Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Τι ακριβώς κάνει ο Οικ. Πατριάρχης με τους Βούλγαρους;



Τη στιγμή που το εκκλησιαστικό τοπίο συνταράσσεται από τα πολλά…Ρίχτερ της απόφασης της Βουλγαρικής Εκκλησίας με την οποία απορρίπτει ουσιαστικά την Αγία & Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης βάζοντας φωτιά στο εκκλησιαστικό διπλωματικό τοπίο. η στάση του Φαναρίου είναι τουλάχιστον περίεργη! 
Υπενθυμίζεται πως σε συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας κατέληξε σε ένα συμπέρασμα σχετικά με τη Σύνοδο της Κρήτης και τις αποφάσεις της, επιμένοντας στην απόρριψή τους.
Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος μάλιστα είχε ενημερώσει πριν από την Ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο , με επιστολή στην οποία περιλαμβάνεται η εν λόγω απόφαση της βουλγαρικής Συνόδου, ενώ η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται σύντομα.
Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης επιχειρεί προσέγγιση με τους Βουλγάρους δια της τεθλασμένης; 

Λες και δεν συμβαίνει τίποτα την Κυριακή που πέρασε λειτούργησε σε ναό της βουλγαρικής παροικίας και συγκεκριμένα το ανακοινωθέν του Οικ. Πατριαρχείου αναφέρει:

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης, αποδεχθείς ευλαβή πρόσκλησιν της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της ενταύθα Βουλγαρικής Παροικίας, μετέβη εις τον εν Σισλή Ι. Ναόν αυτής του Αγίου Ιωάννου της Ρίλας και εχοροστάτησε κατά την Θείαν Λειτουργίαν, την Κυριακήν, 27ην Νοεμβρίου.
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίται Προικοννήσου κ. Ιωσήφ και Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, ο Εξοχ. Πρέσβυς κ. Μιχαήλ Χρηστίδης, Γεν. Γραμματεύς του ενταύθα Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Παρευξεινίων Χωρών, και πιστοί εκ της Παροικίας.
Εν τω τέλει ο Παναγιότατος ωμίλησεν ελληνιστί και τουρκιστί περί της κοινής πνευματικής κληρονομίας των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Βουλγαρίας.
Επηκολούθησε γεύμα εν τη Αιθούση του Ι. Ναού, ευλογηθέν υπό της Α. Θ. Παναγιότητος, καθ᾿ ο ωμίλησεν ο Εντιμ. κ. Βασίλειος Λιάζε, Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Παροικίας.

Είναι αυτά ένας τρόπος να επιχειρηθεί εκτόνωση της κατάστασης; Ή μήπως να κερδηθεί χρόνος; Ποιοι είναι οι σκοποί του κ .Βαρθολομαίου όταν μιλάει περί «κοινής πνευματικής κληρονομίας των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Βουλγαρίας» , εν μέσω μιας τόσο σοβαρής κρίσης μεταξύ των δύο πλευρών; 

Ο χρόνος θα δείξει, πάντως το διπλωματικό παρασκήνιο έχει πάρει φωτιά καθώς οι προαναφερθέντες Μητροπολίτες, Προικοννήσου και Ανδριανουπόλεως. μαζί με τον Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ συσκέφθηκαν με τον κ. Βαρθολομαίο. Άραγε με …. μενου τα της Συνόδου της Κρήτης; Ειδικά πάντως το γεγονός πως ο επιτετραμμένος του Φαναρίου στην Αθήνα Αμφιλόχιος βρέθηκε στην έδρα του Οικ. Πατριαρχείου αμέσως μετά την συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Ελλάδικής Εκκλησίας λέει πολλά! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου