Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Έλληνες και Έλληνες



Γράφει ο Κρίτων Σαλπιγκτής. Γραφέας

ΚΡ 45 – 25.05.2007. Στριμμένο κάγκελο. Εφημερίδα Μακεδονία

Το ηλεκτρονικό περιοδικό Αντίβαρο (www.antibaro.gr) έθεσε πρώτο δημοσίως (από το καλοκαίρι του 2006) τα και μη χειρότερα του βιβλίου της Στ’ Δημοτικού. Η συγκέντρωση υπογραφών από την ιστοσελίδα του (ξεπέρασαν ήδη τις 8.200) για να αποσυρθεί το βιβλίο συνεχίζεται. Το Αντίβαρο πρόσφατα (17-5-2007) πραγματοποίησε βαρυσήμαντη ημερίδα στην ΕΣΗΕΑ η οποία, ως ήταν αναμενόμενο, δεν έτυχε της προβολής που της άξιζε από τα ΜΜΕ. Για τον λόγο αυτό θα μεταφέρω από τη στήλη μου σήμερα όσα μπορώ από όσα ειπώθηκαν. Στην ομιλία του ο ομότιμος καθηγητής του Παν. Αθηνών, ιστορικός της αρχαίας Ιστορίας και πρώην κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Αθηνών κ. Μαν. Μικρογιαννάκης τόνισε ότι «το βιβλίο είναι ένα προπαγανδιστικό κατασκεύασμα, ένα ύπουλο εργαλείο για την εθνική αποδόμηση που δεν έχει καμία σχέση ούτε με την καλώς νοούμενη ιστορία ούτε με την επιστήμη κι οι παρουσιαζόμενοι ως δήθεν επιστήμονες συγγραφείς του είναι προπαγανδιστές του πολιτικώς «ορθού», σύμφωνα με την παγκοσμιοποίηση και τη μεταμοντέρνα ιστορία και επιστημονικώς άσχετοι». (Πηγή : εφημερίδα «ΠΑΡΟΝ» 20-5-207)

Ο Γ. Παπαδόπουλος – Τετράδης (ο «Καιρός» στην Ελευθεροτυπία) αναφέρθηκε στις διατυπώσεις με τις οποίες παρουσιάζεται από το βιβλίο η Συνθήκη της Λωζάνης, οι οποίες είναι ολόιδιες (άκουσον – άκουσον) με εκείνες που χρησιμοποιεί η τουρκική προπαγάνδα όταν επιδιώκει να καταπατήσει τα προβλεπόμενα από τη Συνθήκη. Στις οποίες απαντά αμέσως -μόλις ακουστούν από επίσημα τουρκικά χείλη- με διάβημα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών! Το οποίο ειδικά προς την κ. Ρεπούση και προς την Υπουργό Εθνικής Παιδείας κ. Γιαννάκου δεν έβγαλε κιχ διά τα εξ οικείων βέλη! Ούτε καν για το γεγονός ότι η Κύπρος στο βιβλίο κατονομάζεται ως «διχοτομημένη» και όχι ως «κατεχόμενη». Ώστε ευλόγως να αναρωτιόμαστε πλέον εάν υπάρχει Υπουργός Εξωτερικών και εάν το βιβλίο είναι όντως ελληνικό.

Σε άλλες εποχές –ευτυχώς παρελθούσες – τους ανθρώπους που τα γράψανε αυτά ίσως να τους συλλαμβάνανε με την κατηγορία του πράκτορα. Σήμερα αντιθέτως αντιμετωπίζουμε εμείς από την κ. Ρεπούση –και από τις γερές πλάτες της- την κατηγορία του… εθνικιστή, επειδή τους χαλάσαμε το γλυκό. Ε, αφού δεν μας πήγανε ακόμα μέσα, πάλι καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου