Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Στα παλαιά τους υποδήματα «έγραψαν» τις ποικίλες αντιδράσεις των πιστών, για την επίσκεψη – αστραπή του Πάπα στην Λέσβο.



ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ

Μπορεί να μην είναι όλοι οι πιστοί, αλλά δεν είναι και λίγοι εκείνοι που ζήτησαν και μάλιστα εγγράφως να ακυρωθεί η επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο, γιατί δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα. Άλλοι πάλι οργάνωσαν ακόμη και προσευχές για αυτό.

Και καλά κάνουν.
Εδώ και χρόνια, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί μεγαλώσαμε και κατηχηθήκαμε με την ιδέα ότι είμαστε οι μόνοι Χριστιανοί, που βρίσκονται στον σωστό δρόμο του Χριστού,ενώ οι Καθολικοί είναι οι..αιρετικοί. Ποιός μπορεί να ξεχάσει το ξέσπασμα ακόμη και του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, που είχε πεί από τηλεοράσεως αλλά και εντός Συνόδου το αμίμητο:

–» Και ποιός σας είπε ρε,οτι ο Πάπας και το Βατικανό είναι Εκκλησία;»

Η άποψη αυτή πηγαίνει από γενιά σε γενιά, μέχρι την τελευταία γενιά, που η Παγκοσμιοποίηση θέλει να της αλλάξει ξαφνικά ιδέες και απόψεις. Τώρα η νέα “άποψη” είναι οι θρησκευτικοί ηγέτες να τα βρούν μεταξύ τους και να τακιμιάσουν, ειδικά των μονοθεϊστικών εκκλησιών, όλοι οι Χριστιανοί μαζί αλλά μαζί και οι Εβραίοι.

Φυσικά όλο αυτό το αισχρό παιγνίδι εξουσίας–πρώτα διαίρει και βασίλευε, και μετά είμαστε όλοι Ένα–ουδόλως αφορά τον ίδιο τον Χριστό που, ενώ ο ίδιος δέχτηκε να σταυρωθεί για να διδάξει έμπρακτα την συγχώρεση και την αγάπη, όταν όμως μπήκε στο ναό του Πατέρα Του, έδειξε και το άλλο του πρόσωπο: τα έκανε όλα λίμπα, μπροστά στους έμπορους της πίστης και τους εκμεταλλευτές του πιο αγνού ανθρωπίνου συναισθήματος.

Τα ίδια και χειρότερα θα έκανε και σήμερα.

Όπως και να το κάνουμε, το ποίμνιο, ο πιστός λαός είναι αναστατωμένος και δεν θέλει να δεχτεί αυτές τις αλλαγές. Αλλαγές που δεν είναι οι μόνες, αλλά έρχονται μαζί με όλες τις άλλες, τις “μεταρρυθμίσεις”:την οικονομική του ανέχεια, την αγωνία του πως να ταΐσει τα παιδιά του και να σώσει το κεραμίδι του σπιτιού του, το σύμφωνο συμβίωσης κλπ, ποιά είδους ομπρέλα θα σταθεί ανθεκτική στις απανωτές φοροκαταιγίες, να τα βγάλει πέρα με την χαλασμένη ψυχολογία του και να μην έχει σε ποιόν να ακουμπήσει και ποιόν να εμπιστευτεί,αφού ο ένας μετά τον άλλον αποδεικνύονται υποκριτές, ψεύτες και κλέφτες;

Κι εδώ έρχεται ο ρόλος που θέλει για τον εαυτό του ο Πάπας.

Μιλώντας στους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στη Μυτιλήνη λέγοντας ότι:

« Θα πάω στη Λέσβο για να εκφράσω αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, αλλά και στους κατοίκους του νησιού και σε όλον τον ελληνικό λαό».

Αντί να πάει προς Τουρκία , αντί να δεί το μεταναστευτικό πρόβλημα στην ίδια του τη χώρα,αντί να ανοίξει το Βατικανό και να ζητήσει από την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη να ανοίξει τα σύνορά της και να φιλοξενήσουν κι οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες κόσμο,επιλέγει να έρθει στην Ελλάδα για… τρίωρη συμπαράσταση, για να μας πεί προφανώς μπράβο που αναλάβαμε εμείς να κρατήσουμε όλο αυτό το φορτίο των προσφύγων!
Και τι μήνυμα έστειλε η ηγεσία της δικής μας Εκκλησίας στον Πάπα;

–«Η πράξη αυτή είναι από μόνη της ένα μήνυμα, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Να μην είναι ένα ταξίδι φιγούρας και μεγαλοπρεπών επισκέψεων. Να είναι ένα λιτό ταξίδι, όπου ο Πάπας θα έρθει για τρεις ώρες στον προσφυγικό καταυλισμό και στη συνέχεια οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες θα φάμε με τους πρόσφυγες και θα πούμε δύο λόγια ο κάθε ένας μας. Είναι μια συμβολική παρουσία, στέλνοντας ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς τα έθνη και τους ηγέτες τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συνεργαστούμε για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα».

Και αλήθεια, πόσο… λιτή πορεί να είναι μιά τέτοια επίσκεψη που από τη φύση της έχει φιγούρα,όταν εκτός από την ΕΡΤ, το CNN, το BBC και το RAI – προς το παρόν και βλέπουμε μέχρι το Σάββατο πόσοι ακόμη– θα είναι παρόντες,για να καλύψουν τηλεοπτικά τη συνάντηση;

Με λίγα λόγια, μιλάμε για το απόλυτο σόου, για μια κίνηση βιτρίνας, που μεγαλύτερη βαρύτητα δίνει στο μήνυμα “οι εκκλησίες είναι πλέον μαζί”, παρά στο προσφυγικό πρόβλημα.
Γιατί, αν δεν το ξέρετε–που το ξέρετε δηλαδή–σε εκείνους που υποτίθεται θέλουν να στείλουν το μήνυμα, είναι οι ίδιοι που έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα από την αρχή, διαλύοντας με πολέμους τη Συρία, είναι οι ίδιοι που διέλυσαν τη Λιβύη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν( παρ´ολίγον και την Αίγυπτο) σκορπίζοντας τους λαούς αυτούς, στους πέντε ανέμους και ποντάροντας σε αυτούς, ως νέο φθηνό εργατικό αίμα, αλλά και ανακάτεμα των λαών και των θρησκειών. Αυτά θέλει το ΔΝΤ, τα διάφορα forums των Παγκοσμιοποιητών, αυτά θέλουν οι Λέσχες( στις οποίες συμμετέχουν δεξιοί και αριστεροί) και πάνω απ’ όλα, η Agenda 21 του ΟΗΕ, που έχει κάνει τους ηγέτες πιόνια της!Ακόμη και των θρησκευτικών.

Ναι, τελικώς «αιρετικοί», μπορεί να έπαψαν να είναι ο ένας για τον άλλον, αλλά με όλα όσα γίνονται σήμερα,φοβούμαι οτι Χριστιανοί ουδέποτε υπήρξαν.
Και είναι το μόνο σίγουρο.
Είναι απλώς καλοί και υπάκουοι προσκυνητές της παγκόσμιας κίνησης, που δεν τα έχει βάλει μόνο με την Ανθρωπότητα, αλλά και με τον ίδιο τον Δημιουργό της!

(Δημοσιεύθηκε στην καθημερινή εφημερίδα » Ανεξαρτησία», σήμερα 14 Απριλίου 2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου