Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

π. Ανδρέας Κονάνος: Άλλαξε η ζωή μου, αυτό θα πει Ορθοδοξία!



π. Ανδρέας Κονάνος: Άλλαξε η ζωή μου, αυτό θα πει Ορθοδοξία! 

«Έλα να δεις», η Ορθοδοξία είναι ο χώρος που πας και βλέπεις. Πας και τα μάτια σου χορταίνουν θεάματα, οράματα και αποκαλύψεις. Δεν είναι θεωρίες αυτά που πιστεύουμε. Είναι βιώματα, εμπειρίες, οπτασίες. 

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας 

Κατανυκτική ιερά αγρυπνία τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, το Σάββατο 4 Μαρτίου, για την εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας. 

Στην ακολουθία του Όρθρου, την περιφορά των ιερών εικόνων και την Θεία Λειτουργία, ιερούργησε ο Αρχιμανδρίτης Ανδρέας Κονάνος, ο οποίος και μίλησε στους πιστούς.


Καθ’ όλη την διάρκεια της αγρυπνίας, οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα της «Παναγίας της Κοσμοσώτειρας», προστάτιδας της Θράκης και των απανταχού Θρακιωτών, η οποία θα παραμείνει στο Ναό προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών έως την Κυριακή 2 Απριλίου 

Η ιερά αγρυπνία και η ομιλία εντάσσονται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2017», που διοργανώνει ο Ναός για 19η συνεχή χρονιά. 


Ο λόγος του π. Ανδρέα, για άλλη μια φορά άγγιξε και ζέστανε τις καρδιές όλως όσων τον άκουσαν. Και κέντρο της αναφοράς του φυσικά, η Ορθοδοξία. 

Χαιρόμαστε που είμαστε Ορθόδοξοι και πανηγυρίζουμε και καθρεφτιζόμαστε σε αυτήν την πραγματικότητα, σημείωσε στην αρχή. 

Ορθοδοξία τελικά είναι να ακολουθείς τον Χριστό, Αυτόν που είναι η αλήθεια, η ένσαρκη φανέρωση του Θεού, η αποκάλυψη του Θεού στον κόσμο. Με την οποία ο άνθρωπος δεν είναι πλανεμένος, δεν είναι μπερδεμένος, δεν χάνεται σε φιλοσοφικούς στοχασμούς, δεν ταλαιπωρείται, ξέρει που θα καταφύγει, ξέρει για κάθε πρόβλημα του, ποια είναι η απάντηση του Χριστού. 

Και αναζητά μέσα στα κείμενα της Αγίας Γραφής, μέσα στις άγιες Συνόδους, στους Κανόνες της Εκκλησίας να καθρεφτιστεί και να δει την ζωή του. 

Και συνέχισε: 

«Έλα να δεις, η Ορθοδοξία είναι ο χώρος που πας και βλέπεις. Πας και τα μάτια σου χορταίνουν θεάματα, οράματα και αποκαλύψεις. Δεν είναι θεωρίες αυτά που πιστεύουμε. Είναι βιώματα, εμπειρίες, οπτασίες. 

Όταν λέει η Εκκλησία «έλα να δεις», θα πει έλα να δεις όλα αυτά που πιστεύεις, ότι κάπου μπορείς να τα ζήσεις. Με παραδείγματα ζωντανά, με ανθρώπους οι οποίοι ζουν αυτό που διδάσκει η Ορθοδοξία. 

Κι αυτό είναι το πιο μεγάλο και δύσκολο κομμάτι στον πνευματικό μας αγώνα. Όχι απλώς να λέμε ότι είμαστε Ορθόδοξοι, αλλά να φανερώνουμε αυτήν την Ορθοδοξία με την εμπειρία μας, με το βίωμα μας.» 

Δηλαδή, συμπλήρωσε ο π. Ανδρέας, θα έπρεπε τώρα η γειτονιά μας, η ίδια η οικογένεια μας, να καταλαβαίνει αυτήν την πίστη που έχουμε, όχι από τις διακηρύξεις που απλώς θα κάνουμε, όχι από την επιγραφή που θα φέρουμε, όχι από την εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά από την εσωτερική ακτινοβολία της ζωής μας προς τα έξω. 

Είμαι Ορθόδοξος θα πει αγαπώ, συγχωρώ, δεν κατακρίνω. Θα πει ότι τις εντολές του Χριστού τις έχω στην καρδιά μου, στη ζωή μου, στην καθημερινότητα μου. 

Είμαστε Ορθόδοξοι, έχουμε την αλήθεια του Χριστού. Αλλά, αναρωτήθηκε, αυτήν την αλήθεια την ζούμε; Οι άνθρωποι που είναι κοντά μας εισπράττουν αυτήν την Ορθοδοξία ως βίωμα καθημερινότητας, με τρόπο που να πείθει; 

Οι Άγιοι έπασχαν τα θεία, τα έπαθαν πάνω τους, τα έζησαν με το κορμί τους, με τις μετάνοιες τους, με την φιλανθρωπία τους, με την αγάπη τους, με το κλάμα τους, με το αγκάλιασμα που έκαναν και την συγχώρεση που έδιναν στους αμαρτωλούς. 

Κι όλα αυτά που είπαν ήταν αντανάκλαση, ακτινοβολία και ξεχείλισμα ενός προσωπικού βιώματος. 

«Είμαι Χριστιανός θα πει ότι είμαι του Χριστού. Είμαι του Χριστού στη ζωή μου; Όταν κάποιος με συναντήσει και μου μιλήσει και προσπεράσει την βιτρίνα μου και με γνωρίσει στην καθημερινότητα μου, μυρίζω Ορθοδοξία; Όταν με δει ο Χριστός, θα με αναγνωρίσει ως Ορθόδοξο; 

Ορθοδοξία θα πει να μην σταματάς, να βλέπεις πρόοδο πνευματική στην ζωή σου. Αν είμαστε συνέχεια ίδιοι στα πάθη, στα ελαττώματα, στις κακίες, στις αδυναμίες, τότε αυτή η Ορθοδοξία που αγαπάς και πιστεύεις τι αλλοίωση έφερε στην ψυχή σου; Πως είσαι; Πως αλλάζεις μέσα στην Εκκλησία; Βλέπεις τους αγγέλους του Θεού να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν, όπως είπε ο Χριστός μας;» 

Ο Χριστός περιμένει από εμάς καρπούς Ορθόδοξου βιώματος, πρόσθεσε ο π. Ανδρέας. Πέρυσι θύμωνα πολύ, φέτος λιγότερο. Πέρυσι κρατούσα κακία σε κάποιους, φέτος κατάφερα και τους συγχώρεσα. Άλλαξε η ζωή μου, αυτό θα πει Ορθοδοξία! 

Αλλιώς δεν έχει νόημα να καμαρώνουμε. Είναι και προσβολή να λέμε ότι είμαστε Ορθόδοξοι, με την έννοια ότι δεν το τιμούμε αυτό που λέμε ότι είμαστε. 

Και ολοκλήρωσε την ομιλία του, προτρέποντας: 

«Γι’ αυτό και όλοι μας, όχι απλώς να δείχνουμε αλλά να μην γίνεται αλλιώς, να ξεχειλίζει η καλοσύνη μας, η αγιότητα μας, η αγάπη μας. Χωρίς λόγια, αλλά κυρίως με τη ζωή μας. Τα λόγια είναι εύκολα. Η περιφορά των Αγίων Εικόνων κρατάει λίγα λεπτά. 

Αλλά στην περιφορά της ζωής μας ολόκληρης, όσες δεκαετίες ζήσουμε, είναι δύσκολο να κάνουμε την Ορθοδοξία στα ψιλά της καθημερινότητας, να την αποδείξουμε την ώρα που είμαστε στον δρόμο και παντού. 

Το θέμα λοιπόν είναι εκουσίως να κάνουμε αγώνα πρακτικής Ορθοδοξίας στη ζωή μας. Ξέρουμε ποια πόρτα να χτυπήσουμε. Και μακάρι να γνωρίσουμε κι Αυτόν που κρύβεται πίσω από αυτήν την πόρτα και την Παναγία, τους Αγγέλους, τους Αγίους και όλους αυτούς που αποτελούν την Αγία Ορθοδοξία.». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου