Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Άσκοπη σπατάλη από το Φανάρι



Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Άσκοπη σπατάλη από το Φανάρι, σε περίοδο μάλιστα οικονομικής κρίσεως. Σύμφωνα με το πληροφοριακό δελτίο που κυκλοφορείται από την Επικοινωνιακή και Μορφωτική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος διοργάνωσε διήμερη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, 4-5 Ιανουαρίου 2016, με θέμα την προετοιμασία της Πανορθοδόξου Συνόδου. Σ’ αυτήν δεν υπήρξε καμία τέτοια προετοιμασία και κανένας εκπρόσωπος Εκκλησίας... Μετά από πρόσκληση του Φαναρίου συμμετέσχον κυρίως θεολόγοι, κληρικοί και λαϊκοί, καθώς και άλλοι προσκεκλημένοι, τριάντα πέντε συνολικά. Με τον μετριότερο υπολογισμό, αν η δαπάνη για καθέναν ήταν 500 Ευρώ, η συνάντηση κόστισε άνω των 15.000 Ευρώ!

Το ξόδεμα τόσων χρημάτων ήταν απολύτως περιττή. Από τον κατάλογο των προσκληθέντων στη συνάντηση είναι σαφές ότι ουδείς συμμετέσχε στη διαδικασία της προετοιμασίας της Πανορθοδόξου, όλοι έχουν από μικρή έως ελάχιστη επιρροή στους εκκλησιαστικούς ταγούς, από τους οποίους εξαρτάται η πραγματοποίηση της και όλοι έχουν έναν πολύ μικρό κύκλο επιρροής στις χώρες τους. Επειδή όλοι οι προσκεκλημένοι ήσαν φίλα προσκεκλημένοι στο Φανάρι, μόνο ως ευκαιρία να περάσουν ευχάριστα λίγες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη και να συμμετάσχουν, την ημέρα των Επιφανίων, στη Θεία Λειτουργία και στην τελετή του αγιασμού των υδάτων στον Βόσπορο μπορεί λογικά να δικαιολογηθεί. Όμως στην περίοδο αυτή, που οι Έλληνες υποφέρουν, τέτοιες προσκλήσεις είναι προκλητικές και σκανδαλώδεις γι’ αυτούς, όταν μάλιστα γίνονται με χρήματά τους.

Στη συνάντηση από την θεολογική επιστημονική κοινότητα της Ελλάδος προσεκλήθησαν και συμμετέσχον μόνον ο π. Χρυσόστομος Νάσσης, του ΑΠΘ, ο κ. Κων. Δεληκωνσταντής, του ΕΚΠΑ, οι κ.κ. Νικ. Ασπρούλης και Παντ. Καλαϊτζίδης της «Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου», και οι κ.κ. Θαν. Παπαθανασίου και Στ. Γιαγκάζογλου του « Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου». Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, από τους προσκληθέντες εξ Ελλάδος ανήκουν στον Πανελλήνιο Θεολογικό Σύνδεσμο «Ο καιρός», ιδεολογικά στη μετανεωτερική θεολογία και είναι υπέρ της μετατροπής του μαθήματος των θρησκευτικών σε θρησκειολογικό. Είναι εντυπωσιακό ότι το Φανάρι δεν προσκάλεσε καθόλου μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων και επίσης καθόλου επώνυμους και γνωστούς καθηγητές των Θεολογικών Σχολών και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών της Ελλάδος.

Στη συνάντηση τους προσκληθέντες προσφώνησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Στην ομιλία του διατύπωσε την βεβαιότητα ότι η Πανορθόδοξη Σύνοδος θα διεξαχθεί φέτος, από την ημέρα της Πεντηκοστής, στην Κωνσταντινούπολη και στο Ναό της Αγίας Ειρήνης, όπου έλαβε χώρα η 2η Οικουμενική Σύνοδος. Σημειώνεται ότι με τα σημερινά δεδομένα και λόγω των πολιτικών εξελίξεων, που δεν ελέγχονται από το Φανάρι, είναι βέβαιο ότι η Πανορθόδοξη δεν μπορεί να διεξαχθεί στην Βασιλεύουσα, αφού έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν οι Εκκλησίες της Αντιοχείας, της Ρωσίας και της Τσεχίας – Σλοβακίας και πιθανόν της Σερβίας. Είναι άγνωστο και αν έχει εξασφαλίσει την άδεια των τουρκικών αρχών για τη χρήση του Ναού της Αγίας Ειρήνης...-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου