Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Η ανούσια Φωσκολιάδα του Σεβ. Αργολίδος Νεκταρίου




Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

«Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν», μ’ αυτά τα λόγια ο Θουκυδίδης είχε περιγράψει την καταστροφική αδυναμία της Αθήνας να αντιληφθεί την πραγματική απειλή της εποχής και να την αντιμετωπίσει ορθά.

Δυστυχώς και σήμερα κάποιοι εκκλησιαστικοί ταγοί, αντί να αντικρύσουν με ανδρεία την πραγματικότητα και να πάρουν θέση στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας και να μιλήσουν μετά παρρησίας για τα δεινά που άρχισαν να συσσωρεύονται προ των πυλών της Εκκλησίας μας εξαιτίας της πανδημίας , σφυρίζουν αμέριμνοι και καταναλώνουν φαιά ουσία για να μιλούν περί ανέμων και υδάτων πολλών.
Κατηγορούν το λαϊκό στοιχείο ως αθεολόγητο και ανίκανο να ορθώσει το ανάστημά του και να στηρίξει τον λαό του Θεού και να γίνει το ανάχωμα στα όσα θα ακολουθήσουν . Ενώ ταυτόχρονα οι ίδιοι είτε μιλούν εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς, είτε τηρούν σιγήν ιχθύος.
Διαβάσαμε ένα μακροσκελές κείμενο του Σεβ. Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου, για το οποίο δαπάνησε ικανό χρόνο και …μελάνι μέχρι να το παρουσιάσει στη δημοσιότητα. Είναι αρκετά δύσκολο να καταφέρει να το διαβάσει όλο κανείς και να μη διασαλευτεί η κρίση του και η λογική του. Και το περιεχόμενό του θυμίζει περισσότερο σενάριο από νουβέλα του αειμνήστου Νίκου Φώσκολου, παρά κείμενο εκκλησιαστικού ανδρός που αγωνιά για το ποίμνιό του.Είναι δυστυχώς ένα μακαροσκελές και κουραστικό κείμενο χωρίς ειρμό αλλά γεμάτο εμπάθεια που δεν κολακεύει τον συντάκτη Αρχιερέα.
Κρείττον το σιγάν του λαλείν Άγιε Αργολίδος! Δεν το ακούσατε ποτέ αυτό ;
Τόση φαιά ουσία και τόσες ώρες που εκδαπανήσατε για να γράψετε ίσως το πιο μακροσκελές κείμενο των τελευταίων ετών, που έχει γραφτεί ποτέ από Μητροπολίτη της Εκκλησίας της Ελλάδος και το οποίο δεν προσθέτει τίποτα το ουσιαστικό στο δημόσιο διάλογο . Μόνο ψέγει και πλήττει όσους τολμήσαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι δεν εκπροσωπείτε κάποιο ΝΠΔΔ ή κάποια κρατική ΔΕΚΟ αλλά έναν Θεοίδρυτο οργανισμό,
την Εκκλησία μας και είστε ποιμένες και πατέρες της Εκκλησίας μας.
Γιατί δεν έκανε το ίδιο και μέσα στην τρικυμία που ξέσπασε και έπληξε ανεπανόρθωτα την πατρίδα μας και πλαγιοκόπησε και το σκάφος της Εκκλησίας; Γιατί δεν βρήκατε τον χρόνο να ψελλίσετε έναν λόγο, έστω, παρηγοριάς;
Ο βαλλόμενος πανταχόθεν λαός μας, όλη αυτήν την περίοδο συκοφαντήθηκε, γελοιοποιήθηκε και πικράθηκε γιατί του στέρησαν τον εκκλησιασμό και την επαφή του με το Άγιο Ποτήριο. Και δεν βρήκε κανείς τον χρόνο να τον υπερασπιστεί, να τον ενισχύσει, να του απευθύνει…ένα μακροσκελές κείμενο!Τα παραδείγματα πολλά και οι φωτεινές εξαιρέσεις ελάχιστες και δυστυχώς δεν είστε μέσα σε αυτές.

Υπαινίσσεστε βέβαια ότι ήταν πολύ δύσκολο και για σας να βλέπετε άδεια τα στασίδια, «με ό,τι αυτό συνεπάγεται»… Ελπίζουμε μόνο να μην υπονοείτε αυτό που λέει και ο λαός μας: ότι άδεια στασίδια συνεπάγεται και άδεια παγκάρια!!!
Εν πάσει περιπτώσει ο λαός μας λέει «το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι». Μεγάλο μέρος του λαού δεν προσήλθε στην Εκκλησία, ακόμη και τώρα που άνοιξαν οι Εκκλησίες μας, από φόβο. Αν όμως οι ιεράρχες μας ήταν…διαφορετικοί, ανάλογο θα ήταν και το αποτέλεσμα.

Και δεν βρήκατε χρόνο μέσα στην κρίση να υπερασπιστείτε τον πιστό λαό, εσείς ο διαπρύσιος συνεχιστής των οραμάτων του Αγίου Λουκά του Ιατρού.
Επειδή, όμως το μυαλό μας, τελικά δεν είναι σαν το δικό σας, θα θέλαμε να ξέραμε πως θα βλέπει ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός , τον οποίο τόσο ευλαβείστε, την στάση υμών των ποιμένων, αλλά και τη στάση του πιστού λαού, όταν και ο ίδιος ο Άγιος Λουκάς εταπεινώθη και πέρασε αυτά που πέρασε από το άθεο καθεστώς που κυβερνούσε τη χώρα του…!!!Θα θέλαμε να ξέραμε τη γνώμη του για τον ποιά στάση θα ήταν αυτή που ταίριαζε στην περίσταση.
Κρίμα Άγιε Αργολίδος που θελήσατε εκ των υστέρων να μας κάμετε τον τιμητή! Αυτό όμως το οποίο επιχειρήσατε να κάνετε για να πλήξετε εμάς θα έπρεπε να το κάνετε στον εαυτό σας μήπως και αφυπνιστείτε απο τον λήθαργο στον οποίο βρίσκεστε..

Με το μακροσκελές κείμενό σας – απορώ αν κατάφεραν να το διαβάσουν ακόμη και οι Ιερείς της Επαρχίας σας-το μόνο πουκαταφέρατε είναι να προκαλέσετε την θυμηδία μας και να αποκαλύψετε και το συγγραφικό σας ταλέντο σε νουβέλες. Έχασε η ελληνική μυθοπλασία το ταλέντο σας.
Μερικοί μάλιστα απέδωσαν το κείμενο αυτό και σε έναν εκνευρισμό που σας διακατέχει δεδομένου ότι όλη αυτή η κατάσταση που βιώνουμε σας στέρησε τα πολυπόθητα ταξιδάκια ιεραποστολής που σας κατατάσσουν-μαζί με ένα δυο ακόμη Ιεράρχες της Εκκλησίας μας- στους ιπτάμενους και αενάως κινούμενους .
Γι αυτό μην μας κουράζετε άλλο Άγιε Αργολίδος με ανούσιες Φωσκολιάδες – πέρασε ανεπιστρεπτί ο χρόνος που είχαν επιτυχία στις τηλεοπτικές μας οθόνες. Περιοριστείτε στα Αρχιερατικά σας καθήκοντα μήπως καταφέρετε να επικοινωνήσετε ουσιαστικά με το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της επαρχίας σας.

Αν ήμουν μάλιστα στη θέση σας θα εκμεταλλευόμουνα τον χρόνο αυτό για να να λύσω τα όποια προβλήματα- μικρά και μεγάλα- που έχω στην επαρχία μου. Όπως ας πούμε να ενώσω τον διχασμένο λαό στο χωριό , τα Λευκάκια , που με τις πράξεις μου φρόντισα να διχάσω .
Ενώ σας έκαναν δωρεάν οι άνθρωποι το κτήμα για να ανεγείρετε του ναό του Αγίου Λουκά, εσείς έχετε αναστατώσει το χωριό. Αλλάξατε άνευ λόγου τους επιτρόπους,με το έτσι θέλω γιατί θέλετε να πάρετε, όπως μαθαίνω και τα υπόλοιπα στρέμματα (που δεν είναι λίγα, αλλά 900 στρέμματα) τα οποία ήταν δωρεά τον παππούδων των ενοριτών για να συντηρείται ο ενοριακός ναός του χωριού.
Και δεν είναι το μόνο θέμα. Υπάρχουν πολλά και μου έρχονται ένα -ένα καθώς γράφω και είναι αρκετά για να αρχίσω να γράφω κι εγώ τη δική μου φωσκολιάδα αφιερωμένη σε σας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου