Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προχωρά κανονικά για τη Μεγάλη Σύνοδο!


Του Θεόδωρου Καλμούκου
Η Romfea.gr έχει αποκλειστικά δικαιώματα αναδημοσιεύσης από τον Εθνικό Κήρυκα

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προχωρεί κανονικά προς την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο παρά τα προσκόμματα και τις αιτιάσεις που προβάλλονται την τελευταία στιγμή από μερικές Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Αυτό ακριβώς τονίσθηκε και κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της Τρίτης 7 Ιουνίου 2016 της Ιεράς Ενδημούσας Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συνήλθε στο Φανάρι υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, προκειμένου να αξιολογήσει τις αντιδράσεις που πιθανόν θα προέκυπταν από την απόφασή της, της Δευτέρας 6 Ιουνίου, να προχωρήσει κανονικά η σύγκληση όπως έχει προγραμματιστεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος.

Οπως έγραψε λεπτομερώς ο «Εθνικός Κήρυξ», η Ιερά Ενδημούσα Σύνοδος του Φαναρίου η οποία συνήλθε εκτάκτως τη Δευτέρα 6 Ιουνίου απεφάσισε ομόφωνα τη διεξαγωγή της Μεγάλης Συνόδου στα Χανιά της Κρήτης όπως έχει συναποφασιστεί, εγκριθεί και προγραμματιστεί από κοινού με τις λοιπές Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, παρά τις εκφρασθείσες ενστάσεις και αιτιάσεις της τελευταίας στιγμής και τη δήλωση αποχής από την Εκκλησία της Βουλγαρίας.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάλεσε όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και των ευθυνών τους και να συμμετάσχουν στη Μεγάλη Σύνοδο για τη διασφάλιση της ενότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ελέχθη στη συνεδρίαση της Ενδημούσας Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις ή εξελίξεις από το ανακοινωθέν της της Δευτέρας, ενώ η κατάσταση με τη Βουλγαρία παραμένει ως είχε, δηλαδή δεν άλλαξε η στάση της και μέχρι στιγμής ισχυρίζεται ότι δεν θα συμμετάσχει στη Μεγάλη Σύνοδο.

Επίσης, ουδεμία αντίδραση, σχόλιο, ή επικοινωνία προήλθε από το Πατριαρχείο της Μόσχας μέχρι στιγμής τουλάχιστον, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι προσμετρά όλες τις παραμέτρους της στάσης του και την επήρεια που ασκεί στα Πατριαρχεία Βουλγαρίας και Αντιόχειας.

Εν τω μεταξύ, με μακροσκελές ανακοινωθέν του το οποίο εκδόθηκε και στην ελληνική γλώσσα, το Πατριαρχείο της Αντιόχειας δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη Μεγάλη Σύνοδο εάν πρώτα δεν λυθεί το διμερές πρόβλημα με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για την Αρχιεπισκοπή Κατάρ την οποία ίδρυσε το τελευταίο, ενώ η Αντιόχεια διεκδικεί τη δικαιοδοσία του.

Συγκεκριμένα, στο ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Αντιοχείας αναγράφονται ανάμεσα στα άλλα, ότι αποφασίστηκε «να μη συμμετάσχει το Πατριαρχείο Αντιοχείας στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο μέχρι να διαλυθούν όλοι οι λόγοι που εμποδίζουν τη συμμετοχή στη Θεία Ευχαριστία κατά τη διάρκεια της Συνόδου, όταν βρεθεί μια οριστική λύση σχετικά με την εισπήδηση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στα όρια του Πατριαρχείου Αντιοχείας, η οποία οδήγησε σε διακοπή κοινωνίας με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων».

Από το Οικουμενικό Πατριαρχείο πιστεύεται ότι δεν είναι δυνατόν ένα διμερές θέμα που υφίσταται μεταξύ δύο Εκκλησιών να καθίσταται εμπόδιο για τη μη συμμετοχή τους στο μεγάλο και ιστορικό γεγονός της Μεγάλης Συνόδου.

Εκ Φαναρίου ελέχθη στον «Ε.Κ.» ότι «ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μεταβαίνει στην Κρήτη στις 15 του μηνός κανονικά, σύμφωνα με το καταρτισθέν και από όλους εγκριθέν πρόγραμμα της Μεγάλης Συνόδου».

http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/8757-to-oikoumeniko-patriarxeio-proxora-kanonika-gia-ti-megali-sunodo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου