Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

«Εκκλησία και Γένος εν αιχμαλωσία» (φωτο)



Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Κερκύρας

Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων σε συνεργασία με την Ένωση Χριστιανών Επιστημόνων, με την ευκαιρία της Εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, διοργάνωσε το απόγευμα της Πέμπτης 21 Μαρτίου 2019 στο Πνευματικό Κέντρο εκδήλωση με ομιλητή τον γνωστό συγγραφέα κ. Γιώργο Καραμπελιά, όπου και παρουσιάστηκε το πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο του “ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΟΣ ΕΝ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ”.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο, ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα για τις εργασίες της Ιεράς Συνόδου, εκπροσώπησε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιουστίνος Κωνσταντάς, Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Κερκύρας, ο οποίος αφού μετέφερε τις πατρικές ευχές και την αγάπη του Σεβασμιωτάτου, καλωσόρισε στην Κέρκυρα τον κ. Καραμπελιά. 
Επιπλέον ο π. Ιουστίνος τόνισε ότι είναι καιρός πλέον να αφυπνηστούμε ως ενσυνείδητοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και Έλληνες πολίτες. Δεν πρέπει επ’ουδενί λόγω να παραμείνουμε επαναπαυμένοι, βλέποντας απλώς όσα τεκταίνονται, η ταχύτητα των οποίων μάς προσπερνά.


Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρωτ. π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός Γενικός Αρχ. Επίτροπος της Ι.Μ. Κερκύρας ο οποίος στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα με την αποδόμηση της ιστορίας στους καιρούς μας και άρνηση από μερίδα της πολιτικής και πανεπιστημιακής ελίτ, για την προσφορά της Εκκλησίας, στην διάσωση του Ελληνισμού κατά την τουρκοκρατία, ότι ήταν αντίθετη με τον Διαφωτισμό και με την ελευθερία του Γένους και συνεργάστηκε τόσο με την Οθωμανική, όσο και με την Βενετική εξουσία, ότι δεν υπήρχαν κρυφά σχολειά, κοντολογίς η Εκκλησία κατηγορείται από αυτή την ελίτ ότι δεν πρόσφερε τίποτα την περίοδο της τουρκοκρατίας και φραγκοκρατίας.

Όμως από την ιστορική αλήθεια και μέσα από το βιβλίο του κ. Καραμπελιά αποδεικνύεται ότι η Εκκλησία δεν ήταν αντίθετη. Στους κόλπους Της υπήρχαν διάφορες απόψεις. Υπήρχε και η αντίθεση και η σύνθεση και το υπέρ. Όλοι ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι και ακριβώς αυτή η ταυτότητα διατήρησε την Ελληνικότητα.

Το κρυφό σχολειό φυσικά και υπήρχε, διότι η κατάσταση της παιδείας ήταν τραγική εκείνους τους αιώνες, όπως επίσης και η Εκκλησία συνετέλεσε ώστε να κρατηθεί ο Ελληνισμός ακέραιος, μέσα από την θρησκευτική πίστη και μέσα από την γλώσσα και την ταυτότητα.


Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο κ. Γεώργιος Μαυρομιχάλης συγγραφέας και εκπαιδευτικός, ο οποίος τόνισε ότι ο Γιώργος Καραμπελιάς με το βιβλίο του “ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΟΣ ΕΝ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ”, διερευνά την τύχη του Ελληνικού Έθνους, όταν το Βυζαντινό του κράτος, όπως αυτό διαμορφώθηκε στο τέλος των ελληνιστικών χρόνων και αφού οι Έλληνες έγιναν Χριστιανοί, καταλύθηκε από τις δυνάμεις των Δυτικών Φράγκων και των Τούρκων της Ανατολής, μέχρι τη στιγμή της εθνεγερσίας και την έκρηξη της Επανάστασης του 1821, που οδήγησε στην συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους.

Κατά τους πρώτους αιώνες της κατοχής, όταν η πνευματική ζωή του Γένους επικεντρώνεται στην άμυνα εναντίον των εξισλαμισμών και της λατινικής διείσδυσης, γύρω από την Εκκλησία θα συγκεντρωθούν οι μεγαλύτερες πνευματικές μορφές του. 

Κλείνοντας ο κ. Μαυρομιχάλης ανέφερε ότι χάρη στην Ορθοδοξία, οι κατακτημένοι Έλληνες θα κινηθούν στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή των παραδουνάβιων χωρών, την Κριμαία και την Αίγυπτο, στηρίζοντας μια Ελληνική οικουμενικότητα την οποία συχνά παραγνωρίζει η νεώτερη ιστοριογραφία και η ιστορία των ιδεών.


Ακολούθως ομίλησε ο κ. Καραμπελιάς, ο οποίος έδωσε παραδείγματα. Όσον αφορά το κομμάτι των Επτανήσων, είπε ότι η φραγκοκρατία ήταν εξίσου σκληρή και δυναστική με την τουρκοκρατία.

Όπως οι Τούρκοι, έτσι και οι Φράγκοι και οι Βενετοί δεν επέτρεπαν την ίδρυση σχολείων στα Επτάνησα, επειδή ακριβώς είχαν προσανατολισμό στο να στέλνουν οι Επτανήσιοι τα παιδιά τους για σπουδές στην Πάδοβα και στην Βενετία, ουσιαστικά με σκοπό να “φραγκέψουν”.


Επιπροσθέτως ο κ. Καραμπελιάς επεσήμανε ότι ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός παρακολουθούνταν από τους Βενετούς οι οποίοι δεν ήθελαν αυτή την αφυπνηστική λειτουργία του Έλληνα Ιερομονάχου, ο οποίος μαζί με τον Χριστό κήρυττε και την Ελλάδα.

Δυστυχώς σήμερα κυριαρχεί στη χώρα μας η λεγόμενη αποδομητική σχολή της σύγχρονης κοινωνικοπολιτικοακαδημαϊκής ελίτ, η οποία στην ουσία προσπαθεί να διαψεύσει τα αδιάψευστα.

Για τον λόγο αυτό σήμερα όσο ποτέ άλλοτε έχουμε ανάγκη να υπερβούμε τους διχασμούς, να υπερβούμε το εμφυλιοπολεμικό σύνδρομο που μας κατατρέχει και την ψευδή διάκριση μεταξύ δεξιάς και αριστεράς. Πλέον μόνο μια διάκριση υπάρχει στην κοινωνία μας σήμερα.

Σε αυτούς που αγαπάνε και παλεύουν για την Ορθοδοξία, για τις αξίες του Ελληνισμού, αγαπούν την πατρίδα τους και θέλουν να εκσυγχρονιστεί η Ελλάδα, αλλά όχι χωρίς αξίες, χωρίς πίστη, χωρίς γλώσσα και ιστορία από τη μια μεριά και από την άλλη βρίσκονται οι εθνομηδενιστές, οι αποδομιστές της ιστορίας, όλη αυτή η πολιτική και ακαδημαϊκή ελίτ, που αισθάνεται μιζέρια και κόμπλεξ για την Ελληνικότητά μας και επιθυμεί να είμαστε οι “νενέκοι” της Δύσεως.


Καταλήγοντας ο κ. Καραμπελιάς τόνισε ότι ο Ελληνισμός και η Εκκλησία συνυπήρξαν και μόνο μέσα από την Ορθόδοξη Εκκλησία διασώθηκε η Ελληνικότητα κατά τους δύσκολους χρόνους της τουρκοκρατίας και της βενετοκρατίας.

Στα σύγχρονα σχολικά και πανεπιστημιακά βιβλία οι λέξεις τουρκοκρατία και ενετοκρατία έχουν αντικατασταθεί με την Οθωμανική και Ενετική περίοδο, λες και συνυπήρχαμε αρμονικά με τους Τούρκους και του Βενετούς, παραθεωρώντας τους ποταμούς αιμάτων των νεομαρτύρων και το γεγονός ότι οι Τούρκοι διέταζαν τους Έλληνες τόσο τα σπίτια, όσο και της Εκκλησίες τους να τις χτίζουν χαμηλότερα από τα Οθωμανικά οικήματα, δείχνοντας και με τον τρόπο αυτό πόσο σκληροί κατακτητές υπήρξαν.

Σήμερα χρειάζεται να αφυπνηστούμε και πάλι, να κινητοποιηθούμε, να βγάλουμε ό,τι υγιές υπάρχει μέσα μας, να πάψουμε να ντρεπόμαστε που είμαστε Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι, να κρατήσουμε τις παραδοσιακές μας αξίες και της πατρίδος και της πίστης και της οικογένειας, όχι όμως με τον τρόπο που αυτές τις τρεις αξίες χρησιμοποίησε και ευτέλησε η δικτατορία, με την παραθεώρηση δηλαδή της δημοκρατίας, αλλά με τον τρόπο της αυθεντικής Ελληνικής παράδοσης.


Τέλος από πλευράς της Ενώσεως Χριστιανών Επιστημόνων χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος κα Ειρήνη Μαλαχά.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου