Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

Τα παραλειπόμενα της εκδήλωσης στο Πολεμικό ΜουσείοΤου Αιμίλιου Πολυγένη

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 7 Ιουνίου η εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Πολεμικό Μουσείο, με θέμα την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη θέση της Εκκλησίας.

Στην εκδήλωση μίλησε πρώτος ο επίτιμος πρόεδρος του Σ.τ.Ε. και διευθυντής του νομικού γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας κ. Σωτήρης Ρίζος.

Ο κ. Ρίζος τόνισε πως "η απορρύθμιση των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας θα λειτουργήσει αρνητικά για το έθνος" και πως "η Εκκλησία μπορεί να είναι σήμερα, όπως ήταν πάντα, ένας σύμμαχος της πολιτείας για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και για την εμπέδωση της ασφαλείας στην πατρίδα".

Αφού ο κ. Ρίζος έκανε ιστορική αναδρομή και των αναφορών της επικρατούσας θρησκείας στα συντάγματα του έθνους υπογράμμισε πως "αν απαλειφθεί το άρθρο 3 του Συντάγματος και ο όρος επικρατούσα θρησκεία, δε μπορεί να έχει κανένα λόγο η Πολιτεία στο θέμα του Αυτοκεφάλου και τις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο".

Στην εκδήλωση η κυβέρνηση είχε υψηλότατη εκπροσώπηση από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Κ. Γαβρόγλου και τον κ. Γ. Κατρούγκαλο.

Ο κ. Κατρούγκαλος μάλιστα πήρε τον λόγο και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται και δεν είναι στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση να ζητήσει την απάλειψη από το προοίμιο του συντάγματος την αναφορά για την επικρατούσα θρησκεία.

Τόνισε όμως πως χρειάζονται μικρές αλλαγές που θα ρυθμίζουν τις σχέσεις καθώς όπως είπε "δε μπορεί να έχει λόγο η Πολιτεία για τις εκλογές των Μητροπολιτών".

Μεταξύ πολλών επίσημων προσκεκλημένων αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του πρώην υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη.

Να σημειωθεί πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσωπήθηκε από τον διευθυντή του γραφείου στην Αθήνα Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο.

Αξίζει να σημειωθεί η άψογη διοργάνωσή της εκδήλωσης και οι ουσιαστικές παρεμβάσεις όλων των εισηγητών, τις οποίες σύντομα η Romfea.gr θα παρουσιάσει αναλυτικά.

Εξαιρετικός, τέλος, ήταν ο συντονισμός της συζήτησης που ακολούθησε μετά τις εισηγήσεις από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Συμεών Βολιώτη.

Με καταλυτικές παρεμβάσεις, κράτησε σε υψηλό επίπεδο τη συζήτηση και το ενδιαφέρον του κοινού στην κατάμεστη αίθουσα για 2,5 και πλέον ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...