Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΓΡΑΙΚΟΣ




ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΓΡΑΙΚΟΣ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ, ΑΡΤΑ 28-30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1988 (ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ, ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. ΜΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ)

Η παρούσα έκδοση δεν έχει το χαρακτήρα επισήμων Πρακτικών (τουλάχιστον μόνο) των εισηγήσεων, αλλά αποτελεί συστηματική προσπάθεια με ιστορική ευθύνη του επιμελητή και γραμματέα της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου, να περιγραφούν συντομότερα οι θέσεις των εισηγητών, συχνά με εκτενή αποσπάσματα των λόγων τους αλλά και οι ουσιαστικές παρεμβάσεις των συνέδρων κατά το διάλογο, που αναπτύχθηκε, κάτι σπάνιο σε Πρακτικά Συνεδρίων, πάντα με βάση τα απομαγνητοφωνημένα Πρακτικά του 1989 και το αρχείο της Γραμματείας. Έτσι, χωρίς προσωπικές κριτικές παρεμβάσεις του επιμελητή, πέρα από την επιλογή των κειμένων, και με απόλυτο (κατά συνείδηση) σεβασμό στις θέσεις των ομιλητών, αποδίδονται συγκεντρωμένα στο κοινό της Άρτας και σε κάθε Έλληνα πολίτη πολύτιμα στοιχεία και πληροφορίες, που αφορούν τον άγιο Μάξιμο Γραικό και τα οποία θα ήταν μεγάλη και ανιστόρητη παράλειψη να αποσιωπήσουν και να ταφούν στη λήθη της Ιστορίας, κυρίως χωρίς να γνωρίζει τίποτε η νέα γενιά της Άρτας, μέσα στον κυκεώνα των Μνημονίων, της Μετανάστευσης και της Παγκοσμιοποίησης των Αγορών αλλά και τη λήθη της ιστορίας του πολιτισμού αυτού του Λαού από εθνοφοβικά κέντρα.

Στην παρούσα έκδοση εκτός των πληροφοριών των εισηγήσεων και παρεμβάσεων, όπως αναφέραμε, περιλαμβάνονται τόσο τα Πορίσματα της Επιστημονικής Επιτροπής, όσο και βάσει εγγράφων διαβεβαιώσεων η απήχηση του Συμποσίου, ενώ, παράλληλα, δίδεται από τον επιμελητή Συγχρονικός Πίνακας με ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα, πολιτικά, πολιτισμικά και εκκλησιαστικά, χωρών της Ευρώπης και μάλιστα της Ρωσίας κατά την εποχή του Μιχαήλ Τριβώλη - Μάξιμου Γραικού σε αντιπαραβολή με τους βασικούς σταθμούς της ζωής και των έργων του Μάξιμου. Έτσι ο αναγνώστης θα μπορεί να ερμηνεύει καλύτερα τα συμβάντα, που αφορούν τον τιμώμενο Άγιο. Τέλος, παρατίθεται βασική ενδεικτική Ελληνόγλωσση κυρίως Βιβλιογραφία, για περαιτέρω μελέτη από τους ενδιαφερομένους, στην οποία επιπλέον υπάρχει και πλούσια ξενόγλωσση, κυρίως ρωσική, βιβλιογραφία. (Απόσπασμα από το εισαγωγικό σημείωμα του επιμελητή)


Περιεχόμενα

Πρόλογος σεβασμιωτάτου πρ. Μητροπολίτη Άρτας κ. Ιγνατίου Δ'

Εισαγωγικό σημείωμα του επιμελητή

Μέρος Πρώτο: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ

Μέρος Δεύτερο: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΩΝ
- Ο ΜΙΧΑΗΛ ΤΡΙΒΩΛΗΣ - ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΡΑΙΚΟΣ, Η ΑΡΤΑ ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΗΣ
- Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΡΑΙΚΟΣ, ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΘΕΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ
- ΠΟΙΗΣΗ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΡΑΙΚΟΥ
- Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟ 16ο ΑΙΩΝΑ. ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ, ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΡΑΙΚΟΥ
- Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ. ΔΕΣΜΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ
- ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ. Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΡΑΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΑΡΤΑ

Μέρος Τρίτο: ΚΑΤΑΛΗΚΤΗΡΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ. ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ - ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Μέρος Τέταρτο: ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
- Α. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ: ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΥΝΕΔΡΙΑΚΑ
- Β. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
- Γ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Για τον επιμελητή

Εισηγητές Συμποσίου:
ΟΛΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ, VICTOR BUCKOV, ΕΛΕΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, Π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΕΒΤΙΤΣ, ΕΛΛΗ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΙΣΙΛΙΑΝΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΝΗΣ, ΦΩΤΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΗΣΗΣ, CHRISTIAN HANNICK, π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΨΑΝΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ, Πρωτ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΟΥΛΑΚΗ-ΖΗΣΗ, ANTOINE NIVIERE, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΛΟΥΜΙΔΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΔΕΛΗΣ, TODOR SABEV, ΝΙΝΑ ΣΙΝΙΤΣΥΝΑ ΒΑΣΙΛΙΕΒΝΑ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΟΓΙΟΓΛΟΥ, ΑΙΜΙΛΙΟΣ-ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΤΑΧΙΑΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥΣΙΜΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΛΙΓΙΑΝΝΗΣ, ΒΛΑΣΙΟΣ ΦΕΙΔΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΨΗΜΜΕΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου