Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Μονομαχία σε κενό «νοήματος»


Η καταγγελία δεν προήλθε από δημοσιογράφο ούτε από ιδιώτη αρθρογράφο – «είδη» παντελώς αμελητέα για τους ασκούντες την εξουσία. Προήλθε (και δεν είναι η πρώτη φορά) από ανώτατο κρατικό λειτουργό επιφορτισμένον να ασκεί, εκ μέρους της κοινωνίας και για την προστασία της, τον έλεγχο της δημόσιας διοίκησης. Βεβαίως, στις δεκαετίες της μεταπολίτευσης, η καμουφλαρισμένη με δημοκρατικές επιφάσεις δικτατορική κομματοκρατία περιφρονεί απροσχημάτιστα κάθε θεσμό προστασίας του πολίτη από την αυθαιρεσία της εξουσίας. Φτάσαμε στο σημείο, ακόμα και τη μέγιστη κοινωνική κατάκτηση, το Συμβούλιο της Επικρατείας, να την αμφισβητούν απροσχημάτιστα (και ατιμώρητα) υπουργοί του σημερινού, διεκπεραιωτικού αλλοδαπών εντολών, κυβερνητικού σχήματος. Να τους εξοργίζει (αντί να τους ενθουσιάζει ως δημοκράτες) η «παρέμβαση της Δικαιοσύνης στον τρόπο που η κυβέρνηση νομοθετεί».


Στις 17.9, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και πρώην αρεοπαγίτης κ. Λέανδρος Ρακιντζής κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής καταγγελίες για την «ιδιότυπη ασυλία» που απολαμβάνουν γνωστοί μεγιστάνες του πλούτου, για νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίζει η Βουλή προκειμένου να συγκαλύψει διεφθαρμένες συμπεριφορές τους. Καταγγέλλει ο γενικός επιθεωρητής στην έκθεσή του για το 2013 («Κ» 18.9.2014) την αθώωση οικονομικών εγκλημάτων με βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων, δηλαδή με διαδικασίες για τις οποίες δεν ισχύει η αρχή της δημοσιότητας, γι’ αυτό και τα βουλεύματα δεν δημοσιεύονται, απλώς εκδίδονται. Ποια καταλήστευση δημόσιου χρήματος, ποιος ίλιγγος αυθαιρεσίας και ιταμότητας της λωποδυσίας καλύπτεται τόσο με βουλεύματα όσο και με «κανόνες - νομοθετικές ρυθμίσεις, που θεσπίζονται ad hoc» από την κυβερνητική συμπαράταξη – ο κ. Ρακιντζής τα καταγγέλλει χωρίς να τα κατονομάζει, προκαλεί την τακτική Δικαιοσύνη να επέμβει.

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Δεν καταργείται το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης ΤΠΕ Β΄ επιπέδου



Το πρόγραμμα θα συνεχισθεί σε συνεργασία με το ΙΤΥ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ ,με δύο επιμέρους προγράμματα ΤΠΕ Β1 με τις μισές ώρες και για όλες τις ειδικότητες

Σε ότι αφορά τη φημολογούμενη κατάργηση του προγράμματος επιμόρφωσης ΤΠΕ Β΄ επιπέδου, το ΙΕΠ ενημέρωσε το esos ότι:

Α. Το πρόγραμμα θα συνεχισθεί σε συνεργασία με το ΙΤΥ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ ,με δύο επιμέρους προγράμματα ΤΠΕ Β1 με τις μισές ώρες και για όλες τις ειδικότητες και ΤΠΕ Β2 που είναι το παλαιό πρόγραμμα ΤΠΕ Β΄ που συνεχίζεται.

Β.Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που «κυκλοφορεί» δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα και είναι υποβολιμαία ,αναφέρουν από το ΙΕΠ.

Διαδικασίες αυτο αξιολόγησης για το σχολικό έτος 2014-15 Β΄ Έτος Εφαρμογής της ΑΕΕ σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας (2014 -2015)


Για την Εφαρμογή του θεσμού της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας κατά το σχολικό έτος 2014-2015 - 2ο έτος εφαρμογής του θεσμού της ΑΕΕ προβλέπεται να εκδοθεί σχετική εγκύκλιος σε συνέχεια της με αριθμ. πρωτ.: 190089/Γ1/10.12.13 εγκύκλιο του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα: «Εφαρμογή του θεσμού της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας κατά το σχολικό έτος 2013-2014 – Διαδικασίες» - 2ο έτος εφαρμογής του θεσμού της ΑΕΕ. Θα υλοποιηθούν από τις σχολικές μονάδες της χώρας τα ακόλουθα :

1. Ετήσιος Προγραμματισμός για το σχολικό έτος 2014-2015.

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρο 2 της με αριθμ. 30972/Γ1/ 5.03.2013(614/2013 τ.β΄) «Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας – Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης». Υ.Α., «Κάθε σχολική μονάδα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου (φέτος εκτάκτως μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου), θέτει τους εκπαιδευτικούς στόχους, προγραμματίζει τις δραστηριότητες του σχολικού έτους και καταρτίζει ειδικά προγράμματα δράσης με σκοπό την αντιμετώπιση προβλημάτων και αδυναμιών και τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού της έργου.».

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Νίκησε τον Νταή χωρίς να τον αγγίξεις (Εκπαιδευτικό βίντεο για το σχολικό εκφοβισμό)



Το bullying ή εκφοβισμός, έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και ειδικά μεταξύ των παιδιών στα σχολεία.
Είναι ένα σοβαρό φαινόμενο που πολλοί προσπαθούν να εξαλείψουν αλλά χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Το παρακάτω βίντεο δημιουργήθηκε από την ομάδα των Ελλήνων με τίτλο «Νίκησε τον νταή χωρίς να τον αγγίξεις» και αφηγείται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που δέχονται τον σχολικό εκφοβισμό, αλλά και την επίλυσή τους χωρίς βίαιο τρόπο.

Εξυπνοι τρόποι που αφηγούνται από ένα παιδί και παρουσιάζονται με ζωγραφιές δημιουργώντας σκηνές σχολικού εκφοβισμού.
Ένα βίντεο που θα έπρεπε να δουν όλα τα παιδιά, θύτες, θύματα ή απλοί μάρτυρες του συμβάντος.

Ολοι πρέπει να αντιδράμε στον σχολικό εκφοβισμό όταν τον βλέπουμε.

Φιλμάκι κατά του bullying που μικραίνει κάθε φορά που το μοιράζεσαι



Φιλμάκι κατά του bullying που μικραίνει κάθε φορά που το μοιράζεσαι
Μία οργάνωση κατά του bullying ενάντια στα παιδιά και τους νέους (Singapore’s Coalition Against Bullying for Children and Youth) λάνσαρε ένα πρωτότυπο φιλμάκι που μικραίνει κάθε φορά που το μοιράζεσαι.
Το ασπρόμαυρο φιλμάκι δείχνει ένα αγόρι που το κοροϊδεύουν στο σχολείο. «Δε νιώθω ασφαλής πουθενά», δηλώνει με παράπονο το μικρό αγόρι. «Νιώθω ολομόναχος.»
Αυτό το βιντεάκι, που η αρχική εκδοχή του διαρκεί κάτι λιγότερο από 2 λεπτά, έχει σχεδιαστεί ώστε να το μοιράζεσαι με share στο Facebook. Αφού κάνεις share, το επόμενο άτομο βλέπει μία εκδοχή που είναι κατά ένα μιλιδευτερόλεπτο (0,001 δευτερόλεπτα) μικρότερο. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται κάθε φορά που το μοιράζεσαι στο Facebook.
Τελικά, το φιλμάκι θα συρρικνωθεί μέχρι να γίνει μία μόνο εικόνα, την οποία επίσης μπορείς να κάνεις share. Η ιδέα πίσω από αυτήν την καμπάνια είναι πως όσο περισσότερο μιλάμε για το bullying τόσο το εξαλείφουμε.
Το μικρό αγόρι στο βιντεάκι καταφέρνει να αναδείξει με εκπληκτικό τρόπο, τον τρόμο που βιώνουν τα μικρά παιδιά και οι νέοι που υφίστανται το bullying και να ευαισθητοποιήσει, πετυχαίνοντας το στόχο του με έναν πολύ απλό, αλλά φοβερά έξυπνο τρόπο.
«Δε θέλω να το μοιραστώ αυτό.
Ποιο το νόημα; Κανείς δε μπορεί να βοηθήσει.
Θέλω να πω πως φοβάμαι.
Κι αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα;
Δε μπορώ να το μοιραστώ αυτό με κανέναν.»
Το όνομα της καμπάνιας είναι «Share it to end it», δηλαδή «Μοιράσου το για να το σταματήσεις.» Αυτή τη στιγμή το βίντεο έχει μοιραστεί πάνω από 55.500 φορές, σύμφωνα με τη σελίδα της καμπάνιας.

Γέροντα, νομίζω ότι μόνο με τη δική μου προσπάθεια θα διορθωθώ και γι’ αυτό δεν προχωράω.Γέροντος Παϊσίου Ἁγιορείτου.


Γέροντα, νομίζω ότι μόνο με τη δική μου προσπάθεια θα διορθωθώ και γι’ αυτό δεν προχωράω.

- Τι μπορείς να κάνης εσύ μόνη σου; Όσο είναι κανείς γαντζωμένος στον εαυτό του, εμποδίζει το έλεος του Θεού και μένει πίσω, δεν προχωράει. Εάν είχες λίγη πίστη, θα άλλαζαν σχεδόν όλα και, αν είχες και λίγη ταπείνωση, θα είχες Χάρη Θεού. Όλα οφείλονται στο ότι χωλαίνεις στην πίστη και στην ταπείνωση. Έτσι, «δένεται» ο Θεός και δεν μπορεί να σε βοηθήση, γιατί σέβεται το αυτεξούσιο. Να ζητάς πίστη από τον Χριστό- «πρόσθες ημίν πίστιν»- και να καλλιεργής την ταπείνωση. Γιατί, ακόμα και όταν πιστεύη κανείς, αν έχω υπερηφάνεια, πάλι δεν ενεργεί η πίστη.

Είδατε ο εκατόνταρχος, που αναφέρει το Ευαγγέλιο; Δεν είχε καθόλου υπερήφανο λογισμό, αλλά και τι πίστη είχε! «Δεν είμαι άξιος ,είπε στον Χριστό, να μπης στο σπίτι μου∙ πες μόνον έναν λόγο και θα γίνη καλά ο δούλος μου», και δεν Τον άφησε να πλησιάση στο σπίτι του. Γι’ αυτό ο Χριστός είπε: «Ουδέ εν τω Ισραήλ τοσαύτην πίστιν εύρον».

Γέροντος Παϊσίου Ἁγιορείτου.

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

«Διάλογος Ὀρθοδόξων καί Ρωμαιοκαθολικῶν»



τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου
 
Ὁ ὁμότιμος καθηγητής τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς Θεσσαλονίκης Ἀντώνιος Παπαδόπουλος, γνωστός μου ἀπό τά φοιτητικά μου χρόνια, μέ τόν ὁποῖο διατηροῦμε συχνή ἐπικοινωνία καί ἀνταλλάσσουμε θεολογικές ἀπόψεις, μοῦ ἔστειλε τήν εἰσήγησή του τήν ὁποία ἔκανε πρόσφατα στήν συνάντηση «Ὀρθοδόξων καί Ρωμαιοκαθολικῶν» στήν Μονή Βλατάδων Θεσσσαλονίκης, ἡ ὁποία ἔχει τίτλο: «Ὁ Διάλογος Ὀρθοδόξων καί Ρωμαιοκαθολικῶν ὁδεύει πρός καταλλαγή;». Στήν εἰσήγηση αὐτή διερευνᾶ καί ἐξετάζει, ὅπως φαίνεται ἀπό τό ἐρωτηματικό πού θέτει, ἄν ὁ διάλογος αὐτός ὁδηγῆται πρός τήν καταλλαγή, τήν συμφιλίωση τῶν δύο πλευρῶν.
Τό κείμενο τῆς εἰσηγήσεως εἶναι ἐνδιαφέρον, γιατί ἀφ’ ἑνός μέν κάνει μιά συνοπτική ἱστορική ἀναδρομή τοῦ θέματος αὐτοῦ, ἀφ’ ἑτέρου δέ περιέχει σημαντικά σημεῖα, τά ὁποῖα κανείς πρέπει νά ἀνατρέξη σέ πολλές πηγές γιά νά τά βρῆ. Γιά μένα ἦταν γνωστά τά στοιχεῖα αὐτά ἀπό τίς μελέτες μου, ἀλλά χάρηκα πού τονίζονται καί ἀπό τόν καθηγητή. Ἡ εἰσήγηση, ὅπως μέ πληροφόρησε ὁ ἴδιος, θά μεταφρασθῆ στά Ἰταλικά καί θά δημοσιευθῆ ἀργότερα μαζί μέ τίς ἄλλες εἰσηγήσεις πού ἔγιναν στήν συνάντηση αὐτή.
Στήν συνέχεια, θά παρουσιάσω τό διάγραμμα τῆς εἰσηγήσεως αὐτῆς καί θά τονίσω μερικά ἐνδιαφέροντα σημεῖα της.

1. Τό περιληπτικό διάγραμμα τῆς εἰσηγήσεως

Ὁ καθηγητής Ἀντώνιος Παπαδόπουλος στήν ἀρχή τῆς εἰσηγήσεώς του ὁριοθετεῖ τό θέμα του, ὁρίζοντας τόν ὅρο «καταλλαγή». Γράφει:
«Καταλλαγή δέ σημαίνει ἀκατάσχετη ἀγαπολογία οὔτε ἐναγκαλισμοί μέ ὑπερβάλλουσα ἁβρότητα, καί πρό πάντων πυρετώδη διπλωματία. Καταλλαγή, ὅρος ἄκτιστος, σημαίνει μέθεξη τῆς δόξης καί τῆς λαμπρότητος τοῦ Κυρίου τῆς δόξης, τόν ὁποῖο ἐσταύρωσαν (Α’ Κορ. 2,8). Δόξα, λαμπρότητα, δύναμη, ἐνέργεια-ἐνέργειες οὐσιώδεις, εἶναι ρήματα πού μᾶς μεταφέρουν στήν ἄκτιστη πραγματικότητα, τήν ὅραση τοῦ ἐνυποστάτου φωτός. Ὁδεύει, λοιπόν, ὁ διάλογος Ὀρθοδόξων καί Ρωμαιοκαθολικῶν πρός μέθεξη τῆς δόξης τοῦ Κυρίου, ὅς ἐσταυρώθη καί ἀνεστήθη, καί κάθεται στά δεξιά τοῦ Πατρός ἄφθαρτος καί ἀθάνατος καί κατά τήν ἀνθρώπινη φύση του;».

Η δικαιοσύνη δεν είναι ορντινάτσα της εξουσίας για να καλύπτει τις παραβάσεις της


sisaniou1


Αυτές τις ημέρες το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση της εξουσίας δια την κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Η εξουσία ενοχλήθηκε και το έδειξε. Θεωρήθηκε μάλιστα η δικαστική απόφαση παρενόχληση στο έργο της εξουσίας.

Υπουργικά χείλη δεν έκρυψαν την δυσφορία της εξουσίας δια την ανωτέρω δικαστική απόφαση και άφησαν να εννοηθεί ότι θα κάνουν το παν-που σημαίνει ότι θα ασκήσουν πιέσεις- δια την ανάκληση μιας τέτοιας απόφασης.

Εάν όμως δεν απατώμαι η δικαιοσύνη και μάλιστα στον ανώτατο βαθμό, έρχεται να προφυλάξει τον λαό και τον κάθε άνθρωπο από τις αυθαιρεσίες της εξουσίας, διαφορετικά ο πολίτης θα μείνει ανυπεράσπιστος.

Σε μια σοβαρή δημοκρατία, σε μια αληθινή δηλαδή Δημοκρατία, οι τρεις εξουσίες οφείλουν να είναι διακριτές και ανεξάρτητες και ανεπηρέαστες.

Οφείλουν να λειτουργούν με τρόπο που να εμπεδώνουν την ασφάλεια στον πολίτη.

Με τη σιωπή, την ανοχή και την προσευχή ωφελούμε τον άλλον μυστικά (Άγιος Πορφύριος )


Όταν βλέπουμε τους συνανθρώπους μας να μην αγαπούν τον Θεό, στενοχωρούμαστε. Με τη στενοχώρια δεν κάνουμε απολύτως τίποτα. Ούτε και με τις υποδείξεις. Ούτε αυτό είναι σωστό. Υπάρχει ένα μυστικό· αν το καταλάβουμε, θα βοηθήσομε.
Το μυστικό είναι η προσευχή μας, η αφοσίωσή μας στον Θεό, ώστε να ενεργήσει η χάρις Του. Εμείς, με την αγάπη μας, με τη λαχτάρα μας στην αγάπη του Θεού, θα προσελκύσουμε την χάρη, ώστε να περιλούσει τους άλλους, που είναι πλησίον μας, να τους ξυπνήσει, να τους διεγείρει προς το θείο έρωτα.
Ή, μάλλον, ο Θεός θα στείλει την αγάπη Του να τους ξυπνήσει όλους. Ό,τι εμείς δεν μπορούμε, θα το κάνει η χάρις Του. Με τις προσευχές μας θα κάνομε όλους άξιους της αγάπης του Θεού.
Να γνωρίζετε και το άλλο. Οι ψυχές οι πεπονημένες, οι ταλαιπωρημένες, που ταλαιπωρούνται από τα πάθη τους, αυτές κερδίζουν πολύ την αγάπη και την χάρι του Θεού. Κάτι τέτοιοι γίνονται άγιοι και πολλές φορές εμείς τους κατηγορούμε. Θυμηθείτε τον Απόστολο Παύλο, τι λέγει: «Ου δε επλεόνασεν η αμαρτία, υπερεπερίσσευσεν η χάρις».
Όταν το θυμάστε αυτό, θα αισθάνεσθε ότι αυτοί είναι πιο άξιοι κι από σας κι από μένα. Τους βλέπουμε αδύνατους, αλλά όταν ανοίξουν στον Θεό, γίνονται πλέον όλο αγάπη κι όλο θείο έρωτα.
Ενώ είχανε συνηθίσει αλλιώς, τη δύναμη της ψυχής τους τη δίδουν μετά όλη στον Χριστό και γίνονται φωτιά από αγάπη Χριστού. Έτσι λειτουργεί το θαύμα του Θεού μέσα σε τέτοιες ψυχές, που λέμε «πεταμένες».

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Χωρίς ντροπή, χωρίς φόβο: σατραπεία.


Του Χρήστου Γιανναρά

Στο νεωτερικό «παράδειγμα», που καταρρέει, η σπουδαιότητα των όσων συμβαίνουν κρίνεται από την έμφαση που θα τους δώσει η τηλεόραση, τα Δελτία Ειδήσεων: Η εικόνα ενός ψυχοπαθούς θρησκόληπτου που κόβει κεφάλια συνανθρώπων του μπροστά στην κάμερα, για να συνετίσει την πολιτική των ΗΠΑ, κερδίζει την πρωτιά της σπουδαιότερης είδησης. Για μία, το πολύ δύο ημέρες. Την επομένη η σπουδαιότητα θα αποδοθεί σε κανιβαλικά «επεισόδια» ποδοσφαιρικού αγώνα. Τη μεθεπομένη, σε καινούργια φορολογικά μέτρα. Μετά, σε κάποια διαμάχη κομματικών κρετίνων. Και πάει λέγοντας.

Σε αυτή τη σχετικοποίηση του σπουδαίου είναι φυσικό να εθίζεται, με το πέρασμα των χρόνων και των δεκαετιών, ο τηλεθεατής πολίτης – και ο πιο καλλιεργημένος, ο οξυνούστερος. Συνειδητοποιεί ότι κριτήριο για τη διαβάθμιση της σπουδαιότητας είναι, απλώς, η σπουδαιοφάνεια, δηλαδή ο εντυπωσιασμός, κανένα άλλο κριτήριο. Οτι η εκζήτηση του εντυπωσιασμού επιβάλλει τη συνεχή αλλαγή των θεματικών προτεραιοτήτων (της «πρώτης είδησης»).

Καταλαβαίνει ο τηλεθεατής πολίτης ότι τον εξαπατούν επιδιώκοντας τον εντυπωσιασμό του, όμως εθίζεται με τα χρόνια στη σχετικοποίηση του σπουδαίου και του ασήμαντου, του ποιοτικού και του ευτελούς, του πραγματικού και του χαλκευμένου. Εσωτερικεύεται ερήμην μας ο σχετικισμός, καταλήγει σε αυτονόητη αποχή από την ενεργό αξιολόγηση των όσων συμβαίνουν, αξιολόγηση με προσωπικά κριτήρια, διαμορφωμένα από την οξύνοια, την πείρα, την εντιμότητα του πολίτη. Με τον εσωτερικευμένο σχετικισμό τα Δελτία Ειδήσεων προσλαμβάνονται από τον τηλεθεατή όπως και οποιαδήποτε ταινία με φανταστικό σενάριο.

Το παρασκήνιο της συνάντησης Πάπα - Τσίπρα



Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

 Το ότι δέχθηκε ο Πάπας σε ακρόαση τον Αλ. Τσίπρα έχει άφθονο παρασκήνιο, το οποίο επιμελώς αποκρύφτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο σημερινός Πάπας, εξέχων στέλεχος του τάγματος των ιησουιτών, είναι ικανότατος στις δημόσιες σχέσεις και καλλιεργεί και προβάλλει την εικόνα του θρησκευτικού ηγέτη με τις κοινωνικές ευαισθησίες... Κάτι ανάλογο πράττει και η Αριστερά του κ. Τσίπρα. Γι’ αυτό και οι «ιδεολογίες» τους τέμνονται… Ο Πάπας κάνει ανοίγματα στην Αριστερά και στους Οικολόγους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Εκκλησία. Πρόσφατη η επίσκεψη του στο Άγιον Όρος…
Ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγύρισε για τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πάπα, αλλά απέκρυψε το παρασκήνιο της συνάντησης. Να σημειωθεί ότι όσα ελέχθησαν στην 30λεπτη τυπική ακρόαση διοχετεύθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του Βατικανού Λομπάρντι ήταν λιγόλογη: Η συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα ηγέτη του ελληνικού Κόμματος ΣΥΡΙΖΑ και τον αυστριακό Βάλτερ Μπάϊερ είχε ιδιωτικό χαρακτήρα και καθόλου πολιτικό, κατ’ αυτήν έγινε διάλογος επί θεμάτων ανθρωπιστικών και κοινωνικών και εντάσσεται στις επαφές των δύο ηγετών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με το Κίνημα των Φοκολάρι, σε επίπεδο διαλόγου.

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΩΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ;


Χρήστου Παπαδημητρίου.
Κοινωνιολόγου-Οικονομολόγου.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΩΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ;

Υγ… αγαπητέ μου να γνωρίζεις ότι η επί «μισθώ αρθογραφία» στην ουσία είναι μιας μορφής εργολαβία, κατά συνέπεια ο επαγγελματίας αρθρογράφος, δεν είναι δημοσιογράφος με την έννοια της καταγραφής του γεγονότος που έγινε, αλλά της έκφρασης άποψης που του παραγγέλλεται…, ιδιαιτέρως στην πολιτική εφημερίδα η παραπάνω θέση εξαντλείται στην ιδεολογική κειμενογραφία και ως εκ τούτου να γνωρίζεις ότι λειτουργεί και ως αλλοτριωτική διαδικασία… και αυτό πρέπει να το σκεφτείς καλά …αν επιθυμείς να γράφεις ελεύθερα η να γράφεις αμειβόμενος κατ αποκοπή με ότι αυτό σημαίνει…

Απάντηση στον υποφαινόμενο της καθηγήτριάς Αλίκης Μαραγκοπούλου της Παντείου Σχολής στο ερώτημα επαγγελματική η ελεύθερη αρθρογραφία;

Η επικοινωνία που επιτυγχάνεται ανάμεσα στον πολίτη και τον «χώρο» της πολιτικής εφημερίδος αποτελεί διαδικασία μοναδική, με την έννοια ότι εξυπηρετείται ανάγκη ουσιαστική, και δομική όσον αφορά την ισορροπία του ανθρώπου, που ενδιαφέρεται τόσο για την πληροφόρηση όσο και για την ενημέρωσή του.

Οδηγίες διδασκαλίας των μαθημάτων Α΄ και Β΄ τάξεων Ημερησίου ΓΕΛ και Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων Εσπερινού ΓΕΛ

Μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πράξη 52/25-08-2014 του Δ.Σ.) το υπουργείο Παιδείας απέστειλε σήμερα στα Λύκεια οδηγίες διδασκαλίας των Α΄ και Β΄ τάξεων Ημερησίου ΓΕΛ και Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων Εσπερινού ΓΕΛ για το σχ. έτος 2014-2015. Για να ανοίξετε τις οδηγίες πατήστε εδώ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Η διδακτέα και εξεταστέα ύλη στο μάθημα των Θρησκευτικών προδιαγράφει τα όρια ενός στοιχειώδους γραμματισμού των μαθητών, σύμφωνα με τα υφιστάμενα Αναλυτικά Προγράμματα και με βάση τα εγκεκριμένα διδακτικά μέσα και βιβλία. Ο ορισμός της εξυπηρετεί τον σχεδιασμό της μάθησης από τον εκπαιδευτικό αλλά και τις βασικές απαιτήσεις της διαμορφωτικής και τελικής αξιολόγησης και, ασφαλώς, είναι χρήσιμος για τον μαθησιακό προσανατολισμό των μαθητών και για την προετοιμασία τους στις εξετάσεις. Ωστόσο, η διδακτική διεργασία και η διδασκαλία στο μάθημα των Θρησκευτικών αφορούν σε στόχους και προσδοκώμενη μάθηση, η οποία σαφέστατα υπερβαίνει τα στενά όρια μιας ορισμένης ποσότητας εξεταστέας ύλης.

Επομένως, η διδασκαλία δεν πρέπει να είναι απλώς μια τυπική διαδικασία μεταφοράς/παράδοσης έτοιμης γνώσης με βάση την εξεταστέα ύλη. Επιπλέον, η διδασκαλία δεν μπορεί να είναι προσκολλημένη στα γνωσιακά περιεχόμενα του διδακτικού βιβλίου, κατά τρόπο αποκλειστικό, και μάλιστα χωρίς τη δημιουργική συμβολή και τον κριτικό αναστοχασμό των ίδιων των μαθητών, ούτε μπορεί να έχει ως μοναδικό στόχο την προετοιμασία των μαθητών για τις τελικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τα προηγούμενα, η οριζόμενη εξεταστέα ύλη αποτελεί τον κεντρικό κορμό της ετήσιας διδακτικής πορείας, χωρίς να αποκλείεται, ανάλογα με τις αντικειμενικές συνθήκες και σύμφωνα με την κρίση του διδάσκοντα, η συμπληρωματική διδασκαλία και άλλων διδακτικών θεμάτων που περιλαμβάνονται στα διδακτικά βιβλία των τάξεων του Λυκείου.

Διδακτέα-εξεταστέα ύλη των Θρησκευτικών Β΄ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Γ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου


Απόσπασμα εγκυκλίου
Αρ. Πρωτ.      152499/Γ2
Αθήνα,          24-09-2014
Οδηγίες για τη διδακτέα - εξεταστέα ύλη των μαθημάτων Β΄ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Γ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ 
Β΄ ΤΑΞΗ  ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
Βιβλίο: «Χριστιανισμός και Θρησκεύματα», Δ.Λ. Δρίτσα, Δ.Ν. Μόσχου, Στ. Λ. Παπαλεξανδρόπουλου
Η διδακτέα-εξεταστέα ύλη του μαθήματος ορίζεται ως εξής:

3. Θρησκεία: ένα πανανθρώπινο φαινόμενο

4. Ποιος είναι ο Θεός κατά την πίστη του Χριστιανισμού
5. Η Βασιλεία του Θεού: όραμα αλλιώτικης ζωής ή ουτοπία;
7. «Τίνα με λέγουσιν οι άνθρωποι είναι;»
9. Αρχή και πορεία του κόσμου
10. Ο άνθρωπος στο αρχικό του μεγαλείο
11. Γιατί υπάρχει το κακό στον κόσμο;
12. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ορθοδοξίας
21. Φανατισμός και ανεξιθρησκία
24. Πίστη και Επιστήμη: αλληλοαποκλειόμενα ή αλληλοσυμπληρούμενα;
25. Ελληνισμός και Χριστιανισμός
28. Τα αφρικανικά θρησκεύματα
29. Ο Ιουδαϊσμός
30. Το Ισλάμ (Α΄)
31. Το Ισλάμ (Β΄)
32.Ο Ινδουισμός (Α΄)
33.Ο Ινδουισμός (Β΄)
35. Ο Βουδισμός
36. Η κινεζική θρησκεία
37. Η ιαπωνική θρησκεία

Γ΄ ΤΑΞΗ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

Διδακτέα-εξεταστέα ύλη των Θρησκευτικών Α΄ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Α΄ και Β΄ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου


Απόσπασμα εγκυκλίου
Αρ. Πρωτ.    152508/Γ2
Αθήνα,        24-09-2014
Οδηγίες για τη διδακτέα - εξεταστέα ύλη των μαθημάτων Α΄ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Α΄ και Β΄ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ 

Α΄ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ και

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

Βιβλίο: «Ορθόδοξη Πίστη και Λατρεία», Χ. Γκότση, π. Γ. Μεταλληνού, Γ. Φίλια
Η διδακτέα-εξεταστέα ύλη του μαθήματος ορίζεται ως εξής:
2. Το νόημα και η εξέλιξη της χριστιανικής λατρείας
3. Ο Χριστός εγκαινιάζει την αληθινή λατρεία
6. «Ποιήσωμεν άνθρωπον…»
7. Η παρουσία του Θεού στην ανθρώπινη ιστορία
8. Χριστούγεννα: η γιορτή της ενανθρώπησης του Θεού
9. Το κήρυγμα και τα θαύματα του Χριστού μέσα από τη λατρεία
10. «Προσκυνούμεν σου τα Πάθη Χριστέ..»
11. Η Ανάσταση του Χριστού
13. Τι μπορεί να μάθει ο άνθρωπος για το Θεό; Προσέγγιση της γιορτής της Μεταμόρφωσης
14. Ο Τριαδικός Θεός: οι γιορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος
15. Συναγμένοι στη Θεία Ευχαριστία: η ουσία της Εκκλησίας
16. Παναγία, η μητέρα του Χριστού
18. Οι άγιες εικόνες: έκφραση της πίστης
19. Η μνήμη των αγίων, αφορμές για ένα σύγχρονο ανθρωπολογικό προβληματισμό
21. Η είσοδος και ένταξη στη Εκκλησία: τα μυστήρια του Βαπτίσματος και του Χρίσματος
22. Ίδρυση και ιστορική εξέλιξη της Θείας Ευχαριστίας
23. Το βαθύτερο νόημα της Θείας Λειτουργίας
24. Το μυστήριο της Μετάνοιας
25. Η ευλογία για μια ζωή συζυγίας: το βαθύτερο νόημα του μυστηρίου του Γάμου
26. Πνευματική διακονία: το μυστήριο της Ιεροσύνης
31. Προβληματισμοί για τη λειτουργική γλώσσα και μουσική
32. Η θέση των λαϊκών στη σύγχρονη λατρεία, επισημάνσεις και προβληματισμοί
37. Πνευματισμός-εσωτερισμός-δεισιδαιμονία-Προλήψεις

Α΄ ΤΑΞΗ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

Μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πράξη 50/04-08-2014 του Δ.Σ.) το υπουργείο Παιδείας απέστειλε σήμερα στα Λύκεια οδηγίες σχετικά με τη διδακτέα - εξεταστέα ύλη των μαθημάτων Α΄ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Α΄ και Β΄ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχ. έτος 2014-2015. Για να ανοίξετε τις οδηγίες πατήστε εδώ

Η διδακτέα-εξεταστέα ύλη του μαθήματος ορίζεται ως εξής:

2. Το νόημα και η εξέλιξη της χριστιανικής λατρείας
3. Ο Χριστός εγκαινιάζει την αληθινή λατρεία
6. «Ποιήσωμεν άνθρωπον…»
7. Η παρουσία του Θεού στην ανθρώπινη ιστορία
8. Χριστούγεννα: η γιορτή της ενανθρώπησης του Θεού
9. Το κήρυγμα και τα θαύματα του Χριστού μέσα από τη λατρεία
10. «Προσκυνούμεν σου τα Πάθη Χριστέ..»
11. Η Ανάσταση του Χριστού
13. Τι μπορεί να μάθει ο άνθρωπος για το Θεό; Προσέγγιση της γιορτής της Μεταμόρφωσης
14. Ο Τριαδικός Θεός: οι γιορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος
15. Συναγμένοι στη Θεία Ευχαριστία: η ουσία της Εκκλησίας
16. Παναγία, η μητέρα του Χριστού
18. Οι άγιες εικόνες: έκφραση της πίστης
19. Η μνήμη των αγίων, αφορμές για ένα σύγχρονο ανθρωπολογικό προβληματισμό
21. Η είσοδος και ένταξη στη Εκκλησία: τα μυστήρια του Βαπτίσματος και του Χρίσματος
22. Ίδρυση και ιστορική εξέλιξη της Θείας Ευχαριστίας
23. Το βαθύτερο νόημα της Θείας Λειτουργίας
24. Το μυστήριο της Μετάνοιας
25. Η ευλογία για μια ζωή συζυγίας: το βαθύτερο νόημα του μυστηρίου του Γάμου
26. Πνευματική διακονία: το μυστήριο της Ιεροσύνης
31. Προβληματισμοί για τη λειτουργική γλώσσα και μουσική
32. Η θέση των λαϊκών στη σύγχρονη λατρεία, επισημάνσεις και προβληματισμοί
37. Πνευματισμός-εσωτερισμός-δεισιδαιμονία-Προλήψεις

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Α΄ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ


Μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πράξη 50/04-08-2014 του Δ.Σ.) το υπουργείο Παιδείας απέστειλε σήμερα στα Λύκεια οδηγίες σχετικά με τη διδακτέα - εξεταστέα ύλη των μαθημάτων Α΄ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Α΄ και Β΄ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχ. έτος 2014-2015. Για να ανοίξετε τις οδηγίες πατήστε εδώ

Βιβλίο: «Ορθόδοξη Πίστη και Λατρεία», Χ. Γκότση, π. Γ. Μεταλληνού, Γ. Φίλια

Η διδακτέα-εξεταστέα ύλη του μαθήματος ορίζεται ως εξής:

2. Το νόημα και η εξέλιξη της χριστιανικής λατρείας
3. Ο Χριστός εγκαινιάζει την αληθινή λατρεία
6. «Ποιήσωμεν άνθρωπον…»
7. Η παρουσία του Θεού στην ανθρώπινη ιστορία
8. Χριστούγεννα: η γιορτή της ενανθρώπησης του Θεού
9. Το κήρυγμα και τα θαύματα του Χριστού μέσα από τη λατρεία
10. «Προσκυνούμεν σου τα Πάθη Χριστέ..»
11. Η Ανάσταση του Χριστού
13. Τι μπορεί να μάθει ο άνθρωπος για το Θεό; Προσέγγιση της γιορτής της Μεταμόρφωσης
14. Ο Τριαδικός Θεός: οι γιορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος
15. Συναγμένοι στη Θεία Ευχαριστία: η ουσία της Εκκλησίας
16. Παναγία, η μητέρα του Χριστού
18. Οι άγιες εικόνες: έκφραση της πίστης
19. Η μνήμη των αγίων, αφορμές για ένα σύγχρονο ανθρωπολογικό προβληματισμό
21. Η είσοδος και ένταξη στη Εκκλησία: τα μυστήρια του Βαπτίσματος και του Χρίσματος
22. Ίδρυση και ιστορική εξέλιξη της Θείας Ευχαριστίας
23. Το βαθύτερο νόημα της Θείας Λειτουργίας
25. Η ευλογία για μια ζωή συζυγίας: το βαθύτερο νόημα του μυστηρίου του Γάμου

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Οφειλή, η ενεργητική επανένταξη στην Ιστορία μας


papathemelis 3Ο Αριστοτέλης θεωρεί το γένος των Ελλήνων «ένθυμον και διανοητικόν, διόπερ ελεύθερον τε διατελεί και βέλτιστα πολιτευόμενον και δυνάμενον άρχειν πάντων μιάς τυγχάνον πολιτείας»(Πολιτικά VII, 1327,30). Διαθέτει δηλαδή ψυχικό σθένος και διανοητική ικανότητα, γιατί ζει ελεύθερο, έχει άριστο πολιτικό βίο και είναι σε θέση να επικυριαρχεί , αν εξασφαλίζει ενιαία πολιτική οργάνωση, ( =εθνικήν ενότητα). Η διαπίστωση γίνεται κάπου μεταξύ 347-342 π.Χ. Αυτή η συλλογική ταυτότητα, ο «τρόπος» τού τότε πολιτειακά πολυδιασπασμένου Ελληνισμού επέτρεψε στον Φίλιππο να αναδειχθεί ο ενωτής των Ελλήνων και στον Αλέξανδρο την κοινήν ελληνική λαλιά να την φτάσει ως τους Ινδούς και την Βακτριανή. Οι εθνομηδενιστές αρνούνται την ελληνική διάρκεια. Όμως αυτή έχει έκτοτε κατ’ επανάληψη επιβεβαιωθεί στις μεγάλες ώρες της ιστορίας μας. Αυτές κατά κανόνα ακολουθούν προηγούμενο βαθύ σκοτάδι όπως αυτό που βιώνουμε σήμερα. Δίνουν άκρως ενδιαφέροντα αποτυπώματα ωριμότητας των πολιτών τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας (KAΠΑ RESEARCH 7/9/14). Στο ερώτημα κατά πόσον εμπιστεύεσθε καθέναν από τους παρακάτω θεσμούς για την πρόοδο και την ευημερία της χώρας μας, τα ΜΜΕ τα εμπιστεύεται μόλις το 1,95 %, τα συνδικάτα το 5,7 % και τα πολιτικά κόμματα το 7,6 %. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Οι πρωτογενείς θεσμοί της δημοκρατίας τελούν σε απόλυτη απαξίωση.

Επιμορφωτική συνάντηση Θεολόγων Ν. Ιωαννίνων

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σας κάνω γνωστό πως στις 25 Σεπτεμβρίου 2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12.00 π.μ. σε αίθουσα του 8ου Λυκείου Ιωαννίνων (παλιό Πολυκλαδικό) θα πραγματοποιηθεί, κατόπιν εγκρίσεως της Περιφερειακής Δ/ντριας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου, συνάντηση των Θεολόγων καθηγητών του Νομού για επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση (Προγραμματισμός ύλης, Σχέδια μαθήματος, Αξιολόγηση μαθητών, Τράπεζα θεμάτων κ.λπ.). 

Παρακαλούνται οι Δ/ντες των σχολείων να τροποποιήσουν το πρόγραμμα των Θεολόγων καθηγητών όπου χρειάζεται, με σκοπό να μη παρακωλύονται τα μαθήματα του σχολείου, ώστε όλοι οι συνάδελφοι να προσέλθουν στη συνάντηση. 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ01
Δρ. Τριαντάφυλλος Απ. Σιούλης

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Βαρθολομαίος: Δεν φοβόμαστε τον διάλογο με ετερόδοξους και αλλόθρησκους



Οι δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη έγιναν αργά χθες το βράδυ σε δείπνο προς τιμήν του στην 50η Μ/Κ Ταξιαρχία Πεζικού, στο Σουφλί (φωτ. αρχείου).

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο «έχει ανοιχτούς ορίζοντες και δε φοβάται να διαλέγεται με τους ετερόδοξους χριστιανούς, αλλά και με τους αλλόθρησκους αδελφούς μας», δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την περιοδεία στη βόρεια Ελλάδα επιβεβαιώνοντας τη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο στην Κωνσταντινούπολη στις 30 Νοεμβρίου με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Ανδρέα


Οι δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη έγιναν αργά χθες το βράδυ σε δείπνο προς τιμήν του στην 50η Μ/Κ Ταξιαρχία Πεζικού, στο Σουφλί.

Μιλώντας, παρουσία μητροπολιτών, αγιορειτών μοναχών, αλλά και του μουφτή Διδυμοτείχου, συμπλήρωσε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο εδώ και 30 χρόνια εγκαινίασε τον διαθρησκειακό διάλογο, με σκοπό την καλύτερη συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκοσμίων προβλημάτων, όπως η παιδεία, η ειρήνη, η προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς υπαναχωρήσεις από την πλευρά του σε θέματα πίστης.

«Ουδένα κίνδυνο διατρέχουμε, ούτε προδώσαμε κάτι μέχρι σήμερα από την ορθόδοξη πίστη μας με τους διαλόγους και τις επαφές και ούτε πρόκειται να το κάνουμε στο μέλλον» τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.

Επιμορφωτική συνάντηση Θεολόγων Ν. Θεσπρωτίας


Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σας κάνω γνωστό πως στις 24 Σεπτεμβρίου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12.00 π.μ. σε αίθουσα του 2ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας θα πραγματοποιηθεί, κατόπιν εγκρίσεως της Περιφερειακής Δ/ντριας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου, συνάντηση των Θεολόγων καθηγητών του Νομού για επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση (Προγραμματισμός ύλης, Σχέδια μαθήματος, Αξιολόγηση μαθητών, Τράπεζα θεμάτων κ.λπ.). 

Παρακαλούνται οι Δ/ντες των σχολείων να τροποποιήσουν το πρόγραμμα των Θεολόγων καθηγητών όπου χρειάζεται, με σκοπό να μη παρακωλύονται τα μαθήματα του σχολείου, ώστε όλοι οι συνάδελφοι να προσέλθουν στη συνάντηση. 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ01
Δρ. Τριαντάφυλλος Απ. Σιούλης


Περί του ιστορικού μυθιστορήματος



Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου


 «Η επιχείρηση λήθη στο παρελθόν έχει σκοπό να μας μετατρέψει σε λωτοφάγους, σε ανθρώπους χωρίς πατρίδα, χωρίς συνείδηση, χωρίς θρησκεία, χωρίς οικογένεια, χωρίς αρχές, χωρίς αξίες».
Το ιστορικό μυθιστόρημα έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της μνήμης του λαού και ανταποκρίνεται στην ανάγκη του κάθε ανθρώπου να πληροφορηθεί με εύκολο, ευχάριστο και εποικοδομητικό τρόπο το παρελθόν του έθνους του. Ο αξιόλογος συγγραφέας Άγγελος Τερζάκης γράφοντας για το ελληνικό ιστορικό μυθιστόρημα, του οποίου υπήρξε εκ των σημαντικοτέρων εκπροσώπων, τονίζει ότι αυτό είναι η νεώτερη μορφή και η συνέχεια του αρχαίου έπους. Τα ηρωικά έπη του Ομήρου και τα διδακτικά και θρησκευτικά έπη του Ησιόδου δίδαξαν και γαλούχησαν γενιές Ελλήνων.

Η ωραιότερη λέξη της ελληνικής γλώσσας!

ρωμηος
Κωστής Παλαμάς, Γρηγόριος 
Ξενόπουλος, 
Κωνσταντίνος Παρθένης, 
Ζαχαρίας Παπαντωνίου, 
Παντελής Χορν και Σπύρος Μελάς.

του Ελευθερίου Γ. Σκιαδά
 «Ποία είναι η ωραιοτέρα λέξις της ελληνικής γλώσσης;» αναρωτιόταν ο Πέτρος Χάρης (Ιωάννης Μαρμαριάδης 1902-1998) πριν από περίπου 80 χρόνια και ξεκινούσε ένα όμορφο δημοσιογραφικό παιχνίδι, δημοσιεύοντας τις απόψεις των σπουδαιότερων λογοτεχνών, δημοσιογράφων αλλά και πολιτικών της εποχής· μιας εποχής κατά την οποία κυρίως ο κόσμος των Τεχνών και των Γραμμάτων ερωτοτροπούσε με τη γλώσσα μας, επηρεασμένος σαφώς από την εθνική πολιτική και τον αστικό εκσυγχρονισμό της σχολικήςγνώσης που διαμόρφωνε τη νέα ελληνική γλώσσα.

Νομοσχέδια και γλωσσοεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις από το 1913 και εντεύθεν, καθώς και το νεοφιλελληνικό γλωσσικό κίνημα που αναπτύχθηκε στο εξωτερικό –κυρίως στη Γαλλία με αιχμή την ίδρυση του Ινστιτούτου της Σορβόνης (1920) από τον Hubert Pernot (1870-1946)– έδιναν νέες διαστάσεις στην ευρεία κατανόηση και διάδοση του ελληνικού πνεύματος τόσο στο εσωτερικό όσο και στην Ευρώπη.
Την ώρα που το παιχνίδι αυτό παιζόταν στον Τύπο της Γαλλίας, στην Ελλάδα ο Π. Χάρης, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι στον τόπο μας ακόμη και η καθημερινή γλώσσα χώριζε τους ανθρώπους σε στρατόπεδα, καλούσε τους διανοούμενους να απαντήσουν. Έτσι, ο Κωστής Παλαμάς απάντησε ότι η ωραιότερη λέξη είναι ο «δημοτικισμός», ο Γρηγόρης Ξενόπουλος έβρισκε γοητεία στη λέξη «αισιοδοξία», ο Σπύρος Μελάς χωρίς δισταγμό έβρισκε πιο ελκυστική τη λέξη «ελευθερία» και ο στιλίστας Ζαχαρίας Παπαντωνίου εξήρε την ομορφιά της λέξης «μοναξιά». Ο ζωγράφος και καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Ουμβέρτος Αργυρός επέλεγε τη λέξη «χάρμα» διότι, όπως υποστήριζε, δεν υπάρχει σε καμία άλλη γλώσσα και στα πέντε γράμματά της κλείνει ό,τι χίλιες άλλες λέξεις μαζί.

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

“ΕΝΟΡΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ”


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1η Οκτωβρίου ξεκινάει το "ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει..."

Με ιδιαίτερη χαρά αλλά και αίσθημα ευθύνης, στην ενορία Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, οργανώνουμε για 3η συνεχόμενη χρονιά, το πρόγραμμα καθημερινών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων με τίτλο “ΕΝΟΡΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ”.

Μετά την αποδοχή και τη ζωντανή συμμετοχή των ενοριτών αλλά και των φίλων της Ενορίας μας τις προηγούμενες 2 χρονιές, τολμούμε το νέο κύκλο του προγράμματος, με ακόμη περισσότερες εκδηλώσεις, ελπίζοντας να αποτελέσουν αφορμές και σταθμοί για μια εποικοδομητική πορεία.
Η εποχή μας, εποχή θορύβου και πολυγλωσσίας, καταφέρνει περισσότερο να απομονώνει τα πρόσωπα παρά να τα συνδέει. Οι δυσκολίες καθηλώνουν τους ανθρώπους, η ελπίδα μέσα τους είναι δυσδιάκριτη. Ζούμε στον αιώνα της επικοινωνίας αλλά όχι της κοινωνίας! Κοινωνία που όλο και περισσότερο απουσιάζει από την καθημερινή μας ζωή, οδηγώντας πολλούς συνανθρώπους μας στην απελπισία.

Η ελπίδα όμως είναι ζωντανή και έχει όνομα: Ιησούς Χριστός. Και η Ενορία διακονώντας αυτήν την ελπίδα, πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες να διώξει μακριά το φόβο και να μεταδώσει στις καρδιές τη ζεστασιά της αγάπης του Χριστού.

Με την προοπτική λοιπόν η Ενορία να αποτελεί κέντρο Λατρείας και μέσο οικοδομής, η οποία να καλλιεργεί τη σχέση μας με το Θεό αλλά και τη σχέση μας με τον συνάνθρωπο, σας περιμένουμε στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς για να πάψει η μοναξιά να είναι ο πιο καλός μας ... σύντροφος.

Από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2014, εκτός από τις Λατρευτικές μας συνάξεις, θα προσφέρονται ευκαιρίες πολυποίκιλες και καινοτόμες δράσεις με πλούσιο ορίζοντα ενδιαφερόντων.
Έτσι, τα μέλη της Ενορίας και όσοι επιθυμούν, καθημερινά θα βρίσκουν ένα ζεστό καταφύγιο στην αγκαλιά της ενοριακής οικογένειας.

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Επιμορφωτική συνάντηση Θεολόγων Ν. Πρέβεζας


Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σας κάνω γνωστό πως στις 22 Σεπτεμβρίου 2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12.00 π.μ. σε αίθουσα του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας θα πραγματοποιηθεί, κατόπιν εγκρίσεως της Περιφερειακής Δ/ντριας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου, συνάντηση των Θεολόγων καθηγητών του Νομού για επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση (Προγραμματισμός ύλης, Σχέδια μαθήματος, Αξιολόγηση μαθητών, Τράπεζα θεμάτων κ.λπ.). 

Παρακαλούνται οι Δ/ντες των σχολείων να τροποποιήσουν το πρόγραμμα των Θεολόγων καθηγητών όπου χρειάζεται, με σκοπό να μη παρακωλύονται τα μαθήματα του σχολείου, ώστε όλοι οι συνάδελφοι να προσέλθουν στη συνάντηση. 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ01

Δρ. Τριαντάφυλλος Σιούλης

Εκκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη για τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Κείμενο Καρεκλά Σοφία Φωτογραφίες Γιώργος Φερδής | Δόγμα

Έκκληση στους ισχυρούς της γης να συμπράξουν για την επίτευξη της ειρήνης στην Μέση Ανατολή απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στην ομιλία του κατά την πατριαρχική θεία λειτουργία που τελέστηκε σήμερα το πρωί στον ιερό ναό Παναγίας Ελευθερώτριας στο Διδυμότειχο, προεξάρχοντος του ιδίου, με αφορμή την συμπλήρωση 20 ετών από τα εγκαίνια του ναού και πέντε από την κοίμηση του κτήτορά του, μητροπολίτη Διδυμοτείχου κυρού Νικηφόρου.

Αναφερόμενος στα μαρτύρια που βιώνουν οι Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής, ο κ. Βαρθολομαίος καταδίκασε απερίφραστα τα αιματηρά γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «συμπαριστάμεθα σε αυτούς τους σύγχρονους μάρτυρες. Προσευχόμαστε γι αυτούς στον Κύριό μας να φωτίσει τους ισχυρούς της γης να συμπράξουν για την επίτευξη της ειρήνης».

O Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας της ΠΕΘ στην εφημερίδα "Δημοκρατία" για τα Θρησκευτικά

Οι δύο θεολόγοι που προσέφυγαν στο ΣτΕ για τα θρησκευτικά!
Ο Κωνσταντίνος Σπαλιώρας και ο Παναγιώτης Τσαγκάρης
ζητούν να ακυρωθεί η μείωση των ωρών διδασκαλίας ως αντισυνταγματική

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν πριν από μερικές ημέρες δύο θεολόγοι, ζητώντας να ανασταλεί προσωρινά και να ακυρωθεί η απόφαση του υφυπουργού Παιδείας που περιορίζει τον αριθμό των ωρών διδασκαλίας των Θρησκευτικών στο Λύκειο σε μία ώρα εβδομαδιαίως, από δύο που ίσχυε μέχρι τώρα.

Στην προσφυγή τους οι δύο καθηγητές τονίζουν ότι η απόφαση του υφυπουργού είναι άκυρη, τονίζοντας ότι η εισαγωγή στα σχολεία του μαθήματος των Θρησκευτικών και η διδασκαλία του σε επαρκή αριθμό ωρών αποτελεί ευθεία συνταγματική επιταγή (άρθρο 16 του Συντάγματος), όπως αυτή διατυπώθηκε και στον νόμο 1566/1985.

Επισημαίνουν ακόμη ότι ήδη από το 1988 το ΣτΕ έχει κρίνει ότι η μείωση των ωρών διδασκαλίας των Θρησκευτικών σε μία ώρα εβδομαδιαίως είναι αντισυνταγματική.

Ποιοι είναι

Η «δημοκρατία» βρήκε τους δύο καθηγητές (τα ονόματα των οποίων δεν είχαν γίνει γνωστά) και επικοινώνησε με τον έναν εξ αυτών, τον Κωνσταντίνο Σπαλιώρα, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων και διδάκτωρ Θεολογίας. Ο δεύτερος είναι ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων Παναγιώτης Τσαγκάρης.

Μακρυγιάννης: Μην αφήσετε, Άγιοί μου...

"Μην αφήσετε, Άγιοί μου αυτά τα γκιντί πουλημένα κριγιάτα της τυραγνίας να μασκαρέψουν και να αφανίσουν τους Έλληνες.".

Tότε, εκεί που καθόμουν εις το περιβόλι μου και έτρωγα ψωμί, πονώντας από τις πληγές, όπου έλαβα εις τον αγώνα και περισσότερο πονώντας δια τις μέσα πληγές όπου δέχομαι δια τα σημερινά δεινά της Πατρίδος, ήλθαν δύο επιτήδειοι, άνθρωποι των γραμμάτων, μισομαθείς και άθρησκοι, και μου ξηγώνται έτσι: «Πουλάς Ελλάδα, Μακρυγιάννη».
 
Εγώ, στην άθλιαν κατάστασίν μου, τους λέγω: «Αδελφοί, με αδικείτε. Ελλάδα δεν πουλάω, νοικοκυραίγοι μου. Τέτοιον αγαθόν πολυτίμητον δεν έχω εις την πραμάτειαν μου. Μα και να τό 'χα, δεν τό 'δινα κανενός. Κι’ αν πουλιέται Ελλάδα, δεν αγοράζεται σήμερις, διότι κάνατε τον κόσμον εσείς λογιώτατοι, να μην θέλει να αγοράσει κάτι τέτοιο».
 
Έφυγαν αυτοί. Κι’ έκατσα σε μίαν πέτραν μόνος και έκλαιγα. Μισός άνθρωπος καταστάθηκα από το ντουφέκι του Τούρκου, τσακίστηκα εις τις περιστάσεις του αγώνα και κυνηγιέμαι και σήμερον. Κυνηγιώνται και άλλοι αγωνιστές πολύ καλύτεροί μου, διότι εγώ είμαι ο τελευταίος και ο χειρότερος. Και οι πιο καλύτεροι όλων αφανίστηκαν.
 
Αυτοί που θυσίασαν αρετή και πατριωτισμόν, για να ειπωθεί ελεύτερη η Ελλάδα κι’ εχάθηκαν φαμελιές ολωσδιόλου, είπαν να ζητήσουν ένα αποδειχτικόν που να λέγει ότι έτρεξαν κι’ αυτοί εις την υπηρεσίαν της Πατρίδος και Τούρκο δεν άφηκαν αντουφέκιγο.

Ο,ΤΙ ΚΑΜΟΜΕ ΘΑ ΤΟ ΚΑΜΟΜΕ ΜΟΝΑΧΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ (Δ. Νατσιός) «Λιμοκτονοῦμε πνευματικὰ ἐνῶ ἔχουμε ἐνώπιόν μας τὸ κελάρι τοῦ πατρογονικοῦ μας σπιτιοῦ γεμάτο καλούδια καὶ μαλάματα. Ψάχνουμε ἐναγωνίως προστάτες καὶ δανειστές, ὅταν δὲν προστρέχουμε στὸ δωροδάνειο ποὺ μᾶς προσφέρει ἡ ἔξοχος παράδοσή μας».



Ὅ,τι κάμομε θὰ τὸ κάμομε μοναχοὶ
καὶ δὲν ἔχουμε καμμιὰ ἐλπίδα ἀπὸ τοὺς ξένους

Γράφει ὁ Δημ. Νατσιός
Δάσκαλος- Κιλκίς

«Ὥς πότε ὀφφικιάλιος σὲ ξένους βασιλεῖς.
Ἔλα νὰ γίνεις στύλος δικῆς σου τῆς φυλῆς
Κάλλιο γιὰ τὴν Πατρίδα κανένας νὰ χαθεῖ
ἢ νὰ κρεμάσει φούντα γιὰ ξένον στὸ σπαθὶ»

Ρήγας Φεραῖος 

.                   Λίγο πρὶν ἀπὸ τὴν Ἐπανάσταση τοῦ ’21, πολλοὶ Ἕλληνες κλεφταρματολοί, τρέφοντας φροῦδες καὶ μάταιες ἐλπίδες, συμμετέχουν ὡς μισθοφόροι στοὺς ναπολεόντειους πολέμους, ζώντας μὲ τὴν ψευδαίσθηση, τὴν σολωμικὴ εὐκολοπιστία, ὅτι θὰ ἔρθει καὶ γιὰ τὸ ταλαίπωρον Γένος τὸ Ποθούμενο. Ὅτι οἱ Φράγκοι, ὡς ἀντίδωρο, θὰ τοὺς ἐλευθερώσουν ἀπὸ τὴν φρικτὴ σκλαβιὰ τῶν Τούρκων. (Βεβαίως οἱ «Εὐρωπαῖγοι» ὑποδαύλιζαν τὸ ὅραμα, χρησιμοποιώντας τοὺς Ἕλληνες ὡς ἀντιπερισπασμό). Στὴν «Διήγησιν συμβάντων τῆς ἑλληνικῆς φυλῆς», (ἐπ. Γ. Βαλέτα, σελ. 35), ὁ Κολοκοτρώνης διηγεῖται: «Ὁμιλῶ μὲ τὸν ἀρχηγὸν τῶν ρωσικῶν στρατευμάτων (στὴ Ζάκυνθο) καὶ μὲ λέγει ὅτι ὁ αὐτοκράτωρ τὸν διέταξε νὰ παραδεχτεῖ εἰς τὴν δούλευσιν ὅσους θέλουν νὰ ἔμβουν καὶ νὰ ὑπάγουν νὰ χτυπήσουν τὸν Ναπολέοντα. Τοῦ ἀποκρίνομαι: -Ὅσον διὰ τὸ μέρος μου δὲν ἐμβαίνω εἰς τὴν δούλευσιν. Τί ἔχω νὰ κάμω μὲ τὸν Ναπολέοντα; Ἂν ὅμως τὴν πατρίδα μας σᾶς ὑπόσχομαι καὶ πέντε καὶ δέκα χιλιάδες στρατιῶται».

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Οικουμενικός Πατριάρχης: Σεβαστείτε την Κυριακή αργία



ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Κείμενο Λουδάρος Ανδρέας Φωτογραφίες Γιώργος Φερδής | Δόγμα
ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Ανδρέας Λουδάρος - Γιώργος Φερδής

Σεβασμό στην Κυριακή αργία ζήτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθιολομαίος από τον θρόνο του μητροπολιτικού ναού της Ελευθερώτριας στο Διδυμότειχο.

«Καλούμεν όλους προς σεβασμόν της Θείας εντολής της Κυριακής αργίας και της αφιερώσεως της ημέρας ταύτης είς την λατρείαν του εν Τριάδι Θεού» είπε με έμφαση ο Οικουμενικός Πατριάρχης που έγινε δεκτός σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης στην βυζαντινή πόλη του Διδυμοτείχου.

«Σας καλωσορίζουμε στο σπίτι σας» είπε ο Δήμαρχος της πόλης στον Πατριάρχη ενώ ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός απευθυνόμενος προς τον Πατριάρχη έκανε ειδική αναφορά στην ιστορία και την πορεία της τοπικής Εκκλησίας.
 

Αρχιεπίσκοπος:"Απαθής η Ε.Ε. απέναντι στη σφαγή των Χριστιανών"


Ι.Α.Α. Την βαθύτατη ανησυχία και θλίψη του για την τραγωδία που βιώνουν ιδιαίτερα οι χριστιανικοί πληθυσμοί στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής, εξέφρασε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε χθες το απόγευμα στην Αρχιεπισκοπή με τον Πρίγκιπα Ελ Χασάν μπιν Ταλάλ, μέλος της βασιλικής οικογένειας της Ιορδανίας.

Τον Πρίγκιπα και τα μέλη της συνοδείας του υποδέχθηκαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βολιώτης και ο διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου του Μακαριωτάτου, Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου.

“Δεν μπορεί η Μέση Ανατολή να φλέγεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να παραμένει αμέτοχη, παθητικός παρατηρητής, μπροστά στις διώξεις των χριστιανικών πληθυσμών, αλλά και στον ευτελισμό της αξίας του ανθρώπινου προσώπου και της ανθρώπινης ζωής”, σημείωσε ο Μακαριώτατος, ζητώντας από τον Πρίγκιπα Χάσαν μπιν Ταλάλ, να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην εμπέδωση ενός κλίματος αδελφοσύνης και ειρήνευσης στην περιοχή.

Σάν παραμύθι



Mιά φορά κι ἕναν καιρό ἦταν ἕνας καλός βασιλιάς, πού κυβερνοῦσε τήν πιό ὄμορφη χώρα τοῦ κόσμου. Ὁ καλός αὐτός βασιλιάς εἶχε καί φίλους καί συνεργάτες, βοηθούς καί ὑπουργούς, φύλακες καί βιγλάτορες, γιά να ἀγρυπνοῦν πάνω στίς σκοπιές τους και νά βλέπουν ἀπό μακριά τόν ἐχθρό, τους λύκους καί τούς κλέφτες.

Μιά μέρα, κάποιοι ἀπό τούς κλέφτες καί τούς λύκους, πού παρουσιάζονταν τώρα μέ ἀρνίσιες προβιές καί πρότειναν ὡραῖα «μέτρα γιά τήν εἰρηνική συμβίωση λύκων καί προβάτων», εἶπαν σέ μερικούς ἀπό τούς φύλακες: Δέν εἶναι καλύτερα για ὅλους μας νά ζοῦμε εἰρηνικά καί σεῖς να μήν κουράζεστε ἐπί σκοπόν ἀγραυλοῦντες;

Μερικοί φύλακες πίστεψαν στίς διαβεβαιώσεις αὐτές. Τί θά γινόταν ὅμως μ᾽ αὐτούς ἀπό τούς τσομπάνηδες-φύλακες, τά σκυλιά καί τά πρόβατα, πού θά διατηροῦσαν σοβαρές ἐπιφυλάξεις γιά την εἰλικρίνεια τῶν χαμογελαστῶν καί κουστουμαρισμένων λύκων; Ἡ πρόταση τῶν εἰρηνικῶν λύκων πρός τούς εὔπιστους βιγλάτορες ἦταν νά ἀπομονωθοῦν οἱ ἀπόψεις αὐτές ὡς «ἀκραῖες» καί «ρατσιστικές».

Οἱ εἰρηνικοί λύκοι πρότειναν μάλιστα νά ψηφισθεῖ νόμος, πού θά ἐπέσυρε βαριές ποινές γιά ὅσους θά ἀμφισβητοῦσαν τό νέο μοντέλο συνύπαρξης λύκων και προβάτων στή νέα «πολυπολιτισμική» κοινωνία, πού πρότειναν.

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ Τα «Ου φωνητα» του Οιδιπόδειου Μύθου


Κείμενο ΑΝΘΙΜΟΣ Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Φωτογραφίες Αρχείο
 
Το αριστούργημα του Σοφοκλή Οιδίποδας Τύραννος έχει παιχθεί δεκάδες φορές σε θεατρικές σκηνές. Έχουν γραφεί γι’αυτό εκατοντάδες θεατροκριτικές. Έγιναν χιλιάδες θεωρητικές αναλύσεις. Κυκλοφόρησαν γι' αυτό, πολύτομες «Ιστορίες Θεάτρου».

Όμως, από σεμνοτυφία ή από ενοχή παρασιωπάται ο ουσιώδης πυρήνας του μεγάλου ζητήματος.

Πριν αναζητήσουμε την κατάρα που κυνηγούσε -μέχρι που εξόντωσε πλήρως- τον Οίκο των Λαβδακιδών, ας υπενθυμίσω το γνωστό σε όλους μας μέρος του μύθου κι έπειτα θα προσθέσω το «ου φωνητό» και περιέργως κρυπτόμενο.

Ο Λάϊος, βασιλιάς των Θηβών, παντρεμένος με την Ιοκάστη, κόρη του Μενοικέως και αδελφή του Κρέοντος, δεν μπορεί να τεκνοποιήσει.

Ζητώντας χρησμό από το Μαντείο των Δελφών, μαθαίνει πως πρέπει να αποφύγει κάθε προσπάθεια γιατί: αν αποκτήσει γιό, το παιδί του αυτό θα τον σκοτώσει και θα πάρει το θρόνο, νυμφευόμενο την ίδια του τη μητέρα.

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Αόριστη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών γνώσης χειρισμού Υπολογιστών-Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης , η ισχύς των πιστοποιητικών γνώσης χειρισμού Η/Υ που εκδόθηκαν από τον Ο.Ε.Ε.Κ., από φορείς πιστοποιημένους από τον καταργηθέντα Ο.Ε.Ε.Κ. μέχρι και την ημερομηνία πιστοποίησής τους και από φορείς πιστοποιημένους από τονΟ.Ε.Ε.Κ., τον Ε.Ο.Π.Π. και τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. μετά την ημερομηνία πιστοποίησής τους είναι αόριστης διάρκειας. Η ισχύς της διάταξης αρχίζει από 30.6.2014.

Η εγκύκλιος αφορά τα πιστοποιητικά που η ισχύς των είχε παραταθεί μέχρι 30/6/14.  

Όταν η γέννηση του ανθρώπου καταντά αγοραίο είδος…



Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Ένα από τα τεκμήρια της ηθικής και κοινωνικής παρακμής που βιώνουμε ως Έλληνες είναι πως η χώρα μας κατάντησε «προνομιακός προορισμός» στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (ΙΥΑ). Αυτό γιατί πολλές από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται παραβαίνουν κάθε κανόνα Ηθικής και Βιοηθικής και απαγορεύονται στις περισσότερες χώρες του κόσμου – ακόμη και σ’ αυτές που κυριαρχεί ο ωφελιμισμός, ο υλισμός και ο ηδονισμός. Αποκτήσαμε θλιβερά πρωτεία.
Η από χρόνια έλλειψη κάθε ελέγχου στην αγορά της «ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» έχει οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Σε Ερώτηση των βουλευτών Γιάννη Δημαρά και Γαβριήλ Αβραμίδη, στις 25 Απριλίου 2014, προς τον Υπουργό Υγείας αναφέρεται μεταξύ των άλλων: « Τα κυκλώματα που λυμαίνονται τον χώρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης ξεκινούν από τα φάρμακα και φθάνουν μέχρι το εμπόριο ωαρίων και εμβρύων… Με την ανοχή της πολιτείας έμεινε ανεξέλεγκτη η δραστηριότητα κυκλωμάτων trafficking, με σκοπό την παράνομη διακίνηση γενετικού υλικού έναντι υψηλού ανταλλάγματος». Για το ίδιο θέμα σε άρθρο της στο «Βήμα» ( 28/5/2012) η δικηγόρος κα Φωτεινή-Παρασκευή Α. Θεοδωροπούλου επισημαίνει: « Μη υπαρχούσης Αρχής, καθίσταται δυνατή η εφαρμογή της ΙΥΑ χωρίς την τήρηση των όρων του νόμου: για παράδειγμα, παραβιάζεται η απαγόρευση του περιορισμένου αριθμού μεταφερομένων γονιμοποιημένων ωαρίων στη μήτρα, παραβιάζεται επίσης η αρχή του ηλικιακού ορίου και γίνονται προεμφυτευτικές διαγνώσεις χωρίς την τήρηση κανενός όρου».
Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια έκρηξη ιδρύσεως και λειτουργίας Μονάδων «Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (ΜΙΥΑ) και Τραπεζών Κρυοσυντήρησης χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο. Αιτία η ανυπαρξία δράσης της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ).

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Επιστολή των αναπληρωτών Θεολόγων στον υπουργό Παιδείας


 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας αποστείλουμε την παρούσα επιστολή μετά από τις εξελίξεις στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του τελευταίου διμήνου. Σκοπός μας είναι η κοινοποίηση των θέσεων μας, ειδικά σε ό,τι αφορά την ειδικότητα των Θεολόγων Καθηγητών. Τα ζητήματα για τα οποία θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας είναι : 
Οι προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών : Η ακριβοδίκαιη και αναλογική απορρόφηση των συναδέλφων , οι οποίοι εδώ και χρόνια απασχολούνται ως διδακτικό προσωπικό των Σχολικών Μονάδων, έχοντάς τα στελεχώσει σε κάθε γωνιά της Ελληνικής Επικράτειας. Το ζητούμενο από πλευράς μας είναι να μη παραβλέπονται οι ανάγκες της ειδικότητας σε έκτακτο προσωπικό , ειδικά όταν υπάρχουν δεκάδες κενά. Στις φάσεις των αναπληρωτών, που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν έχουν προσληφθεί Θεολόγοι, αν και ο κλάδος είναι μέσα στις δέκα ειδικότητες με τις περισσότερες συνταξιοδοτήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεν ζητούμε εύνοια , αλλά ισοτιμία . 
Προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των ετών 2010-2012: Τα παραπάνω χρόνια συνάδελφοι εργάστηκαν οποτεδήποτε και οπουδήποτε τους ζητήθηκε από το υπουργείο Παιδείας. Θεωρούμε, ότι θα πρέπει να γίνει η προσμέτρηση και αυτής της προϋπηρεσίας τους στους νέους πίνακες που θα σχηματιστούν. 

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Επιλογής της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου και της Δ΄ τάξης του Εσπερινού Γενικού Λυκείου


Μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πράξη 52/25-08-14 του Δ.Σ.) το υπουργείο Παιδείας απέστειλε οδηγίες σχετικά με τη διδασκαλία των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Επιλογής της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου και της Δ΄ τάξης του Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχ. έτος 2014-2015.



ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ 
Γ΄ Τάξη Ημερησίων ΓΕΛ 

Βιβλίο: «Θέματα Χριστιανικής Ηθικής» των Μ.Π. Μπέγζου, Α.Ν. Παπαθανασίου 

Η διδακτέα ύλη ορίζεται ως εξής: 

Οδηγίες για τη διδασκαλία των θεωρητικών μαθημάτων Ημερήσιου και Εσπερινού Γυμνασίου για το σχ. έτος 2014-2015


Μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πράξη 50/04-08-2014 Δ.Σ.) το υπουργείο παιδείας απέστειλε στα Γυμνάσια οδηγίες σχετικά με τη διδασκαλία των θεωρητικών μαθημάτων Ημερήσιου και Εσπερινού Γυμνασίου για το σχ. έτος 2014-2015. 




ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ 
(Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου) 

Για το μάθημα των Θρησκευτικών θα ακολουθηθούν όσα προβλέπονται στο ΠΣ του μαθήματος. Ωστόσο, ο διδάσκων σε συνεργασία με τον Σχολικό Σύμβουλο, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του σχολείου και της συγκεκριμένης τάξης, μπορεί να προβαίνει σε ανάλογες διαφοροποιήσεις της διδασκόμενης ύλης και του αριθμού των ωρών σε ορισμένες από τις διδακτικές ενότητες. Συνεπώς, προτείνεται στον διδάσκοντα να ακολουθεί τα συνακόλουθα βιβλία του εκπαιδευτικού για κάθε συγκεκριμένη τάξη. 

Για τα Βιβλία του εκπαιδευτικού βλ. http://www.pi-schools.gr/books/gymnasio/ ή στο «ψηφιακό σχολείο»: 

1. Θρησκευτικά Α΄ τάξης Γυμνασίου, Βιβλίο Εκπαιδευτικού: 

2. Θρησκευτικά Β΄ τάξης Γυμνασίου, Βιβλίο Εκπαιδευτικού: 

3. Θρησκευτικά Γ΄ τάξης Γυμνασίου, Βιβλίο Εκπαιδευτικού: 

Συμπληρωματικές οδηγίες για τις Βιωματικές Δράσεις Ημερήσιου και Εσπερινού Γυμνασίου για το σχ. έτος 2014-2015

Σχετικά με την εφαρμογή των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο διευκρινίζονται τα εξής:

Σε περίπτωση που η εφαρμογή της ζώνης είναι αδύνατη για πρακτικούς λόγους (π.χ. έλλειψη αιθουσών), μετά την έγκριση του Σχολικού Συμβούλου Παιδαγωγικής Ευθύνης, επιτρέπεται η υλοποίηση των Βιωματικών Δράσεων στο πλαίσιο των αλφαβητικών τμημάτων, οπότε ο αριθμός των μαθητών του τμήματος της Βιωματικής Δράσης είναι ο αριθμός των μαθητών του τμήματος. 

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αναλάβουν την εποπτεία και καθοδήγηση μέχρι δύο Βιωματικών Δράσεων. 

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Η παιδεία της μη- κούρασης και η απουσία του Χριστού ως θεμέλιου ζωής


Πώς το σύστημα αποκοιμίζει τα παιδιά μας
1. Τραγούδι για να μην κοιμηθεί ένα μωρό. Ποίημα του Ισπανού ποιητή Λούις Πιμεντέλ: «Μην κοιμάσαι/ μωρουδάκι μου./Σπάραξε, μούγκρισε, κλάψε./ Ο πατέρας σου είναι μακριά./Ξέσκισε με τα πόδια/Αυτό το σεντόνι του φόβου/ Μην κλείνεις τα μάτια./ Μωρουδάκι μου./ Ο αέρας ουρλιάζει./Μην κλείνεις τα μάτια./ Ο θάνατος,/γυρίζει έξω./ Βλέπω το σκοτεινό ποτάμι,/Κι ένα νεκρό φύλλο./ Σπάραξε, μούγκρισε, κλάψε./Ο πατέρας σου είναι μακριά.” (Poesia Gallega, Alianza Editorial).
2. Το μικρό αυτό ποίημα το αγαπώ πολύ. Αν και το μετέφρασα πριν πολλά χρόνια , δεν το άφησα στην άκρη όπως πολλά άλλα ποιήματα. Μένει πάντα στη μνήμη μου ζωντανό. Ίσως γιατί έμεινα κι εγώ ορφανός όταν ήμουν μωρό και εξιδανίκευσα κατόπιν τον πατέρα. Το ξαναδιαβάζω και νιώθω κάθε φορά να με συνταράσσει με την ίδια ένταση της συγκίνησης . Ώσπου μια μέρα κάθισα και έγραψα τις γραμμές που ακολουθούν, για ένα πρόβλημα που πιστεύω ότι είναι ο σταυρός του κάθε πατέρα και της κάθε μητέρας, που βλέπουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν με μόνο θεμέλιο της ζωή τους, την αναζήτηση της διασκέδασης και της ευχαρίστησης.

3. Έγραψα τις γραμμές που ακολουθούν ως μια καταγγελία του συστήματος για τις μεθόδους που εφαρμόζει για να αποκοιμίζει τα παιδιά μας. Το σύστημα μαθαίνει τα παιδιά μας να ζουν μισοκοιμισμένα για να μην αγωνίζονται ως ενήλικες για την ελευθερία, για τη δικαιοσύνη και γενικά για τα δικαιώματά τους. Αυτός είναι ο απώτερος σκοπός του συστήματος, να υποβάλει στους υπηκόους τη θέληση να ζουν σε κατάσταση ανελευθερίας.