Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Νωρίτερα θα σχολούν οι μαθητές δημοτικού από του χρόνου


 

 Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι νέες αποφάσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, αφού μετά τη συγχώνευση νηπιαγωγείων, κάνει εκπτώσεις στη δημόσια εκπαίδευση, καταργώντας από τον Σεπτέμβριο όλους τους τύπους ολοήμερου σχολείου και Ενιαίου Αναμορφωμένου Προγράμματος (που διαρκούν από τις 2 έως τις 4 μ.μ.)....


Με τον τρόπο αυτόν δημιουργεί έναν νέο ενιαίο τύπο ολοήμερου δημοτικού σχολείου, βγάζοντας εκτός προγράμματος επιπλέον μαθήματα, καθώς όλες οι τάξεις θα σχολούν στη 1.15 το μεσημέρι.

Ο κ. Φίλης θέλει να εξοικονομήσει έτσι εκπαιδευτικούς, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», στελέχη του υπουργείου Παιδείας προτείνουν, πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων -όπως για παράδειγμα ξένων γλωσσών- να μετακινηθούν σε γυμνάσια και λύκεια για να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν εκεί.

Σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, το υπουργείο θα κερδίσει σχεδόν 3.000 θέσεις από την κατάχρηση του Ενιαίου Αναμορφωμένου Προγράμματος αφού αυτό σημαίνει πως το πρόγραμμα της κάθε τάξης μειώνεται κατά πέντε διδακτικές ώρες την εβδομάδα, αφού θα ολοκληρώνεται στη 1.15 και όχι στις 2 μ.μ.

Ουσιαστικά, από όλες τις τάξεις «κόβεται» μία ώρα από Γυμναστική, Ευέλικτη Ζώνη και Αγγλικά, ενώ κατά μία ώρα μειώνονται σε Α' και Β' Δημοτικού η διδασκαλία Ελληνικών και Μουσικής, σε Γ' και Δ' η Μελέτη Περιβάλλοντος, σε Ε' και ΣΤ' τα Θρησκευτικά και η Θεατρική Αγωγή, σε Γ', Δ', Ε' και ΣΤ' η Πληροφορική.

Με βάση τις αλλαγές που φέρνει η απόφαση Φίλη, τα παιδιά θα μένουν εθελοντικά στο σχολείο. Δηλαδή, από τη 1.20 μέχρι τις 2 το μεσημέρι θα γευματίζουν, από τις 2 μέχρι τις 3.15 θα μελετούν και μετά τις 3.15 θα κάνουν μια απασχόληση. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι για τη σύσταση ολοήμερου προβλέπεται να υπάρχει ελάχιστος αριθμός 14 μαθητών, ενώ και οι δύο γονείς των παιδιών θα πρέπει να εργάζονται και να προσκομίσουν τα απαραίτητα παραστατικά που θα το αποδεικνύουν!

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει και η παράταξη εκπαιδευτικών Δημοκρατική Συνεργασία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι αποφάσεις Φίλη σημαίνουν τη διάλυση του ολοήμερου σχολείου, αφού, μεταξύ άλλων, καταργείται η πρωινή ζώνη (7-8 π.μ.) όπου οι εργαζόμενοι γονείς μπορούσαν να αφήσουν τα παιδιά στο σχολείο. Όμως, την ίδια ώρα καταργείται και ο δάσκαλος-υπεύθυνος του ολοήμερου σχολείου καθώς θα από του χρόνου αναλαμβάνουν εκ περιτροπής οι εκπαιδευτικοί ανάλογα με το πρόγραμμά τους.

http://kafeneio-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου