Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Στον απόηχο της γιορτής της Αγίας Κυριακής (φωτο)



Στον απόηχο της γιορτής της Αγίας Κυριακής 
Γράφει ο Κώστας Ντάρας καθηγητής θεολόγος 

Στο μοναστήρι της Αγίας Κυριακής Κουραμάδων Κέρκυρας εορτάσαμε τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Κυριακής με βαθιά κατάνυξη, αλλά και ενθουσιασμό, τόσο για την αγάπη μας προς την ίδια την Αγία, όσο και για το ότι η παρουσία των πιστών, που συμμετείχαν στους εορτασμούς αυτών των ημερών, έδωσε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Το μήνυμα αυτό είναι, ότι στους ορθόδοξους έλληνες πιστούς καίει ακόμη δυνατά η φλόγα της πίστεως προς τον εσταυρωμένο και αναστημένο Χριστό, παρά τις αντιξοότητες της εποχής και τα σημεία των καιρών, που προσπαθούν με μανία, να διαγράψουν από την ψυχοσύνθεση του Έλληνα την ελπίδα και την αφοσίωσή του προς την εκκλησία και τους αγίους της.

Ο εορτασμός της μνήμης της Παρθενομάρτυρος Κυριακής ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης 6 Ιουλίου με την ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού μετ’ αρτοκλασίας, συνεχίστηκε ανήμερα της εορτής 7 Ιουλίου με τη Θεία Λειτουργία και περατώθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας με τη λιτανεία, στον περιβάλλοντα και εξωτερικό χώρο της μονής, της θαυματουργής εικόνας και των θαυματουργών λειψάνων της Αγίας, που φυλάσσονται στη μονή, παρουσία πολλών ιερέων και πλήθους κόσμου. 

Το συγκινητικό και παρήγορο και συνάμα ελπιδοφόρο είναι, ότι κατά τις ημέρες αυτές η παρουσία ανθρώπων νεαρής ηλικίας και παιδιών ήταν κάτι παραπάνω από μεγάλη. Αυτό σημειώνεται, όχι γιατί στην εκκλησία υπάρχει διάκριση ηλικιών ή οποιαδήποτε άλλη διάκριση, η εκκλησία ποτέ δε διαχώρισε τους ανθρώπους, αλλά αποτελεί μια απόδειξη και μια απάντηση σε όλους εκείνους, που θεωρούν την εκκλησία ξεπερασμένη, οπισθοδρομική, ντεμοντέ. Και το σημαντικότερο απ’ όλα είναι, πως οι νέοι αυτοί άνθρωποι δεν παραβρέθηκαν τυπικά ή επειδή το θέλει η συνήθεια και η παράδοση στη γιορτή της Αγίας, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς κοινώνησαν το σώμα και το αίμα του Χριστού, γεγονός που δείχνει προετοιμασία και συνειδητή παρουσία.   

Όπως φαίνεται είναι ευλογία της Αγίας Κυριακής η παρουσία νέων ανθρώπων και παιδιών στο χώρο του συγκεκριμένου μοναστηριού, όχι μόνο κατά τις μέρες των εορταστικών εκκλησιαστικών εκδηλώσεων, αλλά και κάθε Κυριακή και οποιαδήποτε άλλη μέρα, αφού και η ίδια η Αγία νεαρή κόρη ήταν όταν οδηγήθηκε στο μαρτύριο αρνούμενη να χρησιμοποιήσει τη νεότητα και την ομορφιά της για να σωθεί. Άλλωστε αυτό που ποθούσε πραγματικά δεν ήταν η νιότη και η ωραιότητα, αλλά να βρεθεί όσο πιο σύντομα γινόταν στον «νυμφίο» της ψυχής της και του σώματός της, τον Κύριο Ιησού Χριστό. 

Αυτή την ευλογία δίνει η Αγία Κυριακή στο μοναστήρι της και οι νεαρές υπάρξεις που προσφεύγουν καθημερινώς εκεί βρίσκουν αγάπη, γαλήνη και μια ζεστή αγκαλιά. Ειδικά οι έφηβοι νέοι που τόσα προβλήματα φέρνει η ηλικία τους, τόσα βάσανα, ταλαιπωρίες, σκοτεινά μονοπάτια και ψυχικούς διχασμούς, που τους γεμίζει ο έξω κόσμος, βρίσκουν λύσεις στα αδιέξοδά τους οδηγούμενοι από το χέρι της Αγίας σε ιερά μονοπάτια. Αλλά και τα μικρότερα παιδάκια, παιδιά δημοτικού και ακόμη πιο μικρά, πραγματικά τα χαίρεσαι και τα αγαπάς που τα βλέπεις με τι προσήλωση, δεν παρακολουθούν απλά, αλλά συμμετέχουν ενεργά στις ιερές ακολουθίες, ακόμη και στο ψαλτήρι.   

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της ορθόδοξης κατήχησης που γίνεται στη μονή και της αγάπης με την οποία περιβάλλονται οι άνθρωποι που προσέρχονται εκεί. Άλλωστε και ο ίδιος ο χώρος του μοναστηριού από μόνος του δημιουργεί μια αίσθηση ξεκούρασης και θαλπωρής με την ομορφιά του και την καλαισθησία του, αφού πραγματικά σου δίνει την εντύπωση ενός επίγειου παραδείσου. Ας προσευχόμαστε η Αγία Κυριακή να πρεσβεύει στο σωτήρα μας Ιησού Χριστού να δίδει πάντοτε τη Χάρη του σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο προς ωφέλεια και σωτηρία των ανθρώπων. 

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου