Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Η «άγνωστη» Προκήρυξη του Υψηλάντη (Δείτε το βίντεο)



Είναι το κείμενο που εμψύχωσε τους Έλληνες και τους έδωσε «φτερά» για να επανασταστήσουν απέναντι στον Οθωμανικό ζυγό.  Πρόκειται για την Προκήρυξη που αποτελεί το πρώτο κείμενο της Επανάστασης που προβάλει τα Ελληνορθόδοξα ιδανικά.
Ο λόγος για την Προκήρυξη του Αλεξάνδρου Υψηλάντη ο οποίος σαν σήμερα στις 24 Φεβρουαρίου 1821 κήρυξε την εξέγερση των Ελλήνων στη Μολδοβλαχία. Από την εξέγερση εκείνη, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την κυρίως Επανάσταση στην Πελοπόννησο και τους άλλους ελληνικούς τόπους, σημείο αναφοράς είναι η περίφημη Προκήρυξη με τον τίτλο «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος».
«Η προκήρυξη του Υψηλάντη δείχνει την εθνική ταυτότητα της Ελληνικής Επανάστασης που δεν αντέγραψε καμία άλλη» αναφέρει με έμφαση στο Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Ορθοδοξία» και στον Αντώνη Μακατούνη ο Πολιτικός Επιστήμονας και συγγραφέας κ. Κωνσταντίνος Χολέβας και συμπληρώνει για τον κομβικό ρόλο της Ορθόδοξης Πίστης, «Μόνο η Ορθοδοξία μπορεί να διασώσει παράδοση και σύγχρονη κοινωνική συνείδηση, οικουμενικότητα και πατριωτισμό, ενώ κρατά τη γλώσσα, την αλληλεγγύη, την παιδεία».
Δείτε το βίντεο:

Συνέντευξη στον Αντώνη Μακατούνη
Επιμέλεια βίντεο: Πέπη Οικονομάκη
Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος
Μοντάζ: Κώστας Κουράκος – Μαριάνθη Ματζίρη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου