Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011
Ημερίδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ 12-2-2011 στο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας η Ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών με γενικό θέμα: «Χριστιανισμός και Παράδοση» (Κύριλλος και Μεθόδιος – Κοσμάς Αιτωλός). Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκ μέρους της Ι. Μ. Παραμυθίας ο πρωτοσύγκελος π. Γερβάσιος, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γεώργιος Κάτσινος, η Περιφερειακή Σύμβουλος Ηπείρου της παράταξης «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» κ. Φίλη, ο Δ/ντης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας κ. Κωνσταντίνος Νάτσης και πλήθος κόσμου.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα τον λόγο πήρε στην αρχή ο κ. Τριαντάφυλλος Σιούλης, Σχολικός Σύμβουλος Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Ορθοδοξία και φυσικό περιβάλλον». Ο κ. Σιούλης αναφέρθηκε στην αρχή στις απόψεις της μυθολογίας και των αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων σχετικά με τη Δημιουργία και τον κόσμο καθώς και την ειδωλοποίησή του. Στη συνέχεια μίλησε για τη Δημιουργία του κόσμου ως αποτέλεσμα της αγάπης του Θεού, η οποία είναι εκστατική και την αντίδραση της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης στην μυθοποίηση και ειδωλοποίηση της φύσης. Η φύση είναι έργο της αγάπης του Θεού και μόνο με την αγάπη του ανθρώπου μπορεί να διατηρηθεί και να εκπληρώσει το σκοπό της. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους Πατέρες της Εκκλησίας και τον ησυχασμό οι οποίοι καταδεικνύουν πως η εύλογη χρήση της κτίσης, η φιλική σχέση μαζί της και ο εξαγιασμός της είναι καρπός πνευματικός που επιτυγχάνεται με την άσκηση του ανθρώπου μέσα σ’ αυτήν, στην προσπάθειά του να θεωθεί. Στην προοπτική αυτή λειτουργεί το μυστήριο της Εκκλησίας. Εδώ εξαγιάζεται άνθρωπος και κτίση σε έναν «εκκλησιασμό» του κόσμου, που δένει το πνεύμα με την ύλη, για να πνευματοποιήσει και αυτήν τελικά. Μια τέτοια υπέρβαση εκπροσωπεί στην παράδοση της Εκκλησίας η μοναστική ζωή με το ασκητικό ιδεώδες.
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Τρίτος και εισηγήθηκε το θέμα: «Κοσμάς ο Αιτωλός – Ο φωτιστής του Γένους – Ο Προφήτης». Με τον γλαφυρό του λόγο ο κ. Τρίτος σκιαγράφησε την προσωπικότητα αυτού του μεγάλου διδασκάλου του Γένους, το θρησκευτικό – προφητικό του έργο, καθώς και το εκπαιδευτικό, κοινωνικό και εθνικό του έργο. Αναφέρθηκε στις προφητείες του και στο πως προείδε το οικολογικό πρόβλημα όταν ανέφερε πως «οι άνθρωποι θα υποφέρουν επειδή δεν θα αγαπούν τα δένδρα».
Στην συνέχεια μίλησε ο κ. Κωνσταντίνος Νιχωρίτης, Αναπληρωτής καθηγητής, Δ/ντης του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Θέμα του: «Οικουμενική διάσταση του έργου Κυρίλλου και Μεθοδίου». Ο κ. Νιχωρίτης έκανε εμπεριστατωμένη αναφορά στο έργο των φωτιστών των Σλάβων με την παρουσίαση διαφανειών και τεκμηρίωσε την οικουμενική διάσταση αυτού. Αναφέρθηκε στην άσκησή τους στο όρος Όλυμπος της Μικράς Ασίας και στην αγάπη τους για τη φύση και το μοναστικό ιδεώδες. Έκλεισε δε αναφερόμενος στην παρουσία του έργου τους σήμερα σε Ανατολή και Δύση, τόνισε δε πως προσωπικότητες σαν αυτές των Κυρίλλου και Μεθοδίου αποτελούν φορείς της ελληνικότητας διαχρονικά.
Τέλος ο Ηγούμενος της Ι. Μ. Γηρομερίου, Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Ντελής εισηγήθηκε το θέμα: «Θεσπρωτικά χριστιανικά μνημεία – Χθες και σήμερα». Με τη χρήση διαφανειών έδωσε μια ολοκληρωμένη εικόνα αυτών των μνημείων στην περιοχή της Θεσπρωτίας αλλά και της Μητρόπολης Παραμυθίας ευρύτερα, αναφέρθηκε στην παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα άλλοτε θετική και άλλοτε καταστροφική προς αυτά, αλλά και στην εγκατάλειψη αυτών και την φθορά πολλών ένεκα φυσικών καταστροφών. Αναρωτήθηκε δε στο τέλος ποιο πρέπει να είναι το χρέος μας και ποιο το καθήκον μας απέναντι σ’ αυτήν την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά.
Στο διάλειμμα της Ημερίδας παρατέθηκαν πλούσια εδέσματα που είχε ετοιμάσει ο Συνεταιρισμός Γυναικών Παραποτάμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου