Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Πότε να τους αγοράσω smartphone;


Πολύ συχνά οι γονείς δεν αντιλαμβάνονται πόσο σημαντική είναι μια τέτοια απόφαση για τα παιδιά τους.

«Δεν είναι όπως παλιά με το σταθερό», αναφέρει στο CNN η Diana Graber, συνιδρύτρια του cyberwise.org, μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που προσφέρει μαθήματα ψηφιακής ασφάλειας στις πολυάσχολες μαμάδες. «Ξαφνικά ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται στην πίσω τσέπη του παιδιού σου, ο οποίος κόσμος είναι σαν τον πραγματικό: ενέχει κινδύνους».

Από την άλλη, δεν είναι εύκολο να απαγορεύεις στον μικρούλη σου αυτό που επιθυμεί. Εγώ προσωπικά κυνηγάω τον επτάχρονο γιο μου παντού μέσα στο σπίτι μέχρι να πάρω πίσω το κινητό μου (έχει τον κωδικό μου). «Έχω διχασμένη άποψη. Από τη μία δεν μπορείς να αντιστέκεσαι σε ένα καινούργιο φαινόμενο που προσφέρει πολλές δυνατότητες· είτε επιβάλλουμε απαγορεύσεις είτε όχι, το καινούργιο θα επικρατήσει. Από την άλλη, τα νέα αυτά μέσα είναι μια μάστιγα που προκαλούν εθισμό», λέει ο ψυχίατρος Κώστας Γκοτζαμάνης. «Δεν με απασχολεί να βρω έναν κανόνα, λ.χ. να επιτρέπεται το κινητό μετά τα δεκαπέντε, όσο να βοηθήσω το παιδί να μην εξαρτηθεί από τις διάφορες εφαρμογές. Δεν χρειάζεται ο γονιός να αισθάνεται ένοχος για το τι προσφέρει ή δεν προσφέρει. Δεν είναι θέμα προσφοράς. Πρέπει να δίνουμε στο παιδί να καταλαβαίνει ότι αυτό που καταφέρνει στη ζωή του το κάνει για τον ίδιο του τον εαυτό», τονίζει ο συγγραφέας του «Μεγαλώνοντας (με) το παιδί μου».

Πολλά ξένα δημοσιεύματα σχετικά με το θέμα αναφέρουν ότι η ηλικία δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο όσο το επίπεδο ωριμότητας του παιδιού. Όμως καμιά φορά η ωρίμαση αργεί ακόμα και στους ίδιους τους γονείς. «Πώς μπορούν να επιβάλλουν όρια οι μεγάλοι, αν οι ίδιοι δεν είναι οριοθετημένοι; Πρέπει να βοηθάμε τα τέκνα μας να ασχολούνται με εναλλακτικές δραστηριότητες», προτείνει ο Κ. Γκοτζαμάνης.

Αυτές είναι μερικές ερωτήσεις που μπορείτε να θέσετε στον εαυτό σας πριν πάρετε την οποιαδήποτε απόφαση:

-> Είναι το παιδί σας αρκετά υπεύθυνο; Χάνει πράγματα; Αν ναι, μπορεί να χάσει με ευκολία ένα πανάκριβο γκάτζετ.

-> Πρέπει να είστε σε επικοινωνία μαζί του για λόγους ασφάλειας;

-> Θα χρησιμοποιήσει το ίντερνετ με υπευθυνότητα; Με το smartphone μπορεί να διανέμει μηνύματα, βίντεο και εικόνες.

-> Θα ξοδέψετε τόσα χρήματα για μια συσκευή που μπορεί να σπάσει;

-> Έχει το παιδί σας την αίσθηση της οικονομίας; Τον λογαριασμό του τηλεφώνου θα τον πληρώνετε εσείς.

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που διεξήχθη σε 1.240 γονείς και παιδιά, το 36% τσακώνονται καθημερινά για τη χρήση του κινητού. Πολλοί Αμερικανοί αγοράζουν στα παιδιά τους smartphone γιατί έχουν κουραστεί να δίνουν το δικό τους. «Πρέπει τα παιδιά να αυτονομηθούν. Να βγουν στον έξω κόσμο. Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε αυτή τη διαδικασία», δηλώνει ο ψυχίατρος Κώστας Γκοτζαμάνης. Ωστόσο τα νέα αυτά μέσα προκαλούν εθισμό, αποσπούν την προσοχή του ανηλίκου από τη σχολική εργασία, ενώ τον εκθέτουν σε θέματα bullying, παιδοφιλίας και sexting (η ενέργεια του να στέλνεις μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου). Ο James P. Steyer, διευθύνων στέλεχος στην Common Sense Media, μια μη κερδοσκοπική αμερικανική εταιρεία που εξετάζει προϊόντα για οικογένειες, έχει μια αρχή: τα παιδιά του παίρνουν κινητό μόνο στο γυμνάσιο, όταν έχουν μάθει πια να ακολουθούν κανόνες και να γνωρίζουν την αξία της διαπροσωπικής επικοινωνίας, όπως αποκαλύπτει στους New York Times.

Αν αποφασίσετε να αγοράσετε ένα smartphone στο παιδί σας, να θέσετε πρώτα όρια και κανόνες. Προτιμήστε μια συσκευή που διαθέτει φίλτρα ασφαλείας για το ίντερνετ. Αν θεωρείτε ότι το παιδί σας δεν είναι ακόμη έτοιμο, αλλά θέλετε να ξέρετε πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή, μπορείτε να του πάρετε ένα απλό κινητό, που επιτρέπει την αποστολή μηνυμάτων και την πραγματοποίηση κλήσεων. – Σ. Β.



(Πηγή: “Κ” της Καθημερινής 14/5/2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου