Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017

Επιμορφωτική συνάντηση Θεολόγων Νομού ΆρταςΑγαπητοί Συνάδελφοι, 

Σας κάνω γνωστό πως την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 και ώρα 12.00 π.μ. - 2:00 μ.μ σε αίθουσα του 2ου Γυμνασίου Άρτας θα πραγματοποιηθεί, κατόπιν εγκρίσεως της Περιφερειακής Δ/ντριας Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου, επιμορφωτική συνάντηση των Θεολόγων καθηγητών του Νομού.

Παρακαλούνται οι Δ/ντες των σχολείων να τροποποιήσουν το πρόγραμμα των Θεολόγων καθηγητών με σκοπό να μη παρακωλύονται τα μαθήματα του σχολείου, ώστε όλοι οι συνάδελφοι να προσέλθουν στη συνάντηση. 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς 

Ο Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ01 
Τριαντάφυλλος Απ. Σιούλης, Δρ. Φ.

ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΤΗ Η ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ;


Πριν 2-3 μέρες άκουγα σε ένα Ρ/Σ τον βουλευτή της ΝΔ, πρώην υπουργό και αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Νικήτα Κακλαμάνη και έμαθα κάτι που ομολογώ δεν το γνώριζα.

Είπε λοιπόν ο κ. Κακλαμάνης, πως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, άρχισαν συζητήσεις για την ένταξη της Ρωσίας στην ΕΕ. Οι προσπάθειες αυτές δεν ευοδώθηκαν και ξέρετε γιατί; Γιατί αντέδρασε η Εκκλησία της Δυτικής Ευρώπης εναντίον της Ορθόδοξης Ρωσίας. Φοβήθηκαν δηλαδή τα διάφορα ευρωπαϊκά δόγματα, πως αν εισέρχονταν κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ορθοδόξων στην ΕΕ, θα άλλαζαν οι θρησκευτικοί και φυσικά και οι οικονομικοί συσχετισμοί υπέρ της Ορθοδοξίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟ 1821
Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Πώς επιβίωσε το Έθνος μας μετά από αιώνες Τουρκοκρατίας και Ενετοκρατίας; Ποια είναι τα πνευματικά εφόδια που οδήγησαν τον Ελληνισμό στην Επανάσταση του 1821; Οι απαντήσεις περιέχουν χρήσιμα μηνύματα και για τους σημερινούς Έλληνες.
-Η Ορθόδοξη Εκκλησία που διεφύλαξε την Πίστη, την εθνική συνείδηση και καλλιέργησε αγωνιστικό πνεύμα. Επί Τουρκοκρατίας όποιος χανόταν για την Ορθοδοξία χανόταν και για τον Ελληνισμό. Οι εξισλαμισμένοι τούρκευαν και μετετρέποντο σε διώκτες του Έθνους μας. Η Εκκλησία με τους ιεροκήρυκες, τους μοναχούς των Κρυφών Σχολειών και κυρίως με τους Νεομάρτυρες διέσωσε τη σπίθα που άναψε τη φλόγα της Ελευθερίας.
-Η πίστη στη διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού. Λόγιοι και κληρικοί, αγωνιστές και απλός λαός, όλοι είχαν την συνείδηση ότι πρέπει να ελευθερωθούν, διότι είναι απόγονοι των Αρχαίων ενδόξων Ελλήνων και της Ελληνορθόδοξης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο Κολοκοτρώνης δηλώνει στον Άγγλο Χάμιλτον ότι συνεχίζει τον αγώνα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Ο Μακρυγιάννης λέει στους στρατιώτες του ότι πολεμούν για να σώσουν τα αρχαία αγάλματα.

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και η αθέατη πλευρά της Επανάστασης του Φοίνικα

Στέργιος Π. Ζυγούρας
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 1820 ΣΤΗΝ ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ; ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ 24-2-1821;
Αλέξανδρος Κ. Υψηλάντης, αρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης (1792-1828)
Μια βασική θέση πολλών ιστορικών του 20ου αιώνα για την Επανάσταση του 1821, είναι ότι έγινε κατά μίμηση της Γαλλικής. Για να το αποδείξουν, χρησιμοποιούν -μεταξύ άλλων- το επιχείρημα του διαφωτισμού, την φράση του Κολοκοτρώνη για την Γαλλική Επανάσταση και τον Ναπολέοντα, την βασική προκήρυξη του Υψηλάντη, τα τρία Συντάγματα. Για τον διαφωτισμό και την χρονική αλληλουχία Ελληνικής και Γαλλικής Επανάστασης μιλήσαμε πρόσφατα. Για τον Κολοκτρώνη: οι ίδιοι ιστορικοί (που συχνά τον περνάνε γενεές δεκατέσσερις για την «ιδιοτελή» και «τοπικιστική» στάση του) ξεχνούν να διαβάσουν δυο γραμμές πιο κάτω: Όχι μόνον δεν δηλώνει οπαδός της Γαλλικής Επανάστασης και του Ναπολέοντα, αλλά εξηγεί γιατί είπε πως αυτοί «άνοιξαν τα μάτια του κόσμου»: «δι’ αυτό είναι δυσκολότερο να διοικήσεις τώρα λαό». Ο Κολοκοτρώνης θα πει και κάτι άλλο: «Η Επανάστασις η δική μας δεν ομοιάζει με καμμιάν απ’ όσαις γίνονται την σήμερον εις την Ευρώπην. Της Ευρώπης αι επαναστάσεις εναντίον των διοικήσεών των είναι εμφύλιος πόλεμος». Αυτό είναι μερικώς σωστό, όχι γιατί ο Κολοκοτρώνης δεν ήξερε τι του γινόταν, αλλά επειδή απέφυγε ως το τέλος να εξηγήσει ποιος και γιατί κίνησε την Επανάσταση της οποίας έγινε άτυπος αρχηγός μέχρι να φτάσει ο Καποδίστριας. Τα Συντάγματα: η μεγαλύτερη πλάνη είναι ότι οι «συνταγματικοί» ήταν αντιμοναρχικοί. Μοναρχικοί και ταυτόχρονα συνταγματικοί ήταν όλοι οι πρωταγωνιστές, αμφοτέρων των παρατάξεων.

Ἐὰν θέλης νὰ βοηθήσης τὴν Ἐκκλησία... ( Άγιος Παΐσιος )Ἐὰν θέλης νὰ βοηθήσης τὴν Ἐκκλησία, εἶναι καλύτερα νὰ κοιτάξης νὰ διορθώσης τὸν ἑαυτό σου, παρὰ νὰ κοιτᾶς νὰ διορθώσης τοὺς ἄλλους. 

Ἂν διορθώσης τὸν ἑαυτό σου, ἀμέσως διορθώνεται ἕνα κομματάκι τῆς Ἐκκλησίας. 

Ἐὰν φυσικὰ αὐτὸ τὸ ἔκαναν ὅλοι, ἡ Ἐκκλησία θὰ ἦταν διορθωμένη. 

Ἀλλὰ σήμερα οἱ ἄνθρωποι ἀσχολοῦνται μὲ ὅλα τὰ ἄλλα θέματα ἐκτὸς ἀπὸ τὸν ἑαυτό τους. 

Γιατὶ τὸ νὰ ἀσχολῆσαι μὲ τὸν ἑαυτό σου ἔχει κόπο, ἐνῶ τὸ νὰ ἀσχολῆσαι μὲ τοὺς ἄλλους εἶναι εὔκολο.

Άγιος Παΐσιος

Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

Όσα συζήτησαν στα Ιεροσόλυμα Πατριάρχης – Πρωθυπουργός κι άλλα παραλειπόμενα (video)


Εντυπωσιασμένος βγήκε από το ανακαινισμένο κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της τελετής που έγινε την Τετάρτη στα Ιεροσόλυμα.

«Εκπληκτική δουλειά» είπε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Αλέξης Τσίπρας. Για να ακολουθήσει ο εξής διάλογος:

– Α.Τ: Εκπληκτική δουλειά
– ΟΙΚ. Π: Είναι μεράκι! Όχι μόνο με επιστημοσύνη, με αγάπη και με μεράκι
– Α.Τ: Έτσι ακριβώς! Ο συνδυασμός είναι
– ΟΙΚ. Π: Η επιστημοσύνη των καθηγητών είναι δεδομένη αλλά το αγκάλιασαν το έργο αυτό με αγάπη

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΕΝΟΧΛΗΣΑΝ

Λόγω του διεθνούς χαρακτήρα της τελετής η γλώσσα που επέλεξαν οι διοργανωτές ήταν η αγγλική. Τόσο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, όσο και οι εκπρόσωποι των υπολοίπων χριστιανικών δογμάτων που μίλησαν κατά την διάρκεια της τελετής χρησιμοποίησαν την αγγλική γλώσσα.

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ Ο ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ

Παραδόθηκε ὁ Πανάγιος Τάφος
– Πῶς ἔγινε τὸ σπουδαῖο ἔργο – Ἡ ἱστορία του
«ΗΜΕΡΗΣΙΑ», 22.03.2017 3:12:39 μμ
AppleMark
. Ὑψηλοὶ προσκεκλημένοι, διεθνῆ μέσα ἐνημέρωσης καθὼς καὶ προσκυνητὲς βρέθηκαν στὰ Ἱεροσόλυμα γιὰ τὴν ἐκδήλωση παράδοσης τοῦ Ἱεροῦ Κουβουκλίου τοῦ Παναγίου Τάφου, ἕνα γεγονὸς παγκόσμιας ἐμβέλειες ποὺ ἔγινε ἀπὸ τὴ διεπιστημονικὴ ὁμάδα τοῦ ΕΜΠ.
. Οἱ ἐργασίες ξεκίνησαν τὸν Ἰούνιο τοῦ 2016, ὕστερα ἀπὸ πρόταση τοῦ Πατριάρχη Ἱεροσολύμων Θεοφίλου πρὸς τὸ Ἐθνικὸ Μετσόβιο Πολυτεχνεῖο καὶ ἀφοῦ ἐξασφαλίστηκε ἡ συμφωνία καὶ τῶν ἄλλων δύο θρησκευτικῶν κοινοτήτων, ποὺ χειρίζονται τὸν Πανάγιο Τάφο, τοῦ Τάγματος τῶν Φραγκισκανῶν καὶ τοῦ Πατριαρχείου τῶν Ἀρμενίων στὰ Ἱεροσόλυμα.
. Οἱ Ἕλληνες ἐπιστήμονες, ὑπὸ τὴν διεύθυνση τῆς καθηγήτριας Ἀντωνίας Μοροπούλου, ἐργάστηκαν ἐπὶ ἐννέα μῆνες.

Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017

Στὸν εὐαγγελισμὸ Ἅγιος Γρηγόριος ὁ ΠαλαμᾶςΣτὸν εὐαγγελισμὸ

Ἅγιος Γρηγόριος ὁ Παλαμᾶς 

1. O ψαλμωδὸς προφήτης, ἀπαριθμώντας τὰ εἴδη τῆς δημιουργίας καὶ καθορώντας τὴν ἀποτεθειμένη σʼ αὐτὰ σοφία τοῦ Θεοῦ, γεμάτος θαυμασμὸ ὁλόκληρος, ἐκεῖ ποὺ ἔγραφε ἀνεφώνησε· «πόσο μεγαλοπρεπῆ εἶναι τὰ ἔργα σου, Κύριε, ὅλα τὰ ἔπλασες μὲ σοφία!».

Σʼ ἐμένα τώρα, πού ἐπιχειρῶ νὰ ἐξαγγείλω κατὰ δύναμι τὴν σαρκικὴ ἐπιφάνεια τοῦ Λόγου πού ἔκτισε τὰ πάντα, ποιὸς λόγος θὰ μοῦ ἀρκέση γιὰ ἐξύμνησι; Ἐὰν πραγματικὰ τὰ ὄντα εἶναι γεμάτα θαῦμα καὶ τὸ ὅτι αὐτὰ προῆλθαν στὴν ὕπαρξι ἀπὸ μὴ ὄντα εἶναι θεῖο καὶ πολυύμνητο, πόσο θαυμασιώτερο καὶ θειότερο εἶναι καὶ πόσο ἀναγκαιότερο εἶναι νὰ ὑμνῆται ἀπὸ μᾶς τὸ νὰ γίνη κάποιο ἀπὸ τὰ ὄντα θεός, καὶ ὄχι ἁπλῶς θεός, ἀλλὰ ὁ ὄντως ὤν Θεός, καὶ μάλιστα ἡ φύσις μας ποὺ δὲν μπόρεσε ἢ δὲν θέλησε οὔτε τὸν χαρακτήρα κατὰ τὸν ὁποῖο ἔγινε νὰ φυλάξη καὶ γιʼ αὐτὸ δικαίως ἀπωθήθηκε στὰ κατώτατα μέρη τῆς γῆς;

Το '21 και οι Συντελεστές του - Αμφισβητήσεις και επακριβώσεις


Το '21 και οι Συντελεστές του
Πρωτοπρ. Γεώργιος Δ. Μεταλληνός
[ Ελληνισμός Μαχόμενος, Eκδόσεις Τήνος, Αθήνα 1995 (απόσπασμα) ] 
Αμφισβητήσεις και επακριβώσεις

Ένα από τα φοβερότερα ανοσιουργήματα στο χώρο της Ιστορίας-αυτόχρημα αναιρετικό της ιστορικής επιστήμης- είναι η ιδεολογική ερμηνεία και χρήση των ιστορικών δεδομένων. Τότε ο Ιστορικός δεν κάνει επιστήμη (απροκατάληπτη δηλαδή και ελεύθερη έρευνα), αλλά πολιτική. Ένα δε από τα ιστορικά γεγονότα, πρωταρχικής για τον Ελληνισμό σημασίας, που δεινοπαθεί ιδιαίτερα από την ιδεολογικοποιημένη ιστορία, είναι το 1821, ή Μεγάλη Επανάσταση του Ελληνικού Γένους/Έθνους και ο αληθινός χαρακτήρας της. Το '21 σηματοδοτεί την αρχή του Ελληνικού Κράτους και γι' αυτό όλες oι ιδεολογίες ζητούν να το παρουσιάσουν ως δικό τους, να σφετερισθούν τη δόξα του.

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

Το Θαύμα: Η εκπληκτική ταινία που βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά... (Ολόκληρη η ταινία σε βίντεο με Ελληνικούς υπότιτλους)Η ταινία Το Θαύμα (ЧУДО) του Αlexander Proshkin, η οποία βραβεύτηκε στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ της Μόσχας με το ειδικό βραβείο, βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά, ένα θαύμα που συγκλόνισε την πόλη Σαμάρα της Σοβιετικής Ένωσης το 1956. 

Ένα αληθινό γεγονός διάρκειας 128 ημερών, που συντάραξε και έφερε σε μετάνοια εκατοντάδες ανθρώπους στην πόλη Κουιμπίσεβ (σημερινή Σαμάρα) της Σοβιετικής Ρωσίας, την εποχή που επικρατούσε το κομμουνιστικό καθεστώς. 

Στην πόλη Κουιμπίσεβ ζούσε μία οικογένεια: η ευσεβής μητέρα και η κόρη της Ζωή. Το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς (31 Δεκεμβρίου) του 1956 η Ζωή προσκάλεσε επτά φίλες της και άλλους τόσους νεαρούς σε δείπνο και χορό. 

Τότε ήταν η νηστεία των Χριστουγέννων (παλαιό ημερολόγιο) και η μητέρα παρακάλεσε την Ζωή να μην προγραμματίσει μια εσπερίδα με χορούς και φαγητό , αλλά η κόρη επέμενε στο δικό της. Εκείνο το βράδυ η μητέρα πήγε στην Εκκλησία να προσευχηθεί.

Μήνυμα υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου για τον εορτασμό της επετείου της 25ης ΜαρτίουΕίναι σημαντικό να ξαναδιαβάσουμε τα κείμενα των λογοτεχνών μας που αναφέρονται στην Επανάσταση του 1821. Να ψηλαφίσουμε μέσα σε αυτά όχι μόνο την γενναιότητα των ηρώων, αλλά την τόσο έντονη θέληση των ανδρών και των γυναικών της καθημερινότητας για μία ζωή με αξιοπρέπεια και ελευθερία. Για να μην αποσιωπούμε τις τραγικές πολλές φορές συνθήκες ούτε τις στιγμές που η τραγικότητα αυτή έβαζε σε δοκιμασία τη δύναμη των ανθρώπων, αλλά να ανακαλύψουμε μέσα σε αυτές το μεγαλείο της θέλησης των ανθρώπων. Να καταλάβουμε μέσα από τις αφηγήσεις αυτές τι σημαίνει να καταστρέφεται από τον πόλεμο η πατρίδα των ανθρώπων και να δούμε με άλλη ματιά τους ανθρώπους που δίνουν παρόμοιους αγώνες σήμερα, δίπλα μας, για ελευθερία, δημοκρατία και προκοπή.

Ο μεγάλος Σολωμός μας, τα λέει όλα αυτά και άλλα πολλά στο υπέροχό του κείμενο:

Οι Μισολογγίτισσες
1. Και εσυνέβηκε αυτές τες ημέρες οπού οι Τούρκοι επολιορκούσαν το Μισολόγγι, και συχνά ολημερνίς και κάποτε οληνυχτίς έτρεμε η Ζάκυθο από το κανόνισμα το πολύ.

Για να μη λησμονούμε το 1821

ΑΙ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΙ ΚΑΙ ΥΠΟΘΗΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 1821
       
«Είναι θέλημα Θεού. Είναι κοντά μας και βοηθάει, γιατί πολεμάμε για την πίστι μας, για την πατρίδα μας, για τους γέρους γονιούς, για τα αδύνατα παιδιά μας, για την ζωή μας, την λευτεριά μας...Και όταν ο δίκαιος Θεός μας βοηθάει ποιος εχθρός ημπορεί να μας κάνει καλά...;».
(Θεόδωρος Κολοκοτρώνης)

«Μάχου υπέρ πίστεως και Πατρίδος...Είναι καιρός να αποτινάξωμεν τον αφόρητον ζυγόν, να ελευθερώσωμεν την Πατρίδα, να κρημνίσωμεν από τα νέφη την ημισέληνον, δια να υψώσωμεν το σημείον, δι' ου πάντοτε νικώμεν, λέγω τον Σταυρόν...».
(Αλέξανδρος Υψηλάντης)

«...Έλληνες ποτέ μην ξεχνάτε το χρέος σε Θεό και σε Πατρίδα! Σ' αυτά τα δύο σας εξορκίζω ή να νικήσουμε ή να πεθάνουμε κάτω από την Σημαία του Χριστού»
(Γρηγόριος - Δικαίος Παπαφλέσσας)

Η ΑΔΙΟΔΕΥΤΟΣ ΠΥΛΗ


Η ΑΔΙΟΔΕΥΤΟΣ ΠΥΛΗ 
π. Δημητρίου Μπόκου 

Ἡ Ἱερουσαλὴμ πέφτει στὰ χέρια τῶν Βαβυλωνίων (586 π. Χ.). Καταστρέφεται ὁλοσχερῶς ἡ πόλη καὶ ὁ ναὸς τοῦ Σολομῶντος. Οἱ Ἰσραηλίτες μεταφέρονται αἰχμάλωτοι γιὰ 70 χρόνια στὴ Βαβυλώνα. Ὁ προφήτης Ἰεζεκιήλ, αἰχμάλωτος ὁ ἴδιος ἀπὸ τὸ 598 π. Χ., προσπαθεῖ μὲ τὶς προφητεῖες του νὰ στηρίξει τὸν λαό του στὴν πίστη τοῦ ἀληθινοῦ Θεοῦ. Βλέπει «ἐν ὁράματι» μιὰ νέα κατάσταση, ποὺ ὑποδηλώνει ὄχι ἁπλῶς τὸν ἐπαναπατρισμὸ τοῦ λαοῦ του, ἀλλὰ καὶ τὴν ἀπώτερη ἐποχὴ τοῦ Σωτήρα Χριστοῦ καὶ τὴν ἀκόμα πιὸ μακρινὴ ἐγκαθίδρυση τῆς αἰώνιας Βασιλείας τοῦ Θεοῦ. Μιὰ εἰκόνα ποὺ προφητεύθηκε καὶ ἀπὸ ἄλλους μεγάλους προφῆτες: «Ἐκ Σιὼν ἐξελεύσεται (=θὰ ἐξέλθει) νόμος καὶ λόγος Κυρίου ἐξ Ἱερουσαλὴμ» (Ἡσ. 2, 3). Καὶ «καλέσουσι (=θὰ ὀνομάσουν) τὴν Ἱερουσαλὴμ θρόνον Κυρίου καὶ συναχθήσονται (=θὰ συγκεντρωθοῦν) πάντα τὰ ἔθνη εἰς αὐτὴν» (Ἱερ. 3, 17). Λόγια ποὺ ὑποδηλώνουν τὴ μελλοντικὴ ἀντικατάσταση τῆς παλαιᾶς σκιώδους λατρείας καὶ τοῦ νόμου τοῦ Σινᾶ ἀπὸ τὴν πνευματικὴ λατρεία καὶ τὸν λόγο τοῦ Εὐαγγελίου.

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΪΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (φωτο)
Πραγματοποιήθηκε τήν Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017, στό Καμπέρειο Πνευματικό Ἵδρυμα ὁ κύκλος τῶν Ἐπιμορφωτικῶν Σεμιναρίων ὑπό τόν γενικό τίτλο: «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ».

Εἰσηγητής ἦταν ὁ Δρ. Τριαντάφυλλος Σιούλης, σχολικός σύμβουλος θεολόγων Ἠπείρου, Κερκύρας καί Λευκάδoς, μέ θέμα: «Παραδείγματα σχεδιασμοῦ πολιτιστικῶν προγραμμάτων μέ βάση κεντρικά θέματα τῆς Ἁγίας Γραφῆς».

Τήν συζήτηση συντόνισε ὁ ὑπεύθυνος τοῦ προγράμματος τῶν σεμιναρίων Αἰδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Μακρῆς.

Η ενότητα της ΕκκλησίαςΗ ενότητα της Εκκλησίας 
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου 

Η Ορθόδοξος Εκκλησία διέρχεται δεινή δοκιμασία της ενότητας Της. Είναι η οδυνηρή συνέπεια της Συνόδου στην Κρήτη. Οι τέσσερις Εκκλησίες, που δεν συμμετέσχον, έχουν παγώσει τις σχέσεις τους με το Φανάρι. Των υπολοίπων οι σχέσεις διατηρούνται σε τυπικό επίπεδο. Καλές είναι οι σχέσεις του Φαναρίου με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Λογικό. Το Φανάρι το ευνόησε στην αδικία που προκάλεσε σε βάρος του Πατριαρχείου Αντιοχείας, με το να εκλέξει Μητροπολίτη στο χωρίς Ορθοδόξους αλλά με πολύ χρήμα Κατάρ, έδαφος της κανονικής δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας. 

Στις 22 Μαρτίου 2017 και με την ευκαιρία της τελετής παραδόσεως του έργου, της ανακαινίσεως του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος προσκάλεσε τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο να παραστεί σ’ αυτήν. Ο Πατριάρχης δέχθηκε την πρόσκληση και παρέστη. Πρόσκληση ο κ. Θεόφιλος δεν απέστειλε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Πρόκειται, τουλάχιστον, για εκκλησιαστικό ατόπημα. Δεν μπορεί να προσκαλείται ο κ. Τσίπρας και να μην καλείται ο Αρχιεπίσκοπος της Ελλαδικής Εκκλησίας. 

Ο κ. ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗΣ, ΑΝΑΙΡΕΙ Ή ‘’ΑΠΟΚΡΥΒΕΙ’’ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ;Ο κ. ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗΣ, ΑΝΑΙΡΕΙ Ή ‘’ΑΠΟΚΡΥΒΕΙ’’ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ; 

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου 
_____________________ 

Προτού αναφερθούμε στο θέμα τούτο, πιστεύομε ότι είναι σκόπιμο να αναφερθούμε σε προηγούμενο κείμενο του κ. Λαρεντζάκη, που τιτλοφορείται «Για ποια Αγία και Μεγάλη Σύνοδο πληροφορεί το Ανακοινωθέν της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος» (amen.gr), όπου εξέφρασε την απαρέσκειά του για το Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο κ. Λαρεντζάκης στο εν λόγω κείμενό του, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής : «Το Ανακοινωθέν κάνει μη ακριβή απόδοση Μηνύματος της Συνόδου. Σχολιάζει παραποιεί, θα έλεγα μάλλον διαστρεβλώνει, αποφάσεις της Συνόδου ή αναφέρει επιλεκτικά και αποσπασματικά τμήματα μόνο των συμπερασμάτων του Μηνύματος, χωρίς να λαμβάνει όλα τα συγκεκριμένα Κείμενα υπ’ όψη του. Το Ανακοινωθέν αναφέρει απόψεις των Αρνητών της Συνόδου και τις εμφανίζει ως αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης, ενώ εκείνη δεν τις έκανε αποδεκτές». 

Τό προδομένο ‘21Από τον Αντιφωνητή 

Ἔφτασε πάλι ἡ ἐπέτειος τῆς ἑλληνικῆς Παλιγγενεσίας καί πᾶμε γιά μιάν ἀκόμη φορά νά τήν προσπεράσουμε χωρίς νά ἀποκτήσουμε τήν παραμικρή ἰδέα γιά τό νόημά της. Τίς σκέψεις αὐτές πυροδότησε ἡ παρουσία μας σέ διάλεξη γιά τήν Ἐπανάσταση ὅπου ἐγέρθησαν πάλι τά γνωστά ἀναπάντητα ἐρωτήματα, διατυπώθηκαν πάλι οἱ μετανεωτερικοί μῦθοι γιά τήν προέλευσή της ἀλλά καί βεβαιώθηκε πώς ἡ ἀρρώστεια τοῦ νεοελληνικοῦ κράτους εἶναι πολύ βαθύτερη ἀπό τήν οἰκονομική δυσπραγία τῶν τελευταίων 7 χρόνων.

Δέν θά μείνω στά ἐπιμέρους ζητήματα πού ἀκούστηκαν, π.χ. τῆς γνωστῆς ἄμεσης (καί ἀνεδαφικῆς) σύνδεσης τοῦ ‘21 μέ τήν Γαλλική Ἐπανάσταση, ἤ πώς τά φιλελεύθερα πολιτικά κείμενα τῶν ἐπαναστατῶν – σάν τῆς Ἐπιδαύρου – ἦταν μόνο γιά τά μάτια τῶν Εὐρωπαίων (τή στιγμή πού τά συνέτασσαν ἐπαναστάτες / καρμπονάροι καί στήν Εὐρώπη κυριαρχοῦσε ἡ ἀπολυταρχία καί ἡ Ἱερά Συμμαχία!), ἤ πώς ἡ ἔμπνευση τοῦ ‘21 ἦταν ἡ ἀρχαιότητα κι ὄχι τό Βυζάντιο (ὅταν ὅλοι οἱ ἀγωνιστές ἀναφέρονται στήν Πόλη, στόν Κωνσταντῖνο Παλαιολόγο κτλ). Θά σημειώσω ὅμως τόν διάλογο πού ἀκολούθησε σχετικά μέ τήν μελέτη τῆς ἱστορίας τοῦ ‘21 στό ἑλληνικό Πανεπιστήμιο.

Κων. Χολέβας: Οι πρόγονοί μας αγωνίσθηκαν για ένα κράτος με ταυτότητα Ελληνορθόδοξη και όχι ουδετερόθρησκη

Κων. Χολέβας: Οι πρόγονοί μας αγωνίσθηκαν για ένα κράτος με ταυτότητα Ελληνορθόδοξη και όχι ουδετερόθρησκη 

Όσοι μιλούν για ουδετερόθρησκο σχολείο, δεν το κάνουν από σεβασμό στα άλλα θρησκεύματα. Θέλουν να αποκόψουν τελείως την παιδεία από κάθε χριστιανικό στοιχείο. 

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας 

Ομιλία με θέμα: «Θα ήθελαν οι αγωνιστές του ᾽21 μιαν ουδετερόθρησκη Ελλάδα; ένα ουδετερόθρησκο σχολείο;», πραγματοποίησε ο Πολιτικός Επιστήμων κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, την Τρίτη 21 Μαρτίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς. 

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Σωματείο «Ο Πειραϊκός Φάρος», εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2017» που διοργανώνει ο Ναός, για 19η συνεχή χρονιά. 

ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821 θα συνοδευθεί από τη μονότονη προσπάθεια κάποιων «προοδευτικών» να ξαναγράψουν την Ιστορία. Μόνιμος στόχος των συγκεκριμένων διανοουμένων και αρθρογράφων είναι το Κρυφό Σχολειό. Το χαρακτηρίζουν μύθο και το χλευάζουν. Προφανώς διακατέχονται είτε από άγνοια είτε από εμπάθεια. Αντιλαμβάνομαι ότι οι στόχοι τους είναι δύο. Πρώτον να υποβαθμίσουν τον πατριωτικό ρόλο της Εκκλησίας και δεύτερον να εξωραΐσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να την παρουσιάσουν φιλελεύθερη και ανεκτική.

Ας έλθουμε στον πρώτο στόχο τους. Τους ενοχλεί η υπενθύμιση ότι στα δύσκολα χρόνια της δουλείας η Ορθόδοξη Εκκλησία και οι κληρικοί ανέλαβαν την εκπαίδευση και την εθνική αφύπνιση των υποδούλων. Δεν θα καταφύγουμε σε μαρτυρίες Ελλήνων της εποχής εκείνης. Θα θυμίσουμε τί έγραφε σε επιστολή του ο Ρωμαιοκαθολικός Γκέρλαχ, πάστορας της Γερμανικής Πρεσβείας της Κωνσταντινουπόλεως το 1575.

Ο κ. ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗΣ, Ο ΑΜΦΙΣΒΗΤΩΝ ΟΤΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΑ ΑΓΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΟ κ. ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗΣ, Ο ΑΜΦΙΣΒΗΤΩΝ ΟΤΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΑ ΑΓΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου 
_____________________ 

Σε ομιλία του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ο καθηγητής κ. Γρηγόριος Λαρεντζάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Graz, στις 16 Μαρτίου 2017, με θέμα «Οι αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Μαρτυρία του Ορθοδόξου φρονήματος και προοπτικές για το μέλλον) (amen.gr), αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις «Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον». 

Στην όλη ομιλία του ο κ. Λαρεντζάκης παρουσιάζεται ως υπέρμαχος της Συνόδου της Κρήτης. Πως μπορεί ο κ. Λαρεντζάκης να προβάλλει εαυτόν ως υποστηρικτή και υπέρμαχο της Συνόδου της Κρήτης, τη στιγμή που αμφισβητεί την Παράγραφο 1 του κειμένου «Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον», που αναφέρει ρητά ότι «η Ορθόδοξος Εκκλησία, είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία»; 

Η «ελευθερία» των αθέωνΗ «ελευθερία» των αθέων 
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου 

Εν όψει των συζητήσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος οι άθεοι και αντίθρησκοι ξεκίνησαν πάλι την προπαγάνδα τους. Προωθούν την αντίληψη πως για να είναι η χώρα μας μέσα «στη φιλελεύθερη δυτική παράδοση» οφείλει να απεμπολήσει την Παράδοσή και την Ιδιοπροσωπία της και να εξοβελίσει από τη δημόσια σφαίρα την ευεργέτιδά της Εκκλησία. 

Η αντίληψη αυτή φέρνει στο νου του Έλληνα φιλελεύθερου πολίτη τον εφιάλτη της σταλινικής περιόδου και τον κάνει να σκεφθεί ότι οι συγκεκριμένοι άθεοι αναμασούν αντιλήψεις του 1873! Τόσο «προοδευτικά» σκέπτονται. Τη χρονιά αυτή κυριαρχούσαν στην ιντελιγκέντσια της Ευρώπης ο μηδενισμός του Νετσάγεφ, ο αναρχισμός του Μπακούνιν, ο μαρξισμός, ο εξελικτισμός του Ντάρβιν, ο «θεολογικός» αθεϊσμός του Στράους, ο ωφελιμισμός του Μιλλ. 

Αγιος Γέροντας Παΐσιος: Ο σεβασμός μεταξύ των συζύγωνΓέροντας Παΐσιος

Ο Θεός τα ρύθμισε όλα με σοφία. Με άλλα χαρίσματα προίκισε τον άνδρα, με άλλα την γυναίκα. Έδωσε στον άνδρα ανδρισμό, για να τα βγάζη πέρα στις δύσκολες υποθέσεις και για να υποτάσσεται σ” αυτόν η γυναίκα. Γιατί, αν έδινε και στην γυναίκα τον ίδιο ανδρισμό, δεν θα μπορούσε να σταθή οικογένεια.

Έλεγαν στην Ήπειρο για μία γυναίκα ότι ήταν φοβερή! Φορούσε ένα άσπρο πουκάμισο μέχρι κάτω και είχε πάντα μαζί της ένα γιαταγάνι! Οι ληστές την έπαιρναν στην συντροφιά τους! Σκεφθήτε να έχουν μια γυναίκα στην σπείρα τους! Μια φορά πήγε ώρες δρόμο με τα πόδια σε ένα μακρινό χωριό, για να πάρη ένα Βλαχάκι και να το κάνη γαμπρό στην κόρη της. Επειδή όμως εκείνο αντιδρούσε, το έκλεψε, το φορτώθηκε στην πλάτη της και το έφερε στο χωριό της! Αυτά όμως είναι εξαιρέσεις. Αν επιστρατεύσης γυναίκες και κάνης με αυτές έναν λόχο και βάλης καμμιά δεκαριά προσκοπάκια να έρχωνται από πέρα, ου, έφυγαν όλες! Θα νομίζουν ότι είναι ο εχθρός!

Καθόλου δε θα δυσκολευτείΆγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος

Αν θέλουμε να υποφέρουμε με ευκολία την κάθε θλίψη και τους πειρασμούς, ας έχουμε εμπρός στα μάτια μας πάντοτε το θάνατο για χάρη του Χριστού μας.

Τέτοια εντολή έχουμε, να σηκώνουμε το σταυρό μας και να τον ακολουθούμε πρόθυμοι και έτοιμοι για το θάνατο. Γιατί εκείνος, που επιθυμεί να πεθάνει για το Χριστό, καθόλου δεν θα δυσκολευτεί στα επίπονα και λυπηρά.

Και όποιος θέλει να γίνει κληρονόμος του Χριστού, πρέπει να επιθυμεί και τα πάθη Του με ζήλο. Πρέπει λοιπόν και χωρίς να θέλουμε, να σπρώχνουμε τον εαυτό μας στην αρετή: Στην αγάπη, όταν στερούμεθα αγάπης. Στην πραότητα, όταν αυτή μας λείπει.

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

ΤΟ ΓΡΑΦΤΟ ΕΛΕΓΕ ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΓΙΑΤΙ ΕΛΛΑΣ ΘΑ ΠΕΙ… “ΕΛΑ”! «Πῶς ζήσαμεν, ἕνας Θεὸς τὸ ξέρει». (Δ. Νατσιός)Τὸ γραφτὸ ἔλεγε πὼς θὰ ἑνωθοῦμε μὲ τὴν Ἑλλάδα,
γιατί Ἑλλὰς θὰ πεῖ…ἔλα

Γράφει ὁ Δημήτρης Νατσιὸς
δάσκαλος-Κιλκὶς

. Πλησιάζει ἡ ἐθνικὴ ἐπέτειος, τὸ ἀθάνατο Εἰκοσιένα. Οἱ ἀπόγονοι τῶν γενοκτόνων μας Τούρκων, ὀνειροφαντάζονται μεγαλεία. Καλὸ εἶναι νὰ θυμόμαστε τὰ πάθη τῶν προγόνων μας, γιὰ νὰ ξέρουμε μὲ ποιοὺς γειτονεύουμε καὶ γιατί οἱ ἡρωικοὶ ραγιάδες τραγουδοῦσαν τὸ ἑξῆς…ρατσιστικό, ὅπως θὰ ἔλεγε ἕνας ὑμνητὴς τοῦ πολύχρωμου-παρδαλοῦ σχολείου: «Τοῦρκος μὴ μείνει στὸ Μοριά, μηδὲ στὸν κόσμο ὅλο».
. Ἔχω στὴν βιβλιοθήκη μου ἕνα πολὺ παλιὸ περιοδικὸ μὲ τίτλο «ΓΝΩΣΕΙΣ». Τὸ τρίτο τεῦχος τοῦ εἶναι ἀφιερωμένο στὴν Ἐπανάσταση τοῦ ’21. Γράφουν σ’ αὐτὸ πνευματικὰ ἀναστήματα ὅπως οἱ: Κόντογλου, Καραντώνης, Περάνθης, Χάρης, Λάπας, Ἀγγελομάτης, Μυριβήλης καὶ ἄλλοι σημαντικοί. Ξεσηκώνω ἀπὸ τὸ ἀφιέρωμα ἕνα κείμενο τοῦ Σταύρου Μάνεση, συντάκτη, τότε, τοῦ «Ἱστορικοῦ Λεξικοῦ τῆς Ἑλληνικῆς Γλώσσης τῆς Ἀκαδημίας Ἀθηνῶν». (Τοῦ ὁποίου, ἡ συγγραφή, δὲν ἔχει ἀκόμη ἐπιτευχθεῖ. Στὴν Ἑλλάδα τὰ πράγματα πηγαίνουν «σπρωχνόμενα», ἔλεγε χαρακτηριστικὰ ὁ ὑπασπιστὴς τοῦ Κολοκοτρώνη, Φωτάκος). Ὁ τίτλος τοῦ ἄρθρου εἶναι «Μακεδονικὲς Ἡμέρες».

Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

Επιμορφωτική συνάντηση Θεολόγων Νομού ΙωαννίνωνΑγαπητοί Συνάδελφοι, 

Σας κάνω γνωστό πως την την Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017 και ώρα 12:00-14:00 μ.μ. στο 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί, κατόπιν εγκρίσεως της Περιφερειακής Δ/ντριας Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου, επιμορφωτική συνάντηση των Θεολόγων καθηγητών του Νομού.

Παρακαλούνται οι Δ/ντες των σχολείων να τροποποιήσουν το πρόγραμμα των Θεολόγων καθηγητών με σκοπό να μη παρακωλύονται τα μαθήματα του σχολείου, ώστε όλοι οι συνάδελφοι να προσέλθουν στη συνάντηση.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς 

Ο Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ01 
Δρ. Τριαντάφυλλος Απ. Σιούλης

Αναζητώντας τη Ρωμαίικη ταυτότητά μουΙωάννης Νεονάκης
Ιατρός Βιοπαθολόγος MD, MSc, PhD

Αναζητώντας τη Ρωμαίικη ταυτότητά μου

Σ' αυτόν τον τόπο οι ιστορικές στρεβλώσεις είναι τόσες πολλές και τόσο καλά δομημένες, που όποιος θελήσει να προσεγγίσει την αλήθεια θα πρέπει να το πράξει μόνος του και ίσως με κόπο πολύ. Δυστυχώς. Η επίσημη ιστορία που διδάσκεται σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, όχι μόνο δεν μας βοηθάει να ερμηνεύσομε τον εαυτό μας και να κατανοήσομε τους γύρω μας, αλλά απεναντίας συσκοτίζει και παραμορφώνει κάθε αλήθεια αναιρώντας την προοπτική. Πρέπει ο καθένας μόνος του «να έρθει και να δει». Πρέπει ο καθένας μόνος του να ψηλαφήσει τους τύπους των ήλων. Πρέπει ο καθένας μόνος του να φύγει από τα δεδομένα και τα πλαίσια του συστήματος. Και αφού κατανοήσει την ιστορία και την παράδοση που φέρει πάνω του, να την αποκαθάρει, να την εκφράσει με σύγχρονους όρους, και να δημιουργήσει νέα παράδοση. Παράδοση η οποία, αφού περάσει το φίλτρο και τις εξετάσεις της χρόνου, θα αποδοθεί ως φως στις επόμενες γενιές.

Aντί πολιτικής, «συνομιλίες»


 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ

Γ​ια πολλές δεκαετίες από την εκκόλαψη του μεταπρατικού ελλαδικού μας κράτους, σχεδόν δύο αιώνες, ζήσαμε με την καύχηση για τους αρχαίους προγόνους μας. Δεν πολυκαταλαβαίναμε γιατί ήταν σπουδαίοι, μας αρκούσε ότι τους θαύμαζαν τα ισχυρά έθνη-κράτη της Eυρώπης, από την εποχή που ήταν και αυτά βυθισμένα στον πρωτογονισμό και επιρρεπή στην ξιπασιά των υπανάπτυκτων.

Kάποτε επιτέλους καταλάβαμε οι Eλλαδίτες ότι το να είμαστε μεταπράτες του θαυμασμού άλλων για το δικό μας παρελθόν, καταντούσε γελοίο. «Kι αλλάξαμε ζωή»: Δηλώσαμε, με την κωμική σιγουριά του επαρχιώτη, ότι «ανήκομεν εις την Δύσιν», η θέση μας είναι (αυτονόητα) στον «σκληρό πυρήνα» της τάχατες ενωμένης Eυρώπης.

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017

Επιμορφωτική συνάντηση Θεολόγων Νομού ΚέρκυραςΑγαπητοί Συνάδελφοι, 

Σας κάνω γνωστό πως την Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017 και ώρα 12:00-14:00 μ.μ. στο 2ο Λύκειο Κέρκυρας θα πραγματοποιηθεί, κατόπιν εγκρίσεως του Περιφερειακού Δ/ντη Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Ιονίων Νήσων, επιμορφωτική συνάντηση των Θεολόγων καθηγητών του Νομού.

Παρακαλούνται οι Δ/ντες των σχολείων να τροποποιήσουν το πρόγραμμα των Θεολόγων καθηγητών με σκοπό να μη παρακωλύονται τα μαθήματα του σχολείου, ώστε όλοι οι συνάδελφοι να προσέλθουν στη συνάντηση.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς 

Ο Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ01 
Δρ. Τριαντάφυλλος Απ. Σιούλης

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΙΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙ ΩΡΙΓΕΝΗΝ «ΣΥΜΒΑΝ» - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ


Η  ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΠΑΙΣΙΟΥ  ΚΑΙ  ΤΟ  ΠΕΡΙ   ΩΡΙΓΕΝΗΝ  «ΣΥΜΒΑΝ»

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

         Η ανάγνωση τηςεπιστολής-23.01.1969-του όχι τυχαίου και τότε «μοναχού, ερημίτη, Γέροντα», νυν Οσίου Παϊσίου* έδειξε λίαν ευδιάκριτα ότι: 1. Το ιδεοληπτικό δίδυμο«οικουμενισμός»-«οικουμενιστής», δεν υπάρχει σ’ αυτήν ούτε ως λέξη !  2.  Ο Γέροντας διακρίνει«τρεις μερίδες μέσα στην Εκκλησία», και ως πρέπει στην αγιοσύνη του ταπεινά, τιμά τους χριστιανούς των με την προσφώνηση «αδελφοί» !   3. Και, στους της πρώτης μερίδας-«φιλενωτικοί»-επισημαίνει ότι, χρειάζεται πολλή προσοχή και σύνεση, γιατί, «το θέμα της ενώσεως των Εκκλησιών είναι κάτι το πνευματικόν», δηλαδή, πολύ σοβαρό ! Από τους της δεύτερης-«πιστά τέκνα της Εκκλησίας»-καταδικάζει ρητά τους εκτός και εντός Αγίου Όρους τολμητίες αποσχιστικών «ηρωϊσμών»«δέν εἶναι καθόλου καλόν», και, «εἶναι παράλογον». Αλλά και κορυφώνει ! Καταγγέλλει απερίφραστα ότι: «Εάν οι φιλενωτικοί δίνουν το πρώτο πλήγμα στην Εκκλησία, αυτοί, οι ανωτέρω, δίνουν το δεύτερο» !! 

4.  Ελέγχει τις αθλιότητες αυτών της «τρίτης μερίδας». Όπου όμως, συνεχίζοντας σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, φορτώνει και στους δικούς του ώμους τις αδυναμίες τους, και, καθόλου παράδοξο, αρχίζει από αυτούς την προς όλους έκκληση για αγαπητική «υπέρβαση και σύνθεση»- «Δυστυχῶς, μερικοί ἀπό ἐμᾶς ἔχουμε παράλογες ἀπαιτήσεις ἀπό τούς ἄλλους. Θέλουμε οἱ ἄλλοι νά ἔχουν τόν ἴδιο μέ ἐμᾶς πνευματικόν χαρακτήρα κλπ».  5.  Το και πιο σπουδαίο.

ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ «ΜΟΝΑΧΟΥ ΕΡΗΜΙΤΗ ΓΕΡΟΝΤΑ» ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΗ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ


ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ  «ΜΟΝΑΧΟΥ ΕΡΗΜΙΤΗ ΓΕΡΟΝΤΑ»  ΠΑΪΣΙΟΥ  ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

      Ως συνέχεια των αναρτήσεων της 5 και 10.2.2017, «Ούτε ψίχα πνευματική, ούτε φλοιό», και «Γέροντα,ευωδιάζει, λέει, εκφράζοντας…» έρχεται το γραπτό που ακολουθεί, στο οποίο και γίνεται μια λεπτομερής ανάγνωση της προς Αρχιμανδρίτη Χαράλαμπο Βασιλόπουλο επιστολής-23.01.1969-του «μοναχού, ερημίτη, Γέροντα Παϊσίου», όπως υπογράφεταιΜε σεβασμό στη χαρισματική μορφή του άγοντος τότε εικοσαετή ασκητική ζωή κυρίως στο Άγιο Όρος και αλλού, όπως στη Μονή του Σινά, και την οφειλόμενη τιμή στο νυν Όσιοσυντάκτη της. Αφού, το 2015, εικοσιένα μόλις χρόνια από την κοίμησή του-1994-
με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, συνεχιστή της πορείας χριστιανικής συνδιαλλαγής των προκατόχων του Αθηναγόρα, και Δημητρίου,εντάχθηκε από την υπό την προεδρεία του Σύνοδο των Αρχιερέων στους Αγίους της Εκκλησίας μας !
      Λίγο πριν το 1969,  εννιά αιώνες από το οριστικό σχίσμα-1054-και πέντε από τα της Συνόδου Φεράρας-Φλωρεντίας-1438-1439-είχαν πραγματοποιηθεί.  1. Η αδελφική συνάντηση και συν-προσευχή Πατριάρχη Αθηναγόρα και Πάπα Παύλου 6ου στα Ιεροσόλυμα-1964.  2.  Η αμοιβαία άρση--07.12.1965-των αλληλοαφορισμών του 1054.  3. Η επίσκεψη του Πάπα Παύλου του 6ου στην Κωνσταντινούπολη και συνάντηση με τον Πατριάρχη Αθηναγόρα-Ιούλιος 1967.   4. Η επίσκεψη του Πατριάρχη Αθηναγόρα στη Ρώμη και η συνάντηση με τον Πάπα Παύλο τον 6ο –Οκτώβριος 1967.

Επανήλθε στην κανονική τάξη ο Πρεσβύτερος Εμμανουήλ ΣαρρήςΗ Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου με πολλή χαρά και συγκίνηση γνωρίζει στο πλήρωμά της ότι ο Αιδεσιμώτατος Πρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής, ο οποίος ανήκει στον Ιερό Κλήρο της, κατόπιν της σχετικής προτροπής της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και των προσωπικών του επαφών με τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο, επανήλθε στην κανονική τάξη και άρχισε να μνημονεύει ξανά το όνομα του Επισκόπου του στις Ιερές Ακολουθίες.

Ο π. Εμμανουήλ είχε διακόψει τη μνημόνευση από την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 5η Μαρτίου 2017.

Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 19η Μαρτίου 2017, στην ενορία του, κατά την Θεία Λειτουργία και την ομιλία του, απεκατέστησε την σχέση του με τον Επίσκοπό του και την Τοπική μας Εκκλησία.

Επιμορφωτική συνάντηση Θεολόγων Νομού ΘεσπρωτίαςΑγαπητοί Συνάδελφοι, 

Σας κάνω γνωστό πως την την Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017 και ώρα 12:00-14:00 μ.μ. στο 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας θα πραγματοποιηθεί, κατόπιν εγκρίσεως της Περιφερειακής Δ/ντριας Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου, επιμορφωτική συνάντηση των Θεολόγων καθηγητών του Νομού.

Παρακαλούνται οι Δ/ντες των σχολείων να τροποποιήσουν το πρόγραμμα των Θεολόγων καθηγητών με σκοπό να μη παρακωλύονται τα μαθήματα του σχολείου, ώστε όλοι οι συνάδελφοι να προσέλθουν στη συνάντηση.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς 

Ο Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ01 
Δρ. Τριαντάφυλλος Απ. Σιούλης

ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821 ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΕΝΑ ΟΥΔΕΤΕΡΟΘΡΗΣΚΟ ΚΡΑΤΟΣΚωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος έδωσε αφορμή σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσουν για χωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας, χωρίς όμως, να διευκρινίζουν τι εννοούν. Όσοι γνωρίζουν εις βάθος το θέμα υπενθυμίζουν ότι με βάση το ισχύον Σύνταγμα οι ρόλοι είναι διακριτοί. Επειδή πλησιάζει η 25η Μαρτίου προτείνω να δούμε πώς έβλεπαν το ζήτημα εκείνοι που αγωνίσθηκαν για να γίνουμε ανεξάρτητο κράτος.

Ένας από τούς πρωταγωνιστές του Αγώνος, ο Κοζανίτης Νικόλαος Κασομούλης, έγραψε στα «Ενθυμήματα Στρατιωτικά»: «….Η ελληνική γλώσσα, ο χαρακτήρ και τα έθιμα του ελληνικού λαού, μετά την πτώσιν του Βασιλείου μας, εδιατηρήθησαν υπό την επαγρύπνησιν του Κλήρου μας και δια των διαφόρων πεπαιδευμένων του Έθνους μας και δια της κοινής ευλαβείας προς την αγίαν ημών θρησκείαν…».

Απάλειψη τοῦ προοιμίου τοῦ ἰσχύοντος Συντάγματος, τής ἐπίκλησης στὴν Ἁγία Τριάδα.Ο Β. ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ(Από Κόνιτσα) (ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ) ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥ!

Σχόλιο: Σὲ προσφάτως κυκλοφορηθεῖσα πρόταση ἀναθεώρησης τοῦ Συντάγματος μεταξύ τῶν ἀλλαγῶν περιλαμβάνεται καὶ ἡ ἀπάλειψη τοῦ προοιμίου τοῦ ἰσχύοντος Συντάγματος, τὸ ὁποῖο περιλαμβάνει τὴν ἐπίκληση στὴν Ἁγία Τριάδα. 

Ἀπόσπασμα ἀπὸ τὸ βιβλίο "Ἀγαπημένο μου... Σύνταγμα", 

τοῦ Βασιλείου Νικοπούλου, πρώην Προέδρου τοῦ Ἀρείου Πάγου 

Παρὰ τὸ γεγονὸς ὅτι τὸ προοίμιο τοῦ Συντάγματος ἐπεβλήθηκε πλέον στὴν συνταγματική μας ἱστορία καὶ παρὰ τὸ ὅτι αὐτὸ δὲν ἀναθεωρήθηκε ἀπὸ καμιὰ ἀναθεωρητικὴ βουλή, γιὰ τοὺς λόγους τοὺς ὁποίους θὰ ἐκθέσουμε παρακάτω, ἐντούτοις τὸ καθιερωμένο πλέον αὐτὸ θρησκευτικὸ προοίμιο παραθεωρεῖται συστηματικῶς καὶ ἐνίοτε σκοπίμως!

Γιατί αδιαφορεί το Ορθόδοξο Ποίμνιο και μειώνεται η παρουσία του στην Εκκλησία;ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ

Μία έρευνα έγινε τελευταία που θα δημοσιευτεί εντός των ημερών , γύρω από τις θρησκευτικές και όχι μόνο πεποιθήσεις των Ελλήνων,πρέπει να προβληματίσει την Εκκλησία της Ελλάδος και κυρίως τη διοίκηση της Εκκλησίας Μητροπολίτες και ιερείς.

Το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν θρησκευόμενοι έχει μειωθεί κατά 35% από το 2006 έως σήμερα!Η νεολαία μας με το συντριπτικό ποσοστό 81% θεωρεί την Εκκλησία απόμακρη και γερασμένη , ουδεμία σχέση έχουσα με τα ενδιαφέροντα της νεολαίας.

Ακόμη το ποσοστό των πιστών που πηγαίνουν τουλάχιστον, μία φορά το μήνα στην εκκλησία μειώθηκε κατά 13% και το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι το Πάσχα δεν σημαίνει τίποτα το ιδιαίτερο και που δεν τους γεννά κανένα συναίσθημα, αυξήθηκε κατά 16%.. Ένα συμπαθητικό ποσοστό που δεν ξεπερνά το 24%, γνωρίζει για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας αλλά θεωρεί πως δεν είναι μόνο αυτό που μπορεί η Εκκλησία. Το 57% απάντησε ότι ενδιαφέρεται για την Εκκλησία αλλά δεν βλέπει θετικά τον κλήρο. Το 13% ήταν ακόμη πιο αυστηρό αφού δήλωσε ότι στην Εκκλησία κυριαρχούν οι Αρχιερείς, οι οποίοι κάνουν ότι θέλουν!

Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017

Απάντηση Ιερέως Κωνσταντίνου Καντάνη σε παπικό επίσκοποΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 

Ιερεύς Κωνσταντίνος Καντάνης 

Υπεύθυνος της επιτροπής για θέματα Αιρέσεων Ι. Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας Εντεταλμένος στις Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις της Ι.Συνόδου για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας 

Α Π Α Ν Τ Η Σ Η 

Με σκοπό να ενημερωθούν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, στις κατηγορίες του «Νικόλαου, Καθολικού Αρχιεπισκόπου Νάξου - Τήνου - Άνδρου - Μυκόνου και μητροπολίτη παντός Αιγαίου», σε επιστολή του κατά του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. κ. Κοσμά. 

Κρήτη: Επισκοπικό δικαστήριο και καθαίρεση για τους 4 ιερείς;Άκρως θορυβημένη και δυσαρεστημένη εμφανίζεται η Ιεραρχία της Κρήτης μετά την αποκάλυψη του θέματος με τους τέσσερις ιερείς του νησιού, σε Ρέθυμνο και Χανιά, οι οποίοι και δηλώνουν επισήμως ότι σταματούν να μνημονεύουν τους Επισκόπους τους.

Η επίσημη επιστολή που στάλθηκε στις Μητροπόλεις Κυδωνίας και Αποκορώνου, Λάμπης και Σφακίων, Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου, στο δυναμικό των οποίων ανήκουν οι συγκεκριμένοι ιερείς ήταν η αιτία για να συζητηθεί το θέμα στη διάρκεια της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, την Πέμπτη.

Σε ένα ιδιαιτέρως βαρύ κλίμα και με έντονη τη δυσαρέσκεια των Μητροπολιτών και δη του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, η Σύνοδος θέλησε να περάσει το μήνυμα στους ιερείς να ξανασκεφτούν τις πράξεις τους, ειδάλλως θα ακολουθηθούν πιστά οι Ιεροί Κανόνες της Εκκλησίας, όπως αναφέρεται άλλωστε και στην ανακοίνωση που εξεδόθη αργά το απόγευμα της Πέμπτης και οι οποίοι κάνουν λόγο ακόμη και για την εσχάτη των εκκλησιαστικών ποινών που είναι η καθαίρεση από το αξίωμα της Ιεροσύνης.

ΑΠΟ Ι. ΜΟΝΗ Ζ. ΠΗΓΗΣ ΛΟΓΓΟΒΑΡΔΑΣ ΠΑΡΟΥ ΚΑΤΑΓΝΩΣΙΣ ΕΤΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΩΝΚΑΤΑΓΝΩΣΙΣ ΕΤΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΩΝ 

Διατυπωθεισῶν ὑπὸ τῆς αὐτοῦ Θειοτάτης Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, 

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ Ι. ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 

ὅπως λαβοῦσα γνῶσιν διαπιστώσῃ, ἀποκηρύξῃ καὶ καταδικάσῃ αὐτὰς ὡς ἀντικειμένας τῇ ὀρθῇ διδασκαλίᾳ τῆς κατὰ Ἀνατολὰς Ὀρθοδόξου Μιᾶς, Ἁγίας, Καθολικῆς καὶ Ἀποστολικῆς τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας. 

Κατατεθεῖσα ὑπὸ τοῦ ἀρχιμ. Χρυσοστόμου Ν. Πήχου, Ἡγουμένου τῆς Ἱερᾶς Κοινοβιακῆς Μονῆς «Ἡ Ζω­ο­δόχος Πηγὴ» Λογγοβάρδας Πάρου.

------ 

Μακαριώτατε Ἀρχιεπίσκοπε Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερώνυμε, Πρόεδρε τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, καὶ

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΣ καὶ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ [Ἅγ. Ἰγν. Μπριαντσανίνωφ]Ὁ σταυρός μας καὶ ὁ Σταυρὸς τοῦ Χριστοῦ
ἀπὸ τὸ βιβλίο
Ἁγίου Ἰγνατίου Μπριαντσανίνωφ
«Ἀσκητικὲς ἐμπειρίες B´»
ἐκδ. Ἱ. Μονῆς Παρακλήτου, 
Ὠρωπός Ἀττ. 2009, σελ. 95-100

. Ὁ Κύριος εἶπε στοὺς μαθητές Του: «Ὅποιος θέλει νὰ μὲ ἀκολουθήσει, ἂς ἀπαρνηθεῖ τὸν ἑαυτό του, ἂς σηκώσει τὸν σταυρό του κι ἂς μὲ ἀκολουθεῖ». Γιατὶ εἶπε, «τὸν σταυρό του»; Ἐπειδὴ εἶναι σταυρὸς προσωπικός. Κάθε ἄνθρωπος, δηλαδή, ἔχει νὰ σηκώσει τὸν δικό του σταυρό, ὁ ὁποῖος, ὅμως, ὁνομάζεται συνάμα καὶ Σταυρὸς τοῦ Χριστοῦ.
. Γιὰ κάθε ἄνθρωπο «ὁ σταυρός του» εἶναι οἱ θλίψεις καὶ οἱ ὀδύνες τῆς ἐπίγειας ζωῆς, θλίψεις καὶ ὀδύνες προσωπικές.
. Γιὰ κάθε ἄνθρωπο «ὁ σταυρός του» εἶναι ἡ νηστεία, ἡ ἀγρυπνία καὶ οἱ ἄλλες ἀσκήσεις τῆς εὐσεβείας, μὲ τὶς ὁποῖες ταπεινώνεται ἡ σάρκα καὶ ὑποτάσσεται τὸ πνεῦμα. Εἶναι κι αὐτὲς προσωπικές, καθώς πρέπει νὰ ἀναλογοῦν στὶς δυνάμεις τοῦ καθενός. Γιὰ κάθε ἄνθρωπο «ὁ σταυρός του» εἶναι οἱ ἁμαρτωλὲς ἀδυναμίες καὶ τὰ πάθη, προσωπικά ἐπίσης. Μὲ ὁρισμένα ἀπ᾽ αὐτὰ γεννιέται, ἐνῶ ἄλλα τὰ ἀποκτᾶ στὴν πορεία τῆς ἐπίγειας ζωῆς του.

Η μετάνοια κατά την Παλαιά Διαθήκη (Μητροπολίτης Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως Ἰερεμίας)IEΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ
Η ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

1. Ὅλη ἡ Παλαιά Διαθήκη, ἀδελφοί χριστιανοί, μιλάει γιά τήν μετάνοια. Γιατί ἡ Παλαιά Διαθήκη μιλάει γενικά γιά τήν πτώση τοῦ ἀνθρώπου, γιά τά ὀδυνηρά ἀποτελέσματα τῆς πτώσης καί καλεῖ τούς ἀνθρώπους νά μετανοήσουν γι᾽ αὐτήν.

Ὁ Θεός ἀπό τήν ἀρχή καλεῖ σέ μετάνοια τόν πεπτωκότα Ἀδάμ λέγοντάς του, «Ἀδάμ ποῦ εἶσαι;» (Γεν. 3,9). Καί τόν φονιᾶ πάλι τόν Κάιν σέ μετάνοια τόν καλεῖ ὁ Θεός ρωτώντας τον, «Ποῦ εἶναι ὁ Ἄβελ, ὁ ἀδελφός σου;» (Γεν. 4,9).
Ἡ βάση ἀπό τήν ὁποία ξεκινᾶ ἡ Παλαιά Διαθήκη τό κήρυγμά της γιά μετάνοια εἶναι ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ πού λέγεται ἀπό τόν προφήτη Ἰερεμία: «Γνῶθι καί ἰδέ ὅτι πικρόν σοι τό ἐγκαταλιπεῖν σε ἐμέ» (Ἰερ. 2,19). Πραγματικά, ἀδελφοί, εἶναι πικρό, εἶναι πολύ πικρό τό νά ἐγκαταλείπουμε τόν Θεό! Μᾶς παιδεύει καί μᾶς ἐλέγχει ἡ ἀποστασία μας ἀπό τόν Θεό. «Παιδεύσει σε ἡ ἀποστασία σου καί ἡ κακία σου ἐλέγξει σε», μᾶς λέγει πάλι ὁ προφήτης Ἰερεμίας (2,19). Τό δέ πικρό καί τό βαρύ τῆς ἁμαρτίας παριστάνεται δυνατά στήν Παλαιά Διαθήκη, ἀφοῦ μᾶς λέγει ὅτι φθάνει μέχρι τήν τέταρτη γενεά (Ἐξ. 20,5).

Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017

Διδαχές παιδείας από την πορεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική (φωτο)Διδαχές παιδείας από την πορεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική

Γράφει ο Μητροπολίτης Ναϊρόμπι και κεντρικής Κένυας κ. Μακάριος στην Romfea.gr

Πάντοτε σημειώνω τις εντυπώσεις μου και παραθέτω ζωντανά παραδείγματα όχι μόνο για την πορεία και την προαγωγή της Ορθοδοξίας στον χώρο της Αφρικής αλλά και γεγονότα και στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Πόσοι άνθρωποι, ιδιαίτερα νέοι και παιδιά, που στερούνται βιολογικών γονέων έρχονται και κτυπούν την πόρτα του Επισκόπου για να ζητήσουν μια μικρή στήριξη είτε σε είδος είτε σε χρήματα.

Και ο καθένας ελπίζει. Οι καλές, φυσικά, εποχές έφυγαν, που ο κόσμος ο δικός μας είχε την οικονομική άνεση και βοηθούσε πλουσιοπάροχα.

Εξομολόγηση με καρδιά συντετριμμένηΈνας ευλαβής μοναχός, απ’ το βουνό του Ολύμπου, λεγόμενος Σωφρόνιος, ήρθε και μου διηγήθηκε κάποιο συμβάν, όμοιο μ’ εκείνο που είναι γραμμένο στο ιερό βιβλίο της Κλίμακος.

Μας αφηγήθηκε δηλαδή, ότι στον Όλυμπο υπήρχε κάποιος Γέροντας πολύ ενάρετος, πραγματικά θεοφόρος, στον οποίο σύχναζαν πολλοί αδελφοί μοναχοί, για ν’ ακούσουν απ’ το άγιο στόμα του λόγους ψυχικής σωτηρίας.

Καθώς, λοιπόν, καθόταν οι αδελφοί και άκουγαν τον άγιο Γέροντα να τους ομιλεί πάνω σε θέματα ψυχωφελή, ήρθε και κάποιος λαϊκός, έβαλε μετάνοια στον Γέροντα και στάθηκε παράμερα. Όταν ο Γέροντας τον παρατήρησε προσεχτικά και τον ρώτησε για ποιό λόγο ήρθε κοντά του, εκείνος απάντησε:

-΄Ηρθα να εξομολογηθώ τις αμαρτίες μου στην αγιωσύνη σου, άγιε Γέροντα. Ο Γέροντας τον ξαναρωτά:

Γέροντας Παΐσιος:Πουθενά το Ευαγγέλιο δέν λέει να πιστεύω στον εγωισμό μου!Ο άνθρωπος είναι μυστήριο ! Καί αν σέ έβαλαν νά κρίνεις νά σκεφθείς: "είναι αυτή η κρίση θεική ή είναι γεμάτη εμπάθεια ;"

Νά μήν έχετε εμπιστοσύνη στόν εαυτό σας ούτε στήν κρίση σας. Υπάρχει μέσα πολύς εγωισμός , όταν κανείς κρίνει. Εμένα μέ βάζουν νά κρίνω ένα θέμα καί ενώ δέν θέλω 

Όταν πάω νά κάνω προσευχή , δέν νιώθω, ας υποθέσουμε, εκείνη τήν γλυκύτητα πού νιώθω άλλες φορές. Όχι ότι μέ πειράζει η συνείδησή μου γιά κάτι, αλλά γιατί έκρινα σάν άνθρωπος.... Όταν κανείς κάνει πνευματική δουλειά στον εαυτό του, όταν αγωνίζεται τότε φωτίζεται από τόν Θεό...Γι'αυτό και βλέπει μακριά. Ένας πού έχει μυωπία , από κοντά βλέπει τά πράματα καλά, αλλά μακριά δέν βλέπει. Καί ένας που δέν έχει μυωπία, έ, το πολύ-πολύ θά δεί λίγο μακρύτερα, αλλά καί αυτό δέν λέει τίποτε. Τά σωματικά μάτια είναι δύο‡ τά πνευματικά είναι πολλά....

Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

Ἐκπαιδευτική Ἡμερίδα υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου τό Σάββατο 18 Μαρτίου 2017


ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ «ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ»
Πρόσκληση 


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ 
"Θεμελιώδεις αξίες και προβλήματα στην εκπαίδευση"
Σᾶς προσκαλοῦμε νά τιμήσετε μέ τήν παρουσία σας τίς ἐργασίες τῆς Ἐκπαιδευτικῆς Ἡμερίδας, πού διοργανώνουμε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου τό Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 στήν αἴθουσα ἐκδηλώσεων τοῦ Ἐννιάχρονου Σχολείου Ἀργυροκάστρου «ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ».
Θά προηγηθεῖ λατρευτική σύναξη στόν Καθεδρικό Ναό. Ἡ παρουσία σας θά μᾶς δώσει ἰδιαίτερη χαρά. 

Μέ τιμή, 
η Ὀργανωτική Ἐπιτροπή 

Τήν εὐθύνη συντονισμοῦ ἐργασιῶν τῆς Ἡμερίδας ἔχει ὁ κ. Ἰωάννης Καραμῆτρος, Θεολόγος, τ. Δντής Β/θμιας Ἐκπαίδευσης. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Μητρόπολη Ιωαννίνων κατά New Age (Νέα Εποχή)Είναι η πρώτη φορά που η Μητρόπολη Ιωαννίνων έρχεται να «αφορίσει» με δημόσια ανακοίνωσή της τις εκφάνσεις και τις δραστηριότητες της New Age, της Νέας Εποχής κάτω από την ομπρέλα της οποίας βρίσκονται εναλλακτικές θεραπείες, αποκρυφισμός, ασκήσεις διαλογισμού κ.λπ. Με παρέμβασή της, καλεί τους πιστούς, αλλά και όσους δεν έχουν άμεση σχέση με την Ορθόδοξη Εκκλησία, να «κλείσουν τα αυτιά τους στις φωνές της πλάνης…» και να μείνουν μακριά «από δαιμονικές διδασκαλίες», ενώ τους εφιστά την προσοχή για «ψευδοδιδασκάλους και πλάνους, που σαν άλλοι λύκοι άγριοι και σκληροί (σ.σ. παραπομπή σε λόγια του Απόστολου Παύλου στην ομιλία του προς πρεσβυτέρους της Εφέσου), αλύπητα θα διασκορπίσουν το ποίμνιο».

Για την Εκκλησία της Ελλάδας, ό,τι πρεσβεύει αυτή η Νέα Εποχή, εντάσσεται στον κατάλογο των αντιχριστιανικών κινημάτων. Δεν έχουν περάσει ούτε δύο χρόνια από τότε που η Ιερά Σύνοδος ζήτησε από τους πιστούς να αφορίσουν τη γιόγκα ως έκφανση της θρησκείας του ινδουισμού, υποστηρίζοντας επίσης ότι «δεν αποτελεί είδος γυμναστικής».

Η αντιμετώπιση του επικινδύνου των αιρέσεων υπό του Συμβουλίου της Ευρώποης και του ΕΔ.Α.Δ.Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΥΠΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΔ.Α.Δ.

τοῦ κ. Γεωργίου Κρίππα
Δρ. Συνταγματικοῦ Δικαίου

Μετά ἀπό σωρεία ἐγκληματικῶν πράξεων ὁρισμένων αἱ­ρέ­σε­ων καί στήν Εὐρώπη καί ἀλλοῦ (μέ ἀποκορύφωμα τήν ὁδήγηση τῶν ὀπαδῶν τους σέ ὁμαδικές αὐτοκτονίες) καί μετά ἀπό ἐ­πι­σή­μαν­ση τοῦ ἀπαραδέκτου αὐτοῦ φαινομένου ἀπό πολλούς καί τήν αἴτηση λήψεως μέτρων ἐναντίον του ἐμφανίζεται μία πανευρωπαϊκή κινητοποίηση ἐπί τοῦ προκειμένου καί μία εἰς βάθος εὐαισθητοποίηση, κυρίως τῶν ἁρμοδίων εὐρωπαϊκῶν ὀρ­γά­νων. Βεβαίως ἡ εὐαισθητοποίηση αὐτή δέν προέρχεται μόνον ἀπό μία πλευρά, ἀλλά εἶναι γενική. Ἔχει ὅμως σημασία νά δοῦμε τί θέση ἔλαβαν καί λαμβάνουν ἐπί τοῦ θέματος τά ἁρμόδια ἐπί τῶν ἀτομικῶν δικαιωμάτων εὐρωπαϊκά ὄργανα. Τοῦτο διότι μέχρι πρό τινος ὑπεστηρίζετο, ὅτι δέν μποροῦμε νά θίξωμε τίς αἱρέσεις, διότι θα παρεβιάζετο τό δικαίωμα τῆς θρησκευτικῆς ἐλευθερίας αὐτῶν. Ὅμως τά συγκλονιστικά καί συνταρακτικά, ἀλλά συνάμα καί τραγικά γεγονότα πού συνέβησαν, ἀνέτρεψαν ἐπί τέλους τήν ἀπαράδεκτη αὐτή ἀδιαφορία, πού ἐβασίζετο στήν προστασία τῆς θρησκευτικῆς ἐλευθερίας καί ἐπέτρεψαν τήν ἐμφάνιση δράσεως καί ἀποφάσεων, ψηφισμάτων συστάσεων κ.λπ.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΥΡΙΤΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΥΡΙΤΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Άρθρο του d. Curzio Nitoglia 
Μετάφραση: Ιωάννης Αυξεντίου

Το Αγγλικανικό Σχίσμα 

Οι Προτεστάντες της Αγγλίας, μετά το σχίσμα του Ερρίκου του Η', αποτελούνταν από ένα δίκτυο οικογενειών οι οποίες είχαν κατορθώσει να γίνουν πολύ ισχυρές οικονομικά και πολιτικά. Αυτό ασφαλώς οδήγησε σε μια κοινωνική και πολιτική κατάσταση που θα άλλαζε τη φύση του χριστιανισμού στην Αγγλία. Πριν τη Μεταρρύθμιση, τα δύο διακριτά χαρακτηριστικά του χριστιανισμού ήταν τα εξής: α) η πρωτοκαθεδρία του πνευματικού επί του κοσμικού, δηλαδή της Εκκλησίας επί του κράτους και β) η εναντίωση της Εκκλησίας στην τοκογλυφία και στις χρηματιστηριακές δραστηριότητες. Κατά συνέπεια, ο χωρισμός της Βασιλείας από την Εκκλησία και η επιθυμία άντλησης κέρδους από την τοκογλυφία, έγιναν από τα βασικά κίνητρα για τον Αγγλικανικό επαναστατικό αγώνα. Πράγματι, ο Αγγλικανισμός, δεν μπορεί να αποκαλεστεί θρησκεία, με την ακριβή έννοια του όρου, καθώς είναι γεννημένος από την απληστία του βασιλιά Ερρίκου του Η' και από εκείνους του ευγενείς που ήθελαν να πλουτίσουν απαλλοτριώνοντας τις εκκλησιαστικές γαίες. Οι οικογένειες αυτές αργότερα θα αποτελούσαν τη συντηρητική ελίτ της Μεγάλης Βρετανίας. 

Ο Ιουδαϊσμός στην Αγγλία

Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

Η Εκκλησία της Κρήτης για την διακοπή μνημοσύνου Κανονικών ΕπισκόπωνΗ Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος τής Εκκλησίας Κρήτης, συνήλθε σήμερα, 16 Μαρτίου 2017, στό Ηράκλειο σέ Συνεδρία καί ασχολήθηκε μέ θέματα τής ζωής τής Τοπικής Εκκλησίας καί τής Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.

Η Ιερά Σύνοδος, μεταξύ άλλων, εξέτασε καί τό θέμα πού προέκυψε τελευταία, τής διακοπής τού μνημοσύνου τών Κανονικών Επισκόπων τους, από ορισμένους κληρικούς τής Εκκλησίας τής Κρήτης, κατά τή Θεία Λειτουργία, τά Ιερά Μυστήρια καί τίς Ιερές Ακολουθίες.

Οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς τής Εκκλησίας μας, μέ ποιμαντική αγάπη καί στοργικό ενδιαφέρον, προσκαλούν τούς κληρικούς αυτούς νά σταματήσουν τήν παραπάνω λανθασμένη συμπεριφορά.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...