Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Μοναχού Παύλου: Ευεργετινός. Τόμος 1ος. Υπόθεση Α΄. Κανείς δεν πρέπει ποτέ να απελπίζεται, έστω και αν διέπραξε πολλές αμαρτίες, αλλά να ελπίζει, ότι δια της μετανοίας θα σωθεί. Αφήγηση Ζ΄: Του Αγίου Εφραίμ.

Αδελφέ μου να προσέχεις, διότι ο εχθρός πολεμάει με διάφορους τρόπους τους αγωνιζομένους. Έτσι πριν μεν να τελεσθεί η ανομία, την μικραίνει πάρα πολύ ο εχθρός στα μάτια των αγωνιζομένων. Προπαντός δε την επιθυμία της σαρκικής ηδονής, τόσο πολύ την ελαττώνει ενώπιον τους, ώστε να φαίνεται αυτή, πριν να εκτελεσθεί, στην συνείδηση του αδελφού τόσο ασήμαντη, όσο και το να χύσει στο έδαφος ένα ποτήρι με κρύο νερό. Όταν όμως διαπραχθεί η ανομία, τότε ο πονηρός πάρα πολύ την διογκώνει στη συνείδηση του αμαρτήσαντος, διεγείροντας εναντίον του μύρια κύματα λογισμών, ώστε να καταβυθίσει σ’ αυτά τον καλό λογισμό της μετανοίας του αδελφού και να τον γκρεμίσει στο βυθό της απόγνωσης. 

Γνωρίζοντας λοιπόν εκ των προτέρων, αδελφέ μου, αυτές τις μηχανορραφίες του εχθρού, πρόσεξε να μη εξαπατηθείς απ΄αυτόν και αμαρτήσεις. Εάν δε έπεσες σε κάποιο παράπτωμα, μην εμμένεις σ’ αυτό, απελπιζόμενος για τη σωτηρία σου, αλλά αφού εγερθείς από την πτώση σου να επιστρέψεις προς τον Κύριο τον Θεό σου. Να είσαι δε βέβαιος, ότι θα σε ευσπλαγχνισθεί, διότι ο Δεσπότης μας είναι οικτίρμων και ελεήμων, μακρόθυμος και πολυέλεος και δεν περιφρονεί αυτούς που ειλικρινώς μετανοούν, αλλά αμέσως και μετά χαράς τους υποδέχεται. 

Όταν λοιπόν ο εχθρός σου λέει ότι χάθηκες πια και δεν μπορείς να σωθείς, απάντησε του: εγώ δεν απελπίζομαι για τη σωτηρία μου, διότι έχω Θεό εύσπλαχνο και μακρόθυμο. Αυτή δε την πεποίθηση μου την στηρίζω στην σκέψη, ότι Εκείνος που μας διέταξε να συγχωρούμε τον συνάνθρωπο μας, για τα σφάλματα του, εβδομήντα φοράς επτά. Πολύ περισσότερο ο Ίδιος θα συγχωρήσει τις αμαρτίες, σε όσους επιστρέφουν ολόψυχα προς Αυτόν. Με αυτές δε τις σκέψεις και με την Χάρη του Θεού θα φύγει ασφαλώς από σένα ο πόλεμος. 

Μπορείτε να διαβάσετε τον υπόλοιπο Τόμο εδώ : Ευεργετινός. Τόμος Πρώτος 

ή και τους 4 Τόμους εδώ: Ευεργετινός.

https://greekdownloads.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου