Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

Υπουργείο: Δεν καταργείται η διδασκαλία της ''Αντιγόνης''“Η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων βασιζόμενη σε ανυπόστατες φήμες, σπεύδει να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις”.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το υπουργείο Παιδείας, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην κατάργηση της διδασκαλίας της ''Αντιγόνης'' του Σοφοκλή στη Β’ Λυκείου.
Το ''θέμα’’, τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, προκλήθηκε από την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων,
Το υπουργείο Παιδείας κατηγόρησε την Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων ότι “βασιζόμενη σε ανυπόστατες φήμες, σπεύδει να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις”.

Η απάντηση της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων

Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων απαντώντας στο υπουργείο Παιδείας τονίζει πως

-Η ανακοίνωση της βασίστηκε σε δημοσιεύματα, τουλάχιστον των τελευταίων είκοσι ημερών, σχετικά με την πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για κατάργηση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών ως μαθήματος Γενικής Παιδείας στη Β΄ Λυκείου.

- Και ενώ τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα προκάλεσαν εξαιρετική ανησυχία στον κόσμο των φιλολόγων -και όχι μόνο- ουδέποτε διαψεύσθηκαν από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

-Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ο Υπουργός έχει διαφορετική άποψη και, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, πληροφορηθήκαμε την επίσημη διάψευση από πλευράς Πολιτείας.

Η χθεσινή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων

"Η διδασκαλία της Αντιγόνης δεν καταργήθηκε ούτε κατά την επτάχρονη δικτατορία, ενώ η αγέρωχη στάση της ηρωίδας του έργου αποτέλεσε διαχρονικά παγκόσμιας εμβέλειας πρότυπο που ενέπνευσε και εμπνέει την πολιτισμένη ανθρωπότητα".

Αυτό τονίζει η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, με χθεσινή ανακοίνωση της, και διατυπώνει την ανησυχία της, σχετικά με την επιχειρούμενη —σύμφωνα με πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής— κατάργηση του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας από το ωρολόγιο πρόγραμμα γενικής παιδείας της Β΄ Λυκείου.

Η Ενωση Φιλολόγων κάνει λόγο για «εξοβελισμό ενός ακόμα εμβληματικού για την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης κειμένου, της Αντιγόνης του Σοφοκλή, που μέχρι σήμερα διδάσκεται από το πρωτότυπο επί δίωρο σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές που φοιτούν στην αντίστοιχη τάξη», και υπογραμμίζει: 

Α. Ελληνικό σχολείο όμως χωρίς τον Θουκυδίδου Περικλέους Επιτάφιο και χωρίς την Αντιγόνη του Σοφοκλή είναι σχολείο με δυσαναπλήρωτο έλλειμμα παιδείας, χωρίς ουσιαστική αγωγή δημοκρατίας, χωρίς μαθητεία στην αντίσταση απέναντι στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε εξουσίας και χωρίς ανάδειξη —ως υπέρτατης αξίας— της αγάπης.

Β. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦ απορρίπτει ως απαράδεκτη την πρόταση του ΙΕΠ και καλεί τους φιλολόγους και κάθε σκεπτόμενο και ευαίσθητο πολίτη της χώρας να πλαισιώσουν την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων και τους τοπικούς συνδέσμους φιλολόγων στον κοινό μας αγώνα για την προάσπιση του ανθρωπιστικού χαρακτήρα και των ποιοτικών παραδόσεων της παιδείας μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...