Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Persona non grata ο Βαρθολομαίος για τους Βούλγαρους!



Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Διπλωματικές παρενέργειες είχε σύμφωνα με πληροφορίες της ROMFEA.GR η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίος στη Βουλγαρία τόσο σε πολιτικό, όσο και σε εκκλησιαστικό επίπεδο.

Το αίτημα του Πατριάρχη να επιστραφούν τα κειμήλια των Μοναστηριών της Β. Ελλάδας που εκλάπησαν από τους Βούλγαρους και οι δηλώσεις του Πατριάρχη για την Εκκλησία της Βουλγαρίας προκάλεσαν μεγάλη δυσαρέσκεια σε κορυφαίους παράγοντες της γειτονικής χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στον πρόεδρο της χώρας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ όπου του έθεσε το θέμα των κειμηλίων (χωρίς να λάβει απάντηση), ο Πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ αρνήθηκε να συναντήσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο!

Ο Πρωθυπουργός της χώρας εξήγησε και τους λόγους που ματαίωσε τη συνάντηση, προχωρώντας σε μία ανευ προηγουμένου διπλωματική αντίδραση.

"Μετά τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι και τις δηλώσεις του Πατριάρχη, αποφάσισα να μη συναντηθώ μαζί του. Ο Πατριάρχης εδώ και πολύ καιρό ζητά αυτά τα κειμήλια. Όταν μπροστά μου έγινε θέμα για αυτά, παρακάλεσα τη διευθύντρια βυζαντινών σπουδών κυρία Axinia Tzurova να μου τα δείξει. Όντως είναι καταπληκτικά και ιερά κειμήλια και η Βουλγαρία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα αποχωριστεί", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

Η ρήξη που έχει συμβεί μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Βουλγαρίας είναι τέτοια που εκπρόσωποι από βουλγαρικες οργανώσεις και συνδικάτα, καθηγητές πανεπιστημίου, δημόσια πρόσωπα και πλήθος πραγματοποίησαν ειρηνική διαμαρτυρία κρατώντας κεριά μπροστά στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο κ . Βαρθολομαίος.

Οι Βούλγαροι διαμαρτύρονται για τις δηλώσεις του Πατριάρχη που, όπως λένε, "ταπεινώνουν την Εκκλησία της Βουλγαρίας".

Μιλούν για εθνοφυλετισμό και διαμαρτύρονται γιατί, σημειώνουν, ο τρόπος που απευθύνθηκε στον κ. Νεόφυτο μαρτυρά πως δεν τον αντιμετωπίζει ως Πατριάρχη αλλά ως έναν απλό επίσκοπο.

Να σημειωθεί πως καμία επίσημη αντίδραση δεν υπάρχει για τις εξελίξεις από τον Οικουμενικό Πατριάρχη παρά μόνο ότι αρνήθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σε βούλγαρους, σέρβους, ρουμάνους δημοσιογράφους, για το λόγο ότι "διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου