Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Ήξεραν τι θα γίνει 100 χρόνια μετά



«Η πτώση της Κωνσταντινούπολης για το έθνος μας, δεν είχε τέτοια σημασία, όπως αυτή η έξοδος του ελληνισμού από ολόκληρη την Ανατολή. Ένα φοβερό πράμα...».

Διδώ Σωτηρίου

Η Μικρασιατική καταστροφή αποτέλεσε αναμφίβολα την μεγαλύτερη συμφορά στην ιστορία του νεότερου Ελληνισμού… Τα παραπάνω λόγια της Διδώς Σωτηρίου μπορεί να φαντάζουν λίγο υπερβολικά, αφού το Ελληνικό Έθνος έχει βιώσει και πιο «ηχηρές» ιστορικά συμφορές, όπως είναι η πτώση της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο αν προσεγγίσουμε τα ιστορικά γεγονότα, με γεωστρατηγικά και συνακόλουθα με οικονομοτεχνικά κριτήρια, δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε με την μεγάλη Ελληνίδα συγγραφέα…
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως η Ελλάδα δεν απελευθερώθηκε από τους Έλληνες, αλλά από τις τρεις μεγάλες δυνάμεις της εποχής εκείνης, Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία. Κάποιοι θεωρούν ότι η Ελληνική επανάσταση υποκινήθηκε απ’ αυτές τις δυνάμεις, για να διαλυθεί η Οθωμανική Αυτοκρατορία, σ’ ένα πλαίσιο γεωπολιτικών ανακατατάξεων της εποχής εκείνης, που στόχο είχε την αναδιανομή του πλούτου που διαχειριζόταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία, τον οποίο οι μεγάλες δυνάμεις ήθελαν να τις καρπωθούν προς όφελος τους, σε μια νέα μορφή αποικιοκρατίας.
Αν συνυπολογίσουμε ότι το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος υποθηκεύτηκε από τα δάνεια που μας έδωσαν οι Άγγλοι, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως η παραπάνω άποψη δεν απέχει πολύ από την αλήθεια…

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Χρ. Γιανναράς: Ο πολιτισμός του Διαφωτισμού


Χρήστος Γιανναράς

Ο ευρωπαϊκός Διαφωτισμός είναι, σίγουρα, κάτι περισσότερο από ιδεολογικό ρεύμα ή θεωρητικό σύστημα, κάτι περισσότερο από φιλοσοφική τάση ή «σχολή». Είναι εποχή, είναι οι «Νέοι Χρόνοι» της ευρωπαϊκής ιστορίας. Χρόνοι «φωτισμού» του ευρωπαίου ανθρώπου, ύστερα από τον «σκοταδισμό» των μέσων αιώνων, την ολοκληρωτική επιβολή της θρησκευτικής αυθεντίας ως κυρίαρχης ιδεολογίας. Είναι πολιτισμός, δηλαδή καθολικός τρόπος του βίου. Αυτό που εμπεδώνεται ως καθολικός τρόπος βίου, είναι κατ’αρχήν μια θεμελιώδης στάση ή επιλογή, μια αφετηριακή νοηματοδότηση της ανθρώπινης ύπαρξης και της ανθρώπινης πράξης, του αντικείμενου κόσμου και της χρήσης του κόσμου.
Δεν έχουν πάντοτε οι Διαφωτιστές κοινές απόψεις, ίδιες αφετηρίες και σκέψεις. Συγκλίνουν, όμως, σε στόχους κοινούς: Στις δογματικές και νοησιαρχικές ερμηνείες της πραγματικότητας, να αντιθέσουν τον εμπειρισμό και την άμεση αποδεικτικότητα της πειραματικής επιστήμης. Στην αυταρχική αντίληψη της εξουσίας να αντιπαραθέσουν τα δικαιώματα του ατόμου, όπως αντλούνται όχι από υπερβατικές αυθεντίες, αλλά από το «φυσικό» δίκαιο. Στην αποπνευματωμένη «μεταφυσική» εκδοχή του όντως υπαρκτού, να αντιτάξουν την κατάφαση της αισθητής εμπειρίας του υλικού και συγκεκριμένου. Στο βασανιστικό άγχος της αμαρτίας-παράβασης και ηθικής ενοχής, να αντιπροτείνουν τις κανονιστικές αρχές της ανθρώπινης λογικής, την καταξίωση της ομορφιάς, την ευεξία των αισθήσεων και του σώματος. Στη θέση της σχηματικής απολυτοποίησης ιστορικών φαινομένων ή παραδόσεων, να βάλουν τον συγκριτικό σχετικισμό και τον ερευνητικό σκεπτικισμό. Να υποκαταστήσουν την ασκητική απαξίωση του επίγειου βίου με την κατάφαση της βιολογικής ζωής και της ορμής για αυτοσυντήρηση, την καταξίωση του εγκόσμιου ωφελιμισμού.

Θα μπορούσαμε να επισημάνουμε επιγραμματικά τις πιο χαρακτηριστικές εκφάνσεις του Διαφωτισμού.

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Προεδρική υποψηφιότητα. Δώρα & αντίδωρα και στον ανώτατο πολιτειακό θεσμό;



Χρήστου Παπαδημητρίου.
Κοινωνιολόγου.
Προέδρου Τ Κ Πύργου-Κόνιτσας.

Με αφορμή την από καιρό υποβόσκουσα και διαφαινόμενη σήμερα πρόταση διάσωσης της παρούσης κυβερνητικής ισορροπίας δια της υποψηφιότητας του Κου Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Χωρίς βεβαίως κοινωνικά αποδεκτή αιτιολόγηση, η οποία κατ ουσία θα αποτελέσει μαξιλάρι στην κυβερνητική συνύπαρξη δεξιών, σοσιαλιστών, ακροδεξιών αλλά και των οραματιστών της κεντροαριστεράς.

Προβάλλεται δε ότι ως πιθανός πρόεδρος θα είναι και αυτός πρόεδρος όλων των ελλήνων χωρίς βέβαια την συγκατάθεσή των, αφού κατάφερε με τα «ήξεις αφήξεις» του να αποτελέσει τον δούρειο ίππο στην Ελλάδα των μνημονίων, αλλά και να συντελέσει στην αδιανόητη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα..


Με υποβολιμαίο τρόπο, παλαιοκομματική μεθοδολογία, και δήθεν πολιτειακό σχεδιασμό γίνεται πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά κατ ουσία προσπάθεια για την συνέχιση αυτής της καταστροφικής πολιτικής στην Ελλάδα, και προτείνεται εκ των άνω αρχηγός κόμματος με ελάχιστη κοινωνική επιρροή από παρέα εμπλεκομένων δημοσιογράφων, καναλιών, πρώην υπουργών, και γερασμένων πολιτικών, υπό την αιγίδα βέβαια και τις ευλογίες του προέδρου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, οι οποίοι ελέγχονται για την πολιτική των πρακτική, ο οποίος διαθέτει ασήμαντη κοινωνική συμπάθεια, αλλά οπωσδήποτε ελεγχόμενη πολιτική συμπεριφορά όσον αφορά στα των συνεργασιών με τους ανωτέρω.

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Κουλτούρα θανάτου και ευτελισμός της ζωής



Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Ισχυρότατα οικονομικά ιδεολογικά κέντρα προωθούν την κουλτούρα του θανάτου και τον ευτελισμό της ζωής στις, με επιταχυνόμενους ρυθμούς, παρακμάζουσες πολιτισμικά, ηθικά και κοινωνικά, χώρες της Δύσης. Με την προπαγάνδα τους σε όλες τις χώρες πιέζουν τους πολιτικούς, χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ και εκπορθούν το καλλιτεχνικό και ιδεολογικό εποικοδόμημα. Ανοικτά υποστηρίζονται, οικονομικά κυρίως, οι οργανώσεις των ομοφυλοφίλων, προς πραγματοποίηση των σχεδίων τους.
Πρόσφατα επτά κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελβετία), μετά τη μείωση της επιχορήγησης από το Συμβούλιο προς τις οργανώσεις ομοφυλοφίλων, αποφάσισαν να συγχρηματοδοτήσουν τις πρωτοβουλίες των συγκεκριμένων οργανώσεων για την προώθηση των ιδεών τους! Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 2013 να χρηματοδοτήσει τις οργανώσεις των ομοφυλοφίλων από τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών των χωρών μελών της, με το ποσό των επτά εκατομμύρια (7.000.000) ευρώ! Στο Παρίσι το λόμπι των ομοφυλοφίλων χρηματοδοτείται πλουσιοπάροχα από το Υπουργείο Πολιτισμού του κ. Ολάντ και από το Δημαρχείο των Παρισίων. 

Όταν το 2006 ο Πάπας Βενέδικτος αναφέρθηκε στον αυτοκράτορα Μανουήλ Β´ Παλαιολόγο, για την επιβολή του Ισλάμ με το σπαθί, ο «προοδευτικός» δυτικός κόσμος είχε ξεσηκωθεί και μιλούσε για «προσβολή». Τώρα, θα ζητήσει συγνώμην;



Οι ειδήσεις στον έντυπο και κυρίως ηλεκτρονικό τύπο είναι γεμάτες με εικόνες απίστευτης βαρβαρότητας που μοιάζουν να ξεπερνούν εκείνες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και μας επιστρέφουν σε πολύ σκοτεινές εποχές της ανθρωπότητας. Σαν το βίαιο χάος του 7ου αιώνα να προσγειώθηκε ξαφνικά και πέρα από κάθε λογική σε ένα ήσυχο δυτικό προάστιο. Φρικτές εικόνες με κάθε λεπτομέρεια στο YouTube, το Twitter, το Facebook και το Google, μας δίνουν κάποια ιδέα για το τι σήμαινε η Ισλαμική κατάκτηση της χριστιανοσύνης στην περιοχή που σήμερα αποκαλούμε Μέση Ανατολή. Αιώνες σκότους, δυστυχίας και καταπίεσης «απίστων» (μη-μουσουλμανικών) αυτόχθονων  πληθυσμών από ισλαμιστές ηγεμόνες τους, ξαναζούν μπροστά μας. Φρικιαστικές εικόνες εισβάλλουν στο χώρο μας στο διαδίκτυο από τη Συρία και (την χώρα παλαιότερα γνωστή ως) Ιράκ: Μαζικές δολοφονίες, σταυρώσεις, αποκεφαλισμοί - ακόμα και μικρών παιδιών - βασανιστήρια, βιασμοί από συμμορίες,  γυναίκες και κορίτσια που απάγονται και πωλούνται ως σκλάβες, χιλιάδες κυνηγημένοι να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους μέσα σε τρομοκρατία, σπίτια, εκκλησίες, τα μοναστήρια και ιερά λεηλατημένα και καμένα ...


Σε λίγο συμπληρώνονται 8 χρόνια από την ομιλία του Πάπα Βενέδικτου XVI στο Πανεπιστήμιο του Regensburg της Γερμανίας, στις 12 Σεπτεμβρίου 2006, στην οποία μνημόνευσε τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μανουήλ Β’ Παλαιολόγο (1350 - 1425) και η οποία δημιούργησε εντάσεις, λόγω των «ακραίων» αναφορών της για το Ισλάμ. Διαδηλώσεις, βανδαλισμοί, αλλά και μια δολοφονία ιταλίδας καλόγριας στην Σομαλία φέρεται να αποτέλεσαν απάντηση στην «προσβολή». Περίπου πριν από μία εβδομάδα, στην ιταλική Καθολική εφημερίδα Il Foglio,ο αρθρογράφος, Camillo Langone, έγραψε ότι ο κόσμος οφείλει μια συγνώμη στον Πάπα Βενέδικτο και τον Αυτοκράτορα Παλαιολόγο, μια απολογία για την αντίδραση του σε εκείνη την ομιλία.
«Σήμερα, όταν καταφθάνουν οι ειδήσεις ​​από το πρώην-Ιράκ και δείχνουν σε όποιον έχει μάτια για να δει τι πάει να πει το Κοράνι μεταφρασμένο σε δράση, θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τους δύο σας». Αλλά, ο Langone είπε, με εμφανή αηδία, ο σύγχρονος εκκοσμικευμένος Ευρωπαίος «δεν θα το κάνει». Αυτός ο τύπος ανθρώπου, έγραψε, «δεν πιστεύει στα ιερά κείμενα ... δεν πιστεύει στο Ευαγγέλιο».
«Για τον σύγχρονο Ευρωπαίο το να πιστεύει κάποιος στη θρησκεία είναι αδύνατο ... Κάποιος που δεν είναι πλέον σε θέση να πιστεύει στο Θεό δεν είναι ικανός να πιστεύει στην πραγματικότητα, [και] δεν μπορεί να αναγνωρίσει ακόμα και ένα σπαθί όταν αυτό πιέζει το λαιμό του».

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ιερά Σύνοδος: ''Ελάτε να σταθούμε όλοι μαζί''


Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την συμπλήρωση της ετησίας θητείας αυτής εις την διοίκηση της Εκκλησίας, ήτοι από της 1ης Σεπτεμβρίου 2013 έως της 31ης Αυγούστου 2014, απευθύνεται φιλοστόργως προς τον ορθόδοξο χριστιανικό Λαό με το παρόν Μήνυμα αυτής, για μια επικοινωνία εν ονόματι του Σωτήρος Ιησού Χριστού, μεταξύ των πνευματικών πατέρων και του ευσεβούς και πιστού πληρώματος αυτής.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ως πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου και οι δώδεκα Σεβασμιώτατοι Μητροπολίται, ως τακτικά μέλη αυτής της ληγούσης συνοδικής περιόδου, και οι συνεργοί μας, απευθυνόμεθα προς όλους σας, αδιακρίτως, και σας προσφωνούμε με τον χαιρετισμό του Αποστόλου Παύλου:

«Αδελφοί, Χαίρετε, καταρτίζεσθε, παρακαλείσθε, το αυτό φρονείτε, ειρηνεύετε, και ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης έσται μεθ ὑμῶν» (Β´ Κορ. 13, 11).

Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι οι καιροί στους οποίους ζούμε είναι δύσκολοι, είναι επικίνδυνοι και ενίοτε δυσβάστακτοι. Η αβεβαιότης, η αστάθεια και ο φόβος παρατηρούνται σχεδόν παντού.

Νισάφι, κύριε Σαμαρᾶ! – Σαράντος Ι. Καργάκος


Μπαϊλντίσαμε, ἀντιλοΐσαμε. Κᾶνε, γιαβρούμ, νισάφι! Οὔτε καλέμι οὐλεμά τόν πόνο μας δέν γράφει. Δέν ἀρκοῦν τό ἕνα καί δύο καί τρία καί τέσσερα φορομπηχτικά σαμάρια πού μᾶς φόρεσες, εἶναι καί… κακοφτιαγμένα! Μᾶς πληγώνουν σωματικά καί ψυχικά. Χάρη στήν τουρκική κουλτούρα, πού ὅλο καί ἁπλώνεται στή χώρα μας, κάθε πρωί ἀναφωνῶ: «Ἀλλάχ κερίμ…». Ἴλεως ὁ Θεός. Ὁ Θεός νά μᾶς λυπηθεῖ.

Δέν εἶναι πού, κατά τό ἆσμα, ἡ ἐφορία θά μᾶς φάει καί τά δαχτυλίδια (προσωπικά δέν ἔχω κανένα), ἀλλά θά βρεθοῦμε στήν ἀνάγκη – ὅπως λέει τό ἆσμα- νά κοιμηθοῦμε στά σανίδια. Εἴπαμε, τά σαΐνια σου (ἀλήθεια, στό «Κλίν» τά βρῆκες;) νά μᾶς πάρουν καί τήν τελευταία δεκάρα. Ὄχι ὅμως καί τήν ψυχή. Ἀπό τήν ἀρχή τοῦ χρόνου ὥς αὐτή τή στιγμή πού γράφω ( 1 μ.μ. τῆς 8ης Αὐγούστου) ἡ σύζυγός μου κι ἐγώ τρέχουμε ἀπό γραφεῖο σέ γραφεῖο, ἀπό ὄροφο σέ ὄροφο, ἀπό τράπεζα σέ τράπεζα καί μαζεύουμε χαρτιά γιά νά στείλουμε στά ἐκδορεῖα, ὅπου ἁρμόδιοι ἐκδορεῖς θά κοστολογήσουν τό τομάρι μας.

Ἄς τό πάρουν μιά καί καλή. Θέλω τόσα, δῶστε τόσα! Αὐτό πού ὑφίσταται σήμερα ὁ εὐσυνείδητος πολίτης πού ἐκπληρώνει μέ συνέπεια τίς φοροδοτικές του ὑποχρεώσεις, θυμίζει τό μαρτύριο τοῦ Κατσαντώνη. Πού γιά νά ὁμολογήσει ποῦ ἔχει κρυμμένα τά γρόσια του , ὁ παραδόπιστος Ἀλῆ Πασᾶς ἔβαλε τό δήμιο νά τοῦ τσακίζει μέ ξύλινο σφυρί μεθοδικά τά κόκκαλα. Ὁ ἥρωας τουμπάνιασε καί πέθανε ψιθυρίζοντας: » Ἔρμα γρόσια…».

Σέ αὐτή τήν κατάσταση μᾶς φέρατε, κύριε Σαμαρᾶ! Ἄλλα ἐτάξατε καί ἄλλα ἐπράξατε. Καί συνεχίζετε μέ τούς «τζοχανταραίους» σας νά πράττετε. Εἶμαι 76 ἐτῶν. Μπορῶ ἀπό τό Λαύριο, μέ καλό καιρό, νά πάω κολυμπώντας στό Μακρονήσι. Δέν μπορῶ ὅμως νά ξαναπάω στή ἐφορία. Θά προτιμοῦσα νά πάω στόν Ἄδη, ἀλλά σκέφτομαι τίς γραφειοκρατικές διατυπώσεις τῆς… κηδείας. Οὔτε νά πεθάνουμε δέν μποροῦμε. Ἄφεριμ!

Υ.Γ.

Πρός τό παρόν μόνο τό στεφανοχάρτι καί τό νούμερο τῆς σκελέας πού φοροῦσα στό στρατό δέν μοῦ ἔχουν ζητήσει. Ἄς τό σκεφθοῦν κι αὐτό.

Πώς ορίζει το «ανεξάρτητο κράτος» ο OHE;



Του Χ. Γιανναρά

Γράφει ο πρώην πρέσβης της Eλλάδας στο Kίεβο κ. Xάρης Δημητρίου (σήμερα πληρεξούσιος υπουργός επί τιμή) στο βιβλίο του «Διπλωματία και ίντριγκα» (Eκδόσεις Παπαζήση):
«H στάση της Δύσης στα (εντελώς πρόσφατα) γεγονότα του Kιέβου είναι ανεξήγητη: Aπό την παραλίγο υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης E.E. - Oυκρανίας, από τον Γιανουκόβιτς και τους Eυρωπαίους ηγέτες, τον Δεκέμβριο 2013, φτάσαμε να βλέπουμε κάποιους από αυτούς (τους Eυρωπαίους), ένα μήνα μετά, πάνω στα φλεγόμενα οδοφράγματα μαζί με οπλισμένους Oυκρανούς εθνικιστές! Tο ανάλογο θα ήταν να βλέπαμε τον Pώσο πρόεδρο ή τον Pώσο YΠEΞ να πρωτοστατούν σε βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Παρίσι ή μπροστά στον Λευκό Oίκο.

H απαράδεκτη για τα ευρωπαϊκά standards αυτή στάση της E. Eνωσης ασφαλώς δικαιολόγησε για πολλούς την αντίδραση της Mόσχας... Δεν χρειάζεται να είναι κανείς Kissinger για να αντιληφθεί ότι... θα ήταν ανόητο να ελπίζει η Δύση πως η Mόσχα δεν θα αντιδρούσε, με όποια μέσα διαθέτει, στον εναγκαλισμό της Oυκρανίας από το NATO» (σελ. 22-23).

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για την απώλεια χιλιάδων αθώων Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και την Αφρική



26/08/2014
Οι χριστιανοί αδελφοί μας στη Μέση Ανατολή και την Αφρική υφίστανται εκτεταμένους βίαιους διωγμούς και απάνθρωπες αγριότητες. Εις βάρος τους διαπράττονται θηριωδίες και ανοσιουργήματα που εφορμούνται από θρησκευτικό φανατισμό και μισαλλοδοξία και στόχο έχουν τη βίαιη εξασφάλιση θρησκευτικής ομοιογένειας σε χώρες οι οποίες αποτέλεσαν ιστορικά λίκνα και εστίες λαμπρής παρουσίας του Χριστιανισμού και στις οποίες ιστορικά ιερά σεβάσματα και ναοί βεβηλώνονται και καταστρέφονται.

Νέφος θανάτου έχει σκεπάσει τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, το Πακιστάν, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, τη Νιγηρία, τη Σομαλία, την Τανζανία. Δεκάδες σημεία φλέγονται και η φωτιά σκορπά ανεξέλεγκτα κραυγές απόγνωσης και οδύνης. Είμαστε, εν τέλει, ανήμποροι να σταματήσουμε όσα εξελίσσονται καθημερινά και προσβάλλουν τον ανθρώπινο πολιτισμό; Η φωνή όλων όσοι αντιδρούν χάνεται μέσα στον θόρυβο των πολεμικών ριπών, που κοστίζουν καθημερινά εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές.
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απηύθυνε στο παρελθόν έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να συνδράμει στην τάχιστη παύση της αιματοχυσίας στη Συρία και τους υπολοίπους χώρους της ιστορικής παρουσίας των χριστιανών. Έχουμε όλοι μας χρέος έναντι της ιστορίας, διότι 1700 έτη μετά την έκδοση του Διατάγματος των Μεδιολάνων άνθρωποι εξακολουθούν να διώκονται για την πίστη και τη θρησκευτική τους συνείδηση. Ενώπιόν μας εκτυλίσσονται τραγωδίες βαθύτατες, των οποίων ακόμη δεν γνωρίζουμε την ολέθρια κατάληξη.

Να μη λέμε ψέματα*



Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Στη Δημοκρατία πρέπει να κρατάει λίγο το ψέμα. Για να μην περνάει πρέπει ο λαός να ενημερώνεται για την αλήθεια, όσο πικρή κι αν είναι. Δυστυχώς τα ψέματα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι πολλά και όσο πιο πολλά και μεγάλα είναι τόσο πιο πικρές γίνονται οι αλήθειες. Οι Έλληνες τα ψέματα τα έχουμε πληρώσει – κυριολεκτικά - πολύ ακριβά και φαίνεται πως έχουμε αποκτήσει πλέον κάποια πικρή εμπειρία.

Η εισαγωγή αφορά στα ψέματα που λέγονται, εν όψει της κατάθεσης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Για την πρόταση - τροπολογία σ’ αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, να διευρυνθεί το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, πρέπει να επισημανθούν ορισμένες αλήθειες. H πρώτη και κύρια είναι πως στην Ευρώπη δεν είμαστε οι τελευταίοι, είμαστε από τους πρώτους που επιχειρείται να επιβληθεί η εξομοίωση των ομόφυλων ζευγαριών με τα φυσικά ζευγάρια.

Μόνο εννιά είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( από τις 28) και δύο εκτός αυτής που δέχονται τον «γάμο» των ομοφύλων (Σημ. Σε παρένθεση το έτος εφαρμογής του σχετικού Νόμου): Ολλανδία (2001), Βέλγιο (2003), Ισπανία (2005), Σουηδία (2009), Πορτογαλία (2010), Δανία (2012), Γαλλία (2013, από τους πρώτους Νόμους του κ. Ολάντ). Εκτός ΕΕ είναι η Νορβηγία (2009) και η Ισλανδία (2010). Μια κάποια μορφή αστικής σύμβασης έχουν 17 χώρες από τις 47 του Συμβουλίου της Ευρώπης – μεταξύ των οποίων και οι μικροσκοπικές Ανδόρα και Λιχτενστάϊν. Γιατί εμείς προτρέχουμε; Για να φανούμε «προοδευτικοί»; Σε ποιους;…

Η Ιερά Σύνοδος για το "αντιρατσιστικό" νομοσχέδιο


image with the sign of the Greek ChurchΣυνήλθε σήμερα Τρίτη, 26 Αυγούστου2014, στην δεύτερη Συνεδρία Της για τον μήνα Αύγουστο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.


Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.
Κατά την σημερινή Συνεδρία της, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνέχισε την συζήτηση επί του θέματος που έχει ανακύψει από την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή των Ελλήνων και από την προσωρινή αναβολή της συζητήσεώς του προς βελτίωση ωρισμένων διατάξεων.
Η γενική άποψη του Μακαριωτάτου Προέδρου και των Συνοδικών Αρχιερέων και η εκτίμηση αυτών περί των επιδιωκομένων σκοπών του Νομοσχεδίου είναι ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την προστασία της κοινωνικής ειρήνης και όλων ανεξαιρέτως των προσώπων η ομάδων προσώπων, τα οποία προσδιορίζονται με βάση την φυλή, το χρώμα, την θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική καταγωγή, και ευρίσκονται εντός των ορίων της χώρας μας.

Προγραμματισμός εξετάσεων Σεπτεμβρίου από την Τράπεζα Θεμάτων


Σε θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων όπως και στις προαγωγικές εξετάσεις περιόδου Μαΐου - Ιουνίου 2014, θα εξεταστούν οι μετεξεταστέοι μαθητές της Α΄ Λυκείου το Σεπτέμβριο.
Ετσι τα Λύκεια οφείλουν εγκαίρως να καταχωρίσουν το Πρόγραμμα εξετάσεων του Σεπτεμβρίου στην ιστοσελίδα της Τράπεζας Θεμάτων ( http://exams-repo-mis.cti.gr/home) ώστε τις ημέρες εξέτασης των μαθημάτων να αντλήσουν τα θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων. Η σχετική ιστοσελίδα αναφέρει ήδη ότι «Σχετικά με τον προγραμματισμό των εξετάσεων της περιόδου Σεπτεμβρίου 2014, σας ενημερώνουμε ότι πλέον μπορείτε να καταχωρίσετε πρόγραμμα από την επιλογή "Πρόγραμμα Εξετάσεων"». Επίσης σημειώνεται ότι «Η εισαγωγή/τροποποίηση προγράμματος εξετάσεων θα παραμείνει ενεργή μέχρι 10/09/2014».
Πατήστε εδώ για να ανοίξετε τις Οδηγίες για τη διαδικασία της Κλήρωσης Θεμάτων

Πρωτοπρ. Γεώργιος Β. Μεταλληνός,Η Ιεραποστολή της Ορθοδοξίας

π. Γεώργιος Β. Μεταλληνός, 
Ομότιμος καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πῶς θά μπορούσαμε νά ὁρίσουμε,  συμβατικά βέβαια τήν Ὀρθοδοξία;  Θά λέγαμε, ὅτι εἶναι ἡ ἐμπειρία τῆς  παρουσίας τοῦ Θεοῦ, τοῦ Ἀκτίστου δηλαδή, μέσα στόν ἱστορικό χρόνο, καί ἡ δυνατότητα τοῦ κτιστοῦ (ἀνθρώπου) νά  ἑνωθεῖ μέ τό Θεό, νά γίνει Θεός «κατά χάριν». Θεμέλιο αὐτῆς τῆς δυνατότητας εἶναι ἡ σάρκωση τοῦ Θεοῦ Λόγου, «ἡ ἀσύγχυτη καί ἀδιαίρετη» ἕνωση τοῦ Θεοῦ καί ἀνθρώπου στό Πρόσωπο τοῦ Θεανθρώπου Ἰησοῦ Χριστοῦ. Ἡ Ὀρθοδοξία προσφέρει αὐτή τήν δυνατότητα σέ κάθε ἄνθρωπο, διότι ὁ Θεός «πάντας ἀνθρώπους θέλει σωθῆναι» (Α΄ Τιμ. 2, 4).
Στήν ἐν Χριστῷ σωτηρία, τή θέωση, καλεῖ ἡ Ὀρθοδοξία μέ τήν ἱεραποστολή  της. Δέν προσφέρει ἁπλά μία ἠθική βελτίωση τοῦ ἀνθρώπου ἀλλά πραγματοποιεῖ τήν ἀναδημιουργία καί ἀνάπλασή του μέ τήν πλήρη καί «ὁλοτελῆ» (Α΄ Θέσσ. 5, 23) ἔνταξή του στό σῶμα τοῦ Χριστοῦ, τήν Ἐκκλησία. Ὁ ἄνθρωπος καλεῖται νά γίνει μέ τή χάρη τοῦ Θεοῦ καί τόν πνευματικό του ἀγώνα «καινή κτίσις» (Β΄ Κορ. 5, 17).

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Κοσμά Αιτωλού στο Κολικόντασι


Στο σημείο του δι' απαγχονισμού μαρτυρίου του Αγίου


Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Κοσμά Αιτωλού στην ομώνυμη Ιερά Μονή στο Κολικόντασι (περιοχή Φίερι), όπου χθες το πρωί τελέστηκε Συνοδική Θεία Λειτουργία προεξάχοντος του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστασίου. Το παρόν έδωσαν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Βερατίου κ. Ιγνάτιος, Κορυτσάς κ. Ιωάννης, Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Απολλωνίας κ. Νικόλαος, Κρούγιας κ. Αντώνιος, Αμαντείας κ. Ναθαναήλ και Βύλλιδος κ. Άστιος, πολλοι ιερείς και διακόνοι και φυσικά πλήθος πιστών, που έφτασαν από όλη τη βόρειο Ήπειρο, την Αλβανία αλλά και περιοχές της Ελλάδας. Για το βίο και το έργο του Αγίου Κοσμά Αιτωλού, μίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Απολλωνίας κ. Νικόλαος, ενώ στην ομιλία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στάθηκε ιδιαίτερα στις ιστορικές συνθήκες υπό τις οποίες ο Άγιος Κοσμάς ανέπτυξε την
ιεραποστολική του δράση, συνέπεια της οποίας ήταν η αναχαίτηση του κύματος μαζικών εξισλαμισμών και η διάσωση της Ορθοδοξίας στα μέρη της βορείου Ηπείρου. Με εμφανή τα σημάδια της συγκίνησης, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος μίλησε για την επίσκεψη που είχε τις τελευταίες μέρες στο σημείο του δι' απαγχονισμού μαρτυρίου του Αγίου Κοσμά στο Κολικόντασι, όπου βρέθηκε και ενταφιάστηκε το Λείψανο του Αγίου Κοσμά, τρεις μέρες μετά την εκτέλεση του.

Ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο και σχετικές υπηρεσίες για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Η κεντρική σελίδα για το ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης βρίσκεται στη διεύθυνση http://dschool.edu.gr. Μέσω της σελίδας
 αυτής μπορείτε να πλοηγηθείτε στις βασικές ψηφιακές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για το ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα:
Α. Ιστότοπος «Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία» (e-books.edu.gr)
Ο ιστότοπος «Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία» στη διεύθυνση http://e-books.edu.gr είναι ο επίσημος δικτυακός τόπος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη διάθεση και διανομή στα σχολεία της ψηφιακής μορφής των σχολικών βιβλίων. Στον ιστότοπο έχουν αναρτηθεί και είναι διαθέσιμα σχολικά βιβλία για το Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, σε ποικίλες μορφές, κατάλληλες για διαφορετικές χρήσεις:
-Σχολικά Βιβλία σε ανοιχτή ψηφιακή μορφή (html): Περίπου 200 σχολικά βιβλία μαθητή έχουν διαμορφωθεί σε ανοιχτή ψηφιακή μορφή html που προσομοιώνει την έντυπη μορφή τους. Η μορφή αυτή κάνει εφικτή την αντιγραφή και επικόλληση τμημάτων των βιβλίων σε εργασίες ή εκπαιδευτικές δραστηριότητες και δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης που περιεχομένου των βιβλίων με διάφορους τρόπους.

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Λάβρος κατα του επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης «μακεδονικής Εκκλησίας» ο μητροπολίτης Σιατίστης «ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΑΣ ΥΠΑΡΞΗ»



Κείμενο Θεοδώρα Αβαγιανού
 
Δριμύ κατηγορώ κατα του επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης “μακεδονικής Εκκλησίας” Στεφάνου εξαπέλυσε ο μητροπολίτης Σιατίστης κ. Παύλος, καθώς ο πρώτος ισχυρίστηκε οτι δέχθηκε επιστολή απο τον κ. Παύλο, μέσω της οποίας ο μητροπολίτης του ζητούσε πληροφορίες για τον φυλακισμένο Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Ιωάννη.

Όπως επησημαίνει ο κ. Παύλος μέσω επιστολής που συνέταξε, ουδέποτε έγραψε προς τον κ. Στέφανο καθώς δεν αναγνωρίζει “την εκκλησιαστική του ύπαρξη καί θεωρεί την ψευδοεκκλησία της οποίας αυτός ηγείται ως εκκλησιαστικώς ανύπαρκτη”.

Στη συνέχεια αναφέρεται στο διωγμό του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Ιωάννη τον οποίο και θεωρεί “τον μόνο Κανονικό επίσκοπο που αναγνωρίζεται απο όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες”.

“Προσπαθείτε με τη συνεργασία του Κράτους να τον εξοντώσετε. Μιλάτε για καθαίρεσή του. Μπορεί μιά Εκκλησία που δεν είναι Εκκλησία να εκλέγει η να καθαιρεί; Η Εκκλησία δέν είναι κουκλοθέατρο. Όσο γιά τις κατηγορίες και τις καταδίκες μήν ξεχάσετε οτι μέ παρόμοιες ἀποφάσεις τό δικαστήριο των ανόμων κατεδίκασε, φυλάκισε καί σταύρωσε τόν Κύριο. Ο Μητροπολίτης Ιωάννης δέν ανήκει στήν δικαιοδοσία μιας ανύπαρκτης Εκκλησίας, αλλά στό Πατριαρχείο τηυς Σερβίας. Εκκλησιαστικά καμμία εξουσία δεν έχετε πάνω του”.

Σχετικά με την υποτιθέμενη επιστολή που έστειλε ο μητροπολίτης Σιατίστης για να αποσπάσει δήθεν πληροφορίες για τον κ. Ιωάννη αναφέρει “Όσοι διαμαρτύρονται εναντίον της διώξεως του Αχρίδος Ιωάννη δέν περιμένουν νά λάβουν από σας πληροφορίες, τό συνεργό εις τήν εξόντωσή του”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ:

"Ἡ Εὐρώπη εἶναι ἡ δοκιμαστικὴ πέτρα γιὰ κάθε ἕναν ἀπό μας ποὺ θὰ πάει σὲ κάποια χώρα της: ἢ θὰ γίνει πίθηκος ξενόδουλος ἢ θὰ καταλάβει πόσο ψεύτικα εἶναι τὰ φανταχτερὰ στολίδια της"

Το Φώτη Κόντογλου
 
Σιγὰ-σιγά, χωρὶς νὰ τὸ καταλάβουμε, οἱ αἱρετικοὶ πληθαίνουνε μέσα στὴν Ἐκκλησία μας, παρεκτὸς τοὺς ἀπ' ἔξω. Οἱ ἀπ' ἔξω αἱρετικοὶ εἶναι φανεροί. Ἐδῶ θὰ μιλήσω γιὰ τοὺς κρυφοὺς αἱρετικούς, τοὺς κρυφοδαγκανιάρηδες σκύλους, αὐτοὺς ποὺ μᾶς φέρνουνε τὸν προτεσταντισμὸ καὶ τὸν καθολικισμὸ ἀπὸ τὴ Δύση, ἐκεῖ ποὺ πᾶνε καὶ σπουδάζουνε.
Καὶ πῶς νὰ μὴν τὸν φέρουνε; Ἀργήσανε μάλιστα. Χρόνια καὶ χρόνια γίνεται αὐτὴ ἡ δουλειά. Παράξενο θὰ 'τανε νὰ μὴν τὸν φέρουνε. Αὐτοί, ὅμως, δὲν φανερώνονται σὰν αἱρετικοί, μήτε κι οἱ ὅμοιοί τους τοὺς θεωροῦνε γιὰ αἱρετικούς. Μιλᾶνε συχνά, σὰν παπαγάλοι, γιὰ ὀρθοδοξία, ἀλλὰ γιὰ μία ὀρθοδοξία «ἐξελιγμένη», συγχρονισμένη, «εὐρωπαϊκὴ Ὀρθοδοξία». Τούτη ἡ Ὀρθοδοξία ποὺ ἔχουμε καὶ ποὺ τὴν κληρονονήσαμε ἀπὸ τοὺς πατεράδες μας, εἶναι παλιά, εἶναι βλάχικη Ὀρθοδοξία, ποὺ δὲν πάει νὰ τὴν ἔχουνε μοντέρνοι ἄνθρωποι, ποὺ ζήσανε στὴν Εὐρώπη καὶ στὴν Ἀμερική!
Κάθε τόσο ἔρχεται στὴν Ἑλλάδα μία φουρνιὰ ἀπὸ νεαροὺς θεολόγους, ποὺ σπουδάσανε στὴν Εὐρώπη καὶ ποὺ δὲν μποροῦνε πιὰ νὰ χωνέψουνε τίποτα ἀπὸ τὰ δικά μας. Ὅλα τους φαίνονται κουτσὰ καὶ στραβά, καὶ δουλεύουνε φανατικὰ γιὰ νὰ χαλάσουνε τὴν ἁγνὴ καὶ σωστὴ πίστη τοῦ λαοῦ μας. Θὰ 'λεγε κανένας πὼς γι' αὐτοὺς ἔγραψε ὁ ἀπόστολος Παῦλος τὰ παρακάτω λόγια: «διὰ τοὺς παρεισάκτους ψευδαδέλφους, οἵτινες παρεισῆλθον κατασκοπῆσαι τὴν ἐλευθερίαν ἠμῶν, ἢν ἔχομεν ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ, ἴνα ἠμᾶς καταδουλώσωνται» (Γαλάτ. β', 4).

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Επιχειρείται μεγάλη ιστορική παραχάραξη,με την ανοχή της Εκκλησίας, η οποία φέρει την πινακίδα «Κλειστόν λόγω διακοπών»


Του ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ
Η χώρα μας περνά την μεγαλύτερη κρίση που πέρασε ποτέ στα τελευταία εκατό χρόνια.Και δεν είναι μόνο οικονομική!
Με πρόσχημα την οικονομική, την οποία επέβαλαν τεχνιέντως συγκεκριμένοι εγκέφαλοι που ήθελαν την κηδεμονία μας,η κρίση έχει επεκταθεί παντού! Και κυρίως στα εθνικά μας θέματα, τα οποία θέλουν να τα » κλείσουμε» με ήπιες διαδικασίες και εις βάρος των κυριαρχικών μας θέσεων!

Η πολιτεία δια των εκπροσώπων της ακολουθεί, θέλει δε θέλει,τις επιταγές της Ευρώπης. Είμαστε υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς κηδεμονίας που πρέπει να υπακούουμε και να εκτελούμε τις εντολές τους!
Η Εκκλησία μας , δυστυχώς, ενώ θα μπορούσε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο αφυπνίζοντας το λαό μας, έχει περιορίσει την παρουσία της στο φιλανθρωπικό έργο, μετατρεπόμενη σε μία …ΜΚΟ, διότι αυτό θέλουν οι πολιτικοί και οι λογής προοδευτικοί στη χώρα μας: Μία Εκκλησία σιωπούσα και σε διακοσμητική μορφή κι όχι μία Εκκλησία με λόγο και παρουσία σε όλα τα δρώμενα της χώρας μας!
Αυτή τη στιγμή συμβαίνουν ταυτόχρονα δύο μεγάλα γεγονότα!
Το ένα μας αφορά άμεσα κι έχει να κάνει με την ιστορική προσφορά και μνήμη μας.

Ἰωάννης Καπποδίστριας: «Ἡ Ἐκκλησία εἶναι ἐγγύηση τοῦ Ἔθνους»

Πα­να­γι­ώ­τη Στ. Μαυ­ρo­ει­δῆ, Ἱ­στο­ρι­κοῦ
Ἡ ἐ­νί­σχυ­ση τοῦ κύ­ρους τῆς Ἐκ­κλη­σί­ας εἶ­ναι ἡ βά­ση γι­ὰ τὴν ἀ­να­γέν­νη­ση τοῦ Ἔ­θνους. Αὐ­τὸ το­νί­ζει σὲ βα­ρυ­σή­μαν­τη ἐγ­κύ­κλι­ο ἐ­πι­στο­λὴ ποὺ ἀ­πέ­στει­λε πρὸς τοὺς Ἕλ­λη­νες στὶς 18 Ἀ­πρι­λί­ου 1819 ὁ Ἰ­ω­άν­νης Κα­ππο­δί­στρι­ας.
Προ­φη­τι­κὸς ὁ λό­γος τοῦ Κυ­βερ­νή­τη τῆς Ἑλ­λά­δας ποὺ γρά­φε­ται δύ­ο χρό­νι­α, πρὶν ξε­σπά­σει ἡ Ἐ­πα­νά­στα­ση τῆς Πα­λιγ­γε­νε­σί­ας καὶ ἐν­νι­ὰ χρό­νια­ προ­τοῦ κλη­θεῖ νὰ κυ­βερ­νή­σει τὸ μι­κρὸ, ἀλ­λὰ ἐ­λεύ­θε­ρο Ἑλ­λη­νι­κὸ κρά­τος.
Ὁ Κα­ππο­δί­στρι­ας ἀ­πευ­θύ­νε­ται στοὺς... «ἀ­δελ­φούς του» Ἕλ­λη­νες, ὡς σὲ παι­δι­ὰ τῆς «Ἁ­γί­ας μας Μη­τέ­ρας Ἐκ­κλη­σί­ας». Τοὺς συ­νι­στᾶ νὰ ἀ­γα­ποῦν μό­νο τὸ κα­λὸ καὶ νὰ μὴν κοι­τά­ζουν μό­νο τὸ προ­σω­πι­κὸ συμ­φέ­ρον. Τοὺς λέ­ει νὰ βελ­τι­ώ­σουν τὴ ζω­ή τους καὶ νὰ ἑ­τοι­μα­σθοῦν γι­ὰ τὰ με­γά­λα πλε­ο­νε­κτή­μα­τα ποὺ προ­σφέ­ρει ἕ­νας ἠ­θι­κὸς καὶ χρι­στι­α­νι­κὸς πο­λι­τι­σμός.
Τοὺς συ­νι­στᾶ ἀ­κό­μη νὰ καλ­λι­ερ­γή­σουν τὰ γράμ­μα­τα, δι­ό­τι ἔτ­σι θὰ γί­νουν οἱ πο­λί­τες ἄ­ξι­οι τοῦ σε­βα­σμοῦ καὶ τῆς ἐμ­πι­στο­σύ­νης τῆς Πο­λι­τεί­ας καὶ βαθ­μι­αί­ως ἡ Πο­λι­τεί­α θὰ μά­θει νὰ σέ­βε­ται καὶ νὰ ἀ­κού­ει καὶ νὰ ἐμ­πι­στεύ­ε­ται τοὺς πο­λί­τες της. Οἱ Ἕλ­λη­νες πρέ­πει νὰ ἀ­σχο­λη­θοῦν ἀ­πο­κλει­στι­κὰ μὲ τὴν ἠ­θι­κὴ καὶ ἀν­θρω­πι­στι­κὴ ἐκ­παί­δευ­ση, γι­α­τί χω­ρὶς αὐ­τὴν κά­θε ἄλ­λο ἀν­τι­κεί­με­νο μόρ­φω­σης εἶ­ναι μά­ται­ο καὶ κά­θε ἐρ­γα­σί­α ἐ­πι­κίν­δυ­νη. Καὶ ἡ ἠ­θι­κὴ ἐκ­παί­δευ­ση θὰ πρέ­πει νὰ ξε­κι­νή­σει, κα­τὰ τὸν Κα­ππο­δί­στρι­α, ἀ­πὸ τὴν κα­τάρ­τι­ση τοῦ κλή­ρου.

Μεσογαίας Νικόλαος: ''Ζητούμε να διορθωθεί ο νόμος''


Δήλωση όσον αφορά το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, έκανε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.

Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων ανέφερε: ''Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ στην επικεφαλίδα μιλάει και για ξενοφοβία, κάπου μέσα του είναι κρυμμένη και μια άλλη καινούργια και ύποπτη λέξη, η «ομοφοβία».''

''Δεν ζητούμε να αποσυρθεί ο νόμος. Ζητούμε να διορθωθεί. Για να εξαφανίσεις την κακία δεν υποχρεούσαι να απαγορεύσεις το Ευαγγέλιο. Υποχρεούσαι να το αναστήσεις'', συμπλήρωσε ο κ. Νικόλαος.

Ακολουθεί η δήλωση του Σεβασμιωτάτου:

Με υποψιάζουσα σπουδή, στο Θερινό Τμήμα της Βουλής, εμφανίζεται αιφνιδιαστικά προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που λέγεται «αντιρατσιστικό» και στο παρελθόν δεν πέρασε γιατί συναντούσε έντονες αντιδράσεις.

38 βουλευτές της ΝΔ επικαλούμενοι λόγους συνειδήσεως απειλούν ότι θα το καταψηφίσουν και ζητούν την απόσυρσή του. Η Κυβέρνηση φαίνεται πως τους αγνοεί και επιμένει. Υποθέτω πως τελικά θα τους εκβιάσει.

Πέντε Μητροπολίτες το αποκαλούν «καταστροφικό» ή «πονηρό» ή κάτι τέτοιο και σε έντονο ύφος εκφράζουν την αντίθεσή τους.

Η Ιερά Σύνοδος προς το παρόν σιωπά. Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ στην επικεφαλίδα μιλάει και για ξενοφοβία, κάπου μέσα του είναι κρυμμένη και μια άλλη καινούργια και ύποπτη λέξη, η «ομοφοβία».

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Γεωπολιτική αξία της Θράκης και διεθνές περιβάλλον. Προκλήσεις και απειλές άμυνας και ασφάλειας.

[ΣΤΡΑΤΗΓΟY Ε.Α ΦΡΑΓΚΟΥ Σ. ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ]
Χρόνος,12/08/2014
Είναι πρόδηλο ότι είναι επιβεβλημένο να συνεγείρουν Κυβέρνηση και αντιπολίτευση δηλαδή ανεξαρτήτως κόμματος να αλλάξουν πολιτική, διότι συναγωνίζονται σε λάθη χειρισμούς στο βωμό της ψηφοθηρίας προκειμένου να αποκομίσουν οφέλη από τους ψηφοφόρους της μουσουλμανικής κοινότητας αδιαφορώντας για το εθνικό συμφέρον. Αλλά φευ αδυνατούν να αντιληφθούν τα αυτονόητα και επί δεκαετίες παίζουν το παιχνίδι της Άγκυρας και αδιαφόρησαν για Κωνσταντινουπολίτες, Ίμβριους και Τενέδιους χωρίς να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν την καταστροφή της ελληνικής μειονότητας κα ουδέποτε απαίτησαν να επιβάλουν την αρχή της αμοιβαιότητας σε σχέση με τη μουσουλμανική μειονότητα.
Το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής καλλιεργεί ένα κλίμα αμφισβήτησης για την αποτελεσματικότητα και τον έλεγχο της ελληνικής Θράκης από τα κρατικά όργανα και υπηρεσίες με ένα δίκτυο πρακτόρων επί πληρωμή, που υπολογίζονται γύρω στις 3.000 και δαπάνη πολλών εκατομμυρίων. Καταπιέζουν κατά κύριο λόγο τους φιλήσυχους Έλληνες Μουσουλμάνους προκειμένου να τους πείσουν ότι είναι τουρκογενείς με κύρια στόχευση τους Πομάκους και Ρομά. Στους τουρκόφωνους περιλαμβάνονται τουρκόφωνοι Κιρκάσιοι, μαύροι Σουδανοί (στο Ν. Ξάνθης), τουρκόγυφτοι, ορεινοί Τσιτάκηδες, Κιρτζαλήδες και άλλα ασιατικά φύλα, τα οποία εποίκησαν τη Θράκη στις αρχές της οθωμανικής κυριαρχίας. Μετά το 1950 τα πολλαπλά λάθη διευκόλυναν την προπαγάνδα της Άγκυρας και δαπανώντας από το 1997 έως το 2013 άνω των 23.000.000 Ευρώ που δόθηκαν από την ΕΕ και εθνικούς πόρους με την κ. Γιαταγάνα επιμένει να μαθαίνει την τουρκική γλώσσα και όχι την ελληνική σε τουρκοφανείς και μη.
 Το Τουρκικό προξενείο Κομοτηνής δίνει χρήματα ακόμη για τη μαντίλα προκειμένου να τη φοράνε τα νέα κορίτσια, όπως και να ακολουθούν την εκπαίδευση των μειονοτικών σχολείων.

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Ο “ζήλος” του ιερέως: Ένα διδακτικό όνειρο.

zilos
σχόλιο Γ.Θ : Προσοχή μην ξεγελαστούμε. Κάτω από το πνευματικό μικροσκόπιο τα "καλά έργα" μας είναι μολυσμένα με το δηλητήριο της κενοδοξίας. Σε άλλον πολύ σε άλλον λίγο το μικρόβιο παρεισφρύει χωρίς να το καταλάβουμε, αλλά ευτυχώς είναι εύκολα εντοπίσημο από τους Πνευματικούς.

Η πρώτη βαθμίδα αμαρτίας είναι να κάνης το καλό, αλλά όχι με καλό τρόπο.
Και ο Μέγας Βασίλειος αναφέρει επτά περιπτώσεις κατά τις οποίες κάνοντας το καλό αμαρτάνουμε.
Μία από αυτές είναι όταν κάνουμε το καλό, αλλά όχι με καλό σκοπό.

Στο παρακάτω άρθρο από το περιοδικό Εφημέριος, το οποίο φυλάσσει στο αρχείο του ο π. Αρσένιος Κομπούγιας, διαφαίνεται μια τέτοια περίπτωση, κατά την οποία ένας Ιερέας δεν είχε ζυγίσει τις προθέσεις του…
Ένας ιερεύς ζηλωτής με πλούσια δράσι είδε κάποτε ένα όνειρο. Ο ίδιος μας το έχει περιγράψει ως εξής: “Καθόμουνα στην πολυθρόνα μου, κουρασμένος κι εξαντλημένος από την εργασία. Το σώμα μου πονούσε απ’ τη μεγάλη κόπωσι. Πολλοί στην ενορία μου ζητούσαν τον πολύτιμο μαργαρίτη. Και πολλοί τον είχαν βρή. Η ενορία μου προώδευε από κάθε άποψι. Η ψυχή μου πλημμύριζε από χαρά, ελπίδα και θάρρος. Τα κηρύγματά μου έκαναν μεγάλη εντύπωσι. Πολλοί προσήρχοντο στην εξομολόγησι. Η Εκκλησία μου ήταν πάντοτε ασφυκτικά γεμάτη. Είχα κατορθώσει να κινητοποιήσω ολόκληρη την ενορία. Ικανοποιημένος απ’ όλα εργαζόμουνα κάθε μέρα μέχρι εξαντλήσεως. Ενώ σκεπτόμουνα όλα αυτά, χωρίς να το καταλάβω, με πήρε ο ύπνος.
Τότε συνέβη το εξής, που θα σάς περιγράψω:

Το ποντικάκι [διδακτικό παραμύθι για μεγάλα ελληνόπουλα]



του Κωνσταντίνου Αθ. Οικονόμου, δασκάλου,συγγραφέα
 
[Η ιστοριούλα αλιεύθηκε στο διαδίκτυο και διαμορφώθηκε έτσι δια ψυχικήν ωφέλειαν και τινάν παραμυθίαν!] 
Ας αρχίσουμε λοιπόν:

Η ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ: Ένα ποντικάκι, μια φορά κι έναν καιρό, παρατηρούσε από την τρυπούλα του τον αγρότη και τη γυναίκα του που ξετύλιγαν ένα πακέτο. “Τι λιχουδιά άραγε έχει το πακέτο;” αναρωτήθηκε... Όταν οι αγρότες άνοιξαν το πακέτο, το ποντικάκι έπαθε το σοκ της ζωής του καθώς διαπίστωσε πως επρόκειτο για μια ποντικοπαγίδα! Τρέχει λοιπόν γρήγορα στον αχυρώνα για να ανακοινώσει το φοβερό νέο! “Μια ποντικοπαγίδα! Μια ποντικοπαγίδα μέσα στο σπίτι!”, φώναζε απελπισμένα.
ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΖΩΑ: Η κυρα-κότα κακάρισε, έξυσε την πλάτη της και σηκώνοντας ψηλά το λαιμό της, δήλωσε κατηγορηματικά αλλά με ... κατανόηση: “Κυρ-Ποντικέ μου, καταλαβαίνω πως αυτό αποτελεί πρόβλημα για σας. Αλλά δε βλέπω να έχει καμιά επίπτωση σε μένα! Δε με ενοχλεί καθόλου εμένα η ποντικοπαγίδα στο σπίτι!”

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

EKTAKTO: Οδηγίες τριών σελίδων για την αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης-Αναβάλλεται η αξιολόγηση για τα στελέχη που έχουν παραπεμφθεί στα Πειθαρχικά

Στο  και πέντε καθώς  η αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης ξεκίνησε και  ολοκληρώνεται στις 25 Αυγούστου   η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠΠΔΕ).εξέδωσε σήμερα με την ]ένδειξη ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ  οδηγίες τριών σελίδων.
 Για να ανοίξετε τις οδηγίες που κατ αποκλειστικότητα δημοσιεύει το esos πατήστε εδώ
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ
 Υπενθυμίζεται ότι με έγγραφο του υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου, που στάλθηκε σε όλα τα στελέχη εκπάιδευσης,έχει δοθεί εντολή:
Α.Μέχρι 31 Αυγούστου να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης.
Β. Από το Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η αξιολόγηση των Διευθυντών των σχολείων και στη συνέχεια των εκπαιδευτικών, κατά προτεραιότητα όσων καταθέσουν σχετικό  αίτημα.
Ειδικότερα το έγγραφο του υπουργού Παιδείας, ορίζει τα εξής:

Ιστορική στιγμή: ήχησαν οι καμπάνες 92 χρόνια μετά


Ιστορικές στιγμές έζησαν χθες το πρωί στη Σμύρνη όσοι παραβρέθηκαν στην πρώτη μετά το 1922 τέλεση θείας λειτουργίας, που πραγματοποιήθηκε στον ανακαινισμένο Ιερό Ναό του Αγίου Βουκόλου.

Ο ναός που τιμάται στο όνομα του πολιούχου της Σμύρνης είναι ο μόνος Ορθόδοξος Χριστιανικός Ναός που δεν κάηκε στην καταστροφή του 1922, βρίσκεται στη συνοικία του Μπασμανέ και πρόσφατα ανακαινίσθηκε από το Δήμο της Σμύρνης.

Από το 1922 μέχρι και την ανακαίνιση του χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη, στη συνέχεια ως αίθουσα συναυλιών κλασσικής μουσικής και παραστάσεων όπερας και αργότερα αρχικά ως αρχαιολογικό μουσείο και στη συνέχεια ως χώρος αποθήκευσης αρχαιοτήτων. Μέχρι που και επισκευάστηκε.

Το γεγονός υποδέχθηκε με ιερή συγκίνηση και χαρά η Ορθόδοξη Ελληνική Κοινότητα της Σμύρνης που ελπίζει να της παραχωρηθεί οριστικά ο ναός και να γίνει μόνιμη η χρήση του ως ελληνορθόδοξου ναού.

Εδώ και χρόνια η Ελληνορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης στεγάζεται σε έναν προτεσταντικό ναό που παραχωρήθηκε από τους Ολλανδούς της Σμύρνης.

Η Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία του Αγίου Βουκόλου της Σμύρνης τελέστηκε από τον Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου και μόνιμο Ιερατικό Προϊστάμενο Σμύρνης Κύριλλο Συκή ο οποίος ανακοίνωσε και την έλευση του Πατριάρχη στη Σμύρνη προκειμένου να λειτουργήσει στον Άγιο Βουκόλο, την ημέρα εορτής του στις 6 Φεβρουαρίου 2015. Ενώ το ίδιο θα γίνει στις 10 Φεβρουαρίου 2015, ημέρα μνήμης του Αγίου Χαραλάμπους, όπου για πρώτη φορά από το 1922 θα λειτουργηθεί και μάλιστα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στον Τσεσμέ.

Κατά τη σημερινή ιστορική θεία λειτουργία στον Άγιο Βουκόλο παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι της Σμύρνης, εκπρόσωποι του Ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη, εκπρόσωπος της τοπικής ρωμαιοκαθολικής κοινότητας και φυσικά Έλληνες ορθόδοξοι που ζουν στη Σμύρνη αλλά και ορθόδοξοι άλλων εθνοτήτων.

Ο Έλληνας ιεραπόστολος που μάχεται τον Εμπολα



ΦΟΒΑΜΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΩ ΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ ΜΟΥ


Κείμενο Dogma Newsdesk  
Φωτογραφίες Έθνος
Ροκάς, μαρξιστής και άθεος στα νιάτα του, ο ιεραπόστολος Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος στέκεται στο πλευρό των χριστιανών και με περίσσιο θάρρος απέναντι στον ιό του Έμπολα.

Ο άλλωτε ροκάς Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος, στα 21 του έκανε στροφή 360 μοιρών και στράφηκε στην Oρθοδοξία. Σήμερα στα 67 του, ζει στην Σιέρα Λεόνε και παρά τις πιέσεις που δέχεται απο την οικογένειά του, δεν εγκαταλείπει την χώρα, λόγω του Έμπολα.

Μιλώντας στο Έθνος, ο π. Θεμιστοκλής τόνισε οτι παρά τους φόβους του δε θα εγκαταλείψει το ποίμνιό του. «Κάθε καλοκαίρι τέτοιες μέρες βρισκόμουν στην Αυστραλία για να δω την αδερφή μου Μαρία, μετά επισκεπτόμουν συγγενείς στην Αθήνα και φίλους στη Θεσσαλονίκη. Φέτος όμως δεν μπορώ να φύγω. Θα είναι σαν να λέω στο ποίμνιό μου «εγώ φεύγω, βγάλτε τα πέρα μόνοι σας». Και αυτό δεν το επιτρέπει ο Χριστός και η συνείδησή μου».

«Δεν δείχνω την ανησυχία μου, γιατί δεν θέλω να πανικοβάλω τους πιστούς. Παίρνω όλες τις προφυλάξεις. Φοράω πάντα γάντια, απολυμαίνω με νερό και χλωρίνη τα πάντα, είμαι σε συνεχή επαφή με τις αρχές της χώρας και το πατριαρχείο στην Αλεξάνδρεια, προσεύχομαι στον Θεό, ελπίζω ότι με την βοήθειά του, θα τα καταφέρω. Το ίδιο εύχομαι και για το ποίμνιό μου», πρόσθεσε.

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Εκδήλωση στην Ηγουμενίτσα για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό 20 Αυγούστου 2014



Η Ιερά Μητρόπολις Παραμυθίας ανακοινώνει, ότι σε συνεργασία με το Δήμο Ηγουμενίτσας, με αφορμή την επέτειο των τριακοσίων χρόνων από τη γέννηση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, οργανώνει στο Πολιτιστικό κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ της Ηγουμενίτσας την Τετάρτη, 20 Αυγούστου και ώρα 8.30 μ.μ. εκδήλωση τιμής και μνήμης για το πρόσωπο του Αγίου εκείνου, που συνέβαλε τα μέγιστα στη διατήρηση του χριστιανικού ήθους και της ελληνικής μας ταυτότητας. 
Η εκδήλωση περιλαμβάνει: 
 Παρουσίαση έκθεσης φωτογραφίας με θέμα: «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Η εικόνιση της μορφής», από τον φιλόλογο-ερευνητή Μιχαήλ Παντούλα
Ομιλία για τη ζωή και το έργο του Αγίου Κοσμά από τον Ηγούμενο της Μονής Γηρομερίου Αρχιμανδρίτη Μεθόδιο Ντελή. 
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 19 έως τις 21 Αυγούστου και θα λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.

Απάντηση Ανδρέα Λοβέρδου σε Ερώτηση για τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών

Απάντηση σε Ερώτηση της βουλευτού Σταυρούλας Ξουλίδου σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών έδωσε ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. 

Η εκτενής απάντηση κάνει αναφορά στα προβλεπόμενα παλαιότερα και σήμερα σχετικά με το διορισμό των αποφοίτων αυτών ως δασκάλων ΠΕ 70 καθώς και σε σχετικές δικαστικές αποφάσεις. 

Καταλήγει δε με την επισήμανση ότι πλέον οι απόφοιτοι των σχολών αυτών δεν έχουν δικαίωμα διορισμού ούτε στην Α΄/βάθμια ούτε στη Β΄/θμια εκπαίδευση.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ:

Ιράκ: Ο Παράδεισος που έγινε κόλαση



Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Κάθε μέρα και πληθαίνουν οι φρικιαστικές περιγραφές για τα βάσανα και τη γενοκτονία των χριστιανών στο Ιράκ από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Σουλτανάτου». Μπρος σ’ αυτές ωχριά η πιο αρρωστημένη, η πιο εγκληματική φαντασία. Στο Ιράκ, στον τόπο όπου τοποθετείται ο Παράδεισος - Εδέμ και από όπου ξεκίνησε η Ιστορία του ανθρώπου, βιώνεται σήμερα η κόλαση και κυριαρχεί ο θάνατος.
Ο Χριστιανισμός στο Ιράκ διαδόθηκε από τον 1ο αιώνα. Οι διαφόρων εθνών κάτοικοι της Μεσοποταμίας και των γύρω περιοχών της, «Πάρθοι, Μήδοι και Ελαμίτες, κάτοικοι της Μεσοποταμίας…», ιουδαίοι και προσήλυτοι, κατάπληκτοι, εκστατικοί και απορημένοι, άκουσαν να μιλάνε για τη σωτηρία τους οι Απόστολοι στη δική τους γλώσσα, την ημέρα της Πεντηκοστής, (Πραξ. β΄, 1-36). Αργότερα και παράλληλα με τις περιοδείες του Αποστόλου Παύλου και των άλλων Αποστόλων σε διάφορες περιοχές της Οικουμένης, οι Απόστολοι Θωμάς και Θαδδαίος διέδωσαν τον Χριστιανισμό στη Μεσοποταμία, στους Ασσυρίους και στους Χαλδαίους.
Είναι θαύμα που επέζησαν επί τόσους αιώνες οι Χριστιανοί του Ιράκ. Και είναι αίσχος και ντροπή που στις ημέρες μας αυτοί εξοντώνονται από τους Μουσουλμάνους φανατικούς, επειδή μένουν εδραίοι στη χριστιανική τους πίστη. Είναι οι σύγχρονοι Μάρτυρες. Πρόσφατα όταν τζιχαντιστές μπήκαν σε ένα χωριό και συγκέντρωσαν τους χριστιανούς άντρες τους είπαν να προσκυνήσουν το Ισλάμ, αλλιώς θα τους σκοτώσουν, και αυτοί προτίμησαν τον θάνατο από το να αλλαξοπιστήσουν.

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Ισλάμ: Ο ακήρυχτος θρησκευτικός πόλεμος και το κρεσέντο στρουθοκαμηλισμού της Δύσης.

Χιλιάδες μουσουλμάνων εξτρεμιστών από την Ευρώπη τον Καύκασο και τα Βαλκάνια σπεύδουν να ενταχθούν στις τρομοκρατικές οργανώσεις των φανατικών στην Συρία και στο Ιράκ. Το πρόβλημα, το ξεκίνημα αυτού του θρησκευτικού πολέμου εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μείνει μέσα στα στενά σύνορα της Μέσης Ανατολής του Ιράκ και της Συρίας.. Ήδη προχθές το Ισλαμικό Κράτος απείλησε ευθέως την Τουρκία ότι θα "απελευθερώσει" την Κωνσταντινούπολη, ενώ ο χάρτης με τα δυνητικά του σύνορα περιλαμβάνει σχεδόν όλη την Ευρώπη.

Προ ημερών τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους σε μάχες με στρατιώτες του Λιβάνου σκότωσαν αρκετούς στρατιώτες μέσα στο έδαφος του Λιβάνου, ενώ έφτασαν να ανοίξουν πυρ ακόμα και εις βάρος γνωστών μουσουλμάνων κληρικών που έσπευσαν στη περιοχή προκειμένου να μεσολαβήσουν για την εξεύρεση μιας λύσης.

Ο Νεομάρτυς Δημήτριος ο εν Ιωαννίνοις αθλήσας… (18 Αυγούστου 1808)


Του ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΤΡΙΤΟΥ,Κοσμήτορα Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Μεταξύ  των Ελλήνων Νεομαρτύρων οι οποίοι στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς έδωσαν την μαρτυρία της Χριστιανικής και εθνικής τους συνειδήσεως, δεσπόζουσα θέση κατέχει ο νεομάρτυς Δημήτριος εκ Σαμαρίνης της Πίνδου, ο οποίος μαρτύρησε με εντοιχισμό στα Ιωάννινα, στην αυλή του Αλή Πασά, την 18η Αυγούστου 1808.
Ο νεομάρτυς Δημήτριος γεννήθηκε στην ιστορική και πανέμορφη Σαμαρίνα στα τέλη του ιή αι. Σε νεαρή ηλικία εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής της γενέτειρας του, όπου «καθίγνησε σώμα και ψυχήν  και εγένετο  σκεύος εκλεκτόν και δεκτικόν του θείου της χάριτος φωτισμού».
Ως μοναχός ακολούθησε τον ονομαστό αρματολό των Χασίων Παπαθύμιο Βλαχάβα, ο οποίος είχε ανδρωθεί στα αγιομετεωρίτικα Μοναστήρια, στους αγώνες του οποίου πήρε ενεργό μέρος. Περιόδευσε διάφορα μέρη της Ηπείρου και Θεσσαλίας εμψυχώνοντας τους τρομοκρατημένους ραγιάδες και ευαγγελιζόμενος το ζείδωρο μήνυμα της εθνικής Ελευθερίας. Φλογερός δημεγέρτης, καθώς ήταν, ξεσήκωνε με τη δύναμη του λόγου του τις λαϊκές μάζες, δίνοντας σ’ αυτές ελπίδα για μια καινούργια και αξιοπρεπή ζωή.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΦΕΓΓΑ


Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΦΕΓΓΑ
                                             Του Βασίλη Χαραλάμπους
 
Είναι ν’ απορείς
πως τούτος ο κάμπος της Ζώδειας
μια αδραξιά εγίνη
θυμητάρι ωχροπράσινο
που κουβαλήσαμε στην προσφυγιά.
Από τότε που «εσπέριος ηυλίσθη κλαυθμός»
καημοί  αγιοκέρια
παρεμπρός  στην εικόνα της Μεγαλόχαρης Παναγιάς
της Παναγιάς της Αφέγγας
ελπίδας ψηφιά
που την παραπανήσια έγνοια φευγατίζουν.
Από τούτο μικρό ξωκκλήσι
απόμειναν μονάχα οι τέσσερις κολώνες
να μακραίνουν τον πόνο μας
να μακραίνουν την ικεσία μας.

*Το χωριό Ζώδεια καταλήφθηκε κατά την Δεύτερη Τουρκική εισβολή, 14 Αυγούστου 1974
Από την ποιητική συλλογή «Ελισία»

Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Η Φυσική της μεταφυσικής και η διάσπαση του ατόμου (Γ. Παϊσιος)


Του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου
Στόν π. Παίσιο πήγα καί το 1976 με έναν συμφοιτητή μου. Καί τότε θυμάμαι την χάρη καί την γλύκα των λόγων του.
Τί σπουδάζετε, παλληκάρια; μας ρώτησε.
Φυσική, του απαντούμε.
Καί οί δύο φυσικοί είστε;
"Ε, τότε πρέπει να μάθετε καί την φυσική της μεταφυσικής. Ξέρετε για την πνευματική διάσπαση του ατόμου; Όταν γνωρίσουμε τον εαυτό μας, όταν δηλαδή φθάσουμε σε αυτογνωσία, τότε γίνεται ή διάσπαση του ατόμου μας.
"Αν δεν ταπεινωθούμε ωστέ να... διασπάσουμε το άτομο μας, δέν θά βγεί ή πνευματική ενέργεια πού χρειάζεται για να ξεπεράσουμε την βαρύτητα ης φύσεως μας. Μόνον έτσι, παλληκάρια, θά μπορέσουμε να διαγράψουμε πνευματική τροχιά.
Τι ωραίος αιφνιδιασμός! Μας μίλησε τήν γλώσσα μας με την γλώσσα του.
"Η πνευματική ζωή είναι εύκολη, μας είπε. «Ό ζυγός μου χρηστός καί το φορτίον μου έλαφρόν εστί» (Ματθ. ια' 30), λέγει ό Κύριος.
Μα «στενή ή πύλη καί τεθλιμμένη η οδός» (Ματθ. ζ' 14), του αντιλέγει ο φίλος μου χαριτωμένα καί ευγενικά.
Τα ξίγγια, ευλογημένε, την κάνουν κενή. Πέταξε τα καί θα δεις πόσο εύκολα είναι τα πράγματα.
Ή αγάπη μας πρέπει να είναι ίδια πρός όλους. Μόνο τότε είναι αγάπη Θεού. Αν αγαπούμε κάποιους περισσότερο καί άλλους λιγότερο, πρέπει να ύποψιασθούμε εγωισμό.
Όσο ξεχνούμε τον εαυτό μας, τόσο αγνωρίζουμε στην ζωή μας τίς εύλογίες του Θεού. Καί τί δεν μας δίνει ό πανάγαθος Θεός! (Τί ζεστά καί γλυκά πού το είπε αυτό το «πανάγαθος»!

Πῶς ἕνας πανταχοῦ παρών καί τά πάντα πληρῶν καί παντοδύναμος Θεός εἶναι ἀνίκανος νά πάψει τό κακό;


 (ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ)
Μιά ἐρώτηση γεμάτη εἰρωνεία ἤ εἰλικρίνεια.
Κάνοντας καλό λογισμό καί θεωρώντας πώς κρύβει ἀληθινή ἀγωνία γιά ἀπάντηση, ταπεινά καταθέτουμε τά ἑξῆς:
Πράγματι ὁ Θεός βρίσκεται παντοῦ, καί τά πάντα πληροῖ καί τά πάντα κρατεῖ,
ἀλλά ἐνοικεῖ μόνο στούς Ἁγίους, ζώντας μέσα σέ αὐτούς καί γνωριζόμενος διά μέσῳ αὐτῶν ὡς ὀργάνων τῆς ἐνεργείας Του. Οἱ Ἅγιοι εἶναι ζωντανές εἰκόνες τοῦ Χριστοῦ, καί κατά τήν Χάριν, ἴδιοι μέ τόν Ἰησοῦ. Πράγματι, ἀφοῦ ἀνύψωσαν τό νοῦ τους πρός τίς θεῖες καί ἄναρχες καί ἀθάνατες Ἀκτῖνες τοῦ Θεοῦ Πατρός, ἀφοῦ ἀναγεννήθηκαν κατά Χάριν διά τοῦ Λόγου ἐν Πνεύματι Ἁγίῳ καί ἀφοῦ ἔφεραν πλήρη τήν ὁμοίωση πρός τό Θεό πού τούς ἀναγέννησε, εὔλογα ἔλαβαν τό ὄνομα θεοί. Ὄχι ἀπό τήν καλλιέργεια τῶν φυσικῶν προσκαίρων ἰδιωμάτων τους, ἀλλά ἀπό τά θεῖα καί μακάρια γνωρίσματα διά τῶν ὁποίων, ὅσο περισσότερο μετεῖχαν σ᾿ αὐτά, τόσο περισσότερο μεταμορφώθηκαν καί θεώθηκαν. Ἔγιναν «Καινή κτίση» (Α΄Κορ., ε΄17), ὁ καθ’εἷς «νέος ἄνθρωπος» (Κολασ., γ΄10).
Τό θέμα δέν εἶναι ἡ πανταχοῦ παρουσία τοῦ Θεοῦ, ἀλλά τό κατά πόσο ἐμεῖς μετέχουμε σ᾿ αὐτήν διά τῶν μυστηρίων, οἰκειοθελῶς καί ἐγκαρδίως, ταπεινά καί ὑπάκουα σ᾿ αὐτό πού θέλει ὁ Θεός καί ὄχι ἡ σκεψούλα μας.
Λέει ὁ Μέγας Ἀθανάσιος: «Οἱ ἄνθρωποι πού εἶναι φύσει κτίσματα δέν θά μποροῦσαν ἀλλοιῶς νά γίνουν υἱοί τοῦ Θεοῦ, παρά μόνον ἄν δέχονταν τό Πνεῦμα τοῦ Φυσικοῦ καί ἀληθινοῦ Θεοῦ· γιά νά συμβεῖ λοιπόν αὐτό ὁ Λόγος ἔγινε σάρκα (Ἰωάν., α΄14) ὥστε νά καταστήσει τό ἀνθρώπινο, δεκτικό θεότητος καί νά τό καλέσει υἱό» (Κατά Ἀρειανῶν, PC 26, 273A).

Η εμπειρία της ησυχίας

Σ’ έναν μοναχικό ερημίτη έφτασαν μια μέρα κάποιοι επισκέπτες.
Τον ρώτησαν:
- Τι νόημα έχει η ζωή σου στην ησυχία;
Ο μοναχός εκείνη τη στιγμή μόλις έβγαζε νερό από ένα βαθύ πηγάδι. Είπε:
- Κοιτάξτε στο πηγάδι! Τι βλέπετε;
Εκείνοι κοίταξαν και είπαν:
- Τίποτα.
Μετά από λίγο ο μοναχός τούς είπε ξανά:
- Κοιτάξτε στο πηγάδι! Τι βλέπετε;
Εκείνοι κοίταξαν πάλι κάτω.
- Ναι, τώρα βλέπουμε τα πρόσωπά μας.
Και ο μοναχός απάντησε:
- Βλέπετε πριν, όταν έβγαλα νερό, το νερό ήταν ταραγμένο. Τώρα είναι ήρεμο. Αυτή είναι η εμπειρία της ησυχίας. Να μπορείς να βλέπεις τον εαυτό σου!
(απόσπασμα από το "Γεροντικό")

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και το Κίνημα των Κολλυβάδων




Έργο του Ιερομόναχου Αναστασίου
από την έκδοση «Αθωνικά Δίπτυχα»
του Ιερού Κουτλουμουσιανού Κελλίου
Τιμίου Προδρόμου

Μοναχού Παύλου Λαυριώτου

Μετὰ τὸ ὁριστικὸ σχίσμα Ἀνατολικῆς καὶ Δυτικῆς Ἐκκλησίας, δύο βασικὰ ἀνανεωτικὰ «κινήματα» παρουσιάσθησαν στὸν χῶρο τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, ὁ ἡσυχασμὸς καὶ τὸ «κίνημα» τῶν Κολλυβάδων.

Ὁ ἡσυχασμὸς προσέλαβε ἕνα εὐρύτερο χαρακτήρα. Ἄρχισε ἀπὸ μία θεολογικὴ «ἔριδα», ἐξελίχθηκε σὲ μία σύγκρουση στὸν χῶρο τῆς βυζαντινῆς Ἐκκλησίας, μεταξὺ οὑμανιστῶν λατινοφρόνων καὶ παραδοσιακῶν καὶ κατέληξε μὲ τὴν ἐπικράτηση τῆς Ὀρθοδοξίας. Ἕνα πρόσωπο ὁ Βαρλαὰμ ὁ Καλαβρὸς κατάφερε μὲ τὶς δοξασίες καὶ τὶς ραδιουργίες του νὰ διχάσει τοὺς βυζαντινούς, νὰ προκαλέσει ρήγματα στὴν Ἐκκλησία καὶ ἐμφύλιο πόλεμο στὸ κράτος, ὅταν δυτικοὶ καὶ Τοῦρκοι ἀπειλοῦσαν τὴν ὕπαρξή του. Τὴν περίοδο αὐτὴ ἕνα ἄλλο πρόσωπο, ὁ ἅγιος Γρηγόριος ὁ Παλαμᾶς, μὲ τὴν ἁγιότητα τοῦ βίου καὶ τὰ συγγράμματά του, ἀντιμετώπισε τὴν ἐπικίνδυνη δράση τοῦ Βαρλαάμ, ἀγωνίσθηκε, φυλακίσθηκε, ἀλλὰ τελικὰ διέσωσε τὸ κύρος τῆς Ἐκκλησίας, τὴν ὀρθοδοξία τῶν δογμάτων της, ἔναντι τοῦ ἀλλοπρόσαλλου λατινόφρονος Πατριάχου Ἰωάννου Καλέκα.

Τὸν 18ο αἰώνα, ἕνα ἄλλο «κίνημα», ἐξ ἴσου σημαντικὸ γιὰ τὴν ζωὴ τῆς Ἐκκλησίας, τὸ κίνημα τῶν Κολλυβάδων, ὅπως ἀποκλήθηκε ἀπὸ τοὺς ἀντικολλυβάδες, ἐνδο-αγιορειτικὸ ἀρχικά, γενικώτερο ὕστερα, σφράγισε τὴν ζωὴ καὶ ἱστορία τοῦ Ἁγίου Ὄρους καὶ τῆς Ἐκκλησίας.

Τὸ πρόβλημα ἄρχισε ἀπὸ τοὺς ἀντικολλυβάδες σχετικὰ μὲ τὴν ἡμέρα τελέσεως τῶν μνημοσύνων, τὸ Σάββατο ἢ τὴν Κυριακή. Οἱ κολλυβάδες πιστοὶ στὴν παράδοση ἐπέμειναν στὴν κατὰ τὸ Σάββατο τέλεσή τους. Ἀντίθετη θέση εἶχαν οἱ ἀντικολλυβάδες. Οἱ «κολλυβάδες» ἔδρασαν σὲ μία ἐποχή, «καταπτώσεων καὶ ἀνορθώσεων τῶν Μονῶν, παρακμῆς καὶ ἀνορθώσεως πνευματικῆς τοῦ μοναχικοῦ βίου…»1.

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Παναγία, η μάνα των Αγιορειτών


Ήταν ένα γεροντάκι που μόλις άκουγε τ’ όνομα της Παναγίας έκλαιγε σαν μικρό παιδί.

Ήταν ένας Καυσοκαλυβίτης που όποτε γύριζε πλευρό τη νύχτα έψελνε το «Άξιον εστί».

Ήταν ένας Γρηγοριάτης ηγούμενος πού ΄χε «φάει» την εικόνα Της από τους πολλούς ασπασμούς.

Ήταν ένας Νεοσκητιώτης που παρακαλούσε όποιον έβλεπε να μιλήσει, να γράψει, να εκδώσει, ότι υπήρχε για την Παναγία.

Ήταν ένας μακαρίτης Ιβηρίτης που έπασχε από αγάπη προς την Πορταΐτισσα.

Ένας Φιλοθεΐτης έλεγε: «Έχομεν βεβαίας τας ελπίδας εις την Γλυκοφιλούσαν»

Παναγία· η μάνα των Αγιορειτών.
Η Παναγία. Πάνω απ’ όλες τις αγίες. Μητέρα Θεού και ανθρώπων. Η καλύτερη παραμυθία. Η πιο σίγουρη πρέσβειρα των πιστών. Η πιο ταπεινή, η πιο καλή, η πιο σεμνή, η πιο υπάκουη, η πιο υπομονετική, η σιωπηλή, η γενναία, η πρώτη, η βασίλισσα, η Κυρία, η Έφορος, η Οικονόμισσα, η φωτοφόρος νεφέλη και μανναδόχος στάμνα.

Χαρά να την αντικρύσεις. Ευχαρίστηση να την επικαλείσαι. Ευλογία να σ’ επισκέπτεται. Ελπίδα βέβαιη να την παρακαλάς. Βοήθεια μεγάλη η σκέπη της.

Που να βρεις τα ωραία λόγια να την εγκωμιάσεις; Πόσο φτωχή είναι η γλώσσα για τα μεγάλα ονόματα; Πόσο έχει φθαρεί η γλώσσα από την κατάχρηση. Έτσι σιωπάς και τα λες όλα. Όπως σιωπηλή ακολουθούσε παντού τον αγαπητό Υιό Της. Μέχρι Σταυρού.

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Η Κοίμησις της Θεοτόκου (+ Αρχιμ. Γεωργίου Καψάνη)


Η ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
(Ὁμιλία τοῦ ἀειμνήστου Ἁγιορείτου Ἡγουμένου π.Γεωργίου Καψάνη)

Οἱ ἑορτές τῆς Παναγίας μας, οἱ Θεομητορικές Ἑορτές καί μέσα σ' αὐτές ἡ μεγαλύτερη εἶναι ἡ ἑορτή τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου, ἕνα Πάσχα μικρό, ἕνα Πάσχα μές τό καλοκαίρι, μᾶς δίνει τήν εὐκαιρία νά ἐκφράσωμε τήν βαθειά μας εὐγνωμοσύνη πρός τήν Μητέρα τοῦ Λυτρωτοῦ μας καί δική μας Μητέρα γιά ὅτι ἔχει κάνει γιά τό ἀνθρώπινο γένος καί γιά τόν κάθε ἕνα ἀπό μᾶς. Διότι, χωρίς τή δική της συνέργεια καί προσφορά εἰς τόν Ἅγιον Τριαδικόν Θεόν δέν θα ἐνσαρκοῦτο ὁ Λόγος τοῦ Θεοῦ. Περίμενε ὁ Θεός νά βρεθεῖ μία τέτοια ἁγία ψυχή, πανάσπιλη, πάναγνη, ἡ ὁποία θά προσέφερε ὅλη τήν ἐλευθερία της εἰς τόν Θεόν, ὥστε καί ὁ Θεός νά προσφερθῆ ὁλόκληρος σ' Αὐτήν.

Κι αὐτή ἦταν ἡ εὐλογημένη Μαρία, ἡ ταπεινή κόρη τῆς Ναζαρέτ. Τήν εὐγνωμονοῦμε. Μᾶς ἔδωσε ὅ,τι πολυτιμότερο ἔχουμε στή ζωή μας. Τόν Σωτῆρα μας. Τί θά εἴμαστε χωρίς τόν Σωτῆρα Χριστόν. Οἱ ἀπελπισμένοι κατάδικοι τοῦ θανάτου. Οἱ αἰώνιοι αἰχμάλωτοι τοῦ διαβόλου. Χωρίς ἐλπίδα. Ἐάν λοιπόν ἔχωμε Σωτῆρα καί Λυτρωτή καί Θεόν τόν Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν Θεόν ἐνανθρωπήσαντα, αὐτό τό ὀφείλουμε εἰς τήν Κυρίαν Θεοτόκον.

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ “Ἅγιος τῶν φυλακισμένων” ΠΟΥ ΕΞΑΓΟΡΑΖΕΙ ΠΟΙΝΕΣ (συνέντευξη στὸ Associated Press)



π. Γερβάσιος Ραπτόπουλος:

Ὁ Ἀρχιμανδρίτης “Ἅγιος” τῶν φυλακισμένων ποὺ ἐξαγοράζει ποινὲς
. Ὁ Ἕλληνας Ἀρχιμανδρίτης ποὺ ἐξαγοράζει τὶς ποινὲς φυλακισμένων, μιλᾶ στὸ Associated Press.
. Τὸ πρακτορεῖο εἰδήσεων Associated Press ἀφιέρωσε ἐκτενὲς ρεπορτὰζ γιὰ τὴ ζωὴ καὶ τὸ ξεχωριστὸ ἔργο τοῦ Ἀρχιμανδρίτη π. Γερβασίου Ραπτοπούλου, ποὺ εἶναι γνωστὸς καὶ ὡς ὁ “Ἅγιος τῶν φυλακισμένων”.
. Ὁ ἴδιος εἶναι Ἱεροκήρυκας ἐδῶ καὶ 36 χρόνια καὶ κατὰ τὴ διάρκεια τῆς ζωῆς καὶ τῆς δράσης του ἔχει ἐπισκεφθεῖ διαφορετικὰ σωφρονιστικὰ ἱδρύματα σὲ 90 χῶρες, ἀπὸ τὴν Ἀλβανία μέχρι τὴ Μαδαγασκάρη.
. Στὰ 83 του χρόνια, ἔχει καταφέρει μέχρι σήμερα νὰ ἀποφυλακίσει 15.500 ἄπορους κρατουμένους, δίνοντας συνολικὰ 4,4 ἑκατομμύρια εὐρώ, χρήματα, ποὺ προῆλθαν ἀπὸ προσφορὲς ἀνθρώπων ποὺ γνωρίζουν καὶ στηρίζουν τὸ ἔργο του.
. “Στὴν Ἑλλάδα τῆς κρίσης, ἕνας παπὰς ἐξαγοράζει τὶς ποινὲς τῶν κρατουμένων μὲ ἀντάλλαγμα τὴν ἐλευθερία τους”, γράφει χαρακτηριστικὰ τὸ “A.P”. προλογίζοντας τὸ ἀφιέρωμά του.
. Σύμφωνα μὲ τὸ ρεπορτάζ, ὁ Ἀρχιμανδρίτης προσφέρει ἕως καὶ 500 εὐρὼ γιὰ κάθε κρατούμενο, τὸν ὁποῖο προσπαθεῖ νὰ βοηθήσει. Τὸν Ὀκτώβριο τοῦ 2012, προτάθηκε μάλιστα καὶ γιὰ τὸ Νόμπελ Εἰρήνης ἀπὸ τὴ Νορβηγικὴ Ἀκαδημία.

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Ὁ σεβασμὸς πρὸς τὴν Παναγία κατὰ τὴν ἐπίγεια ζωή της

timpan2 
Από τους αποστολικούς χρόνους και μέχρι τις μέρες μας όλοι όσοι πραγματικά αγαπούν το Χριστό αποδίδουν τιμή σε Αυτήν που τον γέννησε, τον μεγάλωσε και τον προστάτεψε κατά τη διάρκεια των παιδικών του χρόνων.Εάν ο Θεός-Πατέρας διάλεξε Αυτήν, ο Θεός-Άγιο Πνεύμα κατήλθε σε Αυτή και ο Θεός-Υιός ενοίκησε σ’ Αυτή, εάν υποτάχθηκε σε Αυτή κατά τη διάρκεια των παιδικών του χρόνων, εάν ανησύχησε γι’ Αυτήν όταν ήταν κρεμάμενος στο Σταυρό, τότε δε θα έπρεπε όλοι όσοι ομολογούν την Αγία Τριάδα, να την τιμούν;
Ακόμα και στις ήμερες της επίγειας ζωής της οι φίλοι του Χριστού, οι Απόστολοι, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και αφοσίωση προς τη Μητέρα του Κυρίου, ιδιαίτερα, ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος, ο οποίος, εκπληρώνοντας το θέλημα του Θεού και Υιού της, την πήρε στο κατάλυμά του, φρόντιζε γι’ Αυτή σαν να ήταν μητέρα του, από τη στιγμή που ο Κύριος του απηύθυνε από το Σταυρό τις λέξεις «Ιδού η μήτηρ σου».
Ο ευαγγελιστής Λουκάς ζωγράφισε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό εικόνων της, ορισμένες μαζί με το προαιώνιο Βρέφος, άλλες δίχως Αυτό. Όταν τις πήγε και τις έδειξε στην Υπεραγία Παρθένο. Αυτή τις ενέκρινε και είπε «Είθε η Χάρις του Υιού μου να είναι μαζί τους» και επανέλαβε τον ύμνο που είχε ψάλλει στην οικία της Ελισάβετ· « Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριο και ηγαλλίασε το πνεύμα μου επί τω Θεώ τω σωτήρι μου.»