Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016

Οικουμενικός Πατριάρχης: ''Δεν θα ζητήσω πίσω τις Νέες Χώρες''Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Τρίτη ημέρα σήμερα των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, και στην ημερήσια διάταξη είναι το ζήτημα του «Αυτονόμου» το οποίο θα συζητήσουν όλοι οι συμμετέχοντες υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Συμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr την στιγμή που άνοιξε το θέμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έφερε την διάταξη που είχε ψηφίσει η Εκκλησία της Ελλάδος για το καθεστώς των Μητροπόλεων, το οποίο είναι κατοχυρωμένο με Πατριαρχικό Τόμο και Συνοδική Πράξη.

Τότε παίρνει τον λόγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης και μεταξύ άλλων είπε: «Μακαριώτατε, επειδή πολλές φορές στο παρελθόν έχουν δημιουργηθεί παρεξηγήσεις με το συγκεκριμένο θέμα από πρόσωπα που θέλουν να διαταράξουν τις αγαστές σχέσεις των δύο Εκκλησιών, θέλω σήμερα ενώπιον της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι ναι μεν οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών υπάγονται πνευματικά στο Φανάρι και έχουν παραχωρηθεί επιτροπικώς και για ιστορικούς λόγους, αλλά δεν είναι ούτε στην πρόθεση την δική μου, ούτε στου Πατριαρχείου εν γένει να τις ζητήσω πίσω!»

Επίσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr , ανέφερε πως «επειδή πολλά λέγονται αλλά και δημιουργούνται σχόλια για τις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου και της Εκκλησίας της Κρήτης, δεν είναι λιγότερο Ελλάδα από την υπόλοιπη Ελλάδα.»

Το θέμα σχολιάσε και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος μιλώντας στον Ρ/Σ "Ορθόδοξη Μαρτυρία" τόνισε ότι "δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αυτονομίας των λεγόμενων Νέων Χωρών της Ελλάδος. Παραμένει το Καθεστώς ως έχει. Δεν υφίσταται κανένα ζήτημα, όλα βαίνουν ειρηνικά και δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει κανείς γι' αυτό. Είναι μία διαβεβαίωση που έγινε ενώπιον όλου του σώματος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και που καταγράφει μια σημαντική εξέλιξη στη σταθερότητα του Εκκλησιαστικού μας καθεστώτος στην Εκκλησία της Ελλάδος. Το λέγω αυτό για να τονίσω πρωτίστως με πόση ειλικρίνεια λειτουργεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος διευθύνει την Σύνοδο διακονώντας την ενότητα, από την πρώτη στιγμή, όπως το διεκήρυξε στη Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...