Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Ύδρας Εφραίμ προς την Ιεραρχία: “Δεν συζητούμε ακόμα για τα βιβλία αλλά μόνο για το πρόγραμμα Σπουδών”



του Αντώνη Τριανταφύλλου

“Ναι” στον διάλογο με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, με ειλικρίνεια και όχι δια αλληλογραφίας, μα ουσιαστικό μεταξύ των μελών της Εκκλησίας και των μελών του ΙΕΠ. Αυτό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του Amen.gr, το σκεπτικό της εισήγησης του Μητροπολίτη Ύδρας Εφραίμ προς την Ιεραρχία για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Στις 19 σελίδες της εισήγησής του ο Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ αναλύει τους λόγους που για την Εκκλησία δεν πρέπει να γίνει αποδεκτός ο φάκελος του υλικού υπογραμμίζοντας ότι για την Ιερά Σύνοδο “δεν συζητούμε ακόμα για τα βιβλία αλλά ΜΟΝΟ για το πρόγραμμα Σπουδών”. Μάλιστα ο κ. Εφραίμ χαρακτήρισε τον φάκελο Υλικού (Φ.Υ.) ως “Δούρειο Ίππο” μέσω του οποίου θα περάσει το νέο πρόγραμμα Σπουδών στα σχολεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Amen.gr, ο Μητροπολίτης Ύδρας εισηγήθηκε προς την Ιεραρχία να συνεχιστεί ο αγώνας στην κατεύθυνση της διόρθωσης του προγράμματος Σπουδών και εν συνεχεία να εφόσον επέλθουν εκεί οι διορθώσεις να προχωρήσει η συζήτηση για τον Φάκελο Υλικού.

Παράλληλα, ο κ. Εφραίμ επανέλαβε την πάγια θέση της Εκκλησίας ότι “το μάθημα είναι πολύτιμο, επιθυμητό, και υποχρεωτικό στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως το επιβάλλει το Σύνταγμα της Ελλάδος και οι νόμοι της Πολιτείας”, ενώ σε άλλο σημείο της εισήγησης σημείωσε ότι πρέπει να διατηρηθεί η ονομασία ως “Μάθημα των Θρησκευτικών”, να παραμείνει μάθημα κορμού στη Β' και Γ΄Λυκείου και να διδάσκεται μόνο από θεολόγους καθηγητές.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ανάγκη "ο ορθόδοξος προσανατολισμός να υφίσταται ενεργός στο νέο πρόγραμμα σπουδών δημοτικου γυμνασίου και λυκείου σε συνδυασμό με τα απαραίτητα διαχριστιανικά και θρησκειολογικά στοιχεία για κάθε τάξη και βαθμίδα και τη σαφή διατήρησή του κατά τον σχεδιασμό και την συγγραφή και την έκδοση των νέων διδακτικών βιβλίων για τους μαθητές. Με αυτό τον τρόπο θα συγκεκριμενοποιηθεί το περιεχόμενο του μαθήματος, θα οριστούν τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα της διδασκαλίας του στο σχολείο και κυρίως θα διακριθεί ο ρόλος του στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας".

Επίσης ο Μητροπολίτης Ύδρας εισηγήθηκε, μεταξύ άλλων, μείωση των θρησκειολογικών στοιχείων στη διδασκαλία του δημοτικού, προκειμένου “να αποκλεισθεί ο κίνδυνος της θρησκευτικής συγχύσεως και του συγκρητισμού”. 

Στο παράρτημα που συνόδευσε την εισήγησή του ο Μητροπολίτης Ύδρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: Είναι αναγκαία μια νέα ορθολογική ανακατανομή και αναθεώρηση της ύλης με την απάλειψη ή τη μετακίνηση όλων εκείνων των ενοτήτων, οι οποίες δεν είναι συμβατές προς την ηλικία και την εμπειρία των μαθητών των τάξεων του Δημοτικού. Αλλες θεματικές ενότητες Δημοτικού και Γυμνασίου θα πρέπει να μεταφεθρούν ως θεματικές ενότητες στο Λύκειο, με ανάλογες τροποποιήσεις και διαμορφώσεις. Η διαπραγμάτευση του θέματος "θρησκεία" στο Δημοτικό Σχολείο δεν θεωρείται αναγκαία και δεν κρίνεται απαραίτητη επειδή στις πρώτες τάξεις της εκπαίδευσης οι μαθητές δεν γνωρίζουν και έτσι καλούνται να διδαχθούν μόνο το περιεχόμενο της χριστιανικής ζωής (με πρόσωπα και γεγονότα βιβλικά) ως πρότυπο ζωής. Τέλος, σημείωσε ότι η μετακίνηση των θρησκειολογικών αναφορών από τις μικρότερες στις μεγαλύτερες είναι εφικτή αναλόγως και προς την δυσκολία κατανόησης κι επεξεργασίας προκειμένου να αποφευχθεί και οποιαδήποτε τάση συγκρητισμού".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου