Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Ο Βαρθολομαίος καταγγέλλει «μαύρη προπαγάνδα από τη Ρωσία



Σωτήρης Μ. Τζούμας

Αυστηρό μήνυμα προς τη Ρωσία πως δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει απέναντι στις πιέσεις που δέχεται για το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας έστειλε χθες το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Κοινότητα των Αγίων Αποστόλων στο Φερικόϊ ,ξεκαθάρισε πως τα προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου εδράζονται σε αποφάσεις Οικουμενικών Συνόδων και είναι δεσμευτικά για όλους στην Ορθοδοξία.

«Είτε αρέσει στους αδελφούς μας τους Ρώσους είτε δεν αρέσει, αργά η γρήγορα θα ακολουθήσουν την λύση που θα δώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο διότι δεν έχουν άλλη επιλογή» είπε σε αυστηρό ύφος ο Οικουμενικός Πατριάρχης ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει προς την ομήγυρη των ακροατών του εκείνη τη στιγμή πως είναι ενήμερος για τα «καλοπληρωμένα άρθρα» και την «μαύρη προπαγάνδα»που συντελείται από την ρωσική πλευρά και τα οποία χτυπούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σε σχέση με κάποια επικριτικά δημοσιεύματα για τον χειρισμό του ουκρανικού ζητήματος, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε χαμογελώντας πως «ο Θεός μας έδωσε δύο αυτιά, το ένα από δω και το άλλο από εκεί», από το ένα να βάζουμε και από το άλλο να βγάζουμε.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μιλά με αυτό τον άμεσο τρόπο για το θέμα της Ουκρανίας και θέτει τη Μόσχα προ των ιστορικών ευθυνών της .

«Δεν ανέχονται οι αδερφοί μας οι Σλάβοι», είπε με παράπονο ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «το προβάδισμα που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Γένος μας, μέσα στην Ορθοδοξία».

Και συνέχισε με το ίδιο αυστηρό, πλην όμως πατρικό ύφος: «Προσπαθούμε με καθημερινό αγώνα, συνέχισε, να κρατήσουμε αυτά τα προνόμια και αυτά τα δίκαια, με τα οποία στεφάνωσε η πρόνοια του Θεού, δια των αποφάσεων των Οικουμενικών Συνόδων, τον πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο, την πρωτόθρονη Οικουμενική Εκκλησία της Ορθοδοξίας».

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου