Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Ματαίωση προγράμματος Πατριάρχου



Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ματαίωσε το υπόλοιπο του προγράμματος της επισκέψεως του στο Βέλγιο, που ήταν έως την προσεχή Πέμπτη. Αύριο, Τρίτη, το βράδυ επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη. Αιτία της απόφασής του αυτής είναι η προτεραιότητα που έθεσε να συναντηθεί την Τετάρτη το πρωί στην Πόλη με τον πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα. Σημειώνεται ότι η επίσκεψη στις Βρυξέλλες του κ. Βαρθολομαίου και η αιφνίδια αλλαγή του προγράμματος του παραδόξως δεν καλύπτεται από τους επικοινωνιακούς βραχίονες του Φαναρίου. 

Η ανακοίνωση του ιδίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι λιτή: « Ο Πατριάρχης το απόγευμα της Κυριακής, 15ης Νοεμβρίου, αναχωρεί δι’ ιδιωτικής πτήσεως εις Βρυξέλλας, ένθα θα έχη διαφόρους επαφάς, θα επιστρέψη δε συν Θεώ εις την Πόλιν το εσπέρας της Τρίτης, 17ης τ.μ., δια να υποδεχθή την πρωΐαν της επομένης εν τοις Πατριαρχείοις τον Πρωθυπουργόν της Ελλάδος Εξοχ. κ. Αλέξην Τσίπραν». 

Για τη ματαίωση του προγράμματος Τετάρτης και Πέμπτης του Πατριάρχου τα σχόλια ήσαν αρνητικά στο Βέλγιο, γιατί είχαν γίνει οι δέουσες προετοιμασίες, είχαν δαπανηθεί χρήματα και είχαν ήδη σταλεί προσκλήσεις... Το ερώτημα που τίθεται στην Αθήνα είναι πως αφού τον είχε συναντήσει πρόσφατα στην Αθήνα, στο περιθώριο του Διαθρησκειακού Συνεδρίου που διοργάνωσε το Υπουργείο των Εξωτερικών, ποιος ο λόγος της τόσης ανάγκης του να συναντήσει πάλι τον κ. Τσίπρα; Ο Έλληνας πρωθυπουργός την Τετάρτη θα περάσει από την Κωνσταντινούπολη, όπου είχε προγραμματίσει τυπικά να επισκεφθεί το Φανάρι, από όπου θα έλειπε ο Πατριάρχης, το βράδυ να παρακολουθήσει με τον Τούρκο ομόλογό του τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλάδος - Τουρκίας και την Πέμπτη το πρωί να αναχωρήσει για Άγκυρα προς συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογκάν. Όμως ο Πατριάρχης ανέτρεψε το πρόγραμμα του στο Βέλγιο, θέλοντας να συναντηθεί προσωπικά με τον κ. Τσίπρα... 

Ποια είναι τα θέματα που έκαμαν τον τόσο τυπικό Πατριάρχη να εκτεθεί στους Βέλγους επισήμους που τον είχαν προσκαλέσει και να τους αφήσει «στα κρύα του λουτρού» για να συναντήσει τον κ. Τσίπρα; Πρώτο είναι το οικονομικό. Η σοβαρότατη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα έχει προκαλέσει τη μείωση της οικονομικής συμπαράστασης προς το Φανάρι. Η εν λόγω μείωση θεωρείται από το Πατριαρχείο απαράδεκτη, γι’ αυτό και σε όλους τους τόνους ζητεί «αυτά που δικαιούται...». Οι αρμόδιοι του ΥπΕξ στις αλλεπάλληλες επισκέψεις απεσταλμένων του Πατριάρχου στην Αθήνα και στα συνεχή οικονομικά αιτήματα τους απαντούν ότι όλος ο λαός έχει πληγεί και θα ήταν σκάνδαλο να μην υπάρξουν περικοπές και προς το Πατριαρχείο. «Από ένα χρεωκοπημένο κράτος δεν μπορείς να απαιτείς, πρέπει να κατανοείς» μας επισήμανε επίτιμος πρέσβυς που γνωρίζει άριστα τα του Φαναρίου. Προφανώς ο Πατριάρχης έχει επιλέξει να θέσει ο ίδιος και πολύ έντονα το οικονομικό ζήτημα στον Έλληνα πρωθυπουργό. Βεβαίως αφορισμός δεν χωρεί στην περίπτωση, όπως πικρόχολα μας σημείωσε Μητροπολίτης της Ελλαδικής Εκκλησίας. 

Τα άλλα θέματα που είναι ανοιχτά και προκαλούν δυσχέρειες στη συνεργασία του Φαναρίου με την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά είναι άγνωστο αν θα υπάρξει χρόνος να συζητηθούν, είναι οι πολλές και προκλητικές παρεμβάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου στις «Νέες Χώρες», η απαίτησή του για αναβάθμιση του Γραφείου των Αθηνών σε ένα είδος «Νουντσιατούρας», κατά πλήρη παραβίαση όσων συμφωνήθηκαν το 1998 με την Εκκλησία της Ελλάδος, και τα διπλωματικά και όχι μόνο ζητήματα που ο κ. Βαρθολομαίος άνοιξε πρόσφατα με τη Βουλγαρία ερήμην της Ελληνικής Κυβερνήσεως. - 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου