Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Το παρασκήνιο που οδήγησε στην έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας για την προσεχή Τρίτη.



ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Μπορεί τελευταία, να μην σας ενημερώνουμε για όλη την τρέχουσα επικαιρότητα,λόγω κάποιων προσωπικών προβλημάτων που έχουν για μας προτεραιότητα,αλλά για ορισμένα θέματα θεωρούμε υποχρέωσή μας να ασχολούμεθα προσωπικά και να τα φωτίζουμε σε βάθος, για να μαθαίνουμε όλη την αλήθεια και όχι τα σερβιρισμένα τεχνιέντως ψεύδη.
Η ιστορία της Εκκλησίας μας γράφεται με αλήθειες, μερικές φορές οδυνηρές, αλλά πάντα αλήθειες!

Το θέμα που έχει προκύψει με το μάθημα των θρησκευτικών και τις ανακόλουθες ενέργειες και πράξεις της Κυβέρνησης και ειδικά του Υπ. Παιδείας κ. Γιαβρόγλου, ο οποίος αποδεικνύεται αναξιόπιστος και εμπαίζει την Εκκλησία, υποκρύπτει ένα παρασκήνιο αρκούντως ενδιαφέρον που κρίνουμε σκόπιμο να σας το καταθέσουμε.

Εκκλησία και Κυβέρνηση συμφώνησαν να μην αλλάξει ο χαρακτήρας του μαθήματος των θρησκευτικών στην περίφημη εκείνη συνάντηση στο Μαξίμου, που στοίχισε λίγο αργότερα τον υπουργικό θώκο στον κ. Φίλη.

Με τη διαφορά ότι ο κ. Φίλης έλεγε αλήθεια και τότε και τώρα που νοιώθει μεν πικραμένος για την καρατόμησή του, αλλά και δικαιωμένος, αφού αυτά που έλεγε, συνέβησαν.

Ο κ. Γιαβρόγλου, μπορεί στις δηλώσεις του ,σε αντίθεση με τον προκάτοχό του κ. Φίλη,να δείχνει συνεργάσιμος και διαλλακτικός, μπορεί να αποτολμά για το θεαθήναι, δημόσιες και χαλαρές εμφανίσεις για τσίπουρο ή για κρασί ή για …αναψυκτικό, με τον φίλο του Σεβ. Ύδρας Εφραίμ, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της επιτροπής εκ μέρους της Εκκλησίας για το διάλογο , μπορεί με τα λόγια να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά, αλλά με τα έργα και τις αποφάσεις του, δυστυχώς, κινήθηκε σε εντελώς διαφορετική τροχιά.
Καλή η ουζοκατάνυξη και τα τσίπουρα στην Αίγινα, αλλά η Εκκλησία στηρίζεται σε άλλες βάσεις και έχει άλλες αρχές, που ο κ. Γιαβρόγλου δεν τις ακολουθεί, γιατί δεν πιστεύει σε αυτές!

Μέχρι τώρα, δεν έχει σεβαστεί καμμία «δέσμευση» του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, προς τον Αρχιεπίσκοπο και την Εκκλησία. Αντιθέτως,προχώρησε στις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών, όπως ακριβώς είχαν προαναγγείλει οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου εξ αρχής και μάλιστα επί των ημερών του κ. Φίλη.
Ενώ είχαν πεί ότι τουλάχιστον σε αυτή τη σχολική περίοδο δεν θα επιχειρούσαν κάτι διαφορετικό, συνέβη το ακριβώς αντίθετο!
Το μάθημα των θρησκευτικών, έτσι όπως το μετέτρεψαν και δημοσιεύτηκε αυτό ως απόφαση του καθ´ύλην αρμόδιου Υπουργείου στονΦΕΚ,μόνο αυτό δεν θυμίζει πια..
Και για όλη αυτή την υποκριτική του συμπεριφορά ο κ. Γιαβρόγλου– ερμηνεία σε επίπεδο Καρόλου Κούν–δεν έννοιωσε την ανάγκη να ενημερώσει την Εκκλησία , ούτε καν τα μέλη της Επιτροπής διαλόγου, με τα οποία όπως ο ίδιος ομολογούσε προ μηνών, είχε άριστη συνεργασία!

Όπως ήταν φυσικό η Εκκλησία πληροφορήθηκε όλες αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες και ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό για να ενημερωθεί από πρώτο χέρι τα όσα γίνονται ερήμην της Εκκλησίας!
Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος , τα μέλη της Επιτροπής Ύδρας Εφραίμ, Μεσογαίας Νικόλαος και Μεσσηνίας Χρυσόστομος αλλά και ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ, ο οποίος συμμετείχε και στην προηγούμενη Επιτροπή και γνωρίζει το θέμα κάλλιον παντός αλλού!
Του ζήτησε μάλιστα ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος να είναι παρών.

Κατά την διάσκεψη που έγινε, αφού επεσήμαναν στον Υπ. Παιδείας κ.Γιαβρόγλου τα λάθη και τις σκόπιμες παραλείψεις και αλλαγές που έγιναν στα βιβλία, τα οποία πλέον κινούνται σε μιά εντελώς διαφορετική βάση η οποία θέλει να επιβάλλει την ουδετερότητα στο θρήσκευμα, έθεσαν τον Υπουργό προ των ευθυνών του και του είπαν ότι για όλα αυτά πρέπει να ενημερωθεί η Ιεραρχία, αφού οι Ιεράρχες είχαν μείνει με την εντύπωση ότι τίποτα δεν επρόκειτο να αλλάξει!
Ο κ. Γιαβρόγλου παρακάλεσε το θέμα να μείνει σε επίπεδο ΔΙΣ και να μην συγκληθεί η ΙΣΙ, η οποία δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί και ενδεχομένως μπορεί να σηκωθεί το θέμα δημοσιογραφικά και να μην μαζεύεται! Και τότε τον λόγο πήρε ο Σεβ.Καισαριανής Δανιήλ ο οποίος με τα όσα είπε στον Υπουργό,έσωσε το κύρος της Ιεραρχίας και
κατ´επέκταση της Εκκλησίας.

–Η Ιεραρχία και οι Ιεράρχες, είπε στον κ. Γιαβρόγλου, δεν είναι παίγνιο στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης για να μπορούν να εμπαίζονται με αυτό τον τρόπο. Δεν είναι δυνατόν άλλα να συμφωνούμε και να καταλήγουμε και άλλα να γίνονται.
Και μη ζητάτε από τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο, του είπε σε αυστηρό ύφος ο Δανιήλ,να κάνει κάτι που δεν εξαρτάται από το χέρι του! 
Ευτυχώς η Εκκλησία της Ελλάδος, επεσήμανε στον Υπουργό, διοικείται ακόμη με Συνοδικό σύστημα! Δεν μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος να επωμιστεί μόνος του μία τέτοια ευθύνη χωρίς την έγκριση της Ιεραρχίας! Πρέπει να συγκληθεί οπωσδήποτε η Ιεραρχία! Ο Αρχιεπίσκοπος δεν εκπροσωπεί μόνος του την Ιεραρχία, η οποία απαρτίζεται από το σύνολο των Ιεραρχών.
Εν πάση περιπτώσει ας συνέλθει πρώτα η ΔΙΣ να εξετάσει το θέμα και ας αποφασίσει εκείνη το τί πρέπει να γίνει!

Κάτω από αυτές τις συνθήκες συνήλθε η ΔΙΣ την περασμένη Τρίτη,για δεύτερη φορά για τον μήνα Ιούνιο!
Και συνήλθε με δεδομένη την αρνητική διάθεση του Αρχιεπισκόπου να συγκαλέσει την ΙΣΙ. Ήταν αντίθετος.
Στην αρχική του μάλιστα εισήγηση είπε να μην συγκληθεί η Ιεραρχία. Και με την άποψη αυτή τάχθηκαν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιος, Ύδρας Εφραίμ και Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος.
Ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ, ο οποίος εκπροσωπούσε και εξέφραζε την αντίθετη άποψη και επέμενε για τη σύγκληση της Ιεραρχίας , ενημέρωσε επισταμένως τους Συνοδικούς Ιεράρχες για το φιάσκο του Υπουργείου Παιδείας και προσωπικά του κ. Γιαβρόγλου, αλλά και για την αθέτηση των μεγαλόστομων υποσχέσεων που δόθηκαν στην Εκκλησία κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών,στο Μαξίμου.
Με την άποψη του Σεβ. Καισαριανής Δανιήλ άρχισαν να συμπαρατάσσονται οι Συνοδικοί Ιεράρχες ένας προς έναν, κι όταν έφτασαν στον αριθμό επτά, τότε ε ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι τάσσεται μαζί τους για να βγεί ενισχυμένη(!!!!) η απόφαση για σύγκληση της Ιεραρχίας.
Με αυτή την κίνηση , εμμέσως πλην σαφώς, ο Αρχιεπίσκοπος «άδειασε», τους τρείς Συνοδικούς που βιάστηκαν να ταυτιστούν με την πρώτη εισήγηση, περί μη σύγκλησης της ΙΣΙ!

Έτσι ελήφθη η απόφαση και την επόμενη εβδομάδα συγκαλείται η Ιεραρχία με μόνο θέμα το μάθημα των θρησκευτικών!
Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά τη συνεδρίαση της ΔΙΣ σε κάποια στιγμή που ο ρηξικέλευθος Σεβ. Καισαριανής Δανιήλ ενημέρωνε το Σώμα με τα ατράνταχτα επιχειρήματά του και ανέλυε την κατάσταση, έφερε τον Αρχιεπίσκοπο σε δύσκολη θέση. Τότε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος λαβών τον λόγο συνέστησε ηρεμία.

— Πρέπει να είμαστε πιο ήπιοι και διαλλακτικοί στις κινήσεις μας και στις σχέσεις μας με την Κυβέενηση,είπε ο κ. Ιερώνυμος.
— Ακόμη πιο διαλλακτικοί και ακόμη πιο ήπιοι;; Αντέτεινε ο Σεβ.Δανιήλ… Πιο πολύ δεν υπάρχει!! Ας παραδοθούμε τότε άνευ όρων και ας πούμε ναί, σε όλα!

Στο σημείο αυτό ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε έναν φόβο του υπό μορφή υπονοούμενου:

— Ας είμαστε προσεκτικοί, είπε .. Μην τυχόν και επιβάλλουν όριο ηλικίας!

-Σε μένα το λέτε αυτό, απάντησε ο Σεβ. Καισαριανής Δανιήλ στεντορεία τη φωνή και με ατρόμητο ύφος. Δεν πτοούμαι εγώ από αυτά! Εγώ είμαι ακόμη 65 ετών!

Και με αυτή την …»χρήσιμη» και όλο νόημα προειδοποίηση εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου ( που θύμισε «έργα και ημέρες» Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ–έτσι τους φόβιζε και έτσι κρατούσε ήσυχους τους Ιεράρχες), με αυτή την εύστοχη απάντηση του Σεβ. Καισαριανής( που ήταν σα να έλεγε στον Ιερώνυμο ότι αν μπεί όριο ηλικίας, δεν θάναι για τη δική μου γενιά Ιεραρχών που είναι η μεγαλύτερη εντός της ΙΣΙ), έκλεισε η συνεδρίαση της ΔΙΣ, για να παραδώσει σκυτάλη στην Ιεραρχία για την προσεχή Τρίτη 27 Ιουνίου 2017.Εκεί θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση .

Ένα είναι βέβαιο αυτή τη στιγμή : το μάθημα των θρησκευτικών όπως το γνωρίζαμε μέχρι τώρα, τελείωσε άπαξ δια παντός! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου