Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου: Ορίσθηκε η Επιτροπή διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016, στην τέταρτη Τακτική Συνεδρία της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, οι οποίοι απουσίασαν αιτιολογημένα.

Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Εν συνεχεία άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Άρτης. Επί συνόλου 79 ψηφισάντων, η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 70 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 9 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 3 λευκές ψήφοι. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως δι’ εκλογής.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης δι’ εκλογῆς. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 79 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος, ψήφους 61

2) Αρχιμανδρίτης κ. Θεολόγος Ντούβαλης, ψήφους 27

3) Αρχιμανδρίτης κ. Πλάτων Κρικρής, ψήφους 14

Επίσης ευρέθησαν 3 λευκές και μία άκυρη ψήφοι.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Άρτης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος, με 66 ψήφους, επί συνόλου 79 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Θεολόγος Ντούβαλης, έλαβε 12 ψήφους.

Επίσης ευρέθη και 1 άκυρη ψήφος.

Ακολούθως ορίσθηκε η εξ Αρχιερέων Επιτροπή διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων περί του τρέχοντος Προγράμματος Σπουδών προκειμένου αυτό να εξετασθεί και εν τέλει να αξιολογηθεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Μέλη της Επιτροπής είναι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.

Όπως αποφασίσθηκε κατά τη χθεσινή Συνεδρίαση, η Επιτροπή θα εμπλουτισθεί και με ειδήμονες προκειμένου άμεσα να ξεκινήσει ο διάλογος με το Υπουργείο Παιδείας.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας ασχολήθηκε και με την ψήφιση Κανονισμών.

Μετά το πέρας της Συνεδριάσεως, ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα του νεοεκλεγέντος Μητροπολίτου στην αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος έδωσε το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, επί παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και Λαϊκών Χριστιανών.

Τέλος από την Δευτέρα 10 έως και την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016, συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 160ής Συνοδικής Περιόδου, για να ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.
 
Γράφτηκε από τον/την Εκ της Ιεράς Συνόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου