Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Η πολυσήμαντη Σύναξη των Προκαθημένων στην Πόλη

του Αριστείδη Βικέτου


H 1η Σεπτεμβρίου αποτελεί για την Εκκλησία την έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους. Αυτή την ημέρα επέλεξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης για να πραγματοποιηθεί στο Φανάρι μια πολύ σημαντική συνάντηση. Η σύναξη των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Ορθοδόξων Εκκλησιών.  Για τον σκοπό αυτό έχει καλέσει τους Πατριάρχες των τριών Πρεσβυγενών Πατριαρχείων -Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων- και τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.  Παρά το γεγονός ότι η Εκκλησία της Κύπρου δεν είναι πατριαρχείο και κατέχει την 10η θέση στα Εκκλησιαστικά Δίπτυχα, ο προκαθήμενός της προσκλήθηκε στο Φανάρι γιατί έχει, όπως το Οικουμενικό και τα τρία πρεσβυγενή Πατριαρχεία, το αυτοκέφαλό της από Οικουμενική Σύνοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην επιστολή του προς τους τρεις πατριάρχες και τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου επισημαίνει: «Τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας ως έχοντα, μετά της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, το αυτοκέφαλο αυτών κεκυρωμένον υπό Οικουμενικής Συνόδου, δέον όπως συσκέπτωνται συχνότερον περί των ορθοδόξων πραγμάτων αποτελούντα οιονεί τον κορμόν της όλης δομής και διαρθρώσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ουχί βεβαίως προς αποκλεισμόν τελικώς των υπολοίπων Ορθοδόξων Εκκλησιών εκ των πανορθοδόξων αποφάσεων, αλλά, αντιθέτως, προς υποβοήθησιν και διευκόλυνσιν της πανορθοδόξου ενότητος».
Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έχει απαντήσει θετικά, όπως και οι τρεις πατριάρχες, στην επιστολή-πρόσκληση Βαρθολομαίου και θα συνοδεύεται από τον μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο.
Τη Σύναξη των Προκαθημένων θα απασχολήσουν δύο θέματα, τα οποία καθορίζονται στην επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη. Το ένα είναι οι τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες προξενούν στους λαούς της μεγάλη αναστάτωση για το μέλλον , ιδιαίτερα δε προς τους ορθοδόξους και ετεροδόξους χριστιανούς. Ο κ. Βαρθολομαίος επισημαίνει επίσης την ανάγκη της από κοινού διασκέψεως «περί της καταστάσεως των Εκκλησιών ημών εν τη παρούση συγκυρία προς αδελφικό στηριγμό αλλήλων».

Το δεύτερο θέμα είναι η ανταλλαγή απόψεων για «την πορεία προς την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Αγιωτάτης Ορθοδόξου ημών Εκκλησίας. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, όπως είχε γράψει ο «Φ», η προπαρασκευαστική επιτροπή για τη Μεγάλη Σύνοδο, που είχε συνέλθει στη Γενεύη, κατέληξε ουσιαστικά σε αδιέξοδο, λόγω κυρίως της στάσης του Πατριαρχείου Μόσχας.
Η Σύναξη των προκαθημένων θα γίνει την 1η και 2α Σεπτεμβρίου. Επίσης, την 1η Σεπτεμβρίου στον πάνσεπτο Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συγχοροστατήσει στη θεία λειτουργία για την έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους.

http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=6592

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου