Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Δελτίο Τύπου της ΠΕΘ για την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για το μάθημα των Θρησκευτικών



Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2016

Δελτίο Τύπου της ΠΕΘ για την απόφαση 
της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για το μάθημα των Θρησκευτικών

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, σε έκτακτη Συνεδρίασή της στις 12 Ιανουαρίου 2016 καθώς και στην τακτική της Συνεδρίαση, της 13ης Ιανουαρίου 2016, συζήτησε για το ποια θα είναι η θέση της στον διάλογο με την Πολιτεία για το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων θεωρεί ότι η τελική θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος, για το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών, όπως αυτή διατυπώθηκε στο Δελτίο Τύπου της 13ης Ιανουαρίου 2016 που εξέδωσε η ΔΙΣ, απηχεί τις απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας του θεολογικού κόσμου, διαλύει την παραφιλολογία γύρω από το θέμα και προσανατολίζει προς στην ενδεδειγμένη συνθετική λύση του προβλήματος που ταλανίζει το θεολογικό κόσμο εδώ και τέσσερα χρόνια.

Αξίζει να επισημάνουμε τα εξής χαρακτηριστικά σημεία από την ως άνω ιστορική απόφαση της 13ης Ιανουαρίου 2016 της ΔΙΣ:

1) «Να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον στο τρέχον Πρόγραμμα Σπουδών με την δική του θεματική μεθοδολογία, στο οποίο όμως να γίνουν μερικές βελτιώσεις, εντάσσοντάς το στα σύγχρονα παιδευτικά δεδομένα, οπότε να εισαχθούν σε κάθε βιβλίο –όχι σε κάθε μάθημα– μερικά κεφάλαια θρησκειολογικά, ανάλογα με την θεματολογία του βιβλίου, αφού όμως δοθεί προτεραιότητα στην ορθόδοξη παράδοση, την οποία ακολουθεί η πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών, αλλά και να χρησιμοποιηθούν ως εφαρμογές και τα καλά στοιχεία του Νέου Προγράμματος Σπουδών».

2) «Τα σχολικά μαθήματα δεν μπορούν να διαχωρίζονται σε προοδευτικά και συντηρητικά».

3) «Το σχολείο και η σχολική κοινότητα δεν είναι χώρος επιβεβαίωσης καμίας πολιτικής συνθηματολογίας, τα σχολικά μαθήματα δεν μπορούν να διαχωρίζονται σε «προοδευτικά» και «συντηρητικά», ούτε επιτρέπεται η διεξαγωγή οποιουδήποτε άτυπου δημοψηφίσματος φρονημάτων στην πλάτη των μαθητών, όπως επιχειρήθηκε με τις υποσχέσεις περί αναιτιολόγητης απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών».

4) «Παλαιές και πρόσφατες αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων, που ερμηνεύουν το Σύνταγμα, αποφαίνονται ομόφωνα υπέρ της υποχρεωτικής διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών με κύρια βάση την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση και με δικαίωμα απαλλαγής για όσους δεν είναι ορθόδοξοι χριστιανοί».

H ΠΕΘ επικροτεί τις θέσεις αυτές που διατύπωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στη Συνεδρίαση της 13ηςΙανουαρίου 2016, υιοθετώντας τη σχετική πρόταση που κατέθεσε στη Συνεδρίαση ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και τον συγχαίρει θερμά για την εμπεριστατωμένη εισήγηση και πρότασή του. Πρωταρχικά, όμως, εκφράζει την πλήρη ικανοποίηση και τα θερμά συγχαρητήριά της προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και άπαντες τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που ενέκριναν την ως άνω Εισήγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου