Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη για την Αγία Σοφία


Μήνυμα σεβασμού της πίστης και των ιερών χώρων των θρησκειών έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης από τον πανηγυρίζοντα ναό της Αγίας Κυριακής Κοντοσκαλίου, όπου χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε το πρωί της Πέμπτης.
Ο Πατριάρχης απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα έκανε αναφορά, μεταξύ άλλων, και στο Μπαϊράμι, μια από τις μεγάλες εορτές της μουσουλμανικής θρησκείας λέγοντας ότι  «τους ευχόμεθα (σ.σ. στους μουσουλμάνους) εις τας μεγίστας εορτάς της πίστεώς τους. Σεβόμεθα την πίστη τους», σημειώνοντας ότι και οι χριστιανοί «έχουμε την αξίωσιν  να σέβωνται  και εκείνοι την δική μας πίστι, αλλά να σέβωνται και τους τόπους  λατρείας των πατέρων μας».

Ο Πατριάρχης υπογράμμισε ότι ο σεβασμός στην πίστη και τους ιερούς χώρους των θρησκειών πρέπει να είναι αμοιβαίος και μάλιστα για  «μνημεία ωσάν την Αγίαν Σοφίαν,  τα  οποία έβαλαν την σφραγίδα τους όχι μόνον εις την αρχιτεκτονικήν  της Χριστιανικής Εκκλησίας  διά μέσου των αιώνων,  αλλά και εις την ιστορίαν και εις την  αυτοσυνειδησίαν ενός  ολοκλήρου λαού, του ιδικού μας λαού» και συνέχισε λέγοντας ότι «κάθε παρέκκλισις από  αυτήν την αξίωσιν μας  σεβασμού και τιμής προς τους ιερούς χώρους της πίστεώς μας  αποτελεί  προσβολήν δι΄ημάς,  διά τον παγκόσμιον πολιτισμόν, διά την παγκόσμιον πολιτιστικήν κληρονομίαν, την οποίαν μία δημοκρατική χώρα ωσάν την Τουρκίαν πρέπει να σέβεται και να τιμά  και  να μη προσβάλλει μίαν, μικράν έστω, μερίδα των πολιτών της,  δηλαδή των κατοίκων αυτής της χώρας».
Υπενθυμίζεται ότι κατά τον πρόσφατο μήνα του Ραμαζανίου στο εσωτερικό του Ναού της Αγίας Σοφίας γινόταν ανάγνωση του κορανίου.
Στους εορτασμούς του πανηγυρίζοντα ναού της Αγίας Κυριακής Κοντοσκαλίου, παρέστη συμπροσευχόμενος ο επόπτης της περιφέρειας Υψωμαθείων, Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος, ο πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, παράγοντες της ομογένειας από την Πόλη και πιστοί.
ΠΗΓΗ:Νικόλαος  Μαγγίνας/ Οικουμενικό Πατριαρχείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου