Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Η ντροπή της Φιλοσοφίας

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Paris Match» ένα άρθρο του νεοφιλοσόφου (;) Bernard Henri Levy (BHL) με τίτλο «Λέσβος: η ντροπή της Ευρώπης». Ο κ. BHL γράφει από εκείνα τα συνηθισμένα πληρωμένα ψυχοπονιάρικα κείμενα για τις άθλιες συνθήκες της Μόριας, παρακάμπτοντας εσκεμμένα τα προβλήματα που αυτή η κατάσταση δημιουργεί στο νησί. Οι μαρτυρίες των λαθρομεταναστών του καταυλισμού έχουν σαφώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις αφηγήσεις των κατοίκων, τους οποίους ο κ. BHL ονομάζει «fachos», δηλαδή φασίστες. «Ηθελα να δω τους φασίστες» λέει στο κείμενό του, το οποίο διαβάζεται από τους εκατομμύρια αναγνώστες του «Paris Match».
  • Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου
Ποιοι είναι οι φασίστες; Είναι ο περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης, που οργανώνει συνάντηση με επαγγελματίες και κατοίκους του νησιού, ψαράδες, καταστηματάρχες, εκπαιδευτικούς, που το μόνο που έχουν στο μυαλό τους, μας λέει, είναι οι μετανάστες.
Του κ. BHL δηλαδή του κάνει εντύπωση ότι οι άνθρωποι αυτοί, που ο ίδιος φαίνεται να βλέπει ως πλέμπα ανάξια λόγου, μιλούν για τους λαθρομετανάστες στο νησί τους. Επρεπε μάλλον να μιλάνε για σαμπάνιες και φουά γκρα. Ενώ αφιερώνει κατεβατά σε μαρτυρίες λαθρομεταναστών στη Μόρια, σε μόλις πέντε σειρές αναφέρονται τα θέματα που θέτουν οι ντόπιοι. Ο τρόπος που παρουσιάζονται είναι περιπαικτικός. «Κοίτα να δεις τι γελοιότητες λένε» είναι αυτό που θέλει να μας πει ο κ. BHL.
Οι κάτοικοι αναφέρονται στον εξισλαμισμό, στις καταστροφές εκκλησιών, στη διείσδυση του ISIS, στον Σόρος, που μεταφέρεται σκοπίμως ως αναφορά σε συνωμοσίες, στις γυναίκες που δεν κυκλοφορούν βράδυ, γιατί φοβούνται βιασμούς. Ολα αυτά στο μυαλό του κ. BHL είναι φασιστικές κορόνες, όχι η πραγματικότητα. Γι’ αυτόν όλοι αυτοί οι άνθρωποι εκτός από φασίστες είναι και δήθεν υπερασπιστές του νησιού, για τους οποίους πρέπει να επιληφθεί η Δικαιοσύνη.
Για τον κ. BHL, το μόνο έγκλημα των λαθρομεταναστών του καταυλισμού της Μόριας είναι ότι ονειρεύτηκαν την Ευρώπη. Προφανώς η θάλασσα δεν έχει σύνορα, τα σύνορα είναι φασιστικές πρακτικές και τα ελληνικά νησιά κακώς κατοικούνται από Ελληνες.
Θα έπρεπε να είναι αλάνες να μπορεί να κατασκηνώνει όλος ο πλανήτης που ονειρεύεται την Ευρώπη. Στο τέλος εγκαλεί την ελληνική κυβέρνηση και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες που δεν παίρνουν αυτούς τους 20.000 της Μόριας να τους μοιράσουν παρακάμπτοντας ότι έχουν ήδη φορτωθεί κάτι εκατομμύρια και ότι με αυτή την κίνηση θα φορτωθούν άλλα τόσα.

Δυστυχώς, ο BHL ξέχασε από τη συγκίνησή του να πάρει από τη Μόρια μερικούς μαζί του φεύγοντας, ώστε να δώσει το καλό παράδειγμα και έτσι θα τους λουστούν πάλι οι «φασίστες». Bernard Henri Levy: η ντροπή της φιλοσοφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου