Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Αντίβαρο στον Νίμιτς. Πέντε αντιπροτάσεις στο πακέτο ονομάτων.


Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Κατ’ αρχάς απορρίπτεται το “Παιονία” και το Δαρδανία”. Το ότι υπήρχαν αυτές οι ονομασίες στις περιοχές βορείως της Μακεδονίας, δεν σημαίνει ότι όσοι κατοικούν σ’ αυτές, είναι Παίονες ή Δαρδάνιοι. Δηλαδή απρρίπτονται για τον ίδιο λόγο που απορρίπτεται και το Μακεδονία.

Δεν ονομάζεται Μακεδόνας κάποιος που απλώς κατοικεί στη Μακεδονία. Ακόμα δηλαδή και αν κατοικούσαν στη Μακεδονία, δεν θα μπορούσαν να ονομαστούν Μακεδόνες. Δεν είναι τόσο απλό.

Δύο επιπλέον παρατήσεις πάνω σ’ αυτό:

Όσο και να το επαναλαμβάνουν πολλοί, στα σήμερα σύνορα της πΓΔΜ ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται τα όρια της αρχαίας Μακεδονίας. Τα ψευδοποσοστά 50% στην Ελλάδα, 40% στα Σκόπια, 10% στην Βουλγαρία, δεν αφορούν στην αρχαία Μακεδονία, αλλά στη συνολική έκταση των Οθωμανικών βιλαετίων της πολύ ευρύτερης περιοχής. Καμία σχέση με την έκταση της αρχαίας Μακεδονίας. Γι αυτό και δεν έχει βρεθεί μνημείο ή επιγραφή στα Σκόπια.

Έλληνες όμως μπορούν να ονομάζονται Μακεδόνες όταν κατοικούν στην Μακεδονία, επειδή αποτελούν μέρος του συλλογικού υποκειμένου, το οποίο διατηρήθηκε ενιαίο από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, ακόμα και αν άλλαξε πολιτισμικό υπόδειγμα. Μιλάει την ίδια γλώσσα, αυτή μάλιστα που μιλούν και όλες οι σχετικές επιγραφές κλπ. Μακάρι να είχε βρεθεί Μακεδονική επιγραφή στα Σκόπια, διότι αφ’ ενός θα την διαφήμιζαν, αφ’ ετέρου θα ήταν φανερό το αυτογκόλ τους ότι θα έπρεπε να μάθουν τα πραγματικά μακεδονικά για να την διαβάσουν, δηλαδή τα ελληνικά.

Εφόσον απρρίπτονται τα: “Μακεδονία, Παιονία, Δαρδανία”, προτείνω τα εξής

1. “Κέντρο-Βαλκανική Δημοκρατία”.

Στα πρότυπα της Κεντρικής Αφρικής. Πρόκειται για ένα όνομα που τηρεί τις προδιαγραφές του “Βελγίου 2”, δηλαδή είναι ουδετεροεθνές. Δεν προκρίνει και δεν υποβαθμίζει ούτε την Σλάβικη, ούτε την Αλβανική εθνική συνιστώσα του κράτους. Οι Αλβανοί ούτε Σλάβοι είναι, ούτε “(ψευδο)Μακεδόνες”. Την πρόταση έχει κάνει ο καθηγητής Ι. Μάζης.

Πρόκειται για αντιπρόταση του Άνω Μακεδονία. Το επικρατέστερο από το πακέτο των πέντε. Το Άνω Μακεδονία σημαίνει Ορεινή, είναι ιστορικός όρος του 450πΧ (Ηρόδοτος) και είναι προβληματικό. Η αντιπρόταση δεν είναι δόκιμος ιστορικός όρος, μόνο γεωγραφικός και ουδέτερος. Άρα καλύτερη.

2. “Βαρδαρία”.

Γεωγραφικός προσδιορισμός σημαίνει να χρησιμοποιείται το γεωγραφικό όνομα από κάτι άλλο για να προσδιορίζει αυτό για το οποίο μιλάμε. Πράγματι, το όνομα του νοτίου κομματιού της Γιουγκοσλαβίας (ή Νοτιοσλαβίας) ήτανε Βαρδαρία, από το όνομα του ποταμού. Ομοίως και άλλες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας. Κάποιοι θέτουν αντιρρήσεις ισχυριζόμενοι ότι δεν μπορεί ένα ποτάμι να δώσει όνομα σε κράτος και αυτό “δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο” (αντίστοιχα με το κλισέ “πουθενά στην Ευρώπη”). Ιδού μια λίστα 15 χωρών με όνομα από ποτάμι:

Κογκό, Ουρουγουάη, Ινδία, Καμερούν, Γκάμπια, Ιράκ (Μεσοποταμία), Μπελίζ, Βοσνία (έκπληξη!), Ιορδανία, Μολδαβία, Νιγηρία, Νίγηρας, Παραγουάη, Περού, Σενεγάλη.

Αντιπρόταση του Μακεδονία του Βαρδάρη. Μία μόνο λέξη αντί για δύο και χωρίς το Μακεδονία που απορρίπτεται ως προβληματικό. Άρα καλύτερη.

3. “Κυριλλία” (ή “Κυριλλία – Μεθοδία”).

Σε πρόσφατη δήλωση του Ζάεφ είπε ότι “το κοινό μας σημείο είναι ο Μέγας Αλέξανδρος. Ας μην τον μονοπωλεί κανένας μας”. Ε λοιπόν, εάν πράγματι θέλουν να έχει Σλάβικο χαρακτήρα το όνομα, το κοινό μας σημείο είναι ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος. Πιο πίσω δεν πάτε κύριε Ζάεφ. Μέχρις εκεί. Και πάλι χάρη σας κάνουμε.

Αντιπρόταση του “Μακεδονία – Σκόπια”. Θέλετε διπλό όνομα όνομα με παύλα; ορίστε. Και μάλιστα με ιστορικό υπόβαθρο. Άρα καλύτερη.

4. “Νέα Αίγυπτος”.

Οι Σκοπιανοί εκτός από την Ιστορία της Μακεδονίας, καπηλεύονται και την Ιστορία της Αιγύπτου, ειδικά της εποχής του Πτολεμαίου. Θεωρούν την Κλεοπάτρα Μακεδόνισσα, θεωρούν την αιγυπτιακή δημώδη γλώσσα (πχ στην Στήλη της Ροζέττας) ως “Μακεδονική”. Δεδομένου ότι οι νυν Αιγύπτιοι θεωρούν τον εαυτό τους Άραβες και δεν καίγονται για την κληρονομιά των Αρχαίων Αιγυπτίων, δεν θα υπάρχει αντίδραση από αυτούς.

Αντιπρόταση του ” Νέα Μακεδονία”. Αυτό σημαίνει “Νέα”. Νέο κάποιου πράγματος που το παλιό είτε δεν υφίσταται, είτε δεν το διεκδικεί κανείς. Άρα, καλύτερη.

5. “Ανατολική Αλβανία” ή “Δυτική Βουλγαρία” (ή Νότια Σερβία)

Σας φαίνεται εξωφρενικό; γιατί; ψέματα είναι;

Είναι αντιπρόταση του ονόματος “Βόρεια Μακεδονία”. Επειδή δεν έχουμε καταλάβει τι σημαίνει αυτό το όνομα ακριβώς, το καταλαβαίνουμε από το ισοδύναμό του “Ανατολική Αλβανία” ή το “Δυτική Βουλγαρία”. Είναι το ίδιο εξωφρενικά. Απλά για άλλους ανθρώπους. Βλέπουμε το ένα, αλλά όχι το άλλο.

Μας φαίνεται εξωφρενικό επειδή αποκλείει από το όνομα τους Σλάβους το ένα ή τους Αλβανούς το άλλο. Μάλιστα. Το ίδιο εξωφρενικό είναι που το Βόρεια Μακεδονία αποκλείει τους Αλβανούς.

Μας φαίνεται “λογικός συμβιβασμός” το “Βόρεια Μακεδονία” επειδή αληθεύει. Ε και το “Ανατολική Αλβανία” ή το “Δυτική Βουλγαρία”.

Μας φαίνεται εξωφρενικό επειδή παραπέμπει σε Μεγάλη Αλβανία ή Μεγάλη Βουλγαρία. Ε και το “Βόρεια Μακεδονία” παραπέμπει σε “Μεγάλη Μακεδονία”. Αλύτρωτη. Εις βάρος μας. Με την υπογραφή μας; Ε όχι δα! Άρα, καλύτερα και τα δύο.

Συνολικά, η πεντάδα είναι καλύτερη από τα 5 του Νίμιτς, οδηγεί σε ευστάθεια, ασφάλεια και καλές σχέσεις με την πλουσιότερη χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τη μόνη εγγύηση για την ανάπτυξη της χώρας.

Αφού σας έχουν στερεύσει τα ονόματα σκεφθείτε και αυτά. Ίσως μερικά από αυτά να φανερώνουν πώς βλέπουμε ορισμένες από τις κατατεθειμένες προτάσεις.

Δείτε επίσης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου