Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Οι βλαβερές συνέπειες της προμήθειας



Οι βλαβερές συνέπειες της προμήθειας 
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου 

Πολιτικός σάλος έχει προκληθεί από την εκ μέρους της Ελλάδος προμήθεια πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Σχεδόν αποκλειστικά θίγεται ο τρόπος που δόθηκε αυτό. Πολλοί θεωρούν ότι υποκρύπτει σκάνδαλο οικονομικό. Όμως, πέραν αυτού, υπάρχουν οι βλαβερές συνέπειες της προμήθειας. Αφορούν στο ηθικό μέρος της προμήθειας και στην γεωπολιτική εμπλοκή μας σε μια εύφλεκτη και ουσιαστικά εμπόλεμη περιοχή του πλανήτη. 

Η προμήθεια του πολεμικού υλικού δόθηκε στη Σαουδική Αραβία έναντι 66 εκατομμυρίων Ευρώ, όπως γράφτηκε στις εφημερίδες. Το καθεστώς της εν λόγω χώρας θεωρείται εκ των αυταρχικότερων στον κόσμο, με σχεδόν ανύπαρκτο τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των γυναικών και με μηδαμινές τις πολιτικές, κοινωνικές και θρησκευτικές ελευθερίες. Η από δύο ετών στρατιωτική επίθεση, που έχει εξαπολύσει εναντίον των Σιιτών ανταρτών της Υεμένης και ο εκ μέρους της αποκλεισμός της χώρας και η απαγόρευση της προμήθειας ανθρωπιστικού υλικού (τροφίμων και φαρμάκων) έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινής γνώμης. 

Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Mark Lowcock προειδοποίησε ότι το εμπάργκο, που έχει επιβάλλει η Σαουδική Αραβία προκαλεί στον λαό της Υεμένης τον χειρότερο λιμό εδώ και δεκαετίες και θα έχει ως συνέπεια να πεθάνουν εκατομμύρια ανθρώπων, ενώ αναφέρονται και ένα εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από χολέρα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε σπάνια ομοφωνία, καταδίκασε το εμπάργκο και ζήτησε να αρθεί. Δεν τιμά τους Έλληνες ότι για κάποια εκατομμύρια η Ελληνική κυβέρνηση είναι μεταξύ αυτών, που με τις προμήθειες πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία θεωρούνται ηθικά υπεύθυνες για την εξόντωση εκατομμυρίων Υεμενιτών. Σημειώνεται ότι στο ένθετο της «Αυγής», της Κυριακής 24 Ιανουαρίου 2016, στο οποίο φιλοξενείται η ελληνική έκδοση της «Λε Μοντ Ντιπλοματίκ» η Σαουδική Αραβία κατηγορείται ότι στην στρατιωτική της επίθεση στην Υεμένη συνεχίζει την πολεμοχαρή φυγή της προς τα εμπρός «προς μεγάλη χαρά των δυτικών πρωτευουσών. Μονάχα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξασφαλίσει παραγγελίες οπλικών συστημάτων ύψους 90 δις, εκατομμυρίων δολαρίων...». 

Με την προμήθεια του πολεμικού υλικού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ενέπλεξε την Ελλάδα στη μείζονα γεωπολιτική αντιπαράθεση της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του σιιτικού Ιράν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που φοβίζει όλο τον κόσμο (Le Point, 29/6/2017). Είναι γνωστό ότι η Σαουδική Αραβία εκτός από την Υεμένη έχει αναμιχθεί στην επιχείρηση ανατροπής του προέδρου Άσαντ στη Συρία, τον οποίο στηρίζει το Ιράν. Επίσης επιχειρεί ανάμιξη στα εσωτερικά του Λιβάνου. Σκοπός της να αποδυναμώσει την σιιτική Χεζμπολάχ, την οποία υποστηρίζει το Ιράν και να αποτρέψει τη μετατροπή της μικρής αλλά, από στρατηγική πλευρά, σημαντικής αυτής χώρας σε ιρανικό προγεφύρωμα στη Μεσόγειο. Στην αντιπαράθεση Σαουδικής Αραβίας και Ιράν εμπλέκονται οι μεγάλες δυνάμεις, για τους δικούς της λόγους η κάθε μια. Όλα λοιπόν τα έχουμε, μια εμπλοκή σε εσωτερική διαμάχη των μουσουλμάνων μας λείπει...-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου