Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

«Σπασίμπα» Αγιώτατε Μόσχας ….

Η εκκλησιαστική μάστιγα του εθνοφυλετικού προσανατολισμού του Πατριαρχείου Μόσχας 

Σχόλιο του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Ο μακαριστός καθηγητής Μητροπολίτης Τυρολόης και Σερεντίου και ηγούμενος της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων Θεσσαλονίκης κυρός Παντελεήμων έγραφε κάπου ότι ο εθνοφυλετισμός αποτελεί «όχι μόνο παρέκκλιση από της υγιούς αγάπης προς το έθνος και το κράτος, αλλά συνιστά πραγματικό εμπόδιο εις την σενεργασία των Ορθοδόξων τοπικών Εκκλησιών εις τον κόσμον και τον μεγαλύτερον εχθρόν της ενότητος της Εκκλησίας». 
Δυστυχώς αποτελεί μια εκκλησιαστική μάστιγα. Μια τοπική Εκκλησία που κατά κοινή ομολογία νοσεί από αυτήν την εκκλησιαστική «ασθένεια» είναι η Ρωσσική.
Το Πατριαρχείο της Μόσχας είχε πάντα σαφή εθνοφυλετικό προσανατολισμό αλλά τώρα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Πρόσφατα, κατά το Άγιο Δωδεκαήμερο, ο Μακ.Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος προέβη σε προκλητικές και απαράδεκτες δηλώσεις εναντίον του Οικουμενικού μας Πατριάρχου Βαρθολομαίου .
Σαν άλλος Ερτογάν τον αποκαλεί «Κωνσταντινοπολίτη συν-αδελφό» λες και του στέκεται σαν αγκάθι ο τίτλος «Οικουμενικός»! Τί να κάνουμε; Η φύση, θέλει η μητέρα να προηγείται της θυγατρός και οι Οικουμενικές Σύνοδοι προτάσσουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο όλων των άλλων. Δεν θα τα αλλάξουμε τώρα, επειδή δεν αρέσει στον Μακ. Μόσχας!Ας μπει στον κόπο να θυμηθεί ποιος έδωσε την Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία που ηγείται και αν δεν ήταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο να τα σκεπάζει και να τα καλύπτει όλα κατά τα χρόνια του σιδηρού παραπετάσματος ( στα οποία οι μισοί Ιεράρχες και άλλων βαθμίδων κληρικοί υπηρετούσαν τον άθεο κομμουνισμό ως υπάλληλοι της KGB) το Πατριαρχείο Μόσχας σήμερα δεν θα υπήρχε.
Στην συνέχεια των δηλώσεών του ο Πατριάρχης Μόσχας σε μια προσπάθεια να μειώσει το κύρος και την εκτίμηση των πιστών προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου, ομιλεί ακόμη πιο πολύ υποτιμητικά κσι εχθρικά. Εκφράζει την πεποίθησή του ότι το γεγονός της μετατροπής της Αγιά-Σοφιάς σε τζαμί είναι «Θεία Τιμωρία» (!) εξ αιτίας της έκδοσης από το Πατριαρχείο του Τόμου Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας!
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Πήρες την Αγία Σοφία του Κιέβου από τους Ορθοδόξους… και έχασες την δική σου προσωπική Σοφία…»!!!
Μα είναι δυνατόν; Είναι αυτά λόγια χριστιανού και μάλιστα ρασοφόρου; Ιεράρχου; Πατριάρχου; Εκδικείται ο Θεός; Έτσι πιστεύουν στην Ρωσία; «Δούναι-Λαβείν» ή «Πήρες-Έχασες» είναι η σχέση τους με τον Θεό; ήπαγε οπίσω μου…!
Στα κομμουνιστικά κατάλοιπα ανήκουν αυτές οι σκέψεις; Τόση μικροπρέπεια από… «αδελφό» συνεπίσκοπο; Έχουμε μείνει άναυδοι!
Ευτυχώς που δήλωσε ότι προσεύχεται κι όλας. Όχι βέβαια στην Θεία Λειτουργία, αφού έχει αφαιρέσει το όνομα του Πατριάρχη από τα δίπτυχα, αλλά στις ιδιωτικές του προσευχές όπως είπε.
«Σπασίμπα» (=ευχαριστώ στην ρωσική) Αγιώτατε που προσεύχεστε για τον Πατριάρχη μας! Καλοσύνη σας! Πάλι καλά που δεν τον καταριέστε!Εμεις πάντως και στην Πόλη και στην Ελλάδα προσευχόμαστε για τον Πατριάρχη Μόσχας Εκκλησιαστικά αλλά κατ´ιδίαν σημασία δεν του δίνουμε!
Και για να μιμηθούμε τον οίστρο του και το λογοπαίγνιο του για την Αγιά Σοφιά θα μας επιτρέψει να του πούμε ότι τέτοια …κεφάλια έχουν πάντα την κατάληξη που τους αξίζει.
Εμείς απλά και εντελώς Χριστιανικά επί τη μεγάλη εορτή των Θεοφανείων που έρχεται (με το παλαιό εορτολόγιο) θα ευχηθούμε εκεί στην Ρωσία Καλή Φώτιση!


https://www.exapsalmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου