Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Ιερώνυμος για όσους αμφισβητούν την Μεγάλη Σύνοδο: «όποιος είναι έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια ξέρει»



Σε ένα κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο στην Μονή Βλατάδων έλαβε χώρα σήμερα το πρωΐ μία πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Μετά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο», την οποία διοργάνωσε η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Βλατάδων σε συνεργασία με τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών. Στην ημερίδα αυτή παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, αρκετοί Αρχιερείς του Οικουμενικού Θρόνου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Σταύρος Καλαφάτης βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι κ.λ.π.
Η ημερίδα ξεκίνησε τις εργασίες της με την ανάγνωση εκ μέρους του Καθηγουμένου της Ιεράς Βασιλικής Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου και Προέδρου του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, επιστολής του Οικουμενικού Πατριάρχη, διά της οποίας εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την διοργάνωση της ημερίδας ευχόμενος επιτυχία στις εργασίες της.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Γ. Μαρτζέλος, ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ και Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, ο οποίος προσεφώνησε εκ μέρους του Ιδρύματος την ημερίδα τονίζοντας την χρησιμότητα της οργανώσεως εκδηλώσεων τέτοιου είδους, οι οποίες αποσκοπούν στην ενημέρωση του κόσμου γύρω από τις αποφάσεις και την σημασία της Πανορθοδόξου Συνόδου.
Μετά τις δύο προσφωνήσεις ακολούθησαν οι εισηγήσεις.
Στην πρώτη συνεδρία, υπό την προεδρεία του Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ μίλησαν:

Α) Ο πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ με θέμα: «Το πρόγραμμα και η μεθοδολογία των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου», ο οποίος επεσήμανε τα καίρια σημεία της διαδικασίας που ακολουθήθηκε κατά τις συζητήσεις εντός του πλαισίου των εργασιών της Συνόδου, τονίζοντας τις ιδιαίτερες δυσκολίες που παρουσιάσθηκαν στην πράξη, δυσκολίες που αποδεικνύουν την γιγαντιαία προσπάθεια που καταβλήθηκε για την διοργάνωση αλλά και για την επιτυχία αυτού του ιστορικού για την Ορθοδοξία γεγονότος
Β) Ο Γεώργιος Μαρτζέλος, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών με θέμα: «Το κείμενο της Ε΄ Προσυνοδικής Πανορθοδόξου Διασκέψεως για τις Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον και η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος», ο οποίος παρουσίασε σε συγκριτική βάση τη διατύπωση του αρχικού κειμένου της Ε΄ Προσυνοδικής Πανορθοδόξου Διασκέψεως και του κατ’ εφαρμογή αυτού συνταχθέντος τελικού κειμένου της Πανορθοδόξου συνόδου, επισημαίνοντας τις «αδυναμίες» – γλωσσικές και ουσιαστικές – του κειμένου της αποφάσεως της Πανορθοδόξου συνόδου σε σχέση προς αυτό της Διασκέψεως, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παρά τις όποιες ατέλειες του τελικού κειμένου, όλοι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια που καταβλήθηκε για την επιτυχία αυτής της συνόδου αλλά και να επανεξετάσουμε την δυνατότητα βελτιώσεως των ατελειών αυτών.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, παρενέβη ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο οποίος εξέθεσε τις δυσκολίες που παρουσιάσθηκαν κατά τις συζητήσεις τόσο για το κείμενο αυτό όσο και για τα άλλα κείμενα των αποφάσεων της συνόδου, τονίζοντας ότι αυτό που προεχόντως επεδίωκαν τα μέλη της συνόδου ήταν η δυνατότητα συγκλίσεως και όχι διαστάσεως των απόψεων, δίδοντας βάρος στον ποιμαντικό χαρακτήρα των αποφάσεων τους.
Μετά το διάλλειμα ακολούθησε η δεύτερη συνεδρία υπό την προεδρία του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιου.
Στη συνεδρία αυτή μίλησαν:
Α) Ο Θεόδωρος Γιάγκου, Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, με θέμα: «Ο θεολογικός λόγος πριν και μετά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Όραμα και πραγματικότητα», ο οποίος έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή, αναφέροντας κατ’ επιλογήν στιγμιότυπα από την μακρόχρονη προδικασία, η οποία οδήγησε στην Πανορθόδοξη σύνοδο.
Β) Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ, με θέμα: «Οι αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και το πρόβλημα της πρόσληψης (reception) αυτών», ο οποίος μεταφέροντας την σημαντική εμπειρία του από τη συμμετοχή του στις εργασίες της συνόδου αλλά και στη διαμόρφωση των θέσεων, που τελικώς έλαβε η Πανορθόδοξη σύνοδος, έθεσε επί τάπητος το πρόβλημα της ενημερώσεως του πληρώματος της Εκκλησίας για τις αποφάσεις της συνόδου.
Τόνισε ιδιαίτερα ότι η «πρόσληψη», δηλαδή η κατανόηση και αφομοίωση του ουσιαστικού περιεχομένου των αποφάσεων της συνόδου, είναι κρίσιμη για την Ορθόδοξη Εκκλησία, διότι χωρίς την αποδοχή αυτών από το χριστεπώνυμο πλήρωμα, δεν είναι δυνατή η καθιέρωσή τους και η αναγνώρισή τους ως πανορθόδοξης αξίας αποφάσεις. Προς επίρρωση μάλιστα της διαπίστωσης αυτής, ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα συνόδων που είτε καταρχήν παραθεωρήθηκαν και εκ των υστέρων έγιναν αποδεκτές ως Οικουμενικές είτε καταρχήν επιδοκιμάσθηκαν και εκ των υστέρων έτυχαν της «αποδοκιμασίας» της Εκκλησίας.
Ακολούθησε συζήτηση και η ημερίδα ολοκλήρωσε τις εργασίες της με την απεύθυνση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου προς το ακροατήριο, ο οποίος αφού εξήρε τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη στην οργάνωση και στην τελική επιτυχή έκβαση της συνόδου, τόνισε τις δυσκολίες που συνάντησαν όλοι κατά τις εργασίες της συνόδου αυτής και κατέκρινε όσους κρίνουν μόνον αρνητικά το ιστορικό αυτό γεγονός, παραβλέποντας της ουσία του και την πραγματική σημασία του. Όπως, μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά σε μια αποστροφή του λόγου του: «όποιος είναι έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια ξέρει».
Μετά το πέρας της ημερίδας, ακολούθησε επίσημο γεύμα στην Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας, το οποίο παρέθεσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος στους επισήμους προσκεκλημένους και στους ομιλητές της ημερίδας, ο δε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο ένα βιβλίο με φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης και συμβολικά ένα λυχνάρι για να κρατεί αναμμένο το φώς της Ορθοδοξίας.

•• ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου