Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Φανάρι προς Αθήνα για επίσκεψη Πάπα: Δυστυχώς δε μας προλάβατε



Την επίσκεψή του στην Λέσβο, την ημέρα που θα έρθει ο Πάπας Φραγκίσκος, ανακοίνωσε πριν από λίγο με επίσημο δελτίο τύπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, χωρίς να αναφέρει πουθενά την πρόσκληση της Εκκλησίας της Ελλάδος και επισημαίνοντας πως ο ίδιος ο Πατριάρχης έχει επικοινωνήσει καιρό πριν με τον Πάπα.

Επίσημο δελτίο τύπου εξέδωσε πριν από λίγο το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο οποίο ανακοινώνει πως το τελευταίο διάστημα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσωπικώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, παρακολουθούν αγρύπνως τις εξελίξεις και τις πολεμικές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και τις εκεί διώξεις των Χριστιανών.

Ο Πατριάρχης έχει εκφράσει μέχρι σήμερα την αγωνία του για το μέγα θέμα του κύματος προσφύγων, ενώ υπογραμμίζει εντόνως ότι έχει επικοινωνήσει ήδη με τον Πάπα Φραγκίσκο για αυτό το θέμα και δεν έγινε κατόπιν της ανακοίνωσης της Εκκλησίας της Ελλάδος.

«Εν τω πλαισίω του εγνωσμένου τούτου ενδιαφέροντος και της από κοινού αγωνίας των Θρησκευτικών Ηγετών και της επιτακτικής ανάγκης αναλήψεως κοινής πρωτοβουλίας και δράσεων αυτών προς ευαισθητοποίησιν της διεθνούς κοινής γνώμης και των αρμοδίων Οργάνων και φορέων, η Α. Αγιότης ο Πάπας Ρώμης Φραγκίσκος, η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθο-λομαίος και η Α. Μακαριότης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος θα επισκεφθούν λίαν προσεχώς την Νήσον της Λέσβου, προς επικοινωνίαν και επιστήριξιν των εκείσε ευρισκομένων προσφύγων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση.

Η κίνηση και πρωτοβουλία αυτή των Θρησκευτικών Ηγετών θα επιστηρίξει και ενισχύσει τις χιλιάδας των δοκιμαζομένων προσφύγων και θα εμπνεύσει την ανάληψη καταλλήλων πρωτοβουλιών διά την προστασία των εμπεριστάτων Χριστιανικών Κοινοτήτων και την ορθή αντιμετώπισιν του μείζονος προσφυγικού θέματος. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press εκπρόσωπος του Βατικανού δεν αρνείται το ενδεχόμενο επίσκεψης του Πάπα στην Ελλάδα, χωρίς, όμως, να έχει προγραμματιστεί επίσημα. Ενδιαφέρον έχει, επίσης, ότι στην ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου δε γίνεται λόγος για πρόσκληση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τον Πατριάρχη. Όπως ανακοίνωσε, σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε να απευθύνει πρόσκληση στον Πατριάρχη, «ώστε αυτός να τιμήσει με την παρουσία του το νησί της Λέσβου την ημέρα επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου» κάνοντας λόγο μάλιστα για την προσωπικότητα του Πατριάρχη και το κύρος του που θα στείλουν «στα πέρατα του κόσμου ένα πολύ ηχηρό μήνυμα αφύπνισης της παγκόσμιας κοινότητας, προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των προβλημάτων των προσφύγων και, ταυτόχρονα, της ανάληψης των δεουσών ενεργειών για την προστασία των χριστιανών που πλήττονται βάναυσα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και των λοιπών δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας».

Διακρίνουμε, λοιπόν, μία προσπάθεια από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος να ηρεμήσει τα πνεύματα, για να μην υπάρχουν εντάσεις, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που πλησιάζει ο καιρός για την Πανορθόδοξη Σύσκεψη. Από την άλλη ο Οικουμενικός Πατριάρχης, φέρεται να είναι κάθετος στις θέσεις της «Μητέρας Εκκλησίας», αφού άλλωστε και η Λέσβος είναι μία από τις Μητροπόλεις που ανήκουν στις «Νέες χώρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου