Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016

Ιούνιος 1825: Οι δανειστές του Λονδίνου εκβιαστικά απαιτούν την εκτέλεση του Κολοκοτρώνη και των λοιπών “προδοτών”Ιωάννης Ορλάνδος, θύμα της Επιτροπής του Λονδίνου και θύτης της Επανάστασης

“Είκοσι μουρτάτες, [προδότες] βρωμόσκυλα, δεν εμπορείτε να κομματιάσετε;” Την σχετική επιστολή στέλνει από το Λονδίνο ο Ιωάννης Ορλάνδος στις 30/6/1825. Παραλήπτης είναι ο Γ. Κουντουριώτης τον οποίο η βρετανική πολιτική ανέδειξε Πρόεδρο της προσωρινής Κυβέρνησης στην θέση του νόμιμα εκλεγμένου Π. Μαυρομιχάλη.

Ανάλυση: Στέργιος Ζυγούρας

Ιστορικό πλαίσιο της επιστολής

Δεν έχει περάσει ούτε μήνας από την δολοφονία του Οδυσσέα. Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την σύναψη του β΄ δανείου στο Λονδίνο και την αποβίβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο. Τον προηγούμενο χρόνο το Λονδίνο “διόρθωσε” τα λάθη του με δραστικές ουσίες, ανακλήσεις ή σφαίρες (Byron, Stanhope, Trelawny) και κατόρθωσε, εξαγοράζοντας τις χαλαρότερες επαναστατικές συνειδήσεις (α΄ εμφύλιος), να κλείσει στην φυλακή ή να θέσει στο περιθώριο τους υπερασπιστές της υπερεθνικής Επανάστασης. Ένα νέο διεθνές και εγχώριο επιτελείο προωθήθηκε από το Λονδίνο προς τον δικό του άνθρωπο, τον πρόεδρο Γ. Κουντουριώτη.

Αναφορές και επισημάνσεις για τη Σύνοδο στην Κρήτη Γ΄ Μέρος
Αναφορές και επισημάνσεις για τη Σύνοδο στην Κρήτη
Γ΄ Μέρος
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Το τελικό κείμενο της Συνόδου της Κρήτης για το θέμα «Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο» εγκρίθηκε – άγνωστο αν ομοφώνως, όπως φαίνεται από τις υπογραφές ή κατά πλειονοψηφία, όπως κυκλοφόρησε η πληροφορία μεταξύ των ψηφισάντων Ιεραρχών – με τροποποιήσεις σε σχέση με εκείνο που ενέκριναν οι Προκαθήμενοι στο Σαμπεζί τον Ιανουάριο του 2016. Το κείμενο ήταν το σημαντικότερο της Συνόδου, διότι αφορά στην εκκλησιαστική αυτοσυνειδησία της ποιμαίνουσας Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας σε επιστολή της προς τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, με ημερομηνία 24 Ιουλίου 2015, είχε τονίσει, μεταξύ των άλλων: « Αδιαμφισβητήτως το κεντρικόν δογματικόν ζήτημα από του Μεγάλου Σχίσματος (1054 μ.Χ) και εντεύθεν, μετά την εμφάνισιν της Διαμαρτυρήσεως (από του 16ου αιώνος) έως και της σήμερον είναι το εκκλησιολογικό ζήτημα, το περί Εκκλησίας ερώτημα». (Σημ. γρ. η υπογράμμιση στο πρωτότυπο).

Οικουμενικός Πατριάρχης: ''Η βία δε λύνει τα προβλήματα''
«Υψώνουμε για μια φορά ακόμη τη φωνή μας. Τη φωνή της Ορθοδοξίας, τη φωνή της λογικής και λέγωμεν: ποτέ ξανά, όχι πάλι, όχι πλέον», είπε

Μήνυμα κατά της βίας και της τρομοκρατίας, και μάλιστα εκείνης που εκδηλώνεται στο όνομα της θρησκείας, "μιας νοσηρής θρησκευτικότητας", έστειλε από το βήμα του Αποστόλου Παύλου στη Βέροια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στη φονική επίθεση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

"Υψώνουμε για μια φορά ακόμη τη φωνή μας. Τη φωνή της Ορθοδοξίας, τη φωνή της λογικής και λέγωμεν: ποτέ ξανά, όχι πάλι, όχι πλέον" είπε ο κ. Βαρθολομαίος, τονίζοντας πως στόχος των τυφλών επιθέσεων στην πραγματικότητα είναι οι αθώοι και ανυποψίαστοι πολίτες και ταξιδιώτες και αναφερόμενος στην καταδίκη της βίας και της τρομοκρατίας από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης και εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του προς τους πολίτες της Κωνσταντινούπολης, προσέθεσε: "Η βία δε λύνει τα προβλήματα, τα περιπλέκει και τα πολλαπλασιάζει".

Ὁ φόβος τοῦ θανάτουὉ φόβος τοῦ θανάτου

Ἡ Κική Δημουλᾶ εἶναι κορυφαία ποιήτρια καί τακτικό μέλος τῆς Ἀκαδημίας Ἀθηνῶν. Ὡς ποιήτρια εἶναι εὐαίσθητη ἀπέναντι στήν ζωή καί στόν θάνατο.

Σέ μιά συνέντευξή της ἀναφέρθηκε καί στόν θάνατο, ὁ ὁποῖος βασανίζει ὅλους τούς ἀνθρώπους, ἰδιαίτερα τούς εὐαίσθητους. Σέ ἐρώτηση ὅτι ἡ ζωή χωρίζεται σέ δύο κομμάτια, στό πρῶτο κυριαρχεῖ ἡ ἐπιθυμία γιά εὐτυχία καί στό δεύτερο κυριαρχεῖ ὁ φόβος, εἶπε αὐτό συμβαίνει:

«Γιατί ἔχουμε ἀρχίσει νά ἔχουμε ἐπαφή μέ τό ἀπώτατο μέλλον πού εἶναι ὁ θάνατος. Γιά μένα δέν ὑπάρχει ἄλλος φόβος ἐκτός ἀπό αὐτόν. Ὁ ὁποῖος ταυτόχρονα εἶναι καί μιά κινητήρια δύναμη. Σέ κάνει νά παραλύεις ἀλλά καί τήν ἴδια στιγμή λές "ἄθλιε θά σέ καταπολεμήσω". Ὅσο γιά τήν ψυχή, ἄμα πεθάνη τό σῶμα, τά τίναξε ἀπό τήν ἀπελπισία της».

Σέ ἄλλη σχετική ἐρώτηση, ἀπάντησε:

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016

Γιατί πρέπει τα Θρησκευτικά να είναι υποχρεωτικό μάθημα στο σχολείο;του Νίκου Χαλαζιά*

Πολύ μελάνι χύνεται τελευταία για το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια). Στο Υπουργείο Παιδείας τείνει να κυριαρχήσει η άποψη ότι το μάθημα πρέπει να πάρει τη μορφή της Θρησκειολογίας και να πάψει να επικεντρώνεται στο Χριστιανισμό. Η άποψη αυτή επικαλείται τον ουδέτερο χαρακτήρα του κράτους, το οποίο κατά συνέπεια δεν μπορεί να επεμβαίνει σε ζητήματα πίστης των πολιτών του.

Αλλά, αν δεν απατώμαι, κράτος ουδέτερο δεν υπάρχει. Ο ταξικός του χαρακτήρας, έστω και σε τελευταία ανάλυση – για να θυμηθούμε και τον Αλτουσέρ – είναι δεδομένος. Συνεπώς δεν μπορεί κανείς να επικαλείται την δήθεν ουδετερότητα του κράτους επιλεκτικά.

Υποστηρίζω ότι το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να διδάσκεται υποχρεωτικά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές για τους εξής λόγους:

Όταν η Εκκλησία «παραβίασε» το «πρωτόκολλο»Αναδημοσίευση του εμπεριστατωμένου άρθρου της Καθηγήτριας του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ από την εφημερίδα: “Το Βήμα”

Όταν οι Πατέρες μιλούν στη γλώσσα των παιδιών τους, οι πιθανότητες για την πρόσληψη του μηνύματός τους αυξάνουν. Η έκπληξη στη λήξη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου προήλθε από μία αυτονόητη, αλλά ασυνήθιστη μέχρι τώρα γλωσσική επιλογή. Η Ορθόδοξη Εκκλησία απευθύνθηκε στο ελληνόφωνο πλήρωμά της στη γλώσσα που μαθαίνει από τη μητέρα του και το σχολείο του, στη γλώσσα της λογοτεχνίας, της διοίκησης και της καθημερινής ζωής. Το «πρωτόκολλο» υπεχώρησε μπροστά στην ανάγκη της ποιμαντικής και του επανευαγγελισμού!

Κύκκου Νικηφόρος: ''Η εφαρμογή της αρχής της Εκκλησιαστικής οικονομίας''
Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr δημοσιεύει την εισήγηση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλυρίας κ. Νικηφόρου στην Αγία Σύνοδο.
Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ 
ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΟΡΩΝ
ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ
ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΟΡΟΛΟΓΙΑ,
ΟΠΩΣ Ο ΟΡΟΣ «ΕΚΚΛΗΣΙΑ» 
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΤΕΡΟΔΟΞΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ

Μητροπολίτη Κύκκου καί Τηλλυρίας Νικηφόρου

Παναγιώτατε, 
Μακαριώτατοι,
Σεβασμιώτατοι καί
Θεοφιλέστατοι,

Ἐπειδή, ἐξ ἀφορμῆς τῆς συγκλήσεως τῆς παρούσης Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδόξου ἡμῶν Ἐκκλησίας, μεταξύ ἄλλων, διετυπώθη καί ὁ ἐκκλησιολογικός ὅρος, «ἄλλαι Χριστιανικαί Ἐκκλησίαι καί ὁμολογίαι», γεγονός πού προκάλεσε γραπτές ἤ καί προφορικές ἀντιδράσεις καί ἀντιρρήσεις, τόσο ἐντός ὅσο καί ἐκτός τῆς παρούσης Συνόδου, καί τοῦτο μολονότι τό κείμενο τῆς Γ’ Προσυνοδικῆς Πανορθοδόξου Διασκέψεως (1986) τονίζει τήν ὀντολογική ἀναγνώριση ἐκ μέρους τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ὅλων τῶν Χριστιανικῶν Ἐκκλησιῶν καί Ὁμολογιῶν (Ρωμαιο-καθολική, Ἀγγλικανική, Λουθηρανική, Μεταρρυθμισμένες, ἀρχαῖες Ἀνατολικές), γι’ αὐτόν ἀκριβῶς τόν λόγο, ἀπό ἀδελφική ἀγάπη κινούμενοι, ἀλλά καί μέ πλήρη συνείδηση τῆς ἀρχιερατικῆς μας συνειδήσεως, ταπεινά τονίζουμε τά ἑξῆς:

Αναφορές και επισημάνσεις για τη Σύνοδο στην Κρήτη Μέρος Β΄Αναφορές και επισημάνσεις για τη Σύνοδο στην Κρήτη 
Μέρος Β΄ 
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου 

Η παρουσία της Πολιτείας στην επίσημη έναρξη της Συνόδου στην Κρήτη ήταν κάτι το απαραίτητο. Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση αποτελείται από πολλά άθρησκα μέλη, που επιδιώκουν να περιθωριοποιήσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία. Όμως αντελήφθησαν ότι για σοβαρούς λόγους εθνικούς και θρησκευτικής γεωστρατηγικής ήταν απαραίτητη η παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης στην Κρήτη. Κάτι που έγινε. Επί πλέον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος άριστα συμπεριφέρθηκε ως οικοδεσπότης, που ήταν, και παρέθεσε γεύμα στους φιλοξενούμενους του πρωθιεράρχες. Επίσης ορθώς παρέστη στην Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής και στον Εσπερινό της Γονυκλισίας, κατά τον οποίο ακολούθησε την τάξη της Εκκλησίας και γονάτισε όπως όλοι οι πιστοί. Μπορεί να υπήρξε δυσανασχέτηση από ορισμένους του κυβερνώντος Κόμματος και όχι μόνο, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε παρρησία Χριστιανού πιστού και στη Σύνοδο της Κρήτης εξέφρασε το Σύνταγμα, το οποίο γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον.

Πάπας προς Φανάρι: Το έλεος του Θεού ενώνει τις Εκκλησίες μας-Τέρμα στις αντιπαλότητες και την μνησικακία

Του Μανώλη Κείου 
Και τώρα άντε να τον μαζέψει κανείς...
Μετά την Πανορθόδοξη (που μόνο Πανορθόδοξη δεν ήταν) και την αποδεδειγμένη κρίση στους κόλπους της Ορθοδοξίας ο Πάπας ξεσαλώνει και απροκάλυπτα μιλάει για ένωση. "Το έλεος του Θεού είναι ο δεσμός που ενώνει τις Εκκλησίες, καρπός του Αγίου Πνεύματος που παράγει την κοινωνία, αλλά ποτέ την ομοιομορφία". Αυτό ήταν στο επίκεντρο του μηνύματος του Πάπα Φραγκίσκου προς την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου που βρέθηκε στη Ρώμη για την εορτή των Αποστόλων Πέτρου & Παύλου. Σε ένα μήνυμα πάντως που για πρώτη φορά ο Πάπας απέφυγε να χαρακτηρίσει "αδερφό" τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Μητροπολίτη Μόρφου Νεοφύτου: Εκκλησία και ετερόδοξοι 
Ὁ Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, ἔχοντας ἐπιστρέψει ἀπὸ τὴν Κρήτη, ὅπου συμμετέσχε στὴν ἁγία καὶ Μεγάλη Σύνοδο τῆς Ὀρθοδοξίας, ἀντιλαμβάνεται ὅτι ἔχει τὴν ἐπιτακτικὴ ὑποχρέωση ἐνώπιον τοῦ κλήρου καὶ τοῦ λαοῦ τῆς θεοσώστου Μητροπόλεώς του, τοὺς ὁποίους καὶ ἐξεπροσώπησε στὴν ἐν λόγῳ Σύνοδο, καὶ πρὸς γνῶσιν καὶ ἐπίγνωσιν πάντων, νὰ κοινοποιήσει, μέσῳ δημοσίευσης στὴν ἐπίσημη αὐτὴ ἱστοσελίδα τῆς Μητροπόλεώς του, τὸ Ὑπόμνημα, τὸ ὁποῖο συνέταξε καὶ κατέθεσε στὴν Σύνοδο, ἀναφορικῶς πρὸς τὸ θέμα «Σχέσεις τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας πρὸς τὸν λοιπὸν Χριστιανικὸν κόσμον».
Συμπληρωματικὰ καὶ πρὸς ἐνημέρωση ὅσων ἐνδιαφέρονται γιὰ τὰ ἐκκλησιαστικὰ πεπραγμένα, ἀλλὰ καὶ χάριν τῆς ἱστορικῆς ἀλήθειας, δηλώνει καὶ τὰ ἑξῆς:
Τό μόνο κείμενο, τὸ ὁποῖο δὲν ὑπέγραψε κατὰ τὶς ἐργασίες τῆς ἐν λόγῳ Μεγάλης Συνόδου, εἶναι τὸ τελευταῖο συζητηθὲν καὶ ὑπὸ τῶν πλειόνων ἀρχιερέων-μελῶν τῆς Συνόδου συμφωνηθέν, ἀναφορικῶς πρὸς τὶς «Σχέσεις τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας πρὸς τὸν λοιπὸν χριστιανικὸν κόσμον». Ἡ ἀνάγνωση τοῦ κατωτέρω δημοσιευομένου Ὑπομνήματος τοῦ Πανιερωτάτου Μόρφου δίδει εὔγλωττες ἀπαντήσεις, γιατὶ αὐτὸς δὲν ὑπέγραψε τὸ ὡς ἄνω συμφωνηθὲν κείμενο.

Του πατρός και του υιού!Είχε τη φιλοδοξία να κατασκευάσει έναν έφηβο ,όπως λέμε απλά ,κατασκευάζω βάρκα με πανιά!
Έκανε τα πάντα για να δει στο παιδί του, όσα εκείνος πεθύμησε!
Του παρείχε χρήμα αντί για αγάπη και έτσι εξαγόραζε τα '"θέλω" του !
Τον ήθελε αρχηγόπουλο και συχνά παρακολουθούσε τις κινήσεις του!
Χαρακτήριζε άχρηστους και νωθρούς τους σεμνούς μαθητές και δασκάλους!
Συγκέντρωνε στα χέρια του, τους κανόνες διαπαιδαγώγησης ,της δικής του φανταστικής σχολής!
Έκρινε ότι η δύναμή του παιδιού δοκιμάζεται μέσα στη μάζα !
Δεν υπολόγιζε το μέγεθος της συμφοράς που προκαλεί η διαφθορά -πάσης φύσεως-και δεν ήταν απαγορευτικός !
Συγχωρούσε τις μικροζημιές και τις ατασθαλίες του , αλλά δεν σκεφτόταν ότι τα χειρότερα έρχονται .
Μεγάλωσε το παιδί του και μεγάλωσε και αυτός.
Τώρα σε μια γωνιά άκουγε όλα τα κατηγορώ και ήταν πολλά!
Φτάνει μια στιγμή να γνωρίσεις την πραγματική αγάπη !Τότε καταλαβαίνεις ότι όλα τα έκανες για να σε προσέξουν αλλά δεν ήξερες πώς!
Τώρα ,τελειώνει η ζωή του και εναγωνίως γράφει :

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016

“Τσαμουριά”, προδημοσίευση από το βιβλίο του Αθ. Γκότοβου

Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις το βιβλίο του καθηγητή Αθανάσιου Γκότοβου, «Τσαμουριά», Ταυτότητες στην κατοχική Θεσπρωτία και ο ρόλος της μουσουλμανικής μειονότητας. Προδημοσιεύουμε σήμερα τον πρόλογο του συγγραφέα και ένα απόσπασμα από την έκθεση του μοίραρχου Ευστράτιου Ζάκκα σχετικά το πλήθος και το είδος των ποινών που επιβλήθηκαν με τις αποφάσεις των Ειδικού Δικαστηρίου Δωσιλόγων των Ιωαννίνων από το 1945 μέχρι το τέλος του 1947 σε φυγόδικους Μουσουλμάνους Τσάμηδες. 

Πρόλογος του συγγραφέα

Όταν το 1913 ο πολιτικός χάρτης της Ηπείρου αλλάζει και η προηγούμενη (οθωμανική) εξουσία ακυρώνεται με την ένταξη της περιοχής στην ελληνική επικράτεια μετά τους νικηφόρους βαλκανικούς πολέμους, η σύνθεση του πληθυσμού στη Θεσπρωτία παραπέμπει σε ορατή γλωσσική, θρησκευτική και εθνοτική ετερότητα ή, για να χρησιμοποιήσω έναν όρο της τρέχουσας πολιτικής ορθότητας, σε μια «πολυ-πολιτισμική» κατάσταση.

Φιλελεύθερος ἐθνομηδενισμός καί ἐκκλησιομηδενισμόςΠρωτοπρεσβύτερου Θωμᾶ Βαμβίνη

Ὁ κοινωνικός καί οἰκονομικός φιλελευθερισμός, μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις, κυρίως ἀσιατικές, ἔχει ἁπλώσει τήν δυναστεία του πάνω σέ ὅλη τήν γῆ. Στίς μέρες μας δέν φαίνεται νά ὑπάρχη κάποια ἰσχυρή ἐναλλακτική πρόταση, γιά διαφορετική ὀργάνωση τῆς κοινωνίας καί τῆς οἰκονομίας, πού νά μπορεῖ νά ἀνταγωνιστῆ τήν ἰσχύ τοῦ φιλελευθερισμοῦ πάνω στίς πολιτικές καί πνευματικές ἡγεσίες τῶν λαῶν, ἀλλά καί πάνω στούς ἴδιους τούς λαούς.
Ἡ «ἱερότητα» τοῦ ἀτομοκεντρισμοῦ, ἡ ἀμφισβήτηση τῶν παραδοσιακῶν θεσμῶν, ἡ συκοφάντηση τῆς παραδοσιακότητας ὡς θρησκοληπτικοῦ συντηρητισμοῦ, ἡ σταδιακή κατάργηση τῶν ἐθνικῶν συνόρων γιά τήν ἀπρόσκοπτη ἀνάπτυξη τῆς ἐλεύθερης ἀγορᾶς, ἡ κυριαρχία τῶν μεγάλων τραπεζῶν, τῶν παγκόσμιων «ἡγετῶν τοῦ πλούτου», οἱ ὁποῖοι δείχνουν ὅτι ἀγαποῦν τήν πολυπολιτισμικότητα, δηλαδή τήν ἀνάμειξη τῶν λαῶν καί τῶν ἐθνικῶν, πολιτισμικῶν καί θρησκευτικῶν παραδόσεών τους, γιατί τούς βοηθᾶ στήν ἑδραίωση τῆς κυριαρχίας τους, εἶναι στοιχεῖα πού περιγράφουν τήν ζωή τοῦ σύγχρονου κόσμου, τά ἰδανικά του καί τήν ἀσθένειά του.
Ὁ φιλελευθερισμός, ὡς πειρασμός, «ἀκουμπᾶ» καί μέλη τῆς Ἐκκλησίας. Οὐσία του εἶναι ὁ ἐξωραϊσμός τῆς φιλαυτίας καί ἡ μεταμφίεσή της σέ ἐλευθερία, μέσα ἀπό τήν ὁποία προσφέρονται ὅλες οἱ ἀπαιτήσεις τοῦ πεπτωκότος ἀνθρώπου ὡς δικαιώματα τοῦ ἀνθρώπου, στήν πραγματικότητα ὡς ἕνας νέος ἀπαγορευμένος καρπός, ἡ μετάληψη τοῦ ὁποίου ὑπόσχεται νά κάνη τούς ἀνθρώπους ἐγκόσμιους Θεούς. Καί ἡ συντριπτική πλειοψηφία τῶν ἀνθρώπων δελεάζεται, ἀφήνει τίς παραδοσιακές του ἀρχές, τίς συνειδησιακές του ἀναστολές καί ὑποκύπτει στήν νοοτροπία του.

Αναφορές και επισημάνσεις για τη Σύνοδο στην ΚρήτηΑναφορές και επισημάνσεις για τη Σύνοδο στην Κρήτη 
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου 

Η Σύνοδος στην Κρήτη των Προκαθημένων και των Μητροπολιτών – εκπροσώπων δέκα εκ των δεκατεσσάρων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών απέτυχε να επιτελέσει το σκοπό της. Χρειάστηκαν 55 χρόνια για να παρουσιαστεί η εικόνα μιας διαιρεμένης Ορθόδοξης ποιμαίνουσας Εκκλησίας. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δικαίως ήταν δύσθυμος κατά τη λήξη της Συνόδου. «Από την κούραση», μας είπε Μητροπολίτης, που είναι αλήθεια. «Από τη συναίσθηση της ιστορικής του ευθύνης» μας είπε κάποιος άλλος. Πράγματι η ιστορική του ευθύνη είναι μεγάλη. Ως πρόεδρος Της απέτυχε να δείξει στην οικουμένη ενωμένη την Ορθόδοξη Εκκλησία. Είναι όντως επαχθές για την υστεροφημία του το ότι δεν εκπροσωπήθηκαν στη Σύνοδο τα περίπου δύο τρίτα των Ορθοδόξων Χριστιανών. Η μεγάλη προπαγανδιστική προσπάθεια, που έγινε να προβληθεί πως στη Σύνοδο της Κρήτης ενισχύθηκε η ενότητα των Ορθοδόξων, έπεσε στο κενό. Η πραγματικότητα πίσω από τα στημένα σκηνικά είναι αδυσώπητη.

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016

ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ: ΠΩΣ Ο ΠΑΠΑΣ ΕΞΕΘΕΜΕΛΙΩΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ: ΠΩΣ Ο ΠΑΠΑΣ ΕΞΕΘΕΜΕΛΙΩΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ

.          «Θεμέλιον ἄλλον οὐδεὶς δύναται θεῖναι παρὰ τὸν κείμενον, ὅς ἐστι Ἰησοῦς Χριστὸς» (Α΄ Κορ. γ΄11). «ἐποικοδομηθέντες τῷ θεμελίῳ τῶν ἀποστόλων καὶ προφητῶν». «Τῷ θεμελίῳ», λέγει, “τῶν Ἀποστόλων” καὶ οὐχὶ τοῦ Πέτρου, καθὼς παραφρονεῖ ἡ Παπικὴ Ἐκκλησία.Ἐὰν ὁ Κλήμης Ρώμης εἶναι διάδοχος τοῦ Πέτρου, διότι ἐχειροτονήθη ἀπὸ τὸν Πέτρο, τότε ὅσοι ἐπίσκοποι χειροτονήθησαν ἀπὸ τὸν Πέτρο εἶναι διάδοχοί του, καὶ ὄχι μόνο ὁ Κλήμης.Ὁ ἀπόστολος Πέτρος ἐχειροτόνησε τὸν Πάπα Κλήμεντα ἐπίσκοπο Ρώμης μόνο, καὶ ὄχι τῆς οἰκουμένης ὅλης. Ἐὰν ὁ θάνατος τοῦ Πέτρου ἔδωσε τέτοιο προνόμιο στὸν Πάπα νὰ εἶναι κεφαλὴ τῆς Ἐκκλησίας, καὶ μονάρχης ἐπάνω σὲ ὅλους τοὺς ἀρχιερεῖς καὶ εἰς τὰς Συνόδους, πολὺ περισσότερον πρέπει νὰ ἔχει αὐτὰ τὰ προνόμια ὁ Ἱεροσολύμων διὰ τὸν θάνατον τοῦ Χριστοῦ.Λέγοντας ὁ Πάπας πὼς εἶναι ἡ κεφαλὴ τῆς Ἐκκλησίας, ἐξώρισε ἀπὸ τὴν δυτικὴ Ἐκκλησία τὸν Δεσπότη πάντων Χριστόν, καὶ ἔτσι ἔμεινε ἡ δυτικὴ Ἐκκλησία χήρα ἀπὸ τὸν Χριστό.Ὅταν οἱ υἱοὶ τοῦ Ζεβεδαίου ζήτησαν ἀπὸ τὸν Χριστὸ πρωτοκαθεδρία, νὰ καθήσουν ὁ ἕνας δεξιά του καὶ ὁ ἄλλος ἀριστερά του (Μάρκ.ι´35-38), ὁ Κύριος δὲν τοὺς εἶπε ὅτι αὐτὸ εἶναι ἀδύνατον, διότι τὴν πρωτοκαθεδρία τὴν ἔχω δώσει στὸν Πέτρο, ἀλλά, ὅτι «ὃς ἐὰν θέλῃ γενέσθαι μέγας ἐν ὑμῖν, ἔσται διάκονος ὑμῶν, καὶ ὃς ἐὰν θέλῃ γενέσθαι πρῶτος, ἔστω πάντων δοῦλος».

Όταν ο Πάπας λέει για την Πανορθόδοξη πως έγινε «ένα βήμα προς τα εμπρός», να ανησυχούμε για το...εμπρός;

Του Μανώλη Κείου 

Πέρασε η πολυθρύλητη Αγία & Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας και πλέον βρισκόμαστε στην εξαγωγή των συμπερασμάτων.
Κυρίως σε ότι αφορά την παρουσία της Ορθοδοξίας εν γένει το επόμενο χρονικό διάστημα.
«Οι διάλογοι που διεξάγει η Ορθόδοξος Εκκλησία δεν σημαίνουν ποτέ συμβιβασμό σε ζητήματα πίστεως». Μπορεί αυτή η φράση στο τελικό μήνυμα της Συνόδου να καθησυχάσει τους απανταχού προβληματισμένους για τις σχέσεις των Ορθοδόξων ταγών με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο; 
Και πόσο σημασία έχει αυτή η φράση όταν ο Πάπας Φραγκίσκος υπνεί τα αποτελέσματα της Συνόδου και την χαρακτηρίζει "ένα βήμα μπροστά"; ΜΠροστά προς ποίαν κατεύθυνση ακριβώς άραγε;;; 

Μηνύματα παιδείας από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο


Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας.

Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι γεγονός σημαντικό για την Εκκλησία, το Γένος μας και την Ανθρωπότητα. Θα αφήσω σε άλλους πιο ειδικούς τον θεολογικό σχολιασμό. Θα ασχοληθώ σήμερα με ορισμένα μηνύματα Παιδείας που αποκομίζουμε από τη Σύνοδο.

Μάθημα Πολιτικής Αγωγής: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δικαιούται να έχει προσωπική ευλάβεια προς την Ορθόδοξη Παράδοση και να μετέχει στις Ιερές Ακολουθίες προσευχόμενος και γονατίζοντας όποτε τούτο προβλέπεται. Όλοι οι πιστοί γνωρίζουν ότι μετά τη Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής ακολουθεί αμέσως ο Εσπερινός του Αγίου Πνεύματος με τις καθιερωμένες γονυκλισίες κληρικών και λαϊκών κατά την ανάγνωση των ευχών. Οι παλαιότεροι μάλιστα έλεγαν ότι πηγαίνουν στον Εσπερινό «της γονατιστής». Είναι μία εξαιρετική ημέρα για την Εκκλησία και ορθώς ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος επέδειξε τον προσήκοντα σεβασμό. Όσοι τον επέκριναν λησμονούν ότι αυτός ο τόπος οφείλει την ελευθερία του στους αγωνιστές του 1821, οι οποίοι οραματίσθηκαν μία Ελλάδα Ορθόδοξη Χριστιανική και δημοκρατική.

Θρησκευτικά και εκπαίδευση σήμερατου Νίκου Τσούλια

Η δεκαετία του 2010 δεν είναι η ίδια με τη δεκαετία του 1980 – και στην εθνική και στη διεθνή σκηνή -, δεν έχει η πρώτη το ριζοσπαστισμό και την προοδευτικότητα που είχε η δεύτερη ούτε οι φιλειρηνικές και οι φιλοπρόοδες δυνάμεις έχουν τώρα τους ευνοϊκούς συσχετισμούς που είχαν τότε.

Στη δεκαετία του 1980 στην Ελλάδα και στην Ευρώπη άνθιζαν οι σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές διακυβέρνησης και οι κοινωνίες ήταν «ανοιχτές», ενώ τώρα επικρατεί ο συντηρητισμός της πολιτικής και οι φράχτες των συνόρων. Μπορούμε απλουστευτικά να ισχυριστούμε ότι η ιστορία στην περίοδο αυτή βαδίζει προς την αβεβαιότητα και προς «σκοτεινές περιοχές», αφού ο καπιταλισμός έχει γίνει μια απόλυτη έκφραση βαρβαρότητας.

Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016

Διορθόδοξη Θεία Λειτουργία στα Χανιά
Με κάθε λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη τελείται σήμερα Κυριακή των Αγίων Πάντων, στον λαμπροστόλιστο και πλημμυρισμένο από κόσμο, Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου Χανίων, η Διορθόδοξη και Συνοδική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος της Α.Θ.Π. και Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο με συλλειτουργούς τους Προκαθημένους των Τοπικών Ορθοδόξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών.

Τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη, τους Προκαθημένους, την Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, όλους τους Μητροπολίτες, τους ιερείς και το σεβαστό ποίμνιο υποδέχτηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός μαζί με ιερείς της Μητροπόλεως.

Αγία και Μεγάλη Σύνοδος: Η καταληκτήριος συνεδρία (ΕΡΤ2, 25/6/16)

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ τῆς Ἁγίας και Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας

Ελληνικά English русский français
Logo of the Holy and Great Council
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ τῆς Ἁγίας και Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας
(Κρήτη, 2016)
Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος

Ὕμνον εὐχαριστίας ἀναπέμπομεν τῷ ἐν Τριάδι προσκυνουμένῳ Θεῷ, τῷ ἀξιώσαντι ἡμᾶς συνελθεῖν κατά τάς ἡμέρας τῆς Πεντηκοστῆς ἐπί τό αὐτό ἐν τῇ νήσῳ Κρήτῃ, τῇ ἁγιασθείσῃ ὑπό τοῦ Ἀποστόλου τῶν Ἐθνῶν Παύλου καί τοῦ μαθητοῦ αὐτοῦ Τίτου, τοῦ «γνησίου τέκνου κατά κοινήν πίστιν» (Τίτ. α’, 4), καί, Ἁγίου Πνεύματος ἐπινεύσει, περαιῶσαι τάς ἐργασίας τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδόξου ἡμῶν Ἐκκλησίας, συγκληθείσης ὑπό τῆς Α. Θ Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, συμφρονούντων τῶν Μακαριωτάτων Προκαθημένων τῶν Ἁγιωτάτων Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν, εἰς δόξαν τοῦ εὐλογημένου ὀνόματος Αὐτοῦ καί ἐπ’ ἀγαθῷ τοῦ λαοῦ τοῦ Θεοῦ καί τοῦ κόσμου παντός, συνομολογοῦντες μετά τοῦ θείου Παύλου «οὕτως ἡμᾶς λογιζέσθω ἄνθρωπος, ὡς ὑπηρέτας Χριστοῦ καὶ οἰκονόμους μυστηρίων Θεοῦ» (Α’ Κορ. δ´, 1).

ΜΗΝΥΜΑ Τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας

Ελληνικά English русский français
ΜΗΝΥΜΑ
Τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου
τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας
Πρός τόν Ὀρθόδοξο λαό
καί κάθε ἄνθρωπο καλῆς θελήσεως

Ὑμνοῦμε καί δοξολογοῦμε τόν Θεό τῶν «οἰκτιρμῶν καὶ πάσης παρακλήσεως», διότι μᾶς ἀξίωσε νά συνέλθουμε τήν ἑβδομάδα τῆς Πεντηκοστῆς (18-26 Ἰουνίου 2016) στήν Κρήτη, ὅπου ὁ Ἀπόστολος Παῦλος καί ὁ μαθητής του Τίτος κήρυξαν τό Εὐαγγέλιο στά πρῶτα χρόνια τῆς ζωῆς τῆς Ἐκκλησίας. Εὐχαριστοῦμε τόν ἐν Τριάδι Θεό, διότι εὐδόκησε νά περατώσουμε μέ ὁμοψυχία τίς ἐργασίες τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδοξίας, τήν ὁποία συγκάλεσε ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαῖος, μέ τήν ὁμόφρονη γνώμη τῶν Προκαθημένων τῶν κατά τόπους Ὀρθοδόξων Αὐτοκεφάλων Ἐκκλησιῶν.
Ἀκολουθώντας πιστά τό παράδειγμα τῶν Ἀποστόλων καί τῶν θεοφόρων Πατέρων μελετήσαμε καί πάλιν τό Εὐαγγέλιο τῆς ἐλευθερίας «ᾗ Χριστὸς ἡμᾶς ἠλευθέρωσε» (Γαλ. 5:1). Θεμέλιο τῶν θεολογικῶν μας ἀναζητήσεων ὑπῆρξε ἡ βεβαιότητα ὅτι ἡ Ἐκκλησία δέν ζεῖ γιά τόν ἑαυτό της. Μεταδίδει τή μαρτυρία τοῦ Εὐαγγελίου τῆς χάριτος καί τῆς ἀληθείας καί προσφέρει σέ ὅλη τήν οἰκουμένη τά δῶρα τοῦ Θεοῦ: τήν ἀγάπη, τήν εἰρήνη, τήν δικαιοσύνη, τήν καταλλαγή, τήν δύναμη τοῦ Σταυροῦ καί τῆς Ἀναστάσεως καί τήν προσδοκία τῆς αἰωνιότητος.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΝ ΚΟΣΜΟΝ

Ελληνικά English русский français
Logo of the Holy and Great Council
ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΝ ΚΟΣΜΟΝ
  1. Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία, οὖσα ἡ Μία, Ἁγία, Καθολική καί Ἀποστολική Ἐκκλησία, ἐν τῇ βαθείᾳ ἐκκλησιαστικῇ αὐτοσυνειδησίᾳ αὐτῆς πιστεύει ἀκραδάντως ὅτι κατέχει κυρίαν θέσιν εἰς τήν ὑπόθεσιν τῆς προωθήσεως τῆς χριστιανικῆς ἑνότητος ἐντός τοῦ συγχρόνου κόσμου.
  2. Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία θεμελιοῖ τήν ἑνότητα τῆς Ἐκκλησίας ἐπί τοῦ γεγονότος τῆς ἱδρύσεως αὐτῆς ὑπό τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ καί ἐπί τῆς κοινωνίας ἐν τῇ Ἁγίᾳ Τριάδι καί τοῖς μυστηρίοις. Ἡ ἑνότης αὕτη ἐκφράζεται διά τῆς ἀποστολικῆς διαδοχῆς καί τῆς πατερικῆς παραδόσεως καί βιοῦται μέχρι σήμερον ἐν αὐτῇ. Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία ἔχει τήν ἀποστολήν καί ὑποχρέωσιν ἵνα μεταδίδῃ καί κηρύττῃ πᾶσαν τήν ἐν τῇ Ἁγίᾳ Γραφῇ καί τῇ Ἱερᾷ Παραδόσει ἀλήθειαν, ἥτις καί προσδίδει τῇ Ἐκκλησίᾳ τόν καθολικόν αὐτῆς χαρακτῆρα.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΝ ΤΩ ΣΥΓΧΡΟΝΩ ΚΟΣΜΩ

Ελληνικά English русский français
Logo of the Holy and Great Council
H AΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
ΕΙΣ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟΝ ΚΟΣΜΟΝ

Ἡ συμβολή τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας εἰς ἐπικράτησιν τῆς εἰρήνης, τῆς δικαιοσύνης,τῆς ἐλευθερίας, τῆς ἀδελφοσύνης καί τῆς ἀγάπης μεταξύ τῶν λαῶν, καί ἄρσιν τῶν φυλετικῶν καί λοιπῶν διακρίσεων.
«Οὕτω γὰρ ἠγάπησεν ὁ Θεός τὸν κόσμον, ὥστε τὸν Υἱόν αὐτοῦ τὸν μονογενῆ ἔδωκεν, ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόλυται, ἀλλ’ ἔχει ζωὴν αἰώνιον» (Ἰωάν. γ’, 16). Ἡ Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ ζῇ «ἐν τῷ κόσμῳ», ἀλλά δέν εἶναι «ἐκ τοῦ κόσμου» (Ἰωάν. ιζ’, 11 καί 14-15). Ὁ Ἐκκλησία ὡς Σῶμα τοῦ σαρκωθέντος Θεοῦ Λόγου (Ἰωάννου Χρυσοστόμου, Ὁμιλία πρό τῆς ἐξορίας, β’, PG 52, 429) εἶναι ἡ ζῶσα «παρουσία», τό σημεῖον καί ἡ εἰκών τῆς Βασιλείας τοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ ἐν τῇ ἱστορίᾳ, εὐαγγελιζομένη «καινὴν κτίσιν» (Β’ Κορ. ε’, 17), «καινούς οὐρανούς καὶ γῆν καινήν... ἐν οἷς δικαιοσύνη κατοικεῖ» (Β’ Πέτρ. γ’, 13). Ἕνα κόσμον, εἰς τόν ὁποῖον ὁ Θεός «ξαλείψει πᾶν δάκρυον ἐκ τῶν ὀφθαλμῶν αὐτῶν (τῶν ἀνθρώπων), καὶ ὁ θάνατος οὐκ ἔσται ἔτι, οὔτε πένθος οὔτε κραυγή οὔτε πόνος οὐκ ἔσται ἔτι» (Ἀποκ. κα’, 4-5).

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΑΥΤΟΥ

Ελληνικά English русский français
Logo of the Holy and Great Council
ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΑΥΤΟΥ 
I. Ὁ Ὀρθόδοξος Γάμος
  1. Ὁ θεσμός τῆς οἰκογενείας εὑρίσκεται σήμερον ὑπό τήν ἀπειλήν τῆς ἐκκοσμικεύσεως ὡς ἐπίσης καί τοῦ ἠθικοῦ σχετικισμοῦ. Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία διδάσκει τήν ἱερότητα τοῦ γάμου ὡς μίαν θεμελιώδη καί ἀδιαμφισβήτητον διδασκαλίαν τῆς Ἐκκλησίας. Ἡ ἐν ἐλευθερίᾳ ἕνωσις μεταξύ ἀνδρός καί γυναικός εἶναι μία ἀπαραίτητος προϋπόθεσις.
  2. Ὁ γάμος θεωρεῖται εἰς τήν Ὀρθόδοξον Ἐκκλησίαν ὡς ὁ ἀρχαιότερος θεσμός θείου δικαίου, διότι εἰσήχθη συγχρόνως πρός τήν δημιουργίαν τῶν πρώτων ἀνθρώπων, τοῦ Ἀδάμ καί τῆς Εὔας (Γεν. β’, 23). Ἡ ἕνωσις αὕτη συνεδέθη ἀπ’ ἀρχῆς ὄχι μόνον πρός τήν πνευματικήν κοινωνίαν τοῦ ζεύγους, τοῦ ἀνδρός καί τῆς γυναικός, ἀλλά καί πρός τήν δυνατότητα ἐξασφαλίσεως τῆς συνεχείας τῆς ζωῆς τοῦ ἀνθρωπίνου γένους. Οὕτως, ὁ γάμος ἀνδρός καί γυναικός εὐλογηθείς ἐν τῷ παραδείσῳ κατέστη ἕν ἱερόν μυστήριον, τό ὁποῖον ἀναφέρεται εἰς τήν Καινήν Διαθήκην, ὅτε ὁ Χριστός ἐτέλεσε τό «πρῶτον σημεῖον» διά τῆς μεταβολῆς τοῦ ὕδατος εἰς οἶνον εἰς τόν ἐν Κανᾷ τῆς Γαλιλαίας γάμον, ἀποκαλύπτων οὕτω τήν δόξαν αὐτοῦ (Ἰωάν. β’, 11). Τό μυστήριον τοῦ ἀκαταλύτου δεσμοῦ μεταξύ ἀνδρός καί γυναικός εἶναι εἰκών τῆς ἑνώσεως Χριστοῦ καί Ἐκκλησίας (Ἐφεσ. ε’, 32).

Η ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑ

Ελληνικά English русский français
Logo of the Holy and Great Council​ ​
Η ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑ

Ἡ Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ἠσχολήθη περί τό θέμα τῆς κανονικῆς ὀργανώσεως τῆς Ὀρθοδόξου Διασπορᾶς. Οὕτω, συνεζήτησε τά ὑπό τῆς Δ’ Προσυνοδικῆς Πανορθόδοξου Διασκέψεως (Σαμπεζύ, 2009) καί ὑπό τῆς Συνάξεως τῶν Προκαθημένων τῶν Ὀρθοδόξων Αὐτοκεφάλων Ἐκκλησιῶν (21-28 Ἰαν. 2016) παραπεμφθέντα αὐτῇ σχετικά κείμενα περί τῆς ρθοδόξου Διασπορς καί περί τοῦ ΚανονισμοΛειτουργίας τν πισκοπικν Συνελεύσεων ἐν αὐτῇ, ἐγκρίνασα αὐτά μετά τινων μικρῶν τροπολογιῶν, ἔχουν δέ ὡς ἀκολούθως:
    1. Διεπιστώθη ὅτι ἀποτελεῖ κοινήν βούλησιν πασῶν τῶν ἁγιωτάτων Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν, ὅπως ἐπιλυθῇ τό ζήτημα τῆς Ὀρθοδόξου Διασπορᾶς τό ταχύτερον δυνατόν καί ὅπως ὀργανωθῇ αὕτη κατά τρόπον σύμφωνον πρός τήν ὀρθόδοξον ἐκκλησιολογίαν καί τήν κανονικήν παράδοσιν καί πρᾶξιν τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας.

ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟΝ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕΩΣ ΑΥΤΟΥ

Ελληνικά English русский français
Logo of the Holy and Great Council
TO ΑΥΤΟΝΟΝΟΝ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕΩΣ ΑΥΤΟΥ

Ἡ Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ἠσχολήθη περί τό θέμα «Τό Αὐτόνομον καί ὁ τρόπος ἀνακηρύξεως αὐτοῦ». Οὕτω, συνεζήτησε τά ὑπό τῆς E’ Προσυνοδικῆς Πανορθόδοξου Διασκέψεως (Σαμπεζύ, 10-17 Ὀκτώβριος 2015) παραπεμφθέντα αὐτῇ σχετικά κείμενα, ἐγκρίνασα αὐτά μετά τινων μικρῶν τροπολογιῶν, ὡς ἀκολούθως.
Τά ἀπασχολήσαντα τήν Σύνοδον θέματα τοῦ κειμένου ἀνεφέρονται: α) εἰς τήν ἔννοιαν, τό περιεχόμενον καί τά ποικίλα σχήματα τοῦ θεσμοῦ τοῦ Αὐτονόμου, β) εἰς τάς προϋποθέσεις τοπικῆς τινος Ἐκκλησίας διά νά ζητήσῃ τήν Αὐτονομίαν αὐτῆς ἐκ τῆς εἰς ἥν ὑπάγεται Aὐτοκεφάλου Ἐκκλησίας, γ) εἰς τήν ἀποκλειστικήν ἁρμοδιότητα τῆς Aὐτοκεφάλου Ἐκκλησίας νά κινήσῃ καί νά ὁλοκληρώσῃ τήν διαδικασίαν ἀποδόσεως τῆς Αὐτονομίας εἰς τμῆμα τῆς κανονικῆς δικαιοδοσίας αὐτῆς, Αὐτονόμων Ἐκκλησιῶν μή ἱδρυομένων εἰς τόν γεωγραφικόν χῶρον τῆς Ὀρθοδόξου Διασπορᾶς, καί δ) εἰς τάς συνεπείας τῆς ἐκκλησιαστικῆς αὐτῆς πράξεως διά τάς σχέσεις τῆς ἀνακηρυχθείσης Αὐτονόμου Ἐκκλησίας τόσον πρός τήν εἰς ἥν ἀναφέρεται Αὐτοκέφαλον Ἐκκλησίαν, ὅσον καί πρός τάς ἄλλας Aὐτοκεφάλους Ὀρθοδόξους Ἐκκλησίας.

Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΣ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΤΗΡΗΣΙΣ ΑΥΤΗΣ ΣΗΜΕΡΟΝ

Ελληνικά English русский français
Logo of the Holy and Great Council
Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΣ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ
ΚΑΙ Η ΤΗΡΗΣΙΣ ΑΥΤΗΣ ΣΗΜΕΡΟΝ
  1. Ἡ νηστεία εἶναι θεία ἐντολή (Γεν. β’, 16-17). Κατά τόν Μ. Βασίλειον, «συνηλικιῶτίς ἐστι τῆς ἀνθρωπότητος· νηστεία γάρ ἐν τῷ παραδείσῳ ἐνομοθετήθη» (Περί νηστείας, 1, 3. PG 31, 168A). Εἶναι μέγα πνευματικόν ἀγώνισμα καί ἡ κατ’ ἐξοχήν ἔκφρασις τοῦ ἀσκητικοῦ ἰδεώδους τῆς Ὀρθοδοξίας. Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία ἀπαρεγκλίτως στοιχοῦσα εἴς τε τά ἀποστολικά θεσπίσματα καί τούς συνοδικούς κανόνας καί εἰς τήν καθ’ ὅλου πατερικήν παράδοσιν, διεκήρυξε πάντοτε τήν ὑψίστην ἀξίαν τῆς νηστείας διά τόν πνευματικόν βίον τοῦ ἀνθρώπου καί τήν σωτηρίαν αὐτοῦ. Εἰς τόν κύκλον τῆς λατρείας τοῦ ἐνιαυτοῦ τοῦ Κυρίου προβάλλεται ἡ ὅλη περί τῆς νηστείας πατερική παράδοσις καί διδασκαλία διά τήν συνεχῆ καί ἀδιάπτωτον ἐγρήγορσιν τοῦ ἀνθρώπου καί τήν ἐπίδοσιν αὐτοῦ εἰς τούς πνευματικούς ἀγῶνας. Διό καί ὑμνεῖται εἰς τό Τριῴδιον ὡς χάρις πολύφωτος, ὡς ὅπλον ἀκαταμάχητον, ὡς πνευματικῶν ἀγώνων ἀρχή, ὡς καλλίστη τρίβος ἀρετῶν, ὡς τροφή ψυχῆς, ὡς πηγή φιλοσοφίας ἁπάσης, ὡς ἀφθάρτου διαγωγῆς καί ἰσαγγέλου πολιτείας τό μίμημα, ὡς μήτηρ τῶν ἀγαθῶν ἁπάντων καί πασῶν τῶν ἀρετῶν.

Pεαλισμός μαρτυρίας – όχι ιδεολογήματα


ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ

Δ​​εν προδίδει σοβαρότητα να οργανώνουμε «Mεγάλη Σύνοδο» των Oρθόδοξων ανά τον κόσμο Eκκλησιών, χωρίς να έχουμε διασαφήσει ποια είναι τα στοιχεία ή γνωρίσματα που καθιστούν μια τοπική χριστιανική Eκκλησία «Oρθόδοξη»: Eίναι η πιστότητα στο «γράμμα» κάποιων ιδεολογικών «αρχών» (δογμάτων), πιστότητα σε κείμενα - πηγές μιας ιδεολογίας; Eίναι η εκκλησιαστική «Oρθοδοξία» το αντίστοιχο της μαρξιστικής ή της φροϋδικής «ορθοδοξίας»;

Mήπως είναι εθνική ιδιότητα η εκκλησιαστική Oρθοδοξία: η από αιώνων πολλών «επικρατούσα θρησκεία» σε ένα έθνος - κράτος, φολκλορικό στοιχείο ταυτισμένο με την ιστορική ιδιοπροσωπία και τη συναισθηματική ιδιοσυγκρασία ή τους παγιωμένους εθισμούς ενός λαού; Σήμερα μιλάμε για «ορθόδοξες εκκλησίες», που διακρίνονται με κριτήρια την εθνικότητα:

Τὸ Άγιον Πνέυμα μεταμορφώνει σὲ χαρὰ οτι αγγίξει… (Άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ)


«Ἤτανε μία συννεφιασμένη μέρα. Χιόνι πολὺ εἶχε σκεπάσει τὴ γῆ, καὶ πέφτανε πυκνὲς οἱ ἄσπρες μπαμπακοῦρες. Ὁ πάτερ Σεραφεὶμ μ᾿ ἔβαλε νὰ καθίσω δίπλα του, ἀπάνω σ᾿ ἕνα κομμένο δέντρο, σ᾿ ἕνα ξέφωτο μέσα στὸ δάσος. Ὕστερά μου εἶπε: «Ὁ Θεός μου φανέρωσε πὼς στὰ παιδικὰ χρόνια σου ἤθελες νὰ μάθης ποιὸς εἶναι ὁ σκοπὸς τῆς χριστιανικῆς ζωῆς. Σὲ συμβουλεύανε νὰ πηγαίνης στὴν ἐκκλησία, νὰ κάνης τὴν προσευχή σου στὸ σπίτι, νὰ δίνης ἐλεημοσύνη καὶ νὰ κάνης ὅλα τὰ καλὰ τὰ ἔργα, γιατὶ σ᾿ αὐτὰ βρίσκεται ὁ σκοπὸς τῆς χριστιανικῆς ζωῆς. Μὰ δὲν σὲ ἱκανοποιούσανε αὐτὰ μοναχά. Λοιπόν σου λέγω πὼς ἡ προσευχή, ἡ νηστεία, οἱ ἀγρυπνίες καὶ κάθε ἄλλο χριστιανικὸ ἔργο εἶναι πολὺ καλά. Ἀλλὰ ὁ σκοπὸς τῆς ζωῆς μας δὲν εἶναι νὰ κάνουμε μοναχὰ αὐτὰ τὰ ἔργα, ἐπειδὴ αὐτὰ εἶναι τὰ μέσα ποὺ χρειάζονται γιὰ νὰ φθάσουμε στὸ σκοπὸ τῆς χριστιανικῆς ζωῆς.

Ὁ ἀληθινὸς προορισμὸς τοῦ χριστιανοῦ εἶναι νὰ ἀποκτήσουμε τὸ Ἅγιον Πνεῦμα. Γνώριζε πὼς κανένα καλὸ ἔργο δὲν φέρνει τοὺς καρποὺς τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, ἂν δὲν γίνεται γιὰ τὴν ἀγάπη τοῦ Χριστοῦ. Σκοπὸς τῆς ζωῆς μας εἶναι μοναχὰ ἡ ἀπόκτηση τῆς χάριτος τοῦ Ἁγίου Πνεύματος».

Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016

Ονόματα και κατορθώματα


Στους καιρούς που καλλιεργούν, ευνοούν ή και διδάσκουν την παραίτηση, την προδοσία, την αποστροφή έρχεται η Εκκλησία και μας συστήνει εκείνους τους συν-ανθρώπους μας που είχαν ένα χάρισμα ξεχωριστό από τα όποια δικά μας: την αγιότητα βίου. Δεν το κατέκτησαν κληρονομικά, ετσιθελικά και αυθαίρετα. Το έδειξαν με τον βίο τους, το αναγνώρισε η Εκκλησία, τους τιμούν τα παιδιά Της.

Αυτό θα συμβεί και αύριο. Τόσο η αποστολική περικοπή, όσο και η όλη Κυριακή είναι αφιερωμένη στους Αγίους Πάντες. Προ του Ευαγγελίου θ’ ακούσουμε από τον Απόστολο Παύλο να καταγράφει ανείπωτα μαρτύρια, αληθινά για να ακούμε, φοβερά για να θαυμάζουμε, προσκλητικά για να ακολουθήσουμε. 
Η σωστή τιμή μάρτυρα συνοδεύεται από την μίμησή του. Μπορεί να μη χρειαστεί άμεσα να τους μιμηθούμε, ας μάθουμε πάντως να τους τιμάμε λογικά. Επιτυγχάνεται η τιμή αυτή με το να γνωρίζουμε τα πεπραγμένα τους, την βιωτή τους, τα προτερήματα τους. Να το κάνουμε πρώτα για τον Άγιο που φέρουμε τ’ όνομά τους. Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στην ανταλλαγή δώρων και ευχών στις γιορτές μας, που μάλιστα τις μεταθέτουμε στο πλησιέστερο Σάββατο. Έγιναν ευκαιρία για δείπνα, όχι στην ουσία εόρτια.

Με τη συμμετοχή και πιστών η λειτουργία των 10 ιεραρχώνΜε τη συμμετοχή 350 λαϊκών εντός της εκκλησίας και όλων όσων επιθυμούν εκτός αυτής θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή η θεία λειτουργία στον Ι.Ν. Πέτρου και Παύλου συνλειτουργούντων και των 10 Ιεραρχών.

Οι άδειες για όσους επιθυμούν να εισέλθουν στην εκκλησία θα δίνονται μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής από την Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου. Η Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου επιθυμεί τη συμμετοχή των πιστών καθώς στις αντίστοιχες λειτουργίες στην Κίσαμο και στον Αγ. Μηνά στο Ηράκλειο ήταν πολύ δύσκολη η συμμετοχή του λαϊκού στοιχείου λόγω των αυστηρών μέτρων ασφαλείας. Εκτός της εκκλησίας θα υπάρχουν γιγαντοοθόνες και καρέκλες για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη λειτουργία των 10 προκαθήμενων.
Παράλληλα με τη θεία λειτουργία θα γίνουν και τα εγκαίνια του ναού από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο καθώς μετά από προσπάθειες δεκαετιών ο Ι.Ν. Πέτρου και Παύλου ολοκληρώθηκε.

Ολοκληρώνεται η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Γνώριμά τους πρόσωπα συναντούσαν τα μέλη των αντιπροσωπειών των Ορθοδόξων Εκκλησιών που μετέχουν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία ολοκληρώνεται αύριο στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων.

Πρόκειται για ορθοδόξους πιστούς, που θέλησαν να βρεθούν κοντά στο ιστορικό γεγονός, καθώς είναι η πρώτη Σύνοδος μετά το Σχίσμα του 1054, η οποία στόχευσε να στείλει μήνυμα ενότητας στα περίπου 300 εκατομμύρια ορθοδόξων χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικά στα Χανιά βρέθηκε ένας ορθόδοξος από τη Γερμανία που ακολουθεί συχνά τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο σε σημαντικά ταξίδια του στο εξωτερικό, όπως έκανε το 2014 στα Ιεροσόλυμα, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο. Επίσης, δύο ακόμη Ελληνες μετανάστες από τις ΗΠΑ, ταξίδεψαν στην Κρήτη θέλοντας να βρεθούν στον τόπο της ιστορικής Συνόδου, αλλά και να επισκεφθούν τα πάτρια εδάφη.

Goussous: «Είναι μια αρχή η συμμετοχή γυναικών στην Πανορθόδοξη»Αντωνιάδου Μαρία
 
Η ιορδανή καθηγήτρια μετείχε στην Μεγάλη Σύνοδο

Η Wafa Goussous διευθύνει μια πρωτοβουλία για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, την προστασία των χριστιανών και των προσφύγων, την οποία έχουν συστήσει από το 2007 ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος μαζί με τους Πατριάρχες Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

«Είναι η σημαντικότερη στιγμή της ζωής μου. Οι ορθόδοξες γυναίκες είναι εδώ» δηλώνει στο «Βήμα» η μία από τις μετρημένες στα δάχτυλα του χεριού γυναίκες που μετείχαν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο που συγκλήθηκε στην Κρήτη. Η κυρία Wafa Goussous είναι καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας, γέννημα θρέμμα της Αραβικής Χερσονήσου, και ήταν μεταξύ των μελών της συνοδείας του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Η 43χρονη Ιορδανή συμμετείχε και παρακολούθησε όλες τις συνεδριάσεις εκτός από τις Συνάξεις των Προκαθημένων της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Πώς αισθάνεστε για τη συμμετοχή σας στη Μεγάλη Σύνοδο;
«Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος είναι μια μεγαλειώδης στιγμή για όλους τους ορθοδόξους. Για μένα είναι η σημαντικότερη στιγμή της ζωής μου. Είναι ένα ιστορικό γεγονός. Η κάθε ώρα και το κάθε λεπτό είναι μεγαλειώδη και ιστορικά. Είναι σημαντικά. Η παρουσία των γυναικών είχε αποφασισθεί στη Σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων που έγινε τον Ιανουάριο στη Γενεύη. Και αποτελεί μια σημαντική αρχή».

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: ''Να καταδικαστεί η Ουνία''

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Πρόταση να καταδικαστεί η Ουνία εκανε πριν από λίγο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών την Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, πρότεινε να καταδικαστεί η Ουνία ως μέθοδος που απάδει του Ορθόδοξου φρονήματος.
"Πρέπει να καταδικαστεί από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες" τόνισε χαρακτηριστικά ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Η πρόταση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνυμού, εγινε αποδεκτή από τα μέλη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και θα περάσει στα επίσημα κείμενα.
Επίσης το θέμα της Ουνίας καταδίκασαν με παρέμβασή τους, και οι Μητροπολίτες Σερρών κ. Θεολόγος και Λαγκαδά κ. Ιωάννης.
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που κατοχυρώνεται σε συνοδικό επίπεδο η καταδίκη της Ουνίας.

Με την πρόταση της Εκκλησίας της Ελλάδος προστατεύεται η Ορθόδοξη εκκλησιολογίαΕις το ευαίσθητον κείμενον το οποίο αφορούσε τις σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον λοιπόν Χριστιανικόν Κόσμον η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος στοιχούσα το πνεύμα της Ιεραρχίας, προέτεινε εις την παράγραφον 6η αντί του: «Η Ορθόδοξος Εκκλησία αναγνωρίζει την ιστορικήν ύπαρξιν άλλων Χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών», το «Η Ορθόδοξος Εκκλησία αποδέχεται την ιστορικήν ονομασίαν άλλων ετεροδόξων Χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών», με αποτέλεσμα να υπάρξει πλήρης αποδοχή της προτάσεως και να επέλθει ομοφωνία.

Συγκεκριμένα ο Μακαριώτατος παρουσιάζοντας την πρόταση δήλωσε τα εξής: «Μέ τήν τροπολογίαν αὐτήν πετυχαίνουμε μία συνοδική ἀπόφαση πού γιά πρώτη φορά στήν ἱστορία περιορίζει τό ἱστορικό πλαίσιο τῶν σχέσεων πρός τούς ἑτεροδόξους ὄχι στήν ὕπαρξη, ἀλλά ΜΟΝΟ στήν ἱστορική ὀνομασία αὐτῶν ὡς ἑτεροδόξων χριστιανικῶν Ἐκκλησιῶν ἤ Ὁμολογιῶν. Οἱ ἐκκλησιολογικές συνέπειες τῆς ἀλλαγῆς αὐτῆς εἶναι αὐτονόητες. Όχι μόνο δέν ἐπηρεάζουν ἀρνητικῶς μέ ὁποιοδήποτε τρόπο τή μακραίωνη ὀρθόδοξη παράδοση, ἀλλ’ ἀντιθέτως προστατεύεται μέ πολύ σαφή τρόπο ἡ ὀρθόδοξη ἐκκλησιολογία».

Το περιστατικό με τον άγιο Πορφύριο και τον ετερόδοξο, που τελικά βαπτίστηκε Ορθόδοξος.


 
ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΟΡΦΥΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΤΕΡΟΔΟΞΟ, ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΒΑΠΤΙΣΤΗΚΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ
Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
Κάποτε επισκέφθηκε τον Όσιο Πορφύριο ένας ετερόδοξος ρωμαιοκαθολικός (παπικός). Δεν χρειάζεται να αναφέρομε επεξηγώντας, ότι ο κάθε ξένος συνομιλητής του Αγίου Πορφυρίου, δεν χρειαζόταν να ομιλεί Ελληνικά. Η Γερόντισσα Άννα, η οποία μου διηγήθηκε το περιστατικό αυτό, νυν Ηγουμένη του Ιερού Ησυχαστηρίου στο Γέρακα Ξάνθης, πνευματικό τέκνο του Αγίου Πορφυρίου, γνωστή του ετερόδοξου αυτού, ρώτησε άλλη φορά τον Άγιο Γέροντα, γιατί δεν προσπάθησε να τον πείσει να βαπτιστεί Ορθόδοξος. Ο Άγιος Πορφύριος απάντησε ότι πρέπει να περιμένομε η Χάρις του Θεού να τον οδηγήσει να βαπτιστεί Ορθόδοξος. Η Γερόντισσα Άννα μου εξήγησε ότι ο πατέρας του ετερόδοξου ήταν Ορθόδοξος και η μητέρα του ρωμαιοκαθολική (παπική), και ο νέος αυτός ήταν αβάπτιστος, δηλαδή ρωμαιοκαθολικός (παπικός) μου ανέφερε επεξηγώντας. Να αναφέρομε ότι ο ετερόδοξος αυτός, βαπτίστηκε κατόπιν Ορθόδοξος, παντρεύτηκε Ορθόδοξη και έχει κάνει μια Ορθόδοξη οικογένεια*.

Ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, απαντά: Είναι Εκκλησία οι Παπικοί;


Πολύ συζήτηση έχει γίνει το τελευταίο καιρό με αφορμή την Πανορθόδοξη Σύνοδο, σχετικά με το αν είναι εκκλησία ή όχι το βατικανό.

Πολλοί «θεολόγοι», ας μην πούμε ονόματα, βγήκαν και υποστήριξαν ότι είναι εκκλησία, ε, λοιπόν...
την απάντηση μας τη δίνει ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, μήπως πάλι είναι ζηλωτής και αυτός, ή μήπως έχει εμπάθεια και αυτός, σύμφωνα με επίσης κάποιους σημερινούς θεολόγους αθεολόγητους;

Δείτε το παρακάτω βίντεο από το 31′ και μετά καθώς και στο 42′ και μετά, όπου δίνει ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα: Είναι Εκκλησία το Βατικανό;


Ένας μητροπολίτης με τον τίτλο της χώρας στις περιοχές της διασποράςΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ Ι Α. Λουδάρος, Σ. Καρεκλά, Γ. Φερδής

Κάθε χώρα στις περιοχές της διασποράς, στο μέλλον, θα έχει έναν μητροπολίτη με τον τίτλο της συγκεκριμένης χώρας, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησού Ιώβ, σχετικά με το θέμα της διασποράς που συζητήθηκε στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

“Για το μέλλον, όποτε εκλέγεται επίσκοπος, δεν πρόκειται να του αποδίδεται τίτλος που έχει άλλος επίσκοπος”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι σημερινές εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή του κειμένου για τη νηστεία. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ιώβ, σύντομα θα έλθει προς υπογραφή και το κείμενο για τον γάμο και τα κωλύματα αυτού, η συζήτηση για το οποίο ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ.

Ανυποχώρητος ο Αθηνών δεν θέλει «Εκκλησίες» τους ετεροδόξουςΚΟΛΥΜΠΑΡΙ Ι ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ, ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΕΡΔΗΣ Έντονη είναι η αντίθεση της Εκκλησίας της Ελλαδος στην αναφορά των ετεροδόξων ως Εκκλησίες. 
Από χθες ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το θέμα, κάνοντας, μάλιστα, ειδική αναφορά στο θέμα της τοποθέτησης Ελληνόρυθμου επισκόπου στην Αθήνα.
Σήμερα επανέλαβε τις θέσεις του αρνούμενος να δεχθεί την αναφορά «Εκκλησία» σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΙΣΙ.
Στη συζήτηση παρενέβη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ο οποίος κατηγόρησε την Εκκλησία της Ελλαδος ότι κρατά «αιχμάλωτη» τη Σύνοδο, υπενθυμίζοντας την υπογραφή των προσυνοδικών κειμένων.
Εμείς έχουμε Σύνοδο 80 αρχιερέων και όχι 10, φέρεται να απάντησε ο κ. Ιερώνυμος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ζητήθηκε να διαγραφεί από τα πρακτικά αυτός ο διάλογος. Η συνεδρίαση για το κείμενο αυτό θα συνεχιστεί αύριο.

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σύμφωνα με πηγές του orthodoxia.info, πριν ανέβουν οι τόνοι στη συνεδρίαση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρότεινε να συνεργαστούν μεταξύ τους οι μητροπολίτες Περγάμου και Ναυπάκτου, λέγοντας με χιουμoρ, μάλιστα, πως αφού το θέμα δεν αφορά στο ανθρώπινο πρόσωπο, θα μπορέσει να βρεθεί μια άκρη.

Βγήκαν «πατερίτσες» στην Πανορθόδοξη ΣύνοδοΑπό την πέμπτη ημέρα των εργασιών της Πανορθοδόξου Συνόδου στο Κολυμπάρι (Φωτογραφία: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)

Αρχισαν οι διαμάχες με αφορμή τη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος για τους ετερόδοξους


Κρήτη - αποστολή

Ενταση κυριαρχεί σήμερα, Παρασκευή, προ τελευταία ημέρα των συνεδριάσεων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Από αργά το βράδυ της Πέμπτης και ολόκληρη την Παρασκευή οι αρχιερείς «διασταυρώνουν τις πατερίτσες τους» με αφορμή το κείμενο για τις σχέσεις της «Ορθοδόξου Εκκλησίες προς τον λοιπό χριστιανικό κόσμο». Αφορμή στάθηκε η θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος ότι ο όρος Εκκλησία για τους ετεροδόξους πρέπει να αντικατασταθεί από τον όρο «Χριστιανικές κοινότητες και ομολογίες». «Δεν μπορείτε να κρατάτε "αιχμάλωτη" τη Σύνοδο», φέρεται να είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. «Να διαγραφεί από τα πρακτικά. Δεν μπορεί να λέγονται αυτά» απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.

Στο δια ταύτα πρέπει να αλλάξουν τα πάντα…Η Αγία και Μεγάλη Πανορθόδοξη Σύνοδος αποτελεί κοσμοιστορικό γεγονός. Η μακρά προετοιμασία της δείχνει το μέγεθος του εγχειρήματος και οι απουσίες της τελευταίας ώρας τις εγγενείς δυσκολίες του.
Η ιστορία σχεδόν ποτέ δεν δικαίωσε απόντες, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για όργανο όπου εφαρμόζεται η θεμελιώδης δημοκρατική αρχή «των πλειόνων η ψήφος κρατείτω»( στ΄ κανόνας Α΄ Οικουμενικής).
Οι απόντες συνέπραξαν σε όλη τη προδικασία και επέλεξαν για ακατανόητους λόγους, πάντως άσχετους προς την αλήθεια και το δόγμα της Εκκλησίας να απουσιάσουν. Επιλογή τους και ευθύνη τους.
Στην Ορθοδοξία η Αυτοκεφαλία εγγυάται την ελευθερία των Εκκλησιών και η Συνοδικότητα την ενότητά τους και την δύναμη να μαρτυρούν περί της αληθείας.
Το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο δεν έπαψε να είναι κατά τον χαρακτηρισμό του μεγάλου βυζαντινολόγου Steven Runciman «Εκκλησία εν αιχμαλωσία». Και είναι άθλος τού Προκαθημένου του η πραγμάτωση της Συνόδου.

Σήμερα ποὺ σπανίζει ἡ νοερὰ προσευχὴ στοὺς Ἐπισκόπους, καὶ δὲν ἔχουν συναντήσει ποτὲ ἕναν Πνευματικὸ Πατέρα μέ πνευματικὴ κατάσταση, εἶναι δυνατὸν αὐτοὶ νὰ βγάλουν ὀρθόδοξες ἀποφάσεις;


Φωτογραφία «Ῥωμαίικου Ὁδοιπορικοῦ»
Ἀπὸ τὸ βιβλίο «Ἐμπειρικὴ Δογματικὴ» Τόμος Β΄ Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ἰεροθέου,
προφορικὲς παραδόσεις τοῦ π. Ἰωάννου Ρωμανίδη

Οἱ ὀρθόδοξες προϋποθέσεις τῶν Συνόδων
Ἡ βασικὴ προϋπόθεση ὄχι μόνο τῶν Οἰκουμενικῶν Συνόδων, ἀλλὰ καὶ Τοπικῶν Συνόδων, εἶναι ὅτι, ἐκεῖνοι ποὺ συνεδριάζουν σὲ Τοπικὴ Σύνοδο ἢ σὲ Οἰκουμενικὴ Σύνοδο, εἶναι ἄνθρωποι οἱ ὁποῖοι τουλάχιστον βρίσκονται στὴν κατάσταση τοῦ φωτισμοῦ. Ἀλλὰ ἡ κατάσταση τοῦ φωτισμοῦ δὲν ἀρχίζει ὅταν ποῦν τὴν ἐναρκτήριο προσευχὴ μίας Οἰκουμενικῆς Συνόδου. Δὲν ἀρχίζει τότε ὁ φωτισμός.
Ὁπότε ὁρισμένοι φονταμελίστ Ὀρθόδοξοι, δὲν ξέρω πῶς νὰ τὸ περιγράψω, φαντάζονται τοὺς ἱστορικοὺς Ἐπισκόπους σὰν τοὺς σημερινοὺς Ἐπισκόπους, οἱ ὁποῖοι ἰδέα δὲν ἔχουν ἀπὸ δόγματα, ἀλλὰ ἔχουν δογματικοὺς δίπλα τους, δηλαδὴ συμβούλους, οἱ ὁποῖοι αὐτοὶ τοὺς συμβουλεύουν ἐπάνω στὰ δόγματα. Ὁ Δεσπότης εἶναι καλὸς ἄνθρωπος, ὁ ὁποῖος ἀσχολεῖται μὲ ὀρφανοτροφεῖα, μὲ γηροκομεῖα, νοσοκομεῖα, μὲ καλὰ ἔργα, νὰ κτίσει Ἐκκλησίες καὶ δὲν ξέρω...

«Ὁμολογιακὴ» διγλωσσία, ἀσάφεια καὶ σύγχυση, Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου«Ὁµολογιακή» διγλωσσία, ἀσάφεια καί σύγχυση
Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου

Τόν τελευταῖο καιρό δηµοσιεύθηκαν διάφορα κείµενα ἀπό καθηγητές, θεολόγους, Κληρικούς, οἱ ὁποῖοι ἔθεσαν σοβαρά ἐρωτήµατα γύρω ἀπό τά θέµατα µέ τά ὁποῖα θά ἀσχοληθῆ ἡ Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος.
Τά περισσότερα ἀπό αὐτά τά κείµενα ἀσχολοῦνται θεωρητικά µέ τό ζήτηµα καί ἀγνοεῖται ὅτι µέχρι τόν 19ο αἰώνα στά Συνοδικά καί Ἐκκλησιολογικά κείµενα πού ἐκδίδονταν ἐπισήµως ἀπό τήν Ἐκκλησία ὑπῆρχε κατά βάση µιά σαφής ἐκκλησιολογική συνέχεια, ὅπως φαίνεται στό κείµενο τῶν Πατριαρχῶν τῆς Ἀνατολῆς τό 1848. 
Παρά ταῦτα ἀπό τόν 20όν αἰώνα ἄρχισε µία διγλωσσία καί ἀσάφεια στά ἐκκλησιολογικά ζητήµατα. Αὐτό φαίνεται ἄν διαβάση κανείς τά ἐπίσηµα κείµενα πού ἐκδίδονται καί ἐκφωνοῦνται σέ διάφορες περιπτώσεις. Αὐτή ἡ διγλωσσία καί ἡ ἀσάφεια φαίνεται στά θέµατα: τί εἶναι ἡ Ἐκκλησία, ποιά εἶναι τά µέλη της, τί εἶναι αἵρεση, πῶς ἀποδέχεται ἡ Ἐκκλησία τούς αἱρετικούς ὅταν ἐπιστρέφουν σέ αὐτήν κ.ἀ.

Ο γέρος και η μαγική πέτρα. Μια διδακτική ιστορία για τη ζωή και τη νιότη.

Ο γέρος και η μαγική πέτρα
Μια διδακτική ιστορία για τη ζωή και τη νιότη.
---
930μ.Χ, ο Σόλωνας βρίσκεται σκυμμένος πάνω από ένα τσουκάλι ανακατεύοντας με μεγάλη προσοχή και εστίαση. Τα χείλη του κουνιούνται, κι αν κάποιος τον πλησιάσει θ’ ακούσει τις ακατάληπτες λέξεις που ψιθυρίζει. Το ρυτιδιασμένο του πρόσωπο και τα λευκά, μακριά μαλλιά και γένια του μαρτυρούν πολλά χρόνια ζωής. Ίσως περισσότερα απ’ όσα δικαιούται…

Ρίχνει, με μία κίνηση θεατρική, λίγους σπόρους στο τσουκάλι και συνεχίζει να ανακατεύει για λίγα λεπτά ακόμη, με το βλέμμα γεμάτο προσδοκία. Τίποτα… Οι ώμοι του πέφτουν και κάθεται κουρασμένος και απογοητευμένος σ’ ένα ξύλινο σκαμπό. Το βλέμμα του κοιτάζει, χωρίς να βλέπει… Άλλη μία αποτυχία… Προσπάθειες χρόνων άκαρπες. Δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει το τελευταίο συστατικό που του λείπει για να ολοκληρώσει το ελιξίριο της νεότητας. «Θα πεθάνω χωρίς να το έχω πετύχει» σκέφτεται αποκαρδιωμένος.

Μηχανισμός Αντικυθήρων: Τα μυστικά του αρχαιότερου… tablet Αποκρυπτογράφηση


Πρώτο το ελληνικό κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την αποκρυπτογράφηση των επιγραφών που βρίσκονται «κρυμμένες» στις πτυχές του Μηχανισμού.

Τη μέχρι τώρα συνολική ανάλυση των επιγραφών που βρίσκονται στο εσωτερικό του Μηχανισμού των Αντικυθήρων παρουσίασε χθές, Πέμπτη, η ομάδα μελέτης αυτού του αινιγματικού για την επιστημονική κοινότητα αντικειμένου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη.

Τα ευρήματα της μελέτης είναι το αποτέλεσμα διεθνούς ερευνητικής προσπάθειας κατά τα τελευταία περίπου 10 χρόνια.

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016

Ανυποχώρητος ο Αθηνων δεν θέλει «Εκκλησίες» τους ετεροδοξουςΚΟΛΥΜΠΑΡΙ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΕΡΔΗΣ Έντονη είναι η αντίθεση της Εκκλησίας της Ελλαδος στην αναφορά των ετεροδόξων ως Εκκλησίες.
Από χθες ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το θέμα κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στο θέμα της τοποθέτησης Ελληνορυθμου επισκόπου στην Αθηνα.
Σήμερα επανέλαβε τις θέσεις του αρνούμενος να δεχθεί την αναφορά «Εκκλησία» σύμφωνα με την σχετική απόφαση της ΙΣΙ.
Στην συζήτηση παρενέβη ο Αρχιεπίσκοπος Κυπρου ο οποίος κατηγόρησε την Εκκλησία της Ελλαδος οτι κρατά «αιχμάλωτη» τη Σύνοδο υπενθυμίζοντας την υπογραφή των προσυνοδικων κειμένων.
Εμείς έχουμε Σύνοδο 80 αρχιερέων και όχι 10 φέρεται να απάντησε ο κ. Ιερώνυμος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ζητήθηκε να διαγραφεί από τα πρακτικά αυτός ο διάλογος. Η συνεδρίαση για το κείμενο αυτό θα συνεχιστεί.

Ολοκληρώνονται αύριο οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης ΣυνόδουΑποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Συνεχίζονται οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Εχθές υπέγραψαν τα κείμενα «ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟΝ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕΩΣ ΑΥΤΟΥ» και «Η ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑ». Σήμερα υπογράφονται τα κείμενα «Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΣ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΤΗΡΗΣΙΣ ΑΥΤΗΣ ΣΗΜΕΡΟΝ» και «Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΝ ΤΩ ΣΥΓΧΡΟΝΩ ΚΟΣΜΩ».
Εχθές το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις στο κείμενο «ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΑΥΤΟΥ» και σύντομα θα έρθει προς υπογραφή και ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το κείμενο «ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΝ ΚΟΣΜΟΝ».
Στην σημερινή πρωινή Συνεδρία οι Προκαθήμενοι ασχολήθηκαν με την εγκύκλιο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και με το μικρό μήνυμα το οποίο θα διανεμηθεί κατά το τέλος των εργασιών της.
Αύριο το απόγευμα ολοκληρώνονται οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και την Κυριακή το πρωί θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία από τους Προκαθημένους στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου Χανίων.

Δυσκολίες στο κείμενο που αφορά τις σχέσεις με άλλες Εκκλησίες

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Συνεχίζονται οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στο Κολυμπάρι της Κρήτης, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr οι Προκαθήμενοι και οι Ιεραρχες από το πρωί συζητούν συνέχεια το κείμενο που αφορά τις σχέσεις ''ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΝ ΚΟΣΜΟΝ''.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλές απόψεις πάνω στο εν λόγω θέμα, που είχε ως αποτέλεσμα στην πρωινή συνεδρία να μην καταλήξουν σε ομοφωνία.
''Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα...ίσως να μην περάσει αυτό το κείμενο, όμως μέχρι το απόγευμα οψόμεθα'' δήλωσε στην Romfea.gr Ιεράρχης που συμμετέχει στις εργασίες.

Ρώσικη ρουλέτα με την ενότητα της ΟρθοδοξίαςΤης Μαρίας Αντωνιάδου

«Ψυχρός πόλεμος» η επόμενη ημέρα της Πανορθόδοξης Συνόδου – Τα ανοιχτά μέτωπα, η «ζαριά» του Μόσχας Κυρίλλου και οι σύμμαχοί του που «αλλαξοπίστησαν»
Το 553 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός καλεί τον Πάπα Βιγίλιο να προεδρεύσει της Ε’ Οικουμενικής Συνόδου. Κύριο θέμα η καταδίκη των λεγομένων «Τριών Κεφαλαίων». Ο Βιγίλιος βρίσκεται στη Βασιλίδα των Πόλεων αλλά αντί να προεδρεύσει της Συνόδου προτιμά να κλειστεί στον Ναό των Αγίων Αποστόλων, διότι εκτιμά ότι οι 165 πατέρες, ανάμεσά τους οι πατριάρχες Αλεξανδρείας και Αντιοχείας καθώς και εκπρόσωποι του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, που έχουν συγκεντρωθεί δεν θα υιοθετήσουν τις απόψεις του. Τρεις φορές εκπρόσωποι του αυτοκράτορα και της Συνόδου τον επισκέπτονται και τον καλούν να ξεκινήσει τις συνεδριάσεις αλλά ο ίδιος παραμένει άκαμπτος.

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016

«Μην ψάχνετε κατασκόπους πίσω από τις κουρτίνες» στην Αγία και Μεγάλη ΣύνοδοΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ Ι Σ. Καρεκλά, Γ. Φερδής

“Δεν χρειάζεται να ψάχνετε να βρείτε κατασκόπους πίσω από τις κουρτίνες” δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου π. Ιωάννης Χρυσαυγής, κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο πλαίσιο των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, σε ερώτηση σχετικά με το χθεσινό ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τις Νέες Χώρες.
Ο π. Ιωάννης συμπλήρωσε ότι “δεν υπάρχει στη Σύνοδο διάθεση να κρυφτεί τίποτα και αυτό έχει να κάνει με την μαεστρία με την οποία χειρίζεται τις διαδικαδίες ο πρόεδρος της Συνόδου”, εννοώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
«Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος δεν είναι ένα αντίγραφο Συνόδων του παρελθόντος»
Να μη γίνεται σύγκριση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου με άλλες του παρελθόντος τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησού Ιώβ, μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...