Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Ο ΕΒΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ


Η Παναγία η Κοσμοσώτειρα, Φέρες Έβρου (φωτoγραφία από radio maximum)

Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Ενώνω την προσευχή μου με την προσευχή όλων των Ελλήνων και εύχομαι τη γρήγορη απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας, οι οποίοι κρατούνται στις τουρκικές φυλακές. Συμφωνώ με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες της Θράκης και γενικότερα της Βορείου Ελλάδος, οι οποίοι σταμάτησαν τη διοργάνωση εκδρομών προς την Αδριανούπολη και την Κωνσταντινούπολη. Γιατί να αφήνουμε τα χρήματά μας σε μία χώρα, η οποία φέρεται επιθετικά και απειλητικά ενατίον μας;

Με την ευκαιρία αυτή πιστεύω ότι είναι εθνικώς επωφελές να πυκνώσουμε τις επισκέψεις μας στην ακριτική αυτή περιοχή. Όλοι οι Έλληνες, όπου κι αν κατοικούμε, να προγραμματίσουμε εκδρομές και επισκέψεις στον Νομό Έβρου. Σχολεία, Πανεπιστήμια, σωματεία, ενορίες, πολιτιστικοί σύλλογοι, όσοι μπορούμε. Να γνωρίσουμε τις φυσικές ομορφιές, να συνειδητοποιήσουμε το εύρος του πολιτισμού μας, να προσκυνήσουμε στα μοναστήρια, να μιλήσουμε με τους κατοίκους, να στηρίξουμε την οικονομία των πόλεων και των χωριών του Έβρου μας.

Να μάθουν τα παιδιά μας πόσο όμορφο είναι το Δέλτα του Έβρου, να θαυμάσουν το δάσος της Δαδιάς, να προσκυνήσουν την Παναγία την Κοσμοσώτειρα στις Φέρες, τον περικαλλή Ναό που έκτισαν οι Αυτοκράτορες Κομνηνοί. Να μάθουν για την παράδοση των μεταξωτών στο Σουφλί, να ακούσουν τον βίο και τα επιτεύγματα του Αγίου Βασιλέως Ιωάννου Βατάτζη, που γεννήθηκε στο Διδυμότειχο και κυβέρνησε τη Βυζαντινή μας Αυτοκρατορία με έδρα τη Νίκαια τον 13ο αιώνα. Να θαυμάσουν τα βυζαντινά τείχη στο Διδυμότειχο και στο Πύθιο, να επισκεφθούν πόλεις ταχέως αναπτυσσόμενες όπως είναι η Αλεξανδρούπολη και η Ορεστιάδα.

Και να μην ξεχάσουμε τη Σαμοθράκη. Είναι το νησί του Νομού Έβρου. Με καταπράσινα δάση και με τη μνήμη των Πέντε Νεομαρτύρων να τονώνει το ελληνορθόδοξο φρόνημα.

Όποιος επισκέπτεται τον Έβρο εντυπωσιάζεται από τον πατριωτισμό, τη χριστιανική ευλάβεια και την εργατικότητα των κατοίκων. Στρατός και λαός συνυπάρχουν και συνεργάζονται αρμονικά. Ο μεγαλοπρεπής Ναός της Παναγίας Ελευθερώτριας στο Διδυμότειχο πανηγυρίζει τις εθνικές επετείους υψώνοντας μία τεράστια ελληνική σημαία. Ας προσευχηθούμε στην Ελευθερώτρια Παναγία να ελευθερωθούν το συντομότερο ο Ανθυπολοχαγός και ο Λοχίας που κρατούνται αδίκως.

Η αναδρομή στην Ιστορία φέρνει στον νου τον Ιούλιο του 1923. Κατά τη διαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάννης ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραχώρησε στον Τούρκο Ισμέτ Ινονού, συνεργάτη του Κεμάλ, το «Τρίγωνο του Κάραγατς», για να μην ζητήσει η Τουρκία πολεμικές αποζημιώσεις. Είναι το μονο σημείο όπου ο Έβρος παύει να αποτελεί σύνορο και εισέρχεται στο τουρκικό έδαφος. Είναι εκεί που συνελήφθησαν προ εβδομάδος οι δύο στρατιωτικοί μας.

Μήπως θα ήταν καλύτερα να είχε υψωθεί εκεί φράκτης με συρματόπλεγμα; Εάν υπήρχε δεν θα μπορούσαν οι Τούρκοι να συλλάβουν τους δύο Έλληνες.

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 11.3.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου