Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

''Η Σύνοδος της Κρήτης και η καινοφανής εκκλησιολογία: Μια Ορθόδοξη Εξέταση''




"Η Σύνοδος της Κρήτης και η καινοφανής εκκλησιολογία: Μια Ορθόδοξη Εξέταση", ήταν το θέμα της διάλεξης που έδωσε ο πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος Χιρς στους ιεράρχες και ιερείς της Επισκοπής της Ανατολικής Αμερικής της Ρωσικής Εκκλησίας της Διασποράς (ROCOR) στην ετήσια σαρακοστιανή σύναξη κληρικών, στις 21 Μαρτίου 2017 στο Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ.

O Μητροπολίτης Ανατολικής Αμερικής και Νέας Υόρκης Ιλαρίων, Πρωθιεράρχης της Υπερορίου Ρωσικής Εκκλησίας, μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωνά, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μανχάτταν Νικόλαο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σακραμέντο Ειρηναίο, παρουσία της πλειοψηφίας των κληρικών της Επισκοπής της Ανατολικής Αμερικής παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τη διάλεξη και συμμετείχαν στην συζήτηση που ακολούθησε.

Πολλοί κληρικοί εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τον ομιλητή για την παρουσίαση μιας σαφούς και επαρκώς τεκμηριωμένης ανάλυσης των προβλημάτων που δημιούργησε η Σύνοδος καθώς και των εκτροπών αυτής από τη δογματική και τη συνοδική παράδοση της Eκκλησίας. Εκφράστηκε επίσης ο προβληματισμός για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει η Σύνοδος στην ενότητα των Ορθοδόξων καθώς και για τις νέες διαιρέσεις που σχηματίστηκαν λόγω του καινοτόμου χαρακτήρα των κειμένων της Συνόδου.

Αυτή ήταν η δεύτερη παρουσίαση της διάλεξης προς τους κληρικούς της Ρωσικής Εκκλησίας της Αμερικής κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Δύο βδομάδες νωρίτερα, στις 7 Μαρτίου, στο Σικάγο των ΗΠΑ, ο πατήρ Πέτρος απευθύνθηκε προς την σύναξη κληρικών της Ρωσικής Εκκλησίας της Επισκοπής Κεντρικής Αμερικής, παρουσία του Μητροπολίτου Σικάγου, Πέτρου.

Ακολουθεί βίντεο με την ομιλία του π. Πέτρου Χιρς και το κείμενο της ομιλίας στα Αγγλικά:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου