Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2016

Ενότητα για να δοθούν απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα του κόσμου, το μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης ΣυνόδουΟ παλμός της Ορθοδοξίας χτυπάει στο Κολυμπάρι Χανίων, όπου το πρωί της Δευτέρας 19 Ιουνίου άρχισαν οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αλλά και όλοι οι Ιεράρχες που πήραν το λόγο, έστειλαν μηνύματα ενότητας, ενώ ιδιαίτερες αναφορές έγιναν στις απουσίες των τεσσάρων Εκκλησιών, με την επίσήμανση ότι το γεγονός αυτό δεν μειώνει την τεράστια σημασία της ορθόδοξης σύναξης.
Στην ομιλία του κατά την επίσημη έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για δυσάρεστο αιφνιδιασμό «την δωδέκατη ώρα» από πλευράς των Πατριαρχείων Αντιοχείας, Μόσχας, Βουλγαρίας και Γεωργίας, αφού είχαν συμμετάσχει σε όλες τις φάσεις της προετοιμασίας, είχαν υπογράψει τα κείμενα και είχαν όρισει τις αντιπροσωπείες τους. Αναφέρθηκε επίσης με νόημα στις περιπτώσεις αρχαιότερων συνοδών η ισχύς των αποφάσεων των οποίων, δεν επηρεάστηκαν απο τις απουσίες.


 
Οι προκαθήμενοι στις ομιλίες τους έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ενότητας των ορθοδόξων Εκκλησιών, στην επιτυχία και το κέρδος που προκύπτει απο την πραγματοποίηση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, αλλά και στην ανάγκη να απαντήσει στα τεράστια προβλήματα του σύγχρονου κόσμου.
Ο Αρχιεπίσκος Αθηνών Ιερώνυμος κάλεσε τις απούσες Εκκλησίες Αντιοχείας, Μόσχας, Βουλγαρίας και Γεωργίας να υπογράψουν τα τελικά κείμενα, κάνοντας αναφορά σε προσπάθεια απολυταρχικής επιβολής θέσεων.
Για εγωκεντρισμό μίλησε ο Αρχιεπισκοπος Αλβανίας Αναστάσιος και πρότεινε να επανεξεταστεί η αρχή της ομοφωνίας που έχει προκριθεί ως διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Η ανάγκη οικουμενικότητας της Συνόδου ήταν το κυρίαρχο θέμα και στις ομιλίες των υπόλοιπων Ιεραρχών, οι οποίοι θέλησαν να υποβαθμίσουν την απουσία των τεσσάρων Εκκλησιών.
Την ευχή να ομονοήσουν όλες οι ορθόδοξες Εκκλησίες, ώστε να διασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό η οικουμενικότητα της Συνόδου και ο πανορθόδοξος χαρακτήρας της, διατύπωσαν και οι προκαθήμενοι των Εκκλησιών Σερβίας, Ρουμανίας, Πολωνίας και Τσεχίας.
Ο Πατριάρχης Σερβίας κράτησε χαμηλούς τόνους ευχόμενος τα ζητήματα που οδήγησαν στην απουσία των τεσσάρων Εκκλησιών να μην συνεχίσουν να είναι τόσο σημαντικά, ώστε να τους υποχρεώνουν να μένουν μακριά από την Σύνοδο.
Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ επεσήμανε ότι η αυτοκεφαλία δίνει την ελευθερία σε κάθε τοπική Εκκλησία, αλλά η Συνοδικότητα διασφαλίζει την ενότητα και τη μαρτυρία σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Μητροπολίτης Πολωνίας Σάββας και ο Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας Ραστισλαβ, έθιξαν τα κύρια σημεία και το πνεύμα κάτω από το οποίο θα διεξαχθούν οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.


Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Μάχη Νικολάρα, Ελίνα Κολύβα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...