Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Τι θα γίνει την Παρασκευή στην Ιεραρχία;



Tου Σωτήρη Μ. Τζούμα

Το κλίμα στους κόλπους της Εκκλησίας

Το ερώτημα είναι σαφές και κυριαρχεί στα δημοσιογραφικά γραφεία αλλά και στους εκκλησιαστικούς κύκλους όλων των βαθμίδων: «Τι θα γίνει την Παρασκευή στην Ιεραρχία;». Όλοι έχουν την ίδια απορία και αγωνία, για διαφορετικούς λόγους.

Οι δημοσιογράφοι γιατί θέλουν να ξέρουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Ιεραρχία και οι κληρικοί όλων των βαθμίδων γιατί θέλουν να μάθουν τις διαθέσεις της Ιεραρχίας και προς τα πού θα κλίνει ο ζυγός, αν το θέμα τεθεί σε ψηφοφορία στην κρίσιμη αυτή συνεδρίαση.

Αλλά ας προσεγγίσουμε το θέμα με ψυχραιμία και ας προσπαθήσουμε να το αναλύσουμε στην πραγματική του διάσταση.

Αν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κινήθηκε μόνος του και εξ ιδίας πρωτοβουλίας εξαιτίας των ιδεοληψιών που τον κατευθύνουν και κατάφερε και «ξεγέλασε» τον Αρχιεπίσκοπο, η Ιεραρχία εύκολα θα απορρίψει την συμφωνία (και ο Αρχιεπίσκοπος βεβαίως αυτό το ξέρει …). Σε ένα τέτοιο δεδομένο ο Αρχιεπίσκοπος θα μείνει να τον στηρίζει ένας σκληρός πυρήνας Ιεραρχών που ευρίσκονται κοντά του και όλες αυτές τις μέρες της κρίσης ή τάχθηκαν ευθέως υπέρ του σχεδίου που προτείνεται, ή με επικάλυψη, ή δεν μίλησαν καθόλου. Στους Ιεράρχες του σκληρού πυρήνα περί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συγκαταλέγονται οι Σεβ. Μητροπολίτες :Ηλείας Γερμανός, Μαντινείας Αλέξανδρος, Σύρου Δωρόθεος, Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος,Ιωαννίνων Μάξιμος, Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, Κηφισίας Κύριλλος και μερικοί ακόμη.

Εξάλλου με τις δηλώσεις που έκαναν μέχρι τώρα δεν άφησαν κανένα περιθώριο ότι θα κρατήσουν αυτή τη γραμμή.

Αν όμως, ο κ.Τσίπρας κινήθηκε, όπως σε όλα τα θέματα (και στο Σκοπιανό και στο Αλβανικό) και στο εκκλησιαστικό με την «ενθάρρυνση» αλλά και τις εντολές των ξένων αφεντικών (και ο Αρχιεπίσκοπος και αυτό το ξέρει-μπορεί μάλιστα να τον έχουν πιέσει σχετικώς ), η Ιεραρχία θα απορρίψει τη συμφωνία μετά πολλών επαίνων. Αλλά δεν γίνεται να την απορρίψει τη συμφωνία έτσι απλά. Αντιθέτως, πρέπει να αρχίσει ένας διάλογος με την κυβέρνηση που θα οδηγήσει σε μια νέα συμφωνία με την παρούσα ή την επόμενη κυβέρνηση. Δηλαδή η Εκκλησία θα επιδιώξει να κερδίσει χρόνο και να πάρει αναβολή για το θέμα άχρι καιρού.

Την άποψη αυτή είναι βέβαιο ότι θα στηρίξουν οι Ιεράρχες που έχουν εκφραστεί ανοιχτά εναντίον αυτής της συμφωνίας.

Και συγκεκριμένα, οι Μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιος και Μεσσηνίας Χρυσόστομος, οι οποίοι κρατούν εξ αρχής τη σημαία της διαφοροποίησης και αντιπαρατέθηκαν με το προωθούμενο σχέδιο και με τον τρόπο που παρουσιάστηκε – προσβολή στο Συνοδικό σύστημα της Εκκλησίας μας. Μαζί με τους δύο προαναφερόμενους έχουν πάρει θέση όλοι σχεδόν οι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατά τα πρεσβεία εκλογής και χειροτονίας αξίζει ενδεικτικά να αναφερθούν οι Μητροπολίτες:

Θεσσαλονίκης Άνθιμος, Καλαβρύτων Αμβρόσιος, Σπάρτης Ευστάθιος (λέγεται μάλιστα ότι έστειλε αυστηρή και σκληρή επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο που αν ποτέ δοθεί στη δημοσιότητα αποτελεί κόλαφο για τις επιλογές του Ιερώνυμου), Βεροίας Παντελεήμων, Κονίτσης Ανδρέας ,Ναυπάκτου Ιερόθεος (με δύο εμπεριστατωμένες γραπτές παρεμβάσεις του), Σάμου Ευσέβιος, Φθιώτιδος Νικόλαος, Μάνης Χρυσόστομος, Φλωρίνης Θεόκλητος, Πειραιώς Σεραφείμ (με πολλές τηλεοπτικές παρεμβάσεις ήταν εξ αρχής κάθετα αντίθετος με το σχέδιο και έθεσε το θέμα και σε μία διάσταση εθνική λόγω της Θράκης), Σερρών Θεολόγος, Νέας Σμύρνης Συμεών, Κερκύρας Νεκτάριος, Εδέσσης Ιωήλ, Ζιχνών Ιερόθεος, Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, Παροναξίας Καλλίνικος, Λαγκαδά Ιωάννης, Χίου Μάρκος (ο οποίος μαζί με τους Δημητριάδος και Μεσσηνίας και σε χρονική απόσταση ολίγων λεπτών πήρε θέση εναντίον του σχεδίου και ήταν ο πρώτος που κάλεσε Ιερατική σύναξη), Νέας Κρήνης Ιουστίνος.

Όσοι δεν έχουν πάρει θέση μέχρι στιγμής δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ότι ανήκουν μοιραία στην πλευρά που στηρίζει με ενδοτικό τρόπο το σχέδιο που προτείνεται και από τις δύο πλευρές, Αρχεπίσκοπο και πρωθυπουργό, αλλά να αποδοθεί σε έλλειψη ισχυρών και ευαίσθητων ανακλαστικών ή σε επιλογή. Για παράδειγμα, ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ, γνωστός για τις ξεκάθαρες απόψεις του και για την τόλμη του να ομιλεί εντός της Ιεραρχίας με επιχειρήματα και να φέρνει τον Αρχιεπίσκοπο σε δύσκολη θέση, δεν έχει εκφέρει άποψη μέχρι στιγμής. Το βέβαιο είναι ότι θα το πράξει θεσμικά εντός της Ιεραχίας και θα κάνει πολλούς από τους εμπλεκομένους σε αυτή την παρωδία, όπως εξελίσσεται, να χάσουν τον ύπνο τους.

Εντύπωση έχει προκαλέσει η σιωπή των Μητροπολιτών Μεσογαίας Νικολάου, που είναι εκ των πλέον σεβαστών Ιεραρχών της Εκκλησίας μας με λόγο και Αντιπρόεδρος της ΔΙΣ, καθώς και του Πατρών Χρυσοστόμου που είναι πρώτος εξ αριστερών του Αρχιεπισκόπου στη ΔΙΣ.

Όπως και να έχει, ένα είναι βέβαιο: δεν θα υπάρξει σε αυτή τη συγκυρία καλή συμφωνία. Και μάλιστα αν βιαστούν να κλείσουν όπως- όπως το θέμα.

Διότι, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για να θεραπευτούν προβλήματα που χρονίζουν μεταξύ των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας.

Αυτή την εποχή, οι δανειστές που πήραν τα πάντα και ελέγχουν τα πάντα στην Ελλάδα και δεν δίστασαν να περάσουν την ακίνητη περιουσία της χώρας, ακόμα και τα ακίνητα -σύμβολα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στο Υπερταμείο, δεν θα αφήσουν εκτός την εκκλησιαστική περιουσία, αλλά ούτε και την Εκκλησία ανεξέλεγκτη!

Εκτός και αν φωνάξει ο λαός και … οργισθεί ο Θεός! Η συνεδρίαση της Ιεραρχίας της 16ης Νοεμβρίου είναι κρίσιμη και ιστορική για πολλούς λόγους ακόμη και εθνικούς.

Οι Ιεράρχες μας που θα εισέλθουν σε αυτή ή θα εξέλθουν αληθινοί πατέρες – θεματοφύλακες της πίστεως και των παραδόσεων μας ή θλιβεροί νενέκοι!

Ό μη γένοιτο, το τελευταίο!

ΠΗΓΗ:Newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου