Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ- Μοναδικό σε ολόκληρη την Ευρώπη, το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας



Απαριθμεί περίπου 50 χιλιάδες τεκμήρια χειρόγραφων και έντυπων κειμένων

Το καθημερινό ενδιαφέρον ερευνητών και επιστημόνων από όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα από την μακρυνή Κίνα, προσελκύει καθημερινά το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο λειτουργεί από το 2003, υπό τη διεύθυνση του προέδρου του τμήματος ΦΠΨ, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή Φιλοσοφίας,Κωνσταντίνου Θ. Πέτσιου. Η ιστοσελίδα του Εργαστηρίου: www.kenef.phil.uoi.gr δέχεται καθημερινά εκατοντάδες επισκέψεις από ερευνητές, επιστήμονες, φοιτητές αλλά και όσους θέλουν να καλύψουν τις ερευνητικές και διδακτικές ανάγκες τους στην ιστορία της νεοελληνικής φιλοσοφίας και επιστήμης από τα μέσα του 15ου αιώνα έως και τη σύγχρονη εποχή. Το πολύτιμο αρχειακό υλικό άρχισε να συγκεντρώνει το φθινόπωρο του 1993 ο ομότιμος σήμερα καθηγητής Φιλοσοφίας, Νίκος Ψημμένος, όμως καθημερινά οι συλλογές του εργαστηρίου εμπλουτίζονται συνεχώς με νέο αρχειακό υλικό, το οποίο καταγράφεται, ψηφιοποιείται και ταξινομείται σε θεματικές και χρονολογικές ενότητες. Σήμερα απαριθμεί περίπου 50 χιλιάδες τεκμήρια χειρόγραφων και έντυπων κειμένων, καθώς και μια σειρά σημαντικών αρχείων, εξαιρετικά σπάνιων και πλούσιων αυτοτελών συλλογών.
Το Εργαστήριο έχει τιμηθεί για την Ψηφιακή του Βιβλιοθήκη με δύο (2) Βραβεία Αριστείας και καθημερινά συγκεντρώνει πρωτογενές αρχειακό υλικό, κωδικοποιεί πληροφοριακές ενότητες (βιβλιογραφίες, ευρετήρια) που αφορούν επιμέρους Ηπειρώτες και γενικότερα Νεοέλληνες φιλοσόφους και επιστήμονες της διασποράς και συλλέγει τεκμήρια που σχετίζονται με το εν γένει πολιτιστικό πλαίσιο της περιόδου της Τουρκοκρατίας. Πρόσφατα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με πρωτοβουλία του ΚΕΝΕΦ, υπέγραψε προγραμματική Σύμβαση με το Δήμο Ζαγορίου, η οποία αφορά την ανάπτυξη συνεργασίας σε ερευνητικούς και επιστημονικούς τομείς που σχετίζονται με το αρχειακό υλικό (έγγραφα – παλαίτυπα κείμενα – χειρόγραφα) των Δημοτικών Βιβλιοθηκών του δήμου Ζαγορίου. Επίσης, στο Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, λειτουργεί εξειδικευμένη βιβλιοθήκη την οποία ήδη επισκέπτονται και αξιοποιούν ερευντηικά όχι μόνο μέλη ΔΕΠ, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και άλλων Πανεπιστημίων αλλά και μελετητές από ολόκληρο τον κόσμο, αξιοποιώντας τις ψηφιακές και διαδικτυακές υπηρεσίες που παρέχει το ΚΕΝΕΦ. Μεγάλο τμήμα της βιβλιοθήκης καταλαμβάνουν τα εξειδικευμένα Λεξικά (πολλά από τα οποία είναι του 19ου αιώνα), οι Βιβλιογραφίες (π.χ. Emile Legrand, Bibliographie Hellenique), οι Κατάλογοι Αρχείων και Χειρογράφων, τα Εγχειρίδια Γενικής Ιστορίας, Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Ιστορίας της Παιδείας, κ.α. Το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προσφέρει πολύτιμο έργο στη διάσωση και αξιοποίηση αρχειακών και έντυπων πηγών, στην έρευνα εξειδικευμένων προβλημάτων της Νεοελληνικής Φιλοσοφίας, καθώς και στην εκπόνηση ειδικών μονογραφιών, καθώς και στις σχολιασμένες εκδόσεις χειρογράφων και επανεκδόσεις σπάνιων κειμένων. Το ΚΕΝΕΦ με βάση τις επιμέρους συλλογές τις οποίες κατέχει και διαχειρίζεται, καλύπτει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και όχι μόνο, αναφορικά με το γνωστικό αντικείμενο της Νεοελληνικής Φιλοσοφίας. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε,ότι ιδιαίτερα επωφελείς έχουν αποβεί οι εξειδικευμένες συλλογές του Εργαστηρίου για τους ερευνητές στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ήδη κυκλοφορούν από το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πολλές εκδόσεις, όπως είναι τα έργα του Βικεντίου Δαμοδού: "Συνταγμάτιον της Μεταφυσικής", "Σύνοψις της Ηθικής του Αριστοτέλους προς Νικόμαχον κατά την ερμηνεία των Περιπατητικών"και η "Λογική" του Ευγένιου Βούλγαρη, Έχει δημοσιευθεί επίσης ο Τόμος "Ευβουλία" που είναι αφιερωμένος στον Ομότιμο Καθηγητή κ. Βασ. Α. Κύρκο και ήδη κυκλοφορεί ο 3ος Τόμος του Περιοδικού "Κάτοπτρον Νεοελληνικής Φιλοσοφίας", στο οποίο δημοσιεύονται ανέκδοτα φιλοσοφικά κείμενα του Νικολάου Κομνηνού - Παπαδόπουλου, του Ευγένιου Βούλγαρη, του Δανιήλ Φιλιππίδη, κ.ά.

Ο Κώστας Πέτσιος,η ψυχή του Εργαστηρίου


Ψυχή του Εργαστηρίου Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είναι ο πρόεδρος του τμήματος ΦΠΨ, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπισητμίου Ιωαννίνων, Καθηγητής Φιλοσοφίας,Κωνσταντίνος Θ. Πέτσιος, ο οποίος γεννήθηκε στα Γιάννενα όπου ολοκλήρωσε την εγκύκλια εκπαίδευση. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Bamberg της Γερμανίας και το 1993 αναγορεύθηκε, με τον βαθμό "Άριστα", διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με θέμα διατριβής "Φιλοσοφικές έννοιες ως τρόπος επιχειρηματολογίας στους Αττικούς Ρήτορες". Κατά την διάρκεια των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών του σπουδών υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Σπάνια Χειρόγραφα 

Το Εργαστήριο έχει τιμηθεί για την Ψηφιακή του Βιβλιοθήκη με δύο (2) Βραβεία Αριστείας 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου