Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ



Photo by Intimenews: ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Η πολιτική της κυβερνήσεως Τσίπρα στα εθνικά θέματα απέτυχε πλήρως. Στηρίχθηκε στη θεωρία του κατευνασμού των γειτόνων και απλώς κατόρθωσε να αποθρασύνει τους πάσης φύσεως επεκτατισμούς και εθνικισμούς. Απαιτείται μία πιο μαχητική αντιμετώπιση με αξιοποίηση όλων των δυνητικών συμμάχων και εταίρων και πρωτίστως με επίγνωση των ιστορικών δεδομένων.

Η συνάντηση Τσίπρα και Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017 έδωσε τη δυνατότητα στον Τούρκο Πρόεδρο να μιλά για υποσχέσεις εκ μέρους του Έλληνα Πρωθυπουργού, κρυφές και φανερές. Ελπίζω να μην δόθηκαν τέτοιες υποσχέσεις. Πάντως στα ελληνοτουρκικά πρέπει να δηλωθεί ότι δεν νοείται βελτίωση των σχέσεων όσο ισχύει η απειλή πολέμου κατά της Ελλάδος για το ενδεχόμενο νόμιμης επέκτασης των χωρικών μας υδάτων (casus belli).

Στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών ήταν λάθος η ανακοίνωση ότι θα ισχύσουν τα 12 μίλια μόνον στο Ιόνιο. Έτσι φαίνεται η κυβέρνηση να αποδέχεται την τουρκική άποψη ότι το Αιγαίο είναι ειδική περίπτωση, στην οποία δεν εφαρμόζεται το Διεθνές Δίκαιο.

Στην Κύπρο πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε λύση, η οποία θα νομιμοποιεί την τουρκική εισβολή και κατοχή. Είναι χρήσιμο να διευρυνθεί η αμυντική συνεργασία Ελλάδος- Κύπρου, αλλά πρέπει εξ ίσου να ενισχυθούν και οι εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των δύο κρατών του Ελληνισμού.

Η αποδόμηση της Ιστορίας και της εθνικής ταυτότητας να αποτραπεί και να εδραιωθεί ο υγιής πατριωτισμός, χωρίς φανατισμούς, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες Ελλάδος και Κύπρου.

Να μην γίνουν άλλες υποχωρήσεις προς την Αλβανία και να στηριχθεί από Αθήνα και Ευρωπαϊκή Ένωση ο Ελληνισμός που ζει εκεί. Δεν είναι δυνατόν να ζητεί η Αλβανία ένωση με το Κόσσοβο και να αρνείται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην ελληνική εθνική μειονότητα. Μήπως πρέπει να ζητήσουμε την ενεργοποίηση του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας του 1914, με το οποίο η Αλβανία παραχώρησε μία ευρεία μορφή αυτοδιοικήσεως στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου;

Στο Μακεδονικό είναι προφανές ότι ο Ζάεφ εκμεταλλεύεται την ελληνική υποχώρηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών και καθημερινά γίνεται πιο προκλητικός. Η Συμφωνία ούτε βελτιώνεται ούτε εξωραΐζεται. Απλώς καταργείται και καταψηφίζεται. Είναι στο σύνολό της βλαπτική, ανιστόρητη, ασαφής και θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα ελπίζουν οι σχεδιαστές της ότι θα λύσει.

Στη Θράκη πρέπει να σταματήσουν οι συχνές και για ασήμαντη αφορμή επισκέψεις Τούρκων υπουργών. Ας υπενθυμίσουμε στο Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής να μην ξεφεύγει από τα όρια της αποστολής του. Είναι επίσης αναγκαία η ίδρυση ελληνογλώσσων δημοτικών σχολείων για τα παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητος που κατοικούν στον ορεινό όγκο.

Η ηττοπάθεια βλάπτει. Καλούμαστε να επιδείξουμε εθνική αξιοπρέπεια και σεβασμό στην πάντα επίκαιρη ελληνορθόδοξη παράδοση!

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 16.12.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου