Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Μητρόπολη Ιωαννίνων κατά New Age (Νέα Εποχή)



Είναι η πρώτη φορά που η Μητρόπολη Ιωαννίνων έρχεται να «αφορίσει» με δημόσια ανακοίνωσή της τις εκφάνσεις και τις δραστηριότητες της New Age, της Νέας Εποχής κάτω από την ομπρέλα της οποίας βρίσκονται εναλλακτικές θεραπείες, αποκρυφισμός, ασκήσεις διαλογισμού κ.λπ. Με παρέμβασή της, καλεί τους πιστούς, αλλά και όσους δεν έχουν άμεση σχέση με την Ορθόδοξη Εκκλησία, να «κλείσουν τα αυτιά τους στις φωνές της πλάνης…» και να μείνουν μακριά «από δαιμονικές διδασκαλίες», ενώ τους εφιστά την προσοχή για «ψευδοδιδασκάλους και πλάνους, που σαν άλλοι λύκοι άγριοι και σκληροί (σ.σ. παραπομπή σε λόγια του Απόστολου Παύλου στην ομιλία του προς πρεσβυτέρους της Εφέσου), αλύπητα θα διασκορπίσουν το ποίμνιο».

Για την Εκκλησία της Ελλάδας, ό,τι πρεσβεύει αυτή η Νέα Εποχή, εντάσσεται στον κατάλογο των αντιχριστιανικών κινημάτων. Δεν έχουν περάσει ούτε δύο χρόνια από τότε που η Ιερά Σύνοδος ζήτησε από τους πιστούς να αφορίσουν τη γιόγκα ως έκφανση της θρησκείας του ινδουισμού, υποστηρίζοντας επίσης ότι «δεν αποτελεί είδος γυμναστικής».

Την αφορμή για την παρέμβαση της Μητρόπολης Ιωαννίνων την έδωσε ένα σεμινάριο σφαιρικής αντιληπτικότητας με τίτλο «Η δύναμη της συγχώρεσης» που θα γίνει το Σάββατο, στα Γιάννενα. «Το ύπουλο και επίσης επικίνδυνο του πράγματος, φαίνεται καθαρά από τους τίτλους που επιστρατεύουν οι διοργανωτές του και οι οποίοι τίτλοι έχουν δήθεν σχέση με τη ‘συγχώρεση’. Όμως, συχνά πίσω από διάφορα προσωπεία κρύβονται δοξασίες, που έχουν σχέση με τον αποκρυφισμό, με τη χρήση όρων, όπως ‘ενεργειακά κέντρα’ και ‘εξωαισθητηριακή αντίληψη’, που προέρχονται από τον χώρο της παραψυχολογίας και του ινδουϊσμού και έχουν υιοθετηθεί από το αντιχριστιανικό κίνημα της ‘Νέας Εποχής’» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η Μητρόπολη ξεκαθαρίζει δε ότι «η γνησία συγχώρεσις δεν ευρίσκεται στα ποικίλα σεμινάρια, αλλά μόνο μέσα στο ιερό μυστήριο της Μετανοίας και Εξομολογήσεως. Μέσα δηλαδή στους κόλπους της Εκκλησίας μας, εκτός της οποίας ‘ουκ έστι σωτηρία’, εκτός της οποίας δεν υπάρχει σωτηρία».

Οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδας κατά καιρούς εκτοξεύουν τα πυρά τους από άμβωνος κατά της Νέας Εποχής, θεωρώντας την απειλή για τη θρησκεία, ανεξαρτήτως της φύσης της δραστηριότητας. Την ίδια στιγμή, παραγνωρίζουν τον εμπορικό χαρακτήρα των διαφόρων προσεγγίσεων και μεθόδων που στοχεύουν στα περί εσωτερικής προσωπικής αναζήτησης και πνευματικότητας. Για την Εκκλησία της Ελλάδας πάντως «οι Άγιοι αποτελούν τους φυσικούς και φωτεινούς πνευματικούς οδοδείκτες της πνευματικής μας πορείας» όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Μητρόπολης Ιωαννίνων.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΓΓΕΛΗ / typos-i.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου