερές μητροπόλεις να τιμούν φέτος τα τριακόσια χρόνια από τη γέννηση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, όμως στην Αλβανία εθνικιστές πανεπιστημιακοί προσβάλλουν τη μνήμη του με τρόπο αήθη και ατεκμηρίωτο. Συγκεκριμένα, ο ιστορικός Πελούμπ Τζούφι, καθηγητής πανεπιστημίου, όπως δηλώνει, και εκφραστής του εθνικισμού των διαδοχικών αλβανικών κυβερνήσεων, προσπαθεί να αποδομήσει τον Πατροκοσμά με άρθρα στην εφημερίδα «ΝΤΙΤΑ».

Οπως πληροφορούμαστε από τη στιβαρή απάντηση που έδωσε ο Μιχάλης Παντούλας, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μέσω της εφημερίδας «Πρωινός Λόγος Ιωαννίνων» (5/7/2014), ο Τζούφι θεωρεί ότι ήλθε η ώρα να... απομυθοποιήσουμε τον άγιο Κοσμά και να δούμε τον πραγματικό του ρόλο, που ήταν η επιβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού εθνικισμού! Προχωρεί δε ο Αλβανός δήθεν ιστορικός και σε άλλο χαρακτηρισμό. Γράφει ότι τον άγιο Κοσμά έστειλαν στην Ηπειρο ο σουλτάνος και ο Πατριάρχης για να αποκοιμίσει και όχι για να αφυπνίσει τους υποδούλους. Αστεία επιχειρήματα, τα οποία καταρρίπτονται από τη μελέτη των διδαχών και των Προφητειών του αγίου, ο οποίος πάντα κήρυττε το «ποθούμενον», ότι δηλαδή θα ελευθερωθεί το ελληνορθόδοξο Γένος. Αλλά και ο μαρτυρικός θάνατος του αγίου αποστομώνει τους επικριτές του. Πώς μπορεί να ήταν όργανο του σουλτάνου, όταν ξέρουμε ότι απαγχονίσθηκε με εντολή του Κουρτ Πασά του Βερατίου στις 24 Αυγούστου 1779;

Ε ΟΧΙ ΚΑΙ ... ΑΛΒΑΝΟΙ ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΖΑΠΠΑ!



Ξαφνικά ενδιαφέρθηκαν ν’ αναστηλώσουν - μέσω ΟΥΝΕΣΚΟ; - ό,τι απέμεινε από τα αρχοντικά τους στο Λάμποβο της Βορ. Ηπείρου…
Παρά τις από ετών εκκλήσεις, ούτε το Ζάππειο Ίδρυμα, ούτε κάποια Ελληνική Κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε για τα σπίτια των Εθνικών μας Ευεργετών…

• Είκοσι και πλέον χρόνια από την κατάρρευση του καθεστώτος των Εμβέρ Χότζα και Ραμίζ Αλία στην Αλβανία, η Ελληνική Πολιτεία παραμένει απαθής μπροστά στην εθνική και κυρίως ηθική υποχρέωσή της να τιμήσει τους, καταγόμενους από το Λάμποβο της Βορείου Ηπείρου, Ηπειρώτες Εθνικούς Ευεργέτες Ευάγγελο και Κωνσταντίνο Ζάππα. 
Το ελάχιστο που μπορούσε και μπορεί να κάνει για τους δύο ευπατρίδες που συνέβαλαν τα μέγιστα στην αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν να φροντίσει να διατηρηθεί το πατρικό τους σπίτι στο Λάμποβο, που εκτός των άλλων θα αποτελούσε και εθνική προσφορά στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Στα είκοσι και πλέον χρόνια το ζήτημα αυτό τέθηκε αλλεπάλληλες φορές, από φορείς, κυρίως όμως από μεμονωμένους πολίτες, οι οποίοι και μέσω του «Πρωινού Λόγου», απηύθυναν αγωνιώδεις εκκλήσεις προς την Ελληνική Πολιτεία, αναζητώντας ακόμη και σύγχρονους Ευεργέτες για να συμβάλλουν στο έργο της αναστήλωσης των σπιτιών τους.