Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Μύθοι και αλήθειες για τον μεγάλο Γιανναρά - επιλογικώς

Θα συνεχίσουμε εδώ τη θεολογική προσέγγιση του μεγάλου μας των νεοελληνικών και θεολογικών γραμμάτων και πραγμάτων Χρ. Γιανναρά. Η στάση μας απέναντί του ήταν ανέκαθεν κριτική. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να σταθούμε αντικειμενικά και να αναγνωρίσουμε το μέγεθος του ανδρός. Πράγματι, τάραξε τα θεολογικά εγχώρια ύδατα και καυτηρίασε τον δυτικό ευσεβισμό πολλών “καθαρών” χριστιανών αδελφών μας εντός και εκτός πουριτανικών σεχτών. Ο απόηχος της αποτελεσματικής (καθότι και βιωματικής) κριτικής του Γιανναρά φάνηκε στην απίστευτη λάσπη που δέχτηκε από αυτές τις ομάδες και η οποία αμαύρωσε την ορθή κρίση προς το πρόσωπό του και άλλων σπουδαίων της εποχής, όπως του λόγιου μοναχού Θεοκλήτου του Διονυσιάτου. Προ ημερών έμαθα από αξιόπιστη πηγή πως η μεταξύ τους παρεξήγηση λύθηκε με τη συγγνώμη του τελευταίου. Αυτά όμως ας τα αφήσουμε για τους ιστορικούς. Για την ώρα θα συνεχίσουμε αυτό που αρχίσαμε εδώ και κάτι μέρες εξ αφορμής της κοίμησης του ανδρός:

• Προώθησε τις προγαμιαίες σχέσεις – αλλά ούτε μια αράδα στο ογκώδες του έργο δεν μπορεί να βρεθεί επερείδουσα τη σχετική μομφή.

• Είναι ο σεξολόγος θεολόγος και πατέρας του νεονικολαϊτισμού – αλλά μάλλον οι ευσεβιστές των Οργανώσεων εφηύραν αυτή τη συκοφαντία.

• Έκανε άστοχη σύνδεση του σαρκικού με τον θείο έρωτα – αρκεί όμως και μόνο η ανάγνωση του Άσματος Ασμάτων της Αγίας Γραφής για να δείξει το αν λάθεψε ή όχι.

• Αστόχησε σε θεολογικές διατυπώσεις, άρα ήταν αιρετικός – μπορεί, αλλά αυτό δεν τον καθιστά αυτομάτως αιρετικό, διότι ποτέ δεν του υποδείχθηκε κάτι σχετικό από Επίσκοπο ή Σύνοδο και δεν αναίρεσε.

• Ήταν αιρετικός, άσχετα από επίσημες ή μη καταδίκες του – λάθος: α) διότι δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο σημείο στα έργα του που να εγγίζει την αίρεση και β) θα έπρεπε τότε να χαρακτηρίσουμε πολλούς κληρικούς και λαϊκούς των ημερών μας τοιουτοτρόπως, που έχουν γράψει και διακηρύξει επίσημα και ξεκάθαρα αιρετικές θέσεις (π.χ. οικουμενιστικές, απιστίας στη μεταβολή των Τιμίων Δώρων στην Ευχαριστία και άλλα πολλά έως πάρα πολλά...).

• Υποβάθμισε το κύρος των Ιερών Κανόνων – όχι. Απλά καταπολέμησε τον νομικισμό στην Εκκλησία.

• Υπονόμευσε τη θεοπνευστία των Ιερών Κανόνων – όχι φυσικά. Απλώς κατέδειξε τη σχετικότητα ενίων εξ αυτών και την απολυτοποίησή τους σε βάρος της ελευθερίας του Πνεύματος. Τρανή απόδειξή τούτου η μη εφαρμογή των Κανόνων αυτών στη σημερινή ζωή της Εκκλησίας για λόγους ποιμαντικούς σχεδόν από όλους και, φυσικά, και από τους ίδιους τους επικριτές του.

Κάπου εδώ πρέπει να σταματήσουμε. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Άλλωστε στην περίπτωση του πολυγραφότατου Γιανναρά μιλάνε τα έργα του. Ας μπουν στον κόπο να διαβάσουν λίγες σελίδες όσοι πολυτρόπως αγράμματοι τον απαξιώνουν γενικότερα και ειδικότερα…





Κ. Νούσης

Λάρισα, 29/9/2024

78 σχόλια:

  1. Γιατί κουράζεσαι αδελφέ για τα αυτονόητα; Δε χαμπαριάζουν οι ανυποψίαστοι. Δειλιάζουν να τον διαβάσουν οι ίδιοι. Αδυνατούν να ακολουθήσουν έναν θεολογικό συλλογισμό. Γέμισε ο εκκλησιαστικός και θεολογικός περίγυρος μιζέρια. Φοβούνται και τον ίσκιο τους. Πόσο μάλλον να διαβάσουν τη λεβεντιά της ανάγνωσης του μεγάλου Χρ. Γιανναρά.

    Η ανάγνωση του μεγάλου Χρ. Γιανναρά είναι χαρά. Χαρά και ελπίδα απρόσμενη. Πρόνοια Θεού για τους σημερινούς πιστούς. Για τους πιστούς, όχι τους παραδόπιστους και κακοχρονεμένους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες του καλύτερα φιλογιανναρικέ 5,16 μ.μ.
      Γιατί κουράζεσαι; Αφού δεν πείθουν τέτοια φληναφήματα ...

      Διαγραφή
    2. Η μιζέρια και ο φόβος του ίσκιου τους χαρακτηρίζει τους γιανναρολάτρες.
      Η ανάγνωση των Ιερών Κανόνων, των Μεγάλων Ορθόδοξων κληρικών, Αγιορειτών Μοναχών και θεολόγων είναι για τους λεβέντες πιστούς και όχι για τους νεονικολαΐτες και γιανναρολάτρες και ανευλαβείς ανθρώπους!

      Διαγραφή
  2. Κι αν κάποτε στην εκκλησία ξυπνήσει αληθινή θεολογία, τότε και μόνο τότε, ο Χρ. Γιανναράς θα λάβει τον τίτλο: ΜΕΓΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν κάποτε ξυπνήσει στην επίσημη Εκκλησία αληθινή θεολογία τότε ο Χρ. Γιανναράς και οι γιανναρόπληκτοι θα πρέπει να λάβουν την θέση που τους αρμόζει...
      Και αυτή δεν θα είναι καθόλου κολακευτική, αλλά καταδικαστική των απόψεων τους.

      Διαγραφή
  3. Δεν βλέπουμε να προσκομίζεται κανένα στοιχείο και πάλι που να πείθει. Και ισχύουν τα προηγούμενα ισοπεδωτικά των έωλων απόψεων που παρουσιάζουν τον Γιανναρά ως "άμεμπτο" θεολογικά απο όσα τεκμηριωμένα του καταμαρτυρούνται απο Ορθόδοξους ανθρώπους και που ποτέ δεν έχασαν την δυναμή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πόσο "μεγάλος" είναι ο Γιανναράς και ποιά η αξία της θεολογίας του, δεν θα το μάθουμε από θαυμαστές του Γιανναρά!

    Θα το μάθουμε από τους αγίους και από τους παραδοσιακούς Ορθόδοξους ιερείς με τα ανοιχτά τα μάτια της ψυχής και με τα ορθόδοξα αισθητήρια να λειτουργούν σωστά.

    Οι παρακάτω αναρτήσεις κυριολεκτικά μας ανοίγουν τα μάτια. Και δεν είναι οι μοναδικές, ευτυχώς.

    π. Σταύρος Τρικαλιώτης για το "Ενάντια στη θρησκεία" (Χρήστος Γιανναράς)
    https://paterikos.blogspot.com/2020/05/blog-post.html

    Ο Άγιος Παΐσιος για τον Χρήστο Γιανναρά – Νεονικολαΐτικες δοξασίες.
    https://paterikos.blogspot.com/2024/08/blog-post_31.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απο σχόλιο πιο παλιό με κάποια προσθήκη.

    Δεν συμφωνούμε με τους θαυμαστές του Γιανναρά, τα "επιχειρήματα" τους είναι τραγικά!
    Δεν βλέπουν τί έγραψε ο Γιανναράς για τους Ιερούς Κανόνες, όχι για τον νομικισμό;
    Δεν βλέπουν τί έγραψε για την Φιλοκαλία;
    Δεν βλέπουν τί έγραψε για τον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη;
    Δεν βλέπουν τί έγραψε για τον σαρκικό έρωτα;
    Δεν βλέπουν τί λένε ξεκάθαρα οι σύγχρονοι άγιοι για τον Γιανναρά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος 19 Σεπτεμβρίου 2024 στις 10:34 μ.μ.

    Και μόνο το αρχικό σχόλιο του π. Σταύρου Τρικαλιώτη, φανερώνει περίτρανα πόσο άξιο κλαυθμών και γελώτων είναι το άρθρο του Κ. Νούση όπου προσπαθεί απεγνωσμένα να βγάλει "αθώα" περιστερά, στην θεολογία τον Γιανναρά!!!

    Το μεταφέρω χωρίς καμία προσθήκη:
    "Στο ως άνω βιβλίο ο κ. Γιανναράς
    θέτει υπό αμφισβήτηση τους πάντες και τα πάντα. Τα βάζει με τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας μας, την Ιερά της Παράδοση, τους Πατέρες της Εκκλησίας και τα πατερικά κεί­μενα, τους ορθόδοξους κληρικούς, την Αγία Γραφή, το πλήρωμα της Εκκλησίας για δήθεν δαιμονοποίηση της σεξουαλικότητας, ακό­μα και με τη Φιλοκαλία."

    https://paterikos.blogspot.com/2020/05/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος 19 Σεπτεμβρίου 2024 στις 10:34 μ.μ.

    Και μόνο το αρχικό σχόλιο του π. Σταύρου Τρικαλιώτη, φανερώνει περίτρανα πόσο άξιο κλαυθμών και γελώτων είναι το άρθρο του Κ. Νούση όπου προσπαθεί απεγνωσμένα να βγάλει "αθώα" περιστερά, στην θεολογία τον Γιανναρά!!!

    Το μεταφέρω χωρίς καμία προσθήκη:
    "Στο ως άνω βιβλίο ο κ. Γιανναράς
    θέτει υπό αμφισβήτηση τους πάντες και τα πάντα. Τα βάζει με τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας μας, την Ιερά της Παράδοση, τους Πατέρες της Εκκλησίας και τα πατερικά κεί­μενα, τους ορθόδοξους κληρικούς, την Αγία Γραφή, το πλήρωμα της Εκκλησίας για δήθεν δαιμονοποίηση της σεξουαλικότητας, ακό­μα και με τη Φιλοκαλία."

    https://paterikos.blogspot.com/2020/05/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος 19 Σεπτεμβρίου 2024 στις 10:38 μ.μ.

    Και μόνο η σοφή και σαφέστατη τοποθέτηση και του αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, ρίχνει κάτω σαν χάρτινο πύργο, το παρόν (ατυχέστατο ή χιουμοριστικό;;; ) άρθρο του Κ. Νούση.

    1. Νεαρός ιερομόναχος διηγείται:

    «Προ ετών είχα έλθει με ένα φίλο μου στο Όρος. Ήμουν ακόμη λαϊκός. Γνωρίζαμε τον π. Α., πού ήταν τότε αντιπρόσωπος της Μονής του στις Καρυές. Μας φιλοξένησε το βράδυ στο Κονάκι (αντιπροσωπεία της Μονής), και προγραμματίσαμε για την επομένη να επισκεφθούμε τον Γέροντα Παϊσιο στην Παναγούδα. Πριν πάμε για ύπνο πιάσαμε την κουβέντα για διάφορα θέματα και κάποια στιγμή θέμα συζητήσεως έγινε ο ανωτέρω συγγραφεύς. Εκεί διαφωνήσαμε. Ο ένας τον εξεθείαζε για τα συγγραφικά του τάλαντα, την πειστική επιχειρηματολογία του και την εν γένει προσφορά του ενώ ο άλλος με έντονο τρόπο υπογράμμιζε τις πλανεμένες θέσεις του και το μεγάλο κακό πού προξενεί μ’ αυτές, ιδίως μεταξύ των νέων. Διακόψαμε την συζήτηση με την συμφωνία να ρωτήσουμε και να πεισθούμε σε ο, τι θα μας απαντούσε σχετικά ο πατήρ Παίσιος.

    Όταν την επομένη πήγαμε στην Παναγούδα αφού ο Γέροντας μας κέρασε, πριν προλάβουμε να τον ρωτήσουμε τίποτε, τον ακούσαμε έκπληκτοι από μόνος του να μας λέει:

    -Μου ήρθαν δυο χθες και άρχισαν τη συζήτηση για τον προαναφερθέντα συγγραφέα. Ό ένας τον επαινούσε και ο άλλος τον κατηγορούσε. Τότε εγώ τους είπα: “Βρε παιδιά, τι λέει ο Χριστός στο Ευαγγέλιο; Δεν λέει: «και ναι και όχι» Λέει: «ή ναι, ναι» ή «ου, ου». Έ, και εγώ σας λέω: «τον συγγραφέα αυτόν, ου, ου»

    Έτσι μ’ αυτό τον θαυμαστό τρόπο πήραμε την πειστικότερη απάντηση, περισσότερο πειστική από του να ακούγαμε πλήθος λογικών και θεολογικών επιχειρημάτων».

    https://paterikos.blogspot.com/2024/08/blog-post_31.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Χρ.Γιανναράς, καταπολεμήθηκε:για την τόλμη του να αποκαλύψει τη αλλοτροιωμένη από τον Δυτικό ιό "ΖΩΗ" και τους λοιπούς συγγενείς.

    Ο Χρ.Γιανναράς, καταπολεμήθηκε:για την τόλμη του να αποκαλύψει τον αλλοτροιωμένο από τον Δυτικό ιό ΜΟΝΑΧΙΣΜΟ.

    Ο Χρ. Γιανναράς, καταπολεμήθηκε:για την τόλμη του να αποκαλύψει τον αλλοτροιωμένο από τον Δυτικό ιό ΕΠΙΣΚΟΠΙΣΜΟ.

    Ο Χρ. Γιανναράς, καταπολεμήθηκε:για την τόλμη του να αποκαλύψει την αλλοτροιωμένη από τον Δυτικό ιό ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

    Ο Χρ. Γιανναράς, καταπολεμήθηκε:για την τόλμη του να αποκαλύψει τις αλλοτροιωμένες από τον Δυτικό ιό αριστεροδέξιες ιδεολογίες.
    Ο Χρ. Γιανναράς, καταπολεμήθηκε:για την τόλμη του να αποκαλύψει την αλλοτροιωμένη από τον Δυτικό ιό καθημερινή ζωή μας.

    Ήταν τόση η τόλμη του Χρ. Γιανναρά, που σπιθαμιαίοι του αιώνος τούτου δεν τον άντεξαν...και συνεχίζουν να μην τον αντέχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα περισσότερα είναι ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ Γιανναρόπληκτε 5,38 μ.μ.

      Έχεις δίκαιο ότι πολεμήθηκε από τους Αριστερούς για ορισμένες σωστές απόψεις του.

      Διαγραφή
  10. Φίλος του Αγίου Όρους 26 Σεπτεμβρίου 2024 στις 9:41 μ.μ.
    Παρακαλούμε τους καλοπροαίρετους αναγνώστες να μην λάβουν υπ΄όψη καθόλου τα φιλογιανναρικά αεροκοπήματα, αλλά οι ίδιοι να πάρουν στα χέρια τους και να διαβάσουν τα σχετικά βιβλία του Αγιορείτου Γέροντα Θεόκλητου Διονυσιάτη, που αποπνεόυν το ορθόδοξο άρωμα, χωρίς νεονικολαϊτισμούς. Θα δουν πόσο σύμφωνα με το αγιορείτικο ορθόδοξο πνεύμα είναι τα γραφόμενα στα βιβλία του και η ορθόδοξη ματιά του!


    Φίλος του Αγίου Όρους 26 Σεπτεμβρίου 2024 στις 9:45 μ.μ.
    Όλη η Ανακοίνωση του Αγίου Όρους περι Γιανναρά, τον Μάρτιο του 1993, είναι ιστορικής αξίας και ορθόδοξου πνεύματος. Δεν νοσεί καθόλου απο φιλογιανναρισμό και νεονικολαϊτισμό, αλλά υπο το ορθόδοξο πρίσμα κρίνει και διατυπώνει την ορθόδοξη αλήθεια.
    Ο καθένας μπορεί να το διαπιστώσει.


    Φίλος του Αγίου Όρους 26 Σεπτεμβρίου 2024 στις 9:51 μ.μ.
    Η Ιστορική και πολύτιμη Ανακοίνωση του Αγίου Όρους γράφει προς το τέλος:

    “Ούτω ο κ. Γιανναράς προωθεί τους αναγνώστας του, καί μάλιστα τους νέους, νά γίνωνται κριταί των Αγίων και να μένουν μεν εις την Εκκλησίαν ικανοποιούντες όμως τα πάθη των, χωρίς να παιδαγωγούνται εις την απόκτησιν της αληθούς μετανοίας, ταπεινοφροσύνης, αγνότητας και υπακοής, άνευ των οποίων είναι ανέφικτος η αληθής εν Χριστώ ελευθερία.
    Ελπίζομεν ότι ο κ. Γιανναράς θα αναλογισθή την μεγάλην ευθύνη του ενώπιον του Θεού.”

    Με δύο λόγια κάνει συντρίμια όλες τις καταγέλαστες προσπάθειες επίρριψης της ευθύνης στον Γέροντα Θεόκλητο Διονυσιάτη και σε άλλους αξιοσέβαστους κληρικούς και θεολόγους που δίκαια είδαν και αυτοί τις συνέπειες των γιανναρικών θεωριών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος 23 Σεπτεμβρίου 2024 στις 12:33 π.μ.

    Ο π. Σταύρος Τρικαλιώτης που δεν γράφει γενικολογίες και εμπαθείς νοσηρές και ανυπόστατες κατηγορίες αλλά μέσα από συγκεκριμένο βιβλίο παρουσιάζει την πραγματικότητα των γραφθέντων από τον Γιανναρά, πριν αρχίσει την αναλυτική παρουσίαση γράφει με συντομία μερικά από αυτά που πρόκειται να διαβάσουν:

    "Στο ως άνω βιβλίο ο κ. Γ. θέτει υπό αμφισβήτηση τους πάντες και τα πάντα. Τα βάζει με τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας μας, την Ιερά της Παράδοση, τους Πατέρες της Εκκλησίας και τα πατερικά κεί­μενα, τους ορθόδοξους κληρικούς, την Αγία Γραφή, το πλήρωμα της Εκκλησίας για δήθεν δαιμονοποίηση της σεξουαλικότητας, ακό­μα και με τη Φιλοκαλία.
    Στο ως άνω βιβλίο ο κ. Γ. θέτει υπό αμφισβήτηση τους πάντες και τα πάντα. Τα βάζει με τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας μας, την Ιερά της Παράδοση, τους Πατέρες της Εκκλησίας και τα πατερικά κεί­μενα, τους ορθόδοξους κληρικούς, την Αγία Γραφή, το πλήρωμα της Εκκλησίας για δήθεν δαιμονοποίηση της σεξουαλικότητας, ακό­μα και με τη Φιλοκαλία."

    Κριτική εις το βιβλίον του κ. Χρήστου Γιανναρά «Ενάντια στη θρησκεία» από τον Πρεσβύτερο Σταύρο Τρικαλιώτη, εφημέριο Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής Αττικής.
    https://paterikos.blogspot.com/2020/05/blog-post.html

    Καμία λοιπόν σύγκριση δεν μπορεί να γίνει με τις Ορθόδοξες Χριστιανικές Αδελφότητες που ούτε ίχνος τέτοιων δυσσεβειών δεν έχουν, αλλά αντίθετα τα καταδίκαζαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος 19 Σεπτεμβρίου 2024 στις 10:49 μ.μ.

    Οι επιθέσεις που δέχτηκαν οι σφόδρα συκοφαντημένες Ορθόδοξες Χριστιανικές Οργανώσεις και Αδελφότητες, απο εκσυγχρονιστές και Γιανναριστές, από άπιστους, νεοεποχίτες και εκκλησιομάχους, δεν μπορούν να ακυρώσουν ότι μας άνοιξαν τα μάτια μπροστά στον ηθικό κατήφορο της αμνήστευσης των βρωμερών σαρκικών παθών και αλλά στις δογματικές αλλοτριώσεις της Πίστης μας από τις διάφορες αιρετικές διδασκαλίες, όπως και από το σκοτάδι της άγνοιας της θείας διδασκαλίας.

    Νικόδημος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος 23 Σεπτεμβρίου 2024 στις 12:54 π.μ.

    Ο αείμνηστος Γέροντας Θεόκλητος Διονυσιάτης ήταν ο κακός που αδίκησε τον Γιανναρά;;;

    Για να δούμε από σχόλιο στο προηγούμενο απαίσιο άρθρο του Κ.Νούση.

    Εκκλησιαστικός Μελετητής
    Τόσοι και τόσοι αναφέρθηκαν, άνθρωποι πνευματικοί και αξιόλογοι που δεν ανήκαν στις Ορθόδοξες Οργανώσεις και ήταν ενάντιοι στον Γιανναρά και τις θεολογικές θέσεις του.
    Θα αναφέρω μία ακόμα. Πελώρια προσωπικότητα της Θεολογίας που δεν ανήκει και αυτός στις Ορθόδοξες Οργανώσεις . Χωρίς να θέλω να πω, πώς πρέπει να περιφρονήσουμε, έστω και στο παραμικρό τις κριτικές από τους ανθρώπους των Ορθόδοξων Οργανώσεων, αφού και αυτοί είναι εξίσου σεβαστοί.

    Είναι ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, π. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΗΣΗΣ.
    Ας τον ακούσουμε με προσοχή:
    «Ο π. Θεόδωρος Ζήσης στην εισήγηση υπό τον τίτλο «Γένεση και εξέλιξη της πατρομαχικής μεταπατερικότητας» που έκανε στην Θεολογική Ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά στις 14-02-2012 με θέμα : «Πατερική Θεολογία και μεταπατερική αίρεση», γράφει για τον Χρ. Γιανναρά : «Διαφορετική είναι η αντιπατερική μεταπατερικότητα του καθηγητού Χρήστου Γιανναρά, γιατί δεν εμπλέκεται πολύ στα οικουμενιστικά δρώμενα, όπως σχεδόν στο σύνολό τους οι άλλοι μεταπατερικοί, μολονότι σε παλαιά δημοσιεύματά του υιοθετεί τις αθηναγόρειες θέσεις εναντίον της αντιρρητικής θεολογίας των Πατέρων και ομιλεί για «τη ματαιοπονία των ασχολουμένων με την έρευνα του Filioque», επαινεθείς μάλιστα για τις προοδευτικές του θέσεις υπό των Ουνιτών. Ο βαρύς φιλοσοφικός εξοπλισμός του και η στοχαστική του διάθεση δεν τον άφησαν να θέσει εν ταπεινώσει τα αναμφισβήτητα χαρίσματά του στην προβολή και ερμηνεία της διά των αιώνων εκφαινομένης συμφωνίας των Πατέρων της Εκκλησίας, να ακολουθήσει τους Αγίους Πατέρες, όπως πολλοί εξ αυτών φιλόσοφοι, πανεπιστήμο Δυστυχώς ο καθηγητής Γιανναράς υπερέβη τους Πατέρες, δεν ακολουθεί τους Πατέρες· διατυπώνει διδασκαλίες αντιπατερικές και ηθικά επικίνδυνες, όπως η διδασκαλία του για τον ανθρώπινο έρωτα ως οδό θεογνωσίας, για την οποία ελέγχθηκε με δυνατή και ακαταμάχητη επιχειρηματολογία από τον αείμνηστο Γέροντα Θεόκλητο Διονυσιάτη, με σειρά δημοσιευμάτων, στα οποία αυτή η διδασκαλία χαρακτηρίζεται ως επανεμφάνιση της αιρέσεως του Νικολαιτισμού, ως Νεονικολαιτισμός. "

    https://paterikos.blogspot.com/2024/09/blog-post_61.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πόσες ευχαριστίες αρκούν για τον αρχιτέκτονα της σύγχρονα παραδοσιακής θεολογίας Χρ. Γιανναρά;
    Σίγουρα άπειρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρχιτέκτονας της παραδοσιακής θεολογίας ο Χρ. Γιανναράς;

      Όλα αυτά τί είναι;;;

      Ορθόδοξη Κριτική στο βιβλίο Ενάντια στη θρησκεία (Χρήστος Γιανναράς)
      https://paterikos.blogspot.com/2020/05/blog-post.html

      Διαγραφή
  15. Από όπου και να το πιάσεις και το νέο αρθράκι βλέπεις πόσο ασθενή είναι τα "επιχειρήματα" του και πόσο μετέωρη είναι η απεγνωσμένη προσπάθεια του να παρουσιάσει τον Γιανναρά ως μεγάλο, ως παρεξηγημένο και αδικημένο...
    Αξίζει να ασχοληθεί κανείς με τέτοιου είδους αρθράκια της κακιάς ώρας;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ὁ Αείμνηστος Αγιορείτης Μοναχός Γέρων Θεόκλητος Διονυσιάτης γιὰ τὸν σήμερα τιμηθέντα μὲ πατριαρχικὸ ὀφφίκιο Χρῆστο Γιανναρᾶ
    ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από 2-9-2019
    https://agonasax.blogspot.com/2019/09/blog-post_1.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δηλαδή όλα τα μεγάλα ονόματα της Εκκλησίας δεν ήξεραν που στάθηκαν επικριτικοί απέναντι της θεολογίας του και ξέρουν οι θαυμαστές του Γιανναρά;;;
    Ούτε οι σύγχρονοι άγιοι ήξεραν;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Απο Ορθόδοξος 29 Σεπτεμβρίου 2024 στις 6:17 μ.μ.

    α. Ο Γιανναράς απορρίφθηκε θεολογικά και πνευματικά και από τους συγχρόνους αγίους της επόχης και αυτό δεν μπορούμε να το κρύψουμε και να το "ρίξουμε στα μαλακά"! Οι άγιοι Παΐσιος και Πορφύριος ήταν καταπέλτες! Οι άγιοι αυτοί είχαν και το διορατικό χάρισμα και δεν μπορεί κανείς Γιανναριστής να τους κατηγορήσει, για παραπλάνηση, συκοφαντία ή όποια άλλη κατηγορία εκτοξεύουν για τους Ορθόδοξους κληρικούς, θεολόγους και πιστούς που κρίνουν ορθόδοξα τον Γιανναρά!

    β. Ο Γιανναράς δέχτηκε σωστή θεολογικά κριτική από τον αείμνηστο και λόγιο Γέροντα Θεόκλητο Διονυσιάτη και δεν αδικήθηκε καθόλου. Υπάρχουν σε βιβλία του Γέροντα Θεόκλητου Διονυσιάτη, αναλυτική η σωστή κριτική του στις δοξασίες Γιανναρά, θεολογική και ορθόδοξη που ισοπεδώνουν τις γιανναρικές νεονικολαϊτικες και άλλες δοξασίες. Και είναι μόνο προς τιμή του Γέροντα Θεόκλητου.

    γ. Δεν μπορούμε να περάσουμε στα αψήφιστα, τις ασέβειες του στον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη. Όσο και να πασχίζουν οι θαυμαστές του Γιανναρά, οι ασέβειες του δείχνουν το βαθμό που βρισκόταν πνευματικά.

    δ. Δεν μπορούμε να περάσουμε στα αψήφιστα, τις ασέβειες του απέναντι στους Θείους και Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας.

    ε. Δεν μπορούμε να περάσουμε στα αψήφιστα, τις ασέβειες του απέναντι στη ορθή ανύμνηση της αειπαρθενίας της Θεοτόκου από την Εκκλησία.

    στ. Για τον νεονικολαϊτισμό και άλλες μεγάλες ασέβειες του Γιανναρά, αρκετοί έχουν αναφερθεί, με μεγάλο κύρος στην Ορθοδοξία και την Θεολογία όπως ο αείμνηστος Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος, οι Άγιοι Πορφύριος και Παΐσιος, ο Θεολόγος Νικόλαος Σωτηρόπουλος, ο πανεπιστημιακός καθηγητής Θεολογίας π. Θεόδωρος Ζήσης, ο Γέροντας Θεόκλητος Διονυσιάτης. Και ακολουθούν και άλλοι που παραλείπω.

    ζ. Όποιος θέλει πραγματικά να δει το ανατριχιαστικό πνεύμα πλάνης που έχει ο Γιανναράς και αυτό εκδηλώνεται όχι σε ένα ή δύο σημεία , μπορεί να διαβάσει την Ορθόδοξη Κριτική στο βιβλίο του Χρήστου Γιανναρά «Ενάντια στη θρησκεία» από τον Πρεσβύτερο Σταύρο Τρικαλιώτη, εφημέριο Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής Αττικής. Αλλά και τα σχετικά ορθόδοξα βιβλία του αείμνηστου Γέροντα Θεόκλητου Διονυσιάτη.

    Βρέθηκαν τελευταία κείμενα και λόγια του Γιανναρά που να αποκηρύσσουν όλα τα παραπάνω;

    https://paterikos.blogspot.com/2024/09/blog-post_440.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΙ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ και ΚΟΝΙΤΣΗΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΟΝΙΚΟΛΑΪΤΙΚΕΣ ΚΑΚΟΔΟΞΙΕΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ
    https://agonasax.blogspot.com/2024/08/blog-post_49.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ορθόδοξος23 Σεπτεμβρίου 2024 στις 1:58 μ.μ.

    (Συνέχεια από το προηγούμενο)

    θ. Το πόσο αδικήθηκε δήθεν ο Γιανναράς για τις νεονικολαϊτικες κακοδοξίες του, φαίνεται και από τον θαυμαστή του Γιανναρά, τον Ζουμπουλάκη που έγραψε πρόσφατα ότι "Συνάμα απενοχοποίησε τον έρωτα και τη σεξουαλική ζωή". Ας διαβάσουν καλύτερα οι αμνηστεύοντες τον Γιανναρά τα βιβλία του για να δουν τις μεγάλες ασέβειες και κακοδοξίες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Επαμεινώνδας Μανδηλάς30 Σεπτεμβρίου 2024 στις 5:49 μ.μ.

    Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε κι εμείς με τον αρθρογράφο! Συγχαρητήρια!...
    Ο αείμνηστος Χρ. Γιανναράς ήταν ένας και μοναδικός και βοήθησε ώστε να αντιμετωπίσουμε τα θεολογικά και φιλοσοφικά γράμματα ως μία σοβαρή υπόθεση και κατά συνέπεια να μπορεί κάποιος/α να τα σπουδάσει συστηματικά και όχι να παραμείνει στο επίπεδο μιας ανούσιας και επιφανειακής ηθικολογίας. Ο Κύριος να αναπαύσει την ψυχή του!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος 21 Σεπτεμβρίου 2024 στις 1:41 μ.μ.

    Οι Ορθόδοξες κριτικές απέναντι στον Γιανναρά, ... , δεν είναι καθόλου αδύναμες, άστοχες, αλλά πολύ δυνατές και πολύ καλά στοχευμένες και με ισχυρή επιχειρηματολογία.
    Τα βιβλία του αείμνηστου μοναχού Θεόκλητου Διονυσιατη και αυτά αποπνέουν το άρωμα του ορθόδοξου πνεύματος και δίκαια κατακρίνουν την νεονικολαϊτικη ερωτο-θεολογία του Γιανναρά. Οι Ορθόδοξοι Μοναχοί δεν είναι δυνατόν να ανεχθούν καμία υπονόμευση της Ορθόδοξης Χριστιανικής Ηθικής και των ευαγγελικών εντολών.
    Αν πραγματικά τον αδίκησε ο μοναχός Θεόκλητος Διονυσιάτης, τον Γιανναρά, τότε γιατί δεν έβγαλε βιβλίο ή έστω άρθρο ή έστω μια δήλωση να καταδικάσει με κάθε σαφήνεια τις προγαμιαίες σχέσεις και τις σαρκικές αμαρτίες;
    Τί πάλι όλα αυτά που αποκαλύπτει ο π. Σταύρος Τρικαλιώτης, μέσα από ένα και μόνο βιβλίο του Γιανναρά, για τις δυσσεβέστατες απόψεις του για τους Ιερούς Κανόνες και για την δήθεν δαιμονοποίηση της σεξουαλικότητας; Δεν απλά επιβεβαίωση εξώφθαλμη όλων όσων γράφει ο π. Θεόκλητος Διονυσιάτης;
    Είναι δυνατόν να πείσετε κανένα ενημερωμένο τουλάχιστον στα βασικά, με τις κωμικοτραγικές προσπάθειες δικαιολόγησης των αδικαιολόγητων και της θεολογίας του Γιανναρά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εκκλησιαστικός Μελετητής 21 Σεπτεμβρίου 2024 στις 1:05 π.μ.

    Τόσοι και τόσοι αναφέρθηκαν, άνθρωποι πνευματικοί και αξιόλογοι που δεν ανήκαν στις Ορθόδοξες Οργανώσεις και ήταν ενάντιοι στον Γιανναρά και τις θεολογικές θέσεις του.
    Θα αναφέρω μία ακόμα. Πελώρια προσωπικότητα της Θεολογίας που δεν ανήκει και αυτός στις Ορθόδοξες Οργανώσεις . Χωρίς να θέλω να πω, πώς πρέπει να περιφρονήσουμε, έστω και στο παραμικρό τις κριτικές από τους ανθρώπους των Ορθόδοξων Οργανώσεων, αφού και αυτοί είναι εξίσου σεβαστοί.

    Είναι ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, π. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΗΣΗΣ.
    Ας τον ακούσουμε με προσοχή:
    «Ο π. Θεόδωρος Ζήσης στην εισήγηση υπό τον τίτλο «Γένεση και εξέλιξη της πατρομαχικής μεταπατερικότητας» που έκανε στην Θεολογική Ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά στις 14-02-2012 με θέμα : «Πατερική Θεολογία και μεταπατερική αίρεση», γράφει για τον Χρ. Γιανναρά : «Διαφορετική είναι η αντιπατερική μεταπατερικότητα του καθηγητού Χρήστου Γιανναρά, γιατί δεν εμπλέκεται πολύ στα οικουμενιστικά δρώμενα, όπως σχεδόν στο σύνολό τους οι άλλοι μεταπατερικοί, μολονότι σε παλαιά δημοσιεύματά του υιοθετεί τις αθηναγόρειες θέσεις εναντίον της αντιρρητικής θεολογίας των Πατέρων και ομιλεί για «τη ματαιοπονία των ασχολουμένων με την έρευνα του Filioque», επαινεθείς μάλιστα για τις προοδευτικές του θέσεις υπό των Ουνιτών. Ο βαρύς φιλοσοφικός εξοπλισμός του και η στοχαστική του διάθεση δεν τον άφησαν να θέσει εν ταπεινώσει τα αναμφισβήτητα χαρίσματά του στην προβολή και ερμηνεία της διά των αιώνων εκφαινομένης συμφωνίας των Πατέρων της Εκκλησίας, να ακολουθήσει τους Αγίους Πατέρες, όπως πολλοί εξ αυτών φιλόσοφοι, πανεπιστήμο Δυστυχώς ο καθηγητής Γιανναράς υπερέβη τους Πατέρες, δεν ακολουθεί τους Πατέρες· διατυπώνει διδασκαλίες αντιπατερικές και ηθικά επικίνδυνες, όπως η διδασκαλία του για τον ανθρώπινο έρωτα ως οδό θεογνωσίας, για την οποία ελέγχθηκε με δυνατή και ακαταμάχητη επιχειρηματολογία από τον αείμνηστο Γέροντα Θεόκλητο Διονυσιάτη, με σειρά δημοσιευμάτων, στα οποία αυτή η διδασκαλία χαρακτηρίζεται ως επανεμφάνιση της αιρέσεως του Νικολαιτισμού, ως Νεονικολαιτισμός. "
    Απάντηση
    Απαντήσεις

    Απο Ανώνυμο 21 Σεπτεμβρίου 2024 στις 2:02 μ.μ.

    Ακούτε, τί λέει ο μεγάλος καθηγητής Θεολογίας Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης , για την κριτική του Γέροντα Θεόκλητου Διονυσιάτη προς τον θαυμαζόμενος απο εσάς Γιανναρά;
    Δεν λέει ότι τον αδικεί, ούτε ότι είναι δήθεν αδύνατη η επιχειρηματολογία του.
    Αλλά ότι άσκησε ο Μοναχός Θεόκλητος κριτική στον Γιανναρά "με δυνατή και ακαταμάχητη επιχειρηματολογία ....με σειρά δημοσιευμάτων, στα οποία αυτή η διδασκαλία χαρακτηρίζεται ως επανεμφάνιση της αιρέσεως του Νικολαιτισμού, ως Νεονικολαιτισμός. "
    Αυτή είναι η αλήθεια. Η επιχειρηματολογία του Μοναχού Θεόκλητου είναι και δυνατή και ακαταμάχητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. 2. Μαρτυρία εκπαιδευτικού εκ Θεσσαλονίκης:

    «Ύστερα από μία συζήτησε μου με τον… είχα διατεθεί κάπως επιεικώς για τον καθηγητή και συγγραφέα, όσον αφορά την δεκτικότητα του σε περιπτώσεις υποδείξεως σφαλμάτων του. Όταν μετά από λίγες μέρες επισκέφθηκα τον πατέρα Παϊσιο τού εξέφρασα αυτόν τον λογισμό μου.

    Τότε ο Γέροντας εμφανώς στενοχωρημένος -αλγών, θα έλεγα- μου απάντησε:

    – Ο άνθρωπος αυτός, όταν του δείχνεις ότι αυτό πού λέει είναι χοντρό και βλάσφημο, σου απαντάει: “Ναι, ναι. δίκιο έχετε…”. Και σε λίγο πάλι: “Ναι, ναι δίκιο έχετε…”. Και ξανά: “Ναι, ναι…”. Αλλά μετά συνεχίζει να γραφή και να επιμένει στα ίδια περίπου με κάπως, ας υποθέσομε, διαφορετικό τρόπο πιο ευγενικό (ένν: καμουφλαρισμένο).»

    Ο Άγιος Παΐσιος για τον Χρήστο Γιανναρά – Νεονικολαΐτικες δοξασίες.
    https://paterikos.blogspot.com/2024/08/blog-post_31.html "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. 2. Μαρτυρία εκπαιδευτικού εκ Θεσσαλονίκης:

    «Ύστερα από μία συζήτησε μου με τον… είχα διατεθεί κάπως επιεικώς για τον καθηγητή και συγγραφέα, όσον αφορά την δεκτικότητα του σε περιπτώσεις υποδείξεως σφαλμάτων του. Όταν μετά από λίγες μέρες επισκέφθηκα τον πατέρα Παϊσιο τού εξέφρασα αυτόν τον λογισμό μου.

    Τότε ο Γέροντας εμφανώς στενοχωρημένος -αλγών, θα έλεγα- μου απάντησε:

    – Ο άνθρωπος αυτός, όταν του δείχνεις ότι αυτό πού λέει είναι χοντρό και βλάσφημο, σου απαντάει: “Ναι, ναι. δίκιο έχετε…”. Και σε λίγο πάλι: “Ναι, ναι δίκιο έχετε…”. Και ξανά: “Ναι, ναι…”. Αλλά μετά συνεχίζει να γραφή και να επιμένει στα ίδια περίπου με κάπως, ας υποθέσομε, διαφορετικό τρόπο πιο ευγενικό (ένν: καμουφλαρισμένο).»

    Ο Άγιος Παΐσιος για τον Χρήστο Γιανναρά – Νεονικολαΐτικες δοξασίες.
    https://paterikos.blogspot.com/2024/08/blog-post_31.html "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τον παρεξήγησε ο π. Θεόκλητος Διονυσιάτης;

    Κριτική στο βιβλίον του Χρήστου Γιανναρά «Ενάντια στη θρησκεία» από τον Πρεσβύτερο Σταύρο Τρικαλιώτη, εφημέριο Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής Αττικής.
    https://paterikos.blogspot.com/2020/05/blog-post.html

    Εμμονή στη σεξουαλικότητα.
    Το θέμα «σεξουαλικότητα» καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου του κ. Γ. Το ανάγει σε θέμα υψίστης ση­μασίας. Μας ομιλεί για «γενιές ολό­κληρες παγιδευμένες αθέλητα στον βασανισμό του νομικισμού, στην αναπηρία του ανέραστου βί­ου», για «γενιές που ταύτισαν τον ερώτα με τον τρόμο της αμαρτίας, την αρετή με την απέχθεια για το ίδιο τους το σώμα,…» (σ. 117, 118). Αφιερώνει ολόκληρο κεφάλαιο με τίτλο: «Δαιμονοποίηση της σεξου­αλικότητας». Κάνει στατιστικές και οι μετρήσεις του δείχνουν: «μεγά­λο αριθμό εγγάμων ορθοδόξων Χριστιανών που, ενώ θέλουν και α­γωνίζονται να ζήσουν με τον τρόπο της εκκλησιαστικής άθλησης, βα­σανίζονται σαδιστικά και απάνθρω­πα από "ποιμένες" εξομολόγους συνεπείς στη δαιμονοποίηση της σεξουαλικότητας» (σ. 197, 198). Στη συνέχεια, μας λέει ότι αυτοί οι ποιμένες – εξομολόγοι, που φορ­τώνουν εκβιαστικά τον ψυχισμό των εξομολογουμένων με «τρομα­κτικές ενοχές», επιδίδονται σε ερωτήσεις του τύπου: «Πόσα χρό­νια διαρκεί ο γάμος σας και ποσά παιδιά έχει αποφέρει»(!). Και κατα­λήγει: «οι "ένοχοι" αποκλείονται από την εκκλησιαστική μετοχή στο εκκλησιαστικό σώμα» (σ. 198). Φαί­νεται ότι ο κ. Γ, διαθέτει εκπληκτι­κές ικανότητες εκκλησιαστικού ντεντέκτιβ, που παρακολουθεί και καταγράφει τις «απόρρητες εξομολογήσεις» μεγάλου αριθμού εγ­γάμων ορθοδόξων χριστιανών. Δη­λαδή έχουμε να κάνουμε με έναν σύγχρονο Καλβίνο, που ενδιαφέ­ρεται για την απενεχοποίηση μεγά­λου αριθμού εγγάμων από «σεξου­αλικές δαιμονοποιήσεις».
    Η σεξουαλικότητα που τόσο «απολυτοποιεί» ο κ. Γ. είναι φαινό­μενο, σύμφωνα με τον ιερό Χρυσό­στομο, μεταπτωτικό. «Ο Αδάμ και η Εύα, εάν από τη αρχή υπήκουον, εάν έδειχναν εγκράτεια δια την ηδονήν του ξύλου, δεν θα αδυνα­τούσε ο Θεός να εύρη οδόν δια της οποίας θα ηύξανε το ανθρώπινον γένος» (Ε.Π.Ε. 29, 494 – 495). Δεν θα αναφερθούμε άλλο στις περί «σεξουαλικότητας» θεωρίες του κ. Γ. γιατί το θέμα αγγίζει τα όρια του κωμικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Δεν τα βάζει με τους Ιερούς Κανόνες ο Γιανναράς;

    Π. ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΡΙΚΑΛΙΩΤΗΣ
    "Αφού αναφερθεί ειρωνικά σε ο­ρισμένους άσχετους κατ’ αυτόν Κανόνες, κριτικάρει αφ’ υψηλού τους Ιερούς Κανόνες και αποφθέγγεται σαρκαστικά: «Βρίθουν οι Κανόνες από τις πιο απίθανες διαστροφές, εξιδιασμένες επινοήσεις ασελγημάτων-ποικιλότροπα εφευρήματα κτηνοβασίας, αιμομι­ξίας, ομοφυλοφιλίας, αυνανισμού. Επεκτείνονται και σε ευρύτατο πε­δίο κοινωνικών εγκλημάτων: τοκογλυφίας, επιορκίας, τυμβωρυχίας, κλοπής. Θεσμοποιούν απαιτήσεις άμεμπτης κοινωνικής διαγωγής, κυρίως των κληρικών, αντικειμενοποιούν και εκνομίζουν προϋποθέ­σεις εγκυρότητας μυστηρίων, ιδιαίτερα του γάμου, επιμένουν σε λεπτομερή προγραμματισμό των σεξουαλικών σχέσεων των συζύ­γων» (σ. 115).
    Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ο σκανδαλισμός του για θέματα σχε­τικά με τη σεξουαλικότητα, όπως θα φανεί και παρακάτω, γεγονός που υποδηλώνει άτομο με έντονα καταπιεσμένες τραυματικές εμ­πειρίες —όπως ο ίδιος έχει γρα­πτώς διακηρύξει—, τις οποίες δεν ξεπέρασε και τις βγάζει στα κείμε­νά του με μια απροκάλυπτη επιθε­τικότητα. Σκανδαλίζεται επίσης ο κ. Γ. με Κανόνες «που απαιτούν την αποχή από τη συζυγική σχέση πριν και μετά τη θεία κοινωνία. Αρνούν­ται την ιερωσύνη σε όποιον υπέστη στη παιδική του ηλικία βιασμό. Την αρνούνται και σε όποιον είχε σχέ­ση ερωτική εξώγαμη, έστω κι αν έζησε μετάνοια, που τον οδήγησε σε χάρισμα θαυμάτων, ακόμα και ανάστασης νεκρών» (σ. 116). Ο χαρακτηρισμός μάλιστα ορισμένων κανόνων για «τον παράλογα στυ­γνό ηθικισμό τους» (σ. 211) μας αφήνει άναυδους: πως μπορεί ένα, υποτίθεται μέλος της ορθόδοξης Εκκλησίας, να εκφράζει τόσο έν­τονα τον αποτροπιασμό του για τους Ιερούς Κανόνες, που η ίδια η Εκκλησία θέσπισε κι έχουν οικου­μενικό κύρος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος 22 Σεπτεμβρίου 2024 στις 8:07 μ.μ.

    Το πρόβλημα με τον Γιανναρά και των απόψεων του, δεν είναι τα όσα άδικα έγραψε για τις ορθόδοξες χριστιανικές αδελφότητες. Το μεγάλο πρόβλημα με τον Γιανναρά είναι τα όσα έγραψε περι έρωτος, περι ιερών κανόνων, περί της έξαρσης του αειπάρθενου της Θεοτόκου από την Εκκλησία, για την Αγία Γραφή, την Φιλοκαλία και τόσα άλλα που αναφέρθηκαν σε άρθρα, αλλά πολλά απο αυτά και στα παραπάνω σχόλια. Μην εθελοτυφλούμε και "ρίχνουμε αλλού την μπάλα" της συζήτησης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος24 Σεπτεμβρίου 2024 στις 7:05 μ.μ.

    Μιας και τα σχόλια δέχθηκαν επιθέσεις από θαυμαστές του Γιανναρά και φιλογιανναρικούς ως ανεπαρκή, αν και είναι στην πραγματικότητα πλήρως επαρκέστατα.

    Χαρίζω μερικές νέες αποδείξεις για το πόσο δίκαιο έχουν οι ορθόδοξοι επικριτές του Γιανναρά και σε ποιά πλάνη βρίσκονται οι ίδιοι.

    ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
    Οι Ι. Κανόνες της Εκκλησίας στο στόχαστρο. Ενοχλεί τον κ. Γ. η "ραγδαία αύξηση του αριθμού των Κανόνων που αναφέρονται σε γε­νικές περιπτώσεις ατομικών αμαρ­τημάτων» (σ. 114). Κατηγορεί τους Κανόνες ως «άσχετους με το ευαγ­γέλιο της Εκκλησίας, σχετικούς μάλλον με ακρότητες θρησκευτι­κού πουριτανισμού».
    Αφού αναφερθεί ειρωνικά σε ο­ρισμένους άσχετους κατ’ αυτόν Κανόνες, κριτικάρει αφ’ υψηλού τους Ιερούς Κανόνες και αποφθέγγεται σαρκαστικά: «Βρίθουν οι Κανόνες από τις πιο απίθανες διαστροφές, εξιδιασμένες επινοήσεις ασελγημάτων-ποικιλότροπα εφευρήματα κτηνοβασίας, αιμομι­ξίας, ομοφυλοφιλίας, αυνανισμού. Επεκτείνονται και σε ευρύτατο πε­δίο κοινωνικών εγκλημάτων: τοκογλυφίας, επιορκίας, τυμβωρυχίας, κλοπής. Θεσμοποιούν απαιτήσεις άμεμπτης κοινωνικής διαγωγής, κυρίως των κληρικών, αντικειμενοποιούν και εκνομίζουν προϋποθέ­σεις εγκυρότητας μυστηρίων, ιδιαίτερα του γάμου, επιμένουν σε λεπτομερή προγραμματισμό των σεξουαλικών σχέσεων των συζύ­γων» (σ. 115).
    Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ο σκανδαλισμός του για θέματα σχε­τικά με τη σεξουαλικότητα, όπως θα φανεί και παρακάτω, γεγονός που υποδηλώνει άτομο με έντονα καταπιεσμένες τραυματικές εμ­πειρίες —όπως ο ίδιος έχει γρα­πτώς διακηρύξει—, τις οποίες δεν ξεπέρασε και τις βγάζει στα κείμε­νά του με μια απροκάλυπτη επιθε­τικότητα. Σκανδαλίζεται επίσης ο κ. Γ. με Κανόνες «που απαιτούν την αποχή από τη συζυγική σχέση πριν και μετά τη θεία κοινωνία. Αρνούν­ται την ιερωσύνη σε όποιον υπέστη στη παιδική του ηλικία βιασμό. Την αρνούνται και σε όποιον είχε σχέ­ση ερωτική εξώγαμη, έστω κι αν έζησε μετάνοια, που τον οδήγησε σε χάρισμα θαυμάτων, ακόμα και ανάστασης νεκρών» (σ. 116). Ο χαρακτηρισμός μάλιστα ορισμένων κανόνων για «τον παράλογα στυ­γνό ηθικισμό τους» (σ. 211) μας αφήνει άναυδους: πως μπορεί ένα, υποτίθεται μέλος της ορθόδοξης Εκκλησίας, να εκφράζει τόσο έν­τονα τον αποτροπιασμό του για τους Ιερούς Κανόνες, που η ίδια η Εκκλησία θέσπισε κι έχουν οικου­μενικό κύρος;
    Οι Ιεροί Κανόνες «βοηθούν τον άνθρωπο της πτώσεως να μένει σε ενότητα και αρμονική σχέση με τους αδελφούς του στην Εκκλησία, δεν τον στερούν από την ελευθερία του, αλλά τον βοηθούν να την βιώ­σει. Υποδεικνύουν στον πιστό τα όρια της Εκκλησίας, εκτός των οποίων υπάρχει το χάος. Ρυθμίζουν τις μεταξύ των διαφόρων χαρισματούχων λειτουργών και τάξεων αυ­τής σχέσεις, ώστε πάντες να εργά­ζονται αρμονικά δια την αύξηση του ενός σώματος του Χριστού» (Αρχιμ. Γεωργ. Καψάνη, Η ποιμαντική δια­κονία κατά τους Ιερούς Κανόνας, εκδ. Άθως, Πειραιεύς 1976, σελ. 74, 75, σε ελεύθερη απόδοση). Τα διά­φορα επιτίμια έχουν θεραπευτικό χαρακτήρα για τον πληγωμένο από την αμαρτία άνθρωπο, όπως τα υπο­στηρίγματα που τίθενται στα νεαρά φυτά για ένα χρονικό διάστημα, ώσπου να δέσει το δένδρο και να μπορεί να σταθεί όρθιο από μόνο του. Εναπόκειται στους διακριτι­κούς πνευματικούς το πως θα τα χρησιμοποιήσουν, λαμβάνοντας σε κάθε περίπτωση υπ’ όψη τους τα ιδι­αίτερα χαρακτηριστικά των διαφό­ρων προσώπων (εξατομικευμένη ποιμαντική). Ακραίες περιπτώσεις ελαχίστων αδιάκριτων πνευματικών δεν μπορεί να λαμβάνονται ως κα­νόνας, που χαρακτηρίζει το σύνολο.

    Κριτική στο βιβλίον του Χρήστου Γιανναρά «Ενάντια στη θρησκεία» από τον Πρεσβύτερο Σταύρο Τρικαλιώτη, εφημέριο Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής Αττικής.
    https://paterikos.blogspot.com/2020/05/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος24 Σεπτεμβρίου 2024 στις 7:09 μ.μ.

    Αμφισβητείται η Ιερά Παράδο­ση.

    Ο κ. Γ. θεωρεί ότι η Ι. Παράδο­ση αντικειμενοποιείται «σαν δεύ­τερη (μαζί με την Αγία Γραφή) πη­γή "αλαθήτου"» (σ. 90). Θεωρεί ότι «η ειδωλοποίηση του παρελθόντος ορίζει τη μόνη "ορθή δόξα", την ορθοδοξία. Οι γνήσιοι Ορθόδοξοι είναι αξιόμισθοι "υπερασπιστές", "φύλακες", "φρουροί" της Παρά­δοσης». Και καταλήγει: «Έτσι, όσο θρησκειοποιείται βαθμιαία το εκ­κλησιαστικό γεγονός, επιβάλλεται και θεσμικά η Παράδοση σαν πηγή της χριστιανικής αλήθειας και πί­στης» (σ. 172). Η προτροπή του Αποστόλου Παύλου «στήκετε και κρατείτε τας παραδόσεις, ας εδιδάχθητε είτε δια λόγου είτε δι’ επι­στολής ημών» (Β’ Θεσ. β’, 15) με την οποία η Ι. Παράδοση χαρακτη­ρίζεται ως ισόκυρος και ισοστάσιος προς την Αγ. Γραφή πηγή της χρι­στιανικής πίστεως δεν φαίνεται να συγκινεί τον κ. Γ.
    Ο Καθηγητής κ. Νικ. Μητσόπουλος θέτει τα πράγματα στη σωστή τους βάση: «Η Ιερά παράδοσις ερμηνεύει και συμπληρώνει την Αγίαν Γραφήν. Ο ερμηνευτικός χαρακτήρ της Ιεράς Παραδόσεως συνίσταται εις την επεξήγησιν των δυσχερών χωρίων της Αγίας Γραφής και γε­νικώς την προσφοράν εις τους πι­στούς – μέλη της Εκκλησίας του αναγκαίου φωτός προς διακρίβωσιν και κατανόησιν του περιεχομέ­νου της Αγίας Γραφής» (Θέματα Ορθοδόξου Δογματικής Θεολο­γίας, σελ. 30, Αθήνα 1984).
    Ο κ. Γ. χαρακτηρίζει —όπως και άλλοι— την αγάπη και εμμονή των πιστών στην παράδοση ως φονταμενταλισμό, προσδίδοντας μειωτικούς χαρακτηρισμούς σε κληρικούς και λαϊκούς. Επιτέλους, μέσα στην Εκκλησία μας δεν κάνουμε ό,τι μας κατέβη. Υπάρχουν όρια τα οποία έθεσαν οι Πατέρες μας, όρια σεβα­στά και απαρασάλευτα. Η περίεργη εμμονή μερικών στον αρχέγονο χρι­στιανισμό και η παράλληλη ακύρωση της πατερικής παραδόσεως θυμίζει Προτεσταντισμό. Για εμάς πρότυπα βίου και διδαχής είναι οι θεοφόροι Πατέρες της Εκκλησίας μας, όχι «οι μεγάλοι επιστήμονες του προτεστα­ντικού χώρου»(!) τους οποίους εκθειάζει ο κ. Γ. (σ. 137). Σύμφωνα με τον πατρολόγο καθηγητή κ. Στυλ. Παπαδόπουλο: «Οι Πατέρες δημιούργησαν ως εμπνευσμένοι διαμορ­φωτές τη θεολογία, το φρόνημα και το ήθος της Εκκλησίας και του Χρι­στιανισμού» (Πατρολογία Α, σελ. 69, έκδ. Β’, Αθήνα 1982).

    Κριτική στο βιβλίον του Χρήστου Γιανναρά «Ενάντια στη θρησκεία» από τον Πρεσβύτερο Σταύρο Τρικαλιώτη, εφημέριο Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής Αττικής.
    https://paterikos.blogspot.com/2020/05/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τί είναι όλα αυτά;

    Δεν την γλιτώνει ούτε η Φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών Πατέρων.

    Θεωρεί ο κ. Γ. ότι τα κείμενα της Φιλοκαλίας «ανταποκρίνονται στον θρησκευτικό ατομοκεντρισμό του Ορθοδοξισμού». Βρίσκει ότι η αν­θολόγηση των κειμένων αυτών στόχευε σε μια ατομοκεντρική προοπτική. Σε άλλο σημείο φτάνει στη "φωτισμένη" διαπίστωση: «Η μετοχή στο εκκλησιαστικό γεγονός (στο ευχαριστιακό σώμα που πραγ­ματοποιεί δυναμικά τον Τριαδικό τρόπο της υπάρξεως) αγνοείται εντελώς στις σελίδες της Φιλοκαλίας, δεν υπάρχει ούτε υπαινιγμός ότι είναι αυτή η μετοχή, που συνι­στά την ευαγγελική σωτηρία». Προ­χωρεί μάλιστα και σε τολμηρότερες διαπιστώσεις: «Ο στόχος – τρόπος της φιλοκαλικής θεωρίας και πρα­κτικής εμφανίζεται καθαρά ατομοκεντρικός: «Αν ο νους κατέλθει στην καρδία, με την επίμονη ατομι­κή (ψυχοσωματική) γυμναστική της άσκησης, ο άνθρωπος έχει σωθεί— δεν χρειάζεται τίποτε άλλο» (σ. 299, 300). Η άσκηση στην ορθόδοξη πα­ράδοση δεν είναι αυτοσκοπός. Κέν­τρο και σκοπός όλων των ενερ­γειών του ανθρώπου είναι η κοινω­νία μετά του Ιησού Χριστού, η είσοδος του ανθρώπου εις την Ευλογη­μένη Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.
    Η είσοδος όμως αυτή δεν γίνε­ται άνευ κόπου και έντονης προ­σπάθειας. Ο Κύριός μας μας το έχει πει: «Η βασιλεία του Θεού βιά­ζεται και βιασταί αρπάζουσιν αυ­τήν» (απόδοση υπό Παν. Τρεμπέλα: κερδίζεται δια της βίας και ε­κείνοι που μεταχειρίζονται σπουδήν και βίαν επί του εαυτού των την αρπάζουν γρήγορα…) (Ματθ. ια’, 12). Επομένως, και η κατ’ ιδίαν προσευχή και η νηστεία, η συγχώ­ρηση των αδελφών μας και η αμνησικακία καθώς και η σωματική ά­σκηση αποβλέπουν σ’ αυτήν την "βία", που αφορά, όπως και να το κάνουμε, στον καθένα άνθρωπο χωριστά, δίχως κατ’ ανάγκη αυτό να δηλώνει ατομοκεντρισμό.
    Η συμμετοχή του σώματος δεν αποτελεί "γυμναστική της άσκη­σης", όπως αφ’ υψηλού την κριτικά­ρει ο κ. Γ. Οι μετάνοιες π.χ. κρύβουν ένα βαθύτερο νόημα. Λέγονται με ταυτόχρονη επίκληση του ονόμα­τος του Χριστού, όπως μας διδά­σκει ο όσιος Θεόληπτος Φιλαδελ­φείας στη Φιλοκαλία: «Κλίσεις γονάτων μη παραιτού· εκ μεν γαρ του γόνυ κλίνειν η πτώσις της αμαρτίας εικονίζεται, έμφασιν εξαγορεύσεως παρεχομένη· (=και γίνεται ένα είδος εξομολογήσεως) εκ δε του ανίστασθαι η μετάνοια υποσημαίνεται, (=ενώ με την ανόρθωση υπο­δηλώνεται η μετάνοια), επαγγελίαν βίου του κατ’ αρετήν αινιττομένη· (=και συμβολίζεται η υπόσχεση για ενάρετο βίο) εκάστη δε γονυκλισία τελείσθω μετά της νοεράς του Χρι­στού επικλήσεως· ίνα ψυχή και σώ­ματι προσπίπτων τω Κυρίω, τον των ψυχών και σωμάτων Θεόν ευδιάλλακτον απεργάση» (Φιλοκαλία, τ. Δ’, σ. 11, έκδ. Αστέρος).
    Ο μακαριστός Γέροντας Σωφρόνιος, ο σύγχρονος αυτός ιερός πα­τήρ, —ο οποίος μας άφησε εκπλη­κτικές εμπειρίες, απόρροια της συμμετοχής του στο "ευχαριστια­κό γεγονός— συνδέει την επίκλη­ση του ονόματος του Χριστού — την ατομοκεντρικού χαρακτήρος κατά τον κ. Γ— μετά της Θείας Λειτουργίας σε μια αδιάρρηκτη σχέση: «Ενθυμούμαι ότι η επίκλησις του Ονόματος του Ιησού Χριστού συνωδεύετο μετά της αοράτου ελεύσεως Αυτού του Ιδίου· από της στιγμής δε εκείνης το θαυμαστόν τούτο Όνομα, αλλά και τα άλλα ονόματα του Θεού, έτι πλείον ή πρότερον απέβησαν δι’ εμέ αγωγοί ενώσεως μετ’ Αυτού. Κατ’ εκείνον τον καιρόν ήμην ήδη ιερεύς. Η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας έλαβεν ωσαύτως άλλον χαρακτήρα: Ητο ουχί μόνον πράξις ευλαβείας, καθαράς εξ αμφιβολιών πίστεως, αλλά δι’ όλου του είναι μου αίσθησις του Γεγονότος της παρουσίας του Θεού, Όστις τελεί το μυστήριον. Τότε ησθάνθην βαθέως το νόημα και την πραγματικότητα, άτινα περικλείονται εις τους λόγους του Μεγάλου Βασιλείου: "Συ ει ο χαρισάμενος ημίν ουρανίων μυστη­ρίων αποκάλυψιν" (ευχή προσκο­μιδής). Όντως ο Κύριος και εις ημάς, τους εσχάτους πάντων των ανθρώπων, αποκαλύπτει το μυστήριον της ιερουργίας.» (Περί Προσευχής, σελ. 170, έκδ. Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου, Έσσεξ Αγγλίας, 1993).

    "Κριτική εις το βιβλίον του Χρήστου Γιανναρά «Ενάντια στη θρησκεία»"
    από τον Πρεσβύτερο Σταύρο Τρικαλιώτη, εφημέριο Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής Αττικής
    https://paterikos.blogspot.com/2020/05/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Τὸ ἀλφαβητάριον τῆς συγχύσεως

    Γράφει ὁ κ. Εὐλάλιος Θωμαΐδης, θεολόγος – ἐκπαιδευτικὸς

    Στὸ παρὸν ἄρθρο θὰ μᾶς ἀπασχολήσει ἡ κατάδειξη ὁρισμένων δογματικῶν – θεολογικῶν ἀνακριβειῶν καὶ πλανῶν, οἱ ὁποῖες παρουσιάζονται στὸ βιβλίο «Ἀλφαβητάρι τῆς Πίστης» τοῦ Χρήστου Γιανναρᾶ...
    https://aktines.blogspot.com/2024/09/blog-post_544.html#more

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Άραγε ο Γιανναρά δείχνει εμπιστοσύνη στους χαρισματικούς αγίους Γέροντες;

    Αμφισβητεί τους φημισμένους χαρισματικούς γέροντες.
    Με μαε­στρία ρίχνει το δηλητήριο του: «Στον ιδεολογικοποιημένο ορθοδοξισμό, αντίθετα, παραθεωρούνται ή περιφρονούνται οι θεσμοί, και μετατίθεται η εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και αυθεντία ατόμων. Αν εμφανιστεί, λ.χ., μια καινοφανής διδασκαλία, οι πιστοί του ορθοδοξισμού δεν θα προσφύγουν σε συνο­δικό θεσμό που θα κρίνει, με βάση την εμπειρία κάθε ευχαριστιακού σώματος, αν πρόκειται για αίρεση. Θα προστρέξουν σε κάποιο φημι­σμένο "γέροντα", και στο ατομικό του χάρισμα – αυτός θα τους προ­σφέρει "αντικειμενικές" βεβαιότη­τες ιδεολογικά (δηλαδή ψυχολογι­κά) εγγυημένες» (σ. 288). (Σημείωση: Κατά τον κ. Γ. Ορθοδοξισμός είναι η μετατροπή του εκκλησιαστικού γεγονότος σε ιδεολογία).
    Ο κ. Γ. χρησιμοποιεί μια ευλογοφανή μέθοδο. Οχυρώνεται πίσω από τον «συνοδικό θεσμό» —και «την εμπειρία του ευχαριστιακού σώματος», λες και οι χαρισματικοί γέροντες είναι εκτός Εκκλησίας. Μιλάει δήθεν με σεβασμό για τους εκκλησιαστικούς θεσμούς, τη στιγ­μή, που σε άλλα σημεία του βιβλίου του τους αμφισβητεί και τους ρί­χνει τη ρετσινιά της θρησκειοποιήσης. Τί σεβασμό μπορεί να έχει προς τους επισκόπους, που συγ­κροτούν μια, έστω, τοπική σύνοδο, όταν για τους ίδιους τους επισκό­πους λέει συλλήβδην ότι: «προέρ­χονται από χαμηλό κοινωνικό και μορφωτικό περιβάλλον» και ότι τους χαρακτηρίζει «η σεξουαλική στέρηση». «Στέρηση που (συχνά ή κατά κανόνα) δεν την επέλεξαν επειδή είχαν κλίση για βίο μοναχού και ασκητή, ούτε από πόθο για έν­ταξη σε κοινό άθλημα κοινωνίας: σε μοναστικό κοινόβιο. Αλλά δέχτη­καν τη σεξουαλική στέρηση προ­γραμματικά ως προϋπόθεση καρριέρας: ανόδου σε εξουσιαστικά θρησκευτικά αξιώματα» (σ. 165, 166). Μπαίνει στα μύχια των καρ­διών των επισκόπων και αποφθέγγεται ως «χαρισματικός γέροντας». Τολμάει να τα βάλει με αγιασμέ­νες στη συνείδηση «του ευχαριστιακού σώματος» μορφές. Ειρωνεύε­ται τους σύγχρονους αγίους γέρο­ντες και «χείλεσιν αμφιλάλοις» επι­χειρεί να πλήξει τα «φωτόμορφα τέκνα της Εκκλησίας» ως δήθεν παρέχοντες «βεβαιότητες ψυχο­λογικής «φύσεως». Ο «πολύφθογγος αυτός ρήτωρ» θα έπρεπε να σιγά, ενώπιον των σεβαστών αυτών μορφών, οι οποίοι στη συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας είναι άγιοι εν ουρανοίς. Η επίδρα­σή τους στον σύγχρονο εκκλησια­στικό βίο είναι πλέον εμφανής και αδιαμφισβήτητη.

    Κριτική εις το βιβλίον του Χρήστου Γιανναρά «Ενάντια στη θρησκεία» από τον Πρεσβύτερο Σταύρο Τρικαλιώτη, εφημέριο Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής Αττικής

    https://paterikos.blogspot.com/2020/05/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος 26 Σεπτεμβρίου 2024 στις 8:02 μ.μ.

    Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΘΕΟΚΛΗΤΟ ΔΙΟΝΥΣΙΑΤΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΓΙΑΝΝΑΡΑ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ !

    Απο σχόλιο άλλης ανάρτησης.

    Εκκλησιαστικός 23 Σεπτεμβρίου 2024 στις 12:15 π.μ.

    Ώστε τον αδίκησε τον Γιανναρά, ο λόγιος Αγιορείτης Γέροντας Θεόκλητος Διονυσιάτης στην κριτική του;
    Και όμως αυτό δεν συμβαίνει καθόλου.
    Εκτός από τις γνώμες Ορθόδοξων εγνωσμένου κύρους θεολόγων που συμφωνούν με τον Γέροντα Θεόκλητο Διονυσιάτη, έχουμε και τις μαρτυρίες για την άποψη του αγίου Πορφύριου σε πλήρη αντίθεση με την προκλητική άποψη των γιανναρόπληκτων και των θαυμαστών του Γιανναρά!

    Να τί λέει ο άγιος Πορφύριος για την κριτική του Γέροντα Θεόκλητου Διονυσιάστη απέναντι στον Γιανναρά:

    "β’. Τον μακαριστό όσιο Γέροντα Πορφύριο:

    Περί της έναντι του προαναφερθέντος συγγραφέως θέσεώς του ο μοναχός Γέρων Ακάκιος Καυσοκαλυβίτης υποτακτικός του γέροντος, πού τον ακολούθησε στα Καυσοκαλύβια και τον γηροκόμησε μέχρι και της προς Κύριο εκδημίας του κατέθεσε τα έξης:

    «Όταν η περί Νεονικολαϊτισμού διαμάχη μεταξύ γέροντος Θεοκλήτου και του ανωτέρω καθηγητού ευρίσκετο στο αποκορύφωμα της. Ο γέρων Πορφύριος μου είπε:

    – Αυτά πού λέγει ο Θεόκλητος τα γνωρίζω. Αυτά πού λέγει ο συγγραφέας αυτός δεν τα ξέρω! Γιατί;

    Και εγώ απήντησα;

    – Προφανώς γέροντα, επειδή ο γέρων Θεόκλητος τα γράφει με την Χάριν.

    Και ο Γέροντας επιβεβαίωσε;

    – Ακριβώς! “Έτσι είναι!”

    Αλλά και έτερος αγιορείτης ιερομόναχος, συνδεόμενος στενότατα και επί δεκαετίες μετά του γέροντος (Πορφυρίου) παρομοίως διαβεβαιώνει ότι σε σχετική συζήτηση μεταξύ τους ο πατήρ Πορφύριος επεκράτησε τις περί του συγγραφέως αυτού τοποθετήσεις του πατρός Θεοκλήτου ειπών επί λέξει:

    “Μωρέ, πολύ ωραία τα λέγει, ο Θεόκλητος!”

    “Γέροντας Παϊσιος ο Αγιορείτης, Μαρτυρίες προσκυνητών”, – Β’ Έκδοση, Εκδόσεις “Αγιοτόκος Καππαδοκία”, 2005, σελ 111-113

    Στο
    Ο Άγιος Παΐσιος για τον Χρήστο Γιανναρά – Νεονικολαΐτικες δοξασίες.
    https://paterikos.blogspot.com/2024/08/blog-post_31.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Α΄ μέρος

    Στα όρια της Βλασφημίας: Το αειπάρθενον της Θεοτόκου υποδηλώ­νει ότι η λειτουργία της μητρότητας συνιστά ακαθαρσία. Γράφει σχετι­κά: «Ότι η λειτουργία της μητρότη­τας συνιστά ακαθαρσία βεβαιώνε­ται όχι μόνο με τις ευχές που διαβά­ζονται στη λεχώ, όχι μόνο με την απαγόρευση μετοχής στην Ευχαρι­στία (ή και εισόδου στο ναό) των γυ­ναικών κατά την περίοδο των εμμή­νων. Βεβαιώνεται και στις επίμονες επαναλήψεις της εκκλησιαστικής υμνολογίας ότι η Παναγία Θεοτό­κος έμεινε και μετά τόκον Παρθέ­νος, ότι είναι αειπάρθενος, ότι ο τό­κος (τοκετός) ουκ ελυμήνατο τας κλεις της Παρθένου, δεν κατέλυσε τη σωματική (ανατομική) της παρθενία» (σ. 200, 2001). Η Θεοτόκος εγέννησε τον Κύριο όντας Παρθένος, ασπόρως, χωρίς την συμβολή ανδρός, όπως προφητεύθηκε στην Παλαιά Διαθήκη: «Ιδού η Παρθένος εν γαστρί έξει, και τέξεται υιόν» (Ησ. ζ΄, 14) και όπως της προεμήνυσε ο αρχάγγελος Γαβριήλ: «Πνεύμα Άγιον επελεύσεται επί σε και δύναμιν υψίστου επισκιάσει σοι» (Λουκ. ι’, 35). Οπως εύστοχα ερμηνεύει ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός: Αυτό το πνεύμα την καθάρισε και της «παρέσχε δύναμιν δεκτικήν της του Λόγου θεότητος, άμα δε και και γεννητικήν». (Ιω. Δαμασκηνού, Έκδ. Ακριβής της Ορθοδόξου Πίστεως, Ε.Π.Ε. 1, 284). «Ο Υιός του Θεού, Υιός της Παρθένου γίνεται», ο Κύ­ριος σαρκώνεται δια της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος στα σπλάγχνα της Παρθένου Μαρίας «αδιαφθόρως».
    Οπως μας διδάσκει και ο μακαρι­στός π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος: «Ο Χριστός έλαβε την ανθρωπίνην φύσιν και την εθεράπευσε και έγινε δια τον άνθρωπον ο "νέος Αδάμ", ή "νέα ρίζα". "Όμως η νέα αυτή ρίζα εβλάστησεν εις τα σπλάγχνα της Παρθένου Μαρίας». Και συνεχίζει: «(Ο Χριστός, μόνος δεν εκληρονόμησε την αμαρτωλήν φύσιν του Αδάμ. Τούτο, διότι δεν κατήγετο από εκείνον. Εγεννήθη από την Παρθένον Μαρίαν εκ Πνεύματος Αγίου. Δι’ αυτόν τον λόγον πιστεύομεν ότι η Παρθένος Μαρία έμεινε και κατά την γέννησιν και μετά από αυτήν Παρθένος, υπήρξε δηλαδή αειπάρθενος. Τούτο δεν αποτελεί λεπτομέρειαν, αλλά βασική διδα­σκαλία της Εκκλησίας, η οποία εξα­σφαλίζει την σωτηρίαν. Ο Χριστός είναι "η νέα ρίζα", δεν είναι δυνα­τόν να κατάγεται από την "παλαιά ρίζαν" του Αδάμ. Δι’ αυτόν τον λόγον η Μαρία, δια να είναι Θεοτόκος, πρέπει να είναι Παρθένος» (Εφόδιον Ορθοδοξίας, σελ. 124, 126, έκδ. Άποστ. Διακονίας, 1974). Αυτή είναι η απάντηση στο ερώτημα του κ. Γ. «τί μεγαλειωδέστερο εξασφα­λίζει η διατήρηση της ανατομικής παρθενίας της Θεοτόκου και μετά τον τοκετό» (σ. 201).
    Κατά την Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο «ομολογούμεν την αγίαν Παρθένον Θεοτόκον δια το τον Θεόν Λόγον σαρκωθήναι και ενανθρωπήσαι και εξ αυτής της συλλήψεως ενώσαι εαυτώ τον εξ αυτής ληφθέντα ναόν». Ο καθηγητής κ. Νικ. Μητσόπουλος θα παρατηρήσει: «Ομού μετά του όρου "Θεοτόκος" αποδίδομεν εις την Μητέρα του Κυρίου και το αειπάρθενον, ως εμμέσως συναγόμενον εκ της υποστατικής ενώσε­ως (των δύο εν Χριστώ φύσεων, δηλ. της θείας και της ανθρωπίνης)». Ο ίδιος καθηγητής μας αναφέρει ότι «αρχαίοι αιρετικοί και σύγχρονοι ετερόδοξοι όχι μόνον ηρνήθησαν και αρνούνται την αειπαρθενίαν της Θεοτόκου, αλλά και επιχειρούν να στηρίξουν την κακοδοξίαν των επί χωρίων τινών της Αγίας Γραφής» (ένθ. ανωτ. σελ. 151,152). Ο ίδιος κα­θηγητής αναφέρει τα χωρία αυτά και τα αντικρούει σύμφωνα με την ορθόδοξη ερμηνευτική παράδοση (ένθ. ανωτ. σελ. 153, 154).

    π. Σταύρος Τρικαλιώτης για το βιβλίο "Ενάντια στη θρησκεία" (Χρήστος Γιανναράς)
    https://paterikos.blogspot.com/2020/05/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Β΄ Μέρος

    Θα ολο­κληρώσουμε το θέμα μας με τα σο­φά και αποκαλυπτικά λόγια του αγί­ου Ιωάννου του Δαμασκηνού, που μας τονίζει ότι η παρθενία της Θεοτόκου πρέπει να νοείται ως αειπαρθενία: «Μένει τοίνυν και μετά τόκον παρθένος η Αειπάρθενος ουδαμώς ανδρί μέχρι θανάτου προσομιλήσασα. . . πώς γαρ αν Θεόν γεννήσασα και εκ της των παρακολουθημάτων πεί­ρας το θαύμα γνωρίσασα ανδρός συνάφειαν κατεδέξατο· άπαγε ου σωφρονούντος λογισμού τα τοιαύτα νοείν μη ότι και πράττειν» (μετά­φραση: Πώς δηλαδή θα κατεδέχετο την συνένωσιν με άνδρα ενώ εγέν­νησε τον Θεόν και εγνώριοε το θαύμα με την πείραν των σημείων που έχουν ακολουθήσει; Μη βλασφημής· όχι μόνον δεν είναι γνώρι­σμα συνετής σκέψεως να σκέπτεται τέτοια, αλλά ούτε να τα κάνει) (ένθ. ανωτ. σελ. 484 -487).


    π. Σταύρος Τρικαλιώτης για το "Ενάντια στη θρησκεία" (Χρήστος Γιανναράς)
    https://paterikos.blogspot.com/2020/05/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Το νέο άρθρο αυτό δεν περιέχει τίποτα σημαντικό και νέο.
    Όλα αυτά που περιέχει στην κυριολεξία ισοπεδώθηκαν από σχόλια στις προηγούμενες σχετικές αναρτήσεις. Εκεί φαίνεται τί είχε πει και τί δεν είχε πει ο Γιανναράς και τί λέγουν οι άγιοι και οι σύγχρονοι μεγάλοι Θεολόγοι και κληρικοί με ορθόδοξη παραδοσιακότητα.

    Μπορεί ο κάθε αμερόληπτος τρίτος που δεν τρέφει εμπάθεια και δεν είναι φονταμενταλιστής Γιανναρικός και έχει κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις Ορθόδοξες να το διαπιστώσει στα σχόλια όπου υπάρχουν σοβαρές μαρτυρίες Ορθόδοξων Μοναχών, Αρχιερέων, Θεολόγων καθώς και συγκεκριμένα αποσπάσματα μέσα από κείμενα του Γιανναρά μαζί με ορθόδοξη κριτική.

    https://paterikos.blogspot.com/2024/09/blog-post_94.html#comment-form

    https://paterikos.blogspot.com/2024/09/blog-post_61.html

    https://paterikos.blogspot.com/2024/09/blog-post_26.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ορθόδοξος Νουνεχής 26 Σεπτεμβρίου 2024 στις 3:09 μ.μ.

    Η αλήθεια είναι πως οι ευσεβείς Ορθόδοξοι επικριτές της Γιανναρικής φιλοσοφο-θεολογίας έγραψαν κοσμιότητα και ήπια, αρκετοί και με παραθέματα μέσα απο τα βιβλία του. Το ίδιο έγραψε ο συκοφαντημένος Αγιορείτης Μοναχός Θεόκλητος Διονυσιάτης και αυτός μέσα απο κείμενα του Γιανναρά, τον έκρινε απαθώς και ορθόδοξα, έστω και αν δεν αρέσει σε φιλο-γιανναρικούς νόες! Η κριτική του αποπνέει το ορθόδοξο αγιορείτικο ήθος που δεν χαρίζεται στις κακοδιδασκαλίες και τον νεονικολαϊτισμό! Δεν μπορεί να αμαυρώνεται ούτε το ορθόδοξο ήθος του, ούτε η αμερόληπτη κριτική του.

    Οι πεζοδρομιακοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί έχουν δοθεί απο μικρόνοες και εμπαθέστατους λασπολόγους και εχθρούς των Ορθόδοξων πιστών και των Ορθόδοξων Χριστιανικών Οργανώσεων προς τους σοβαρούς Ορθόδοξους κριτικούς του Γιανναρά, διότι επι της ουσίας δεν μπορεί να βγάλουν λέξη...
    Η Ορθόδοξη κριτική του Γιανναρά από τους πλέον έγκυρους Ορθόδοξους κληρικούς και λαϊκούς θεολόγους μένει άσειστη!
    Αυτή είναι η αλήθεια όσο και να πονά μερικούς εμμονικούς και φονταμενταλιστικούς Γιανναρικούς νόες που νομίζουν ότι είναι οι μόνοι που μπορούν να κρίνουν, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκονται εκτός ορθοδόξου πνεύματος και εκτός τόπου και χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ήταν τόση η τόλμη του Χρ. Γιανναρά, που σπιθαμιαίοι του αιώνος τούτου δεν τον άντεξαν...και συνεχίζουν να μην τον αντέχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το έγραψες καλά σπιθαμιαίε 6,34 μμ!
      Το σωστό:
      Ήταν τόση η τόλμη των Ορθόδοξων Οργανώσεων και των Αγιορειτών και των Ορθοδόξων κληρικών και λαϊκών θεολόγων, ώστε οι σπιθαμιαίοι συκοφάντες τους δεν τους άντεξαν! Και συνεχίζουν να μην τους αντέχουν!

      Διαγραφή
  40. Δώσε. Δώσε πόνο. Δώσε πόνο πολύ. Δώσε πόνο πάρα πολύ, αρθρογραφε.

    Τολμηρός είσαι αδελφέ, Κώστα Νούση. Τολμηρός και μέγας.
    Σαν τον Χρήστο Γιανναρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για γιανναρόπληκτο 6:41
      Όλα αυτά κατα την γιανναροπληξία σου!

      Διαγραφή
  41. Ορθόδοξος Αντινεονικολαΐτης30 Σεπτεμβρίου 2024 στις 6:49 μ.μ.

    Δεν πρόκειται να πιστέψουμε καμία φιλο-γιανναρική αερολογία και καμία "ραδιο-Αρβυλα".
    Βλέπουμε τα ορθόδοξα αγιορείτικα κείμενα του π. Θεοκλήτου Διονυσιάτη, βλέπουμε τα πολυμερώς πάσχοντα βαριά , γραπτά Γιανναρά και κρίνουμε.
    Βλέπουμε την συμφωνία του καθηγητή Πανεπιστημίου π. Θεόδωρου Ζήση με την αντιγιανναρική κριτική του π. Θεόκλητου Διονυσιάτη.
    Βλέπουμε την συμφωνία του Αγίου Όρους (1993) με τον π. Θεόκλητο Διονυσιάτη.
    Βλέπουμε την συμφωνία του Αγίου Πορφυρίου με την αντιγιανναρική κριτική του π. Θεόκλητου Διονυσιάτη.
    Βλέπουμε την συμφωνία του Αγίου Παϊσίου και του Αγίου Πορφυρίου κατα της γιανναρικής φιλοσοφοθεολογίας.
    Και βγάζουμε τις σωστές κρίσεις μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Πολύτιμο κείμενο, πολύτιμη συνεισφορά.
    Μπράβο στον συγγραφέα Κ. Νούση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Προσεκτικός Μελετητής30 Σεπτεμβρίου 2024 στις 7:14 μ.μ.

    Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε τον π. Θεόδωρο Ζήση, τον π. Θεόκλητο Διονυσιάτη, τον Άγιο Πορφύριο, τον Άγιο Παΐσιο, τον π. Σταύρο Τρικαλιώτη και άλλους μεγάλους Ορθόδοξους κληρικούς και θεολόγους επικριτές της βλαβερής γιανναρικής θεολογίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Επιλογικως: υπέροχο το κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Μέγας. Μέγας. Μέγας.
    Μέγας Χρήστος Γιανναράς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια συνέχεια!!!

      Διαγραφή
    2. Επαμεινώνδας Μανδηλας30 Σεπτεμβρίου 2024 στις 9:20 μ.μ.

      Εντάξει, αγαπητέ, (7:41) εξαιρετικός ο αείμνηστος θεολογος- στοχαστής Γιανναράς, με τεράστια προσφορά, αλλά να μην το προχωρήσουμε και στην αγιοποίηση !...

      Διαγραφή
  46. Επαμεινώνδας Μανδηλάς30 Σεπτεμβρίου 2024 στις 8:00 μ.μ.

    Ο ίδιος δειλός και ανώνυμος σχολιαστής με τα επαναλαμβανόμενα κείμενα 'τρίτων', αποκαλύπτει, εμφατικώς, πως αποτελεί μελέτη ψυχοπαθολογικής κλινικής περίπτωσης,
    που χρήζει άμεσης ψυχιατρικής θεραπείας. Εδώ, ο ασθενής και με κουκούλα σχολιαστής επαληθεύει το συνολικό έργο του Γιανναρά: γι' αυτό αγωνίστηκε και ο αείμνηστος, να θεραπεύσει τους θρησκευόμενους από τον άρρωστο και εμμονικό τους ευσεβισμό!...
    Ο εν λόγω ανώνυμος και δειλός σχολιαστής το επιβεβαιώνει: εξακολουθεί να ανεβαζει ΤΑ ΙΔΙΑ ...ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ... ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ...ΣΧΟΛΙΑ! ...Μέσα σε λίγη ώρα ανέβασε- αντεγραψε 50 σχολια(!!!), το ίδιο πρόσωπο, παρακαλώ! Αλήθεια, για να μας πει τι;;;;
    Ότι είναι ανυποψίαστος από το εργο του Γιανναρά και πως και η Εκκλησία που τον αναγνωρισε ως Μεγάλο Ρήτορα, σφάλλει;;;... Φυσικά, τα συμπεράσματα είναι δικά σας!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ανδρείοι επώνυμοι Κληρικοί, Μοναχοί και Αρχιερείς αλλά και οι Ορθόδοξοι σχολιαστές τα έγραψαν πολύ καλά, ακαταμάχητα μέσα από Ορθόδοξα κείμενα αλλά και παραθέματα!
      Ο ανώνυμος και δειλός φιλογιανναριστής είναι αυτός που αποτελεί μελέτη ψυχοπαθολογικής κλινικής περίπτωσης που χρήζουν άμεσης ψυχιατρικής θεραπείας! Τα σχόλια του είνα αρρωστημένες και εμμονικές γιανναρολατρικές συνθηματολογίες!

      Διαγραφή
    2. Τα Ορθόδοξα Σχόλια, επώνυμων κληρικών, Αρχιερέων, Μοναχών, Λαϊκών κάνουν συντρίμια τα φιλο-γιανναρικά φληναφήματα!
      Αυτή είναι η αλήθεια!

      Διαγραφή
    3. Εκτός απο εμετικούς χαρακτηρισμούς έχεις κάτι να προσκομίσεις επι της ουσίας;;;

      Διαγραφή
    4. Μέσα έπεσες αδελφέ! Ακριβώς όμως!

      Διαγραφή
    5. Να κλαύσουμε ή να γελάσουμε με το ....τρομερό "επιχείρημα" της αναγνώρισης του Γιανναρά ως Μεγάλου Ρήτορα απο τον γνωστό Βαρθολομαίο;;;

      Διαγραφή
    6. Αποδείξεις θέλεις;

      Πάρε:

      π. Σταύρος Τρικαλιώτης για το βιβλίο "Ενάντια στη θρησκεία" (Χρήστος Γιανναράς)
      https://paterikos.blogspot.com/2020/05/blog-post.html

      Ο Άγιος Παΐσιος για τον Χρήστο Γιανναρά – Νεονικολαΐτικες δοξασίες.
      https://paterikos.blogspot.com/2024/08/blog-post_31.html

      Διαγραφή
    7. Πολύ καλή είναι η αντιγραφή των δυνατών Ορθόδοξων σχολίων όπου μέσα απο ΕΠΩΝΥΜΕΣ γνώμες ΑΝΔΡΕΙΩΝ μεγάλων Ορθόδοξων κληρικών και λαϊκών, αλλά και του ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, που μέσα απο ντοκουμέντα ισοπεδώνουν τα φιλογιανναρικά αεροκοπανήματα !!!
      Ο κάθε υγιής και αντικειμενικός αναγνώστης μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του!!!

      Διαγραφή
    8. Μπορείς να μας θυμίσεις Επαμεινώνδα Μανδηλά πώς χαρακτήρισες τον π. Θεόδωρο Ζήση, τον Μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνο και τον Νικόλαο Σωτηρόπουλο, για να καταλάβουμε πόσο "λογική" έχουν οι αρνητικοί χαρακτηρισμοί σου;;

      Ή θέλεις να σου το θυμίσουμε εμείς;;;

      Διαγραφή
  47. Σωστά τα γράφει ο Ορθόδοξος Νουνεχής.
    "Η αλήθεια είναι πως οι ευσεβείς Ορθόδοξοι επικριτές της Γιανναρικής φιλοσοφο-θεολογίας έγραψαν με κοσμιότητα και ήπια, αρκετοί και με παραθέματα μέσα απο τα βιβλία του".

    Γι΄αυτό δεν αντικρούονται τα όσα έγραψαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ανώνυμος 23 Σεπτεμβρίου 2024 στις 9:00 μ.μ.

    Για τον όρο "σεξοθεολόγος" που γράφει ο Γέροντας Θεόκλητος Διονυσιάτης και σόκαρε τις ευαίσθητες ακοές ορισμένων που όμως δεν φαίνεται να σοκαρίστηκαν σε όσα ανευλαβέστατα γράφονται στα γιανναραίικα βιβλία και στο βιβλίο "Ενάντια στη θρησκεία".
    Αν διαβάσει κανείς τον Γέροντα Θεόκλητο Διονυσιάτη τα σχετικά βιβλία του που αποπνεύουν το άρωμα του ορθόδοξου ασκητισμού, θα καταλάβει με τα συμφραζόμενα με ποιά έννοια χρησιμοποιεί τη λέξη "σεξοθεολόγος".
    Είναι ακριβώς αυτό που λένε θαυμαστές του Γιανναρά "απενοχοποίησε τον έρωτα και την σεξουαλική ζωή".
    Είναι αυτό περίπου που αναφέρεται ο π. Σταύρος Τρικαλιώτης μέσα από αποσπάσματα του βιβλίου "Ενάντια στη θρησκεία". Στο εμμονή με τη σεξουαλικότητα.

    Π. ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΡΙΚΑΛΙΩΤΗΣ
    "Εμμονή στη σεξουαλικότητα.
    Το θέμα «σεξουαλικότητα» καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου του κ. Γ. Το ανάγει σε θέμα υψίστης ση­μασίας. Μας ομιλεί για «γενιές ολό­κληρες παγιδευμένες αθέλητα στον βασανισμό του νομικισμού, στην αναπηρία του ανέραστου βί­ου», για «γενιές που ταύτισαν τον ερώτα με τον τρόμο της αμαρτίας, την αρετή με την απέχθεια για το ίδιο τους το σώμα,…» (σ. 117, 118). Αφιερώνει ολόκληρο κεφάλαιο με τίτλο: «Δαιμονοποίηση της σεξου­αλικότητας». Κάνει στατιστικές και οι μετρήσεις του δείχνουν: «μεγά­λο αριθμό εγγάμων ορθοδόξων Χριστιανών που, ενώ θέλουν και α­γωνίζονται να ζήσουν με τον τρόπο της εκκλησιαστικής άθλησης, βα­σανίζονται σαδιστικά και απάνθρω­πα από "ποιμένες" εξομολόγους συνεπείς στη δαιμονοποίηση της σεξουαλικότητας» (σ. 197, 198). Στη συνέχεια, μας λέει ότι αυτοί οι ποιμένες – εξομολόγοι, που φορ­τώνουν εκβιαστικά τον ψυχισμό των εξομολογουμένων με «τρομα­κτικές ενοχές», επιδίδονται σε ερωτήσεις του τύπου: «Πόσα χρό­νια διαρκεί ο γάμος σας και ποσά παιδιά έχει αποφέρει»(!). Και κατα­λήγει: «οι "ένοχοι" αποκλείονται από την εκκλησιαστική μετοχή στο εκκλησιαστικό σώμα» (σ. 198). Φαί­νεται ότι ο κ. Γ, διαθέτει εκπληκτι­κές ικανότητες εκκλησιαστικού ντεντέκτιβ, που παρακολουθεί και καταγράφει τις «απόρρητες εξομολογήσεις» μεγάλου αριθμού εγ­γάμων ορθοδόξων χριστιανών. Δη­λαδή έχουμε να κάνουμε με έναν σύγχρονο Καλβίνο, που ενδιαφέ­ρεται για την απενεχοποίηση μεγά­λου αριθμού εγγάμων από «σεξου­αλικές δαιμονοποιήσεις».
    Η σεξουαλικότητα που τόσο «απολυτοποιεί» ο κ. Γ. είναι φαινό­μενο, σύμφωνα με τον ιερό Χρυσό­στομο, μεταπτωτικό. «Ο Αδάμ και η Εύα, εάν από τη αρχή υπήκουον, εάν έδειχναν εγκράτεια δια την ηδονήν του ξύλου, δεν θα αδυνα­τούσε ο Θεός να εύρη οδόν δια της οποίας θα ηύξανε το ανθρώπινον γένος» (Ε.Π.Ε. 29, 494 – 495). Δεν θα αναφερθούμε άλλο στις περί «σεξουαλικότητας» θεωρίες του κ. Γ. γιατί το θέμα αγγίζει τα όρια του κωμικού."

    Κριτική στο βιβλίον του Χρήστου Γιανναρά «Ενάντια στη θρησκεία» από τον Πρεσβύτερο Σταύρο Τρικαλιώτη, εφημέριο Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής Αττικής.
    https://paterikos.blogspot.com/2020/05/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Αντινικολαϊτης Ορθόδοξος 24 Σεπτεμβρίου 2024 στις 6:20 μ.μ.

    Τελικά οι Ορθόδοξοι σχολιασμοί με επώνυμες μαρτυρίες αγίων και μεγάλων θεολόγων και μοναχών ισοπέδωσαν τα τραγελαφικά και φληναφήματα υποστήριξης του γιανναρισμού μέσα από ατράνταχτα κείμενα αγίων συγχρόνων και ντοκουμέντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Πρόκειται περι του γνωστού αείμνηστου Αγιορείτη και συγγραφέα Γέροντα Μωϋσή.

    Ανώνυμος 25 Σεπτεμβρίου 2024 στις 12:45 μ.μ.

    Και ο Αγιορείτης Γέροντας Μωϋσής είδε την κακή επιρροή των θεωρίων περι έρωτος Γιανναρά και τις αντορθόδοξες θεωρίες του.

    Αείμνηστος Αγιορείτης Γέροντας Μωϋσής για Γιανναρά:
    "Θεωρεί ότι μπορεί να νουθετεί, διορθώνει, αποδοκιμάζει και κατευθύνει Πατριάρχες, Επισκόπους και ηγουμένους. Πότε οι ως άνω θα επιτιμήσουν τον πολύ κ. Χ.Γ., που μόνο κακό κάνει με τις διάφορες αντιορθόδοξες θεωρίες του και μάλιστα στους νέους μας;

    Εκατό μοναχούς να τους ρίξουμε στον γκρεμό, για να φέρουμε τη νεόκοπη γιανναρική «θεολογίαν» τής «γκρίνιας» και του «έρωτος» στο Άγιον Όρος; "

    https://aktines.blogspot.com/2010/04/blog-post_2690.html

    Είναι και αυτός κακός και ευσεβιστής, όπως κακολογούνται οι Ορθόδοξοι που δεν έχουν φανατικές γιανναρικές παρωπίδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Τα ίδια φληναφήματα και τα ίδια λένε οι φιλογιανναρικοί!
    Ενώ τα ακαταμάχητα επιχειρήματα των Ορθοδόξων μένουν άσειστα, γι΄ αυτό αξίζει πολλές φορές να επαναλαμβάνονται προς εμπέδωση, όταν επαναλαμβάνονται τα ίδια φιλογιανναρικά κουραφέλαξα!
    Ακόμα γνωρίζουν οι πιστοί, ότι η επίσημη Εκκλησία δεν εκφράζει πάντα την Εκκλησία!
    Τα ορθά συμπεράσματα στους υγείς αναγνώστες και όχι στους ψυχοπαθολογικά γιανναρόλατρες που το μόνο που ξέρουν είναι να βρίζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Πονάνε τα Ορθόδοξα σχόλια που περιέχουν ΕΠΩΝΥΜΕΣ γνώμες Μεγάλων Ορθόδοξων κληρικών και λαϊκών;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ανώνυμος 27 Σεπτεμβρίου 2024 στις 12:40 μ.μ.

    Για τους μικρόνοες φονταμενταλιστές της Γιανναροπληξίας που διακατέχονται απο φονταμενταλισμό αντιπατερικό και βρίζουν με ασύλληπτη παραφροσύνη όσους αρνούνται να δεχτούν την αρρωστημένη Γιανναροπληξία τους, τους προτείνω να μελετήσουν την εισήγηση του θεολόγου κ. Ιωάννου Ν. Μαρκά, ΜΕΤΑΠΑΤΕΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΑΙ
    ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ) και ιδιαίτερα την παράγραφο για τον ΑΝΤΙΠΑΤΕΡΙΚΟ ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΜΟ.

    ΜΕΤΑΠΑΤΕΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΑΙ
    του Ιωάννου Ν. Μαρκά
    ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)
    https://paterikos.blogspot.com/2012/02/blog-post_1954.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Για το αν σφάλλει η επίσημη Εκκλησία, μπορεί ο κάθε Ορθόδοξος που έχει υγιή φρονήματα να το διαπιστώσει διαβάζοντας και ένα μόνο άρθρο φρέσκο-φρέσκο από την Μητρόπολη Πειραιώς, ακόμα και αν είναι παντελώς άσχετος.

    Οικουμενισμός και Αντιοικουμενισμός
    Αντίκρουση ισχυρισμού ότι ο Οικουμενισμός είναι «ανύπαρκτος» ή «ακίνδυνος»)

    ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

    Εν Πειραιεί τη 30η Σεπτεμβρίου 2024

    https://paterikos.blogspot.com/2024/09/blog-post_60.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Για το αν σφάλλει η επίσημη Εκκλησία, μπορεί ο κάθε Ορθόδοξος που έχει υγιή φρονήματα να το διαπιστώσει διαβάζοντας και ένα μόνο άρθρο φρέσκο-φρέσκο από την Μητρόπολη Πειραιώς, ακόμα και αν είναι παντελώς άσχετος.

    Οικουμενισμός και Αντιοικουμενισμός
    Αντίκρουση ισχυρισμού ότι ο Οικουμενισμός είναι «ανύπαρκτος» ή «ακίνδυνος»)

    ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

    Εν Πειραιεί τη 30η Σεπτεμβρίου 2024

    https://paterikos.blogspot.com/2024/09/blog-post_60.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Οι Ανδρείοι και Υγιείς Ορθόδοξοι Αρχιερείς, Κληρικοί και Μοναχοί και Οργανώσεις που ισοπέδωσαν τον νεονικολαϊτισμό και τις πολλές δοξασίες, αγωνίστηκαν και πέτυχαν να θεραπεύσουν τους θέλοντες να θεραπευθούν από τον αρρωστημένο νεονικολαϊτισμό και τις διάφορες άρρωστες ανευλαβείς στάσεις απέναντι στους Ιερούς Κανόνες και άλλα ιερά της Ορθόδοξης Εκκλησίας!
    Όσοι δεν θέλουν να θεραπευθούν, παραμένουν στην αρρώστια τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Τα Ορθόδοξα επιχειρήματα πείθουν τους αναγνώστες-επισκέπτες καλής διάθεσης.
    Οι εμπαθέστατες βρισιές και λασπολογίες, προκαλούν άλλοτε την θυμηδία και άλλοτε την οργή των αναγνωστών-επισκεπτών καλής διάθεσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Και οι Άγιοι είχαν λάθος και παρεξήγησαν τον Γιανναρά;
    Και το Άγιο Όρος είχε λάθος και παρεξήγησαν τον Γιανναρά;
    Και οι μεγάλοι Ορθόδοξοι Αρχιερείς είχαν λάθος και παρεξήγησαν τον Γιανναρά;
    Και οι Ορθόδοξες Οργανώσεις είχαν λάθος και παρεξήγησαν τον Γιανναρά;
    Οι διάσημοι Αγιορείτες Μοναχοί είχαν λάθος και παρεξήγησαν τον Γιανναρά;
    Οι μεγάλοι Ορθόδοξοι Θεολόγοι είχαν λάθος και παρεξήγησαν τον Γιανναρά;

    Κάτι δεν πάει καλά, με τέτοιες τραγελαφικές γνώμες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Πρέπει να πούμε ό,τι "επιχειρήματα" των φιλογιανναρικών, έγιναν με τα "κρεμμυδάκια"... κατα το λαϊκώς λεγόμενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε, κρεμμυδορθόδοξε, κακομοίρη, που βγάζεις και συμπεράσματα!!! Μόνος σου τα γράφεις, μόνος σου χειροκροτεισαι!!!

      Ακου. Άκου τη φωνή του π. Τρικκαλιώτη: Είμαι ανίκανος να ακολουθήσω έναν λογικό ειρμό του Χρ. Γιανναρά, είμαι ανήμπορος να διακρίνω μια Γιανναρικη συνάφεια στα κείμενά του, είμαι άσχετος με το πατερικό θεολογικό κριτήριο.

      Κοινώς, εγώ ο π. Τρικαλιώτης, παραμένω θεολογικά αναλφάβητος.

      Διαγραφή