Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΑΡΝΑΚΟΒΑΣ (φωτο)



ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΑΡΝΑΚΟΒΑΣ
 Στις 22, 23 και 24 Ιουνίου, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς εργαστηριακές μετρήσεις από ειδικό κλιμάκιο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας του Ε.Μ.Π., κας. Αντωνίας Μοροπούλου και του επίκουρου Καθηγητή του Ε.Μ.Π.,, κου. Χάρη Μουζάκη. Η ομάδα αποτελούνταν κυρίως από Ε.ΔΙ.Π. του Ε.Μ.Π., υποψήφιους διδάκτορες του Ε.Μ.Π., αλλά και μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΔΠΜΣ «Προστασία Μνημείων».
   Η επίσκεψη του Ε.Μ.Π. στην Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, έγινε κατόπιν προσκλήσεως της Ηγουμένης της Ιεράς Μονής, Μοναχής Θεοδοσίας, και του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κύριου Κωνσταντίνου Μπακογιάννη, ο οποίος επέδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της αποκατάστασης της Ιεράς Μονής.



Η Ηγουμένη Θεοδοσία Ανδρικοπούλου με την κα. Χριστίνα Αλεξοπούλου και την κα. Αντωνία Μοροπούλου με την ομάδα της, έξω από το Καθολικό της Ιεράς Μονής.
   Η διεθνούς φήμης Καθηγήτρια, κα. Αντωνία Μοροπούλου, μας έκανε εθνικά περήφανους, αφού η ίδια και η πολυμελής ομάδα της, ανέλαβε και ολοκλήρωσε επιτυχώς το δύσκολο έργο της  αναστήλωσης του Πανάγιου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, παρόλο τις αντίξοες συνθήκες.
   Την έναρξη του όλου εγχειρήματος επευλόγησε δια ζώσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδας, κ.κ. Θεόκτιστος, ο οποίος, έσπευσε να ενισχύει με τις αρχιερατικές του ευχές την ομάδα του Ε.Μ.Π., επιβεβαιώνοντας την συνεχή πατρική του μέριμνα και συμπαράσταση προς την αδελφότητα της Ιεράς Μονής.

Στην φωτογραφία διακρίνεται ο Μητροπολίτης Φωκίδας, Σεβασμιώτατος κ.κ. Θεόκτιστος, η Ηγουμένη Θεοδοσία Ανδρικοπούλου, ο επίκουρος Καθηγητής του Ε.Μ.Π. κ. Χάρης Μουζάκης και η κα. Χριστίνα Αλεξοπούλου.
   Παρούσα και ιδιαίτερα ενεργό μέλος της ομάδας στην Ιερά Μονή, ήταν και η κα. Χριστίνα Αλεξοπούλου, Πολιτικός Μηχανικός, η οποία συνδέεται με την Ιερά Μονή και την Ηγουμένη Θεοδοσία Ανδρικοπούλου, με άρρηκτους δεσμούς αγάπης.
   Η ομάδα του Ε.Μ.Π. επέδειξε τον κατάλληλο σεβασμό και ευαισθησία στο ιστορικό μνημείο, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ενώ για τις μετρήσεις χρησιμοποιήθηκαν ειδικά όργανα μετρήσεων.

Εργαστηριακές μετρήσεις στο εσωτερικό του Καθολικού της Ιεράς Μονής. Στην φωτογραφία
διακρίνεται η Ηγουμένη Θεοδοσία Ανδρικοπούλου, ο επίκουρος Καθηγητής του Ε.Μ.Π. κ. Χάρης Μουζάκης, η κα. Χριστίνα Αλεξοπούλου και μέλη της ομάδας.
   Να υπενθυμίσουμε ότι το κεντρικό κτίριο της ιστορικής Ιεράς Μονής κάηκε από την πυρκαγιά της 29 Ιανουαρίου 2017, όπου φιλοξενούσε όλους τους κύριους χώρους της Ιεράς Μονής. Έπειτα από την πυρκαγιά, οι μοναχές αρνήθηκαν να την εγκαταλείψουν και διαμόρφωσαν πρόχειρα εναπομείναντες χώρους, κυρίως αποθήκες, για την προσωρινή διαμονή τους, με έλλειψη βασικών υποδομών, αλλά με το βλέμμα τους στραμμένο στην πολυαγαπημένη τους Παναγιά, την Μάνα και «Αφεντικιά της Ιεράς Μονής» , όπως την αποκαλεί χαρακτηριστικά η Ηγουμένη Θεοδοσία. 
   Έκτοτε, επιθυμία της αδελφότητας, αλλά και όλων των πιστών προσκυνητών σε παγκόσμιο επίπεδο, ήταν η αποκατάσταση της Ιστορικής Μονής της Παναγίας Βαρνάκοβας. Κάτι που ξεκινάει να υλοποιείται σε συνεργασία με το Ε.Μ.Π. και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου