Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Χρ. Πισσαρίδης: Από τον Θουκυδίδη στο Νόμπελ, η «Συνδρομή των Ελληνικών Γραμμάτων στην επιτυχή πορεία μέχρι το βραβείο Νόμπελ»

Το ακροατήριο, στο δημοτικό θέατρο Στροβόλου, κρεμόταν από τα χείλη του νομπελίστα οικονομολόγου

Χριστόφορου Πισσαρίδη, ο οποίος μίλησε προσφάτως σε εκδήλωση ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη της κυπριακής πόλης.

Η ομιλία του δεν είχε σχέση με την οικονομία και τη θεωρία της ανεργίας.
Ήταν όμως πολύ ενδιαφέρουσα, ανθρώπινη και εξόχως παιδευτική.
Θέμα της η «Συνδρομή των Ελληνικών Γραμμάτων στην επιτυχή πορεία μέχρι το βραβείο Νόμπελ».
Ο Χρ.Πισσαρίδης εξήρε την μόρφωση που έλαβε ως μαθητής του Παγκυπρίου Γυμνασίου και τόνισε τη σημασία που είχαν στην πνευματική ολοκλήρωσή του και στην ακαδημαϊκή του πορεία τα αρχαία ελληνικά, η φιλοσοφία και η Ιστορία.

Ειδικά για την Ιστορία τόνισε ότι μας διδάσκει πώς να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος.
«Κυρίως για τους πολιτικούς η γνώση της Ιστορίας είναι απαραίτητη», επισήμανε.
Από την ομιλία, στην οποία έδωσε πολλές προσωπικές πληροφορίες για τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια, σταχυολογήσαμε τα πιο κάτω : -«Πήγα σχολείο στο Ελένειο Δημοτικό και μετά στο Παγκύπριο Γυμνάσιο.
Φοίτησα στο πρακτικό τμήμα, γιατί μου άρεσαν τα μαθηματικά και οι επιστήμες».
-«Αγαπούσα το σχολείο, γι' αυτό και έχω κρατήσει όλους τους ελέγχους μου.
Τους βλέπω και θυμάμαι τα παλιά».

-«Βλέποντας τώρα τους ελέγχους μου στη γυμναστική και στην τέχνη είχα 20 και διερωτώμαι πώς το πήρα, αφού δεν είχα άριστες επιδόσεις ούτε στο ένα μάθημα ούτε στο άλλο».
-«Αν και μαθητής στο πρακτικό τμήμα, μου άρεσαν πάρα πολύ τα Αρχαία Ελληνικά, τα Θρησκευτικά, η Ιστορία και η Φιλοσοφία.
Αυτά τα μαθήματα με βοήθησαν να διαμορφώσω έναν τρόπο σκέψης για την κοινωνία».
-«Ήμουν ιδιαίτερα τυχερός γιατί είχα καθηγητή τον αείμνηστο Φρίξο Πετρίδη, γυμνασιάρχη τότε του Παγκυπρίου.
Δεν εκτίμησα άλλο καθηγητή τόσο πολύ όσο τον κύριο Πετρίδη».
Η μόρφωση στα ελληνικά γράμματα, τόνισε ο Χρ.Πισσαρίδης, έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην επιλογή του θέματος της εξειδίκευσής του μέσα στα οικονομικά, δηλαδή στη θεωρία της ανεργίας και πρόσθεσε:«Ποιο άλλο θέμα μέσα στην οικονομική επιστήμη θα μπορούσε να συνδυάσει καλύτερα την κλίση προς τα μαθηματικά και τη συνείδηση που μου είχε δώσει η ελληνική παιδεία: το ιδεώδες, το εφικτό και το δίκαιο, όπως έλεγαν οι αρχαίοι φιλόσοφοι»!

Ο κ. Πισσαρίδης πήρε μόνος του στην Αγγλία φιλοσοφικά βιβλία και μελετούσε μαζί με τα οικονομικά.
Διάβασε την «Πολιτεία» του Πλάτωνα, το «Συμπόσιο», την «Απολογία» του Σωκράτη και άλλα και στη συνέχεια σύγχρονους φιλόσοφους, από τους οποίους ξεχώρισε τον Βertrand Russell.
«Οι θεωρίες του επηρέασαν τις πολιτικές μου πεποιθήσεις, που με οδήγησαν στη μελέτη της φτώχειας και της επαγγελματικής ανεπάρκειας στην επιστήμη», είπε.
Για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών τόνισε ότι μαθαίνεις πώς μπορεί να εκφράσεις μεγάλες ιδέες με λίγα λόγια.
«Κορυφαίος σε αυτό, από ό,τι θυμάμαι, ήταν ο Θουκυδίδης.

Με μια πρόταση εξέφραζε ολόκληρες θεωρίες.
«Ανδρών επιφανών, πάσα γη τάφος», πέντε λέξεις με πολλά μηνύματα για τον ηρωισμό, την κοινωνία και τη δημοκρατία και πώς αντιμετωπίζει τους ήρωές της»
, είπε ο Κύπριος νομπελίστας.

Ο δήμαρχος Στροβόλου Σάββας Ηλιοφώτου, προσφωνώντας τον Χριστόφορο Πισσαρίδη, ανέφερε ότι η ανακοίνωση της βράβευσής του με το βραβείο Νόμπελ, γέμισε την Κύπρο από τη μια άκρη μέχρι την άλλη, με περηφάνια.

«Λειτούργησε η βράβευση σαν οξυγόνο ζωής, σε μια κοινωνία η οποία ασφυκτιά και πνίγεται στο διοξείδιο του άνθρακα, που εκπέμπουν οι λογής-λογής κακές συμπεριφορές, οι οποίες δυστυχώς κυριαρχούν τη ζωή μας!».
Επίσης, επεσήμανε ότι η βράβευση ήρθε σε μια στιγμή που η κοινωνία έχει θεοποιήσει το εύκολο κέρδος, παρακολουθεί αμήχανα την αύξηση της βίας μέσα και έξω από τα γήπεδα και επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στο «τι είπε ο 'Αλφα ή ο Βήτα βαρυποινίτης, (�) τη στιγμή που περνούν απαρατήρητα, επιτεύγματα και επιτυχίες που μπορούν να δροσίσουν και να γλυκάνουν την ψυχή μας».

Πρόσθεσε ότι «για το λόγο αυτό οι ευχαριστίες και η ευγνωμοσύνη μας στον Χριστόφορο Πισσαρίδη γίνονται ακόμα μεγαλύτερες, γιατί η αξιοσύνη του, που βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ, έρχεται να στρέψει την προσοχή και τη σκέψη ενός ολόκληρου λαού, προς μια κατεύθυνση προς την οποία ξέχασε να κοιτάζει...».

Ακολούθως, ο δήμαρχος Στροβόλου απονέμοντας στον Χρ.Πισσαρίδη το Χρυσό Μετάλλιο του Εθνομάρτυρα Κυπριανού, είπε: «Παρακαλώ να δεχτείτε την απονομή αυτή, για να ενισχύσετε με την αποδοχή της, τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την επάνοδο σε μια κοινωνία που θα αναζητεί και θα επιβραβεύει τις σχολικές, ακαδημαϊκές και επιστημονικές επιτυχίες!».-
Πηγή: http://www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου